Η χθεσινή έκφραση αισιοδοξίας του Αντ. Σμαρά ότι είναι πολύ πιθανό να συγκεντρωθεί ο πολυπόθητος αριθμός «180»
της λεγόμενης «προεδρικής πλειοψηφίας», δεν ήταν τίποτε άλλο από την προαναγγελία της δημιουργίας νέου πολιτικού σχήματος, στο οποίο θα συγκεντρωθούν άτομα της κεντροαριστεράς, μεταξύ των οποίων και βουλευτές, με στόχο να αθροιστούν στις δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για να σχηματίσουν την προεδρική εκλογή.
Το «agenda-news.gr» είχε γράψει, αμέσως μετά την πρόκληση από τον Γρηγόρη Ψαριανό της διαγραφής του από την Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ, ότι πρόκειται για μια ενέργεια που εντάσσεται στην υπό διαμόρφωση κίνηση δημιουργίας της «προεδρικής πλειοψηφίας», στο βωμό της οποίας «κλήθηκαν» να συνεισφέρουν, με στελέχη τους, οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ.
Ο κ. Σαμαράς, όλο αυτό το διάστημα, ήταν εν γνώσει των κινήσεων που εξελίσσονταν (και συνεχίζουν) στο παρασκήνιο, άλλωστε όλα αυτά γίνονται και με τη δική του βοήθεια, σε συνεργασία με ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες οι οποίοι παίζουν ρόλο στη δημιουργία μιας πολιτικής δύναμης η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να παραμείνει στην εξουσία, για να ολοκληρώσει τη διανομή και αναδιανομή επιχειρήσεων, γης κλπ στις γνωστές 10 ελληνικές οικογένειες, με τη μορφή των αποκρατικοποιήσεων.
Στο πολιτικό και οικονομικό παρασκήνιο γινόταν και γίνεται λόγος, ότι για τη δημιουργία του νέου σχήματος χρησιμοποιούνται ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά για να πειστούν πολιτικά στελέχη να συμπράξουν, χρησιμοποιούνται και «αθέμιτα μέσα».
Σύμφωνα με όσα συζητούνται στο παρασκήνιο, το νέο σχήμα θα είναι έτοιμο για να ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο. Τα στελέχη του θα διακρίνονται για δύο πράγματα. Θα είναι ορκισμένοι εχθροί του ΣΥΡΙΖΑ και θα έχουν δεσμευτεί, όσοι είναι βουλευτές, ότι θα ψηφίσουν υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Τα στελέχη που θα συγκροτήσουν το νέο πολιτικό σχήμα, θα προέρχονται, κυρίως, από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, την «Ελιά», τους «58» (οι «58» ήταν το πρώτο σχήμα που δημιουργήθηκε για να αναλάβει τη δουλειά») τη Δράση, τον πολιτικό κύκλο της Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά και το Ποτάμι. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν θα πρόκειται για ένα σχήμα στο πρότυπο της «Ελιάς» ή θα είναι ένα κανονικό κόμμα.
Από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν ακουστεί τα ονόματα του Αλέκου Παπαδόπουλου, ο οποίος προορίζεται και για τη θέση του επικεφαλής, του Γιώργου Φλωρίδη, αλλά και του Γιάννη Δατσέρη. Από τη ΔΗΜΑΡ βέβαιη θεωρείται η προσχώρηση του Γρηγόρη Ψαριανού, όπως επίσης της Κατερίνας Μάρκου και του Βασίλη Οικονόμου. Άγνωστο παραμένει προς το παρόν τι θα κάνει ο Σπύρος Λυκούδης. Βέβαιο θεωρείται επίσης ότι θα προσχωρήσει ο Ανδρέας Παπαδόπουλος (από τον κύκλο της Ντόρας) και άλλα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, Από τη Δράση ο Θόδωρος Σκυλακάκης (και αυτός από τον κύκλο της Ντόρας). Το Ποτάμι δεν διαθέτει βουλευτές, αλλά διαθέτει ένα 6%, που πήρε στις ευρωεκλογές, είναι η ισχυρότερη πολιτική συνιστώσα της νέας κίνησης. Γι αυτό και υπάρχουν δυσκολίες σχετικά με τον τρόπο που θα συμπράξει, αλλά και τις ηγετικές φιλοδοξίες του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος πολύ θα ήθελε να ηγηθεί του νέου σχήματος. Λόγω των δυσκολιών, οι συζητήσεις φαίνεται να καταλήγουν στη λύση της συλλογικής ηγεσίας, στην οποία θα υπάρχει έναν συντονιστής.
Το πολιτικό πλαίσιο θα είναι ευρύ και γενικό. Ευρώπη, υπευθυνότητα, μεταρρύθμιση, κεντροαριστερά, προοδευτικό κέντρο θα είναι οι άξονές του.
πηγή: agenda-news.gr
http://anarxaszante.blogspot.gr/2014/07/blog-post_26.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου