Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

«Κλειδώνει» το πακέτο των 11,5 δισ. - Σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου


Θα βρεθούν όμως 151 βουλευτές που "να χουν τα κότσια" να τα ψηφίσουν Γ.Ζ. ?

Τις τελευταίες λεπτομέρειες για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ αναμένεται να οριστικοποιήσει σήμερα το οικονομικό επιτελείο κατά την διάρκεια νέας σύσκεψης, ούτως ώστε ο φάκελος με τα μέτρα να παραδοθεί στον πρωθυπουργό.


Το απόγευμα ή το αργότερο αύριο το πρωί ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ενημερώσει τον Αντώνη Σαμαρά εν όψει και των κρίσιμων ραντεβού που θα έχει εντός της εβδομάδας ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζ.Κ. Γιούνκερ στην Αθήνα, την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο και τον πρόεδρο Ολάντ στο Παρίσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο (ρεπορτάζ Εθνος: Κώστας Τσαχάκης) στην πρότασή του για το πακέτο μέτρων της επόμενης διετίας έχει περιλάβει νέο μοντέλο εργασιακής εφεδρείας, το οποίο θα εφαρμοστεί ως εξής:
Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα που θα υπαχθούν στο μέτρο θα παραμείνουν για τρία χρόνια σε καθεστώς εφεδρείας.
Στο διάστημα αυτό θα λαμβάνουν το 65% του βασικού μηνιαίου μισθού τους.
Μετά την παρέλευση της τριετίας, αποχωρούν από το Δημόσιο.
Το μέτρο δεν αφορά όσους υπαλλήλους έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ οι οποίοι και εξαιρούνται από την εφεδρεία.



Εξάλλου, όπως σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, χωρίς αξιολόγηση θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας οι υπάλληλοι με «προβληματική συμπεριφορά».

Αναφέρει πως πρόκειται για 3.000 υπαλλήλους που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα ή έχουν διαταχθεί ΕΔΕ εις βάρος τους και συμπληρώνει πως κατά προτεραιότητα σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θα τεθούν υπάλληλοι οργανισμών και φορέων του Δημοσίου που συγχωνεύονται ή κλείνουν, οι οποίοι διαθέτουν περιορισμένα τυπικά προσόντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εφεδρεία θα τεθεί και μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, οι οποίοι απουσιάζουν από τα καθήκοντά τους επικαλούμενοι ψυχολογικούς λόγους ή αντίστοιχη ασθένεια.

Επίσης το μέτρο αφορά τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και όσους είναι κοντά στη σύνταξη.

Μέσα στην επόμενη διετία 2013-2014 θα τεθούν σε εφεδρεία 35.000 με 40.000 υπάλληλοι.

Η λύση της εφεδρείας επελέγη από την κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για την αποχώρηση από τον δημόσιο τομέα 150.000 υπαλλήλων έως το 2015 και να ξεπεραστούν οι πιέσεις της τρόικας για απολύσεις.

Με τα σημερινά δεδομένα συνταξιοδοτήσεων και προσλήψεων, υπάρχει ένα «κενό» στην επίτευξη του στόχου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει συμπεριλάβει το μέτρο της εξάλειψης των δώρων στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ και η εφαρμογή του θα εξαρτηθεί από τις τελικές αποφάσεις που θα λάβουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.

Να σημειωθεί πως μετά τις περικοπές των δώρων εντός του 2010 οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν έκτοτε 500 ευρώ τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ το Πάσχα και 250 ευρώ ως επίδομα αδείας. Το συνολικό ύψος των δώρων φθάνει στα 1.000 ευρώ μεικτά τον χρόνο.

Επίσης, από τον Ιανουάριο του 2013 θα αρχίσουν να «τρέχουν» οιπερικοπές στα ειδικά μισθολόγια.

Οι μειώσεις αφορούν 200.000 υπαλλήλους του δημόσιου τομέα (ένστολοι, γιατροί ΕΣΥ, δικαστικοί λειτουργοί, διπλωμάτες, καθηγητές ΑΕΙ, ΤΕΙ, αρχιερείς) και, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα... διασωθούν οι «μάχιμοι» ένστολοι.

Οσον αφορά στο συνολικό πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν πως στις βασικές του κατευθύνσεις είναι έτοιμο, αλλά ως προς την εξειδίκευση των μέτρων «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας». Διατυπώνουν δε την εκτίμηση πως η εξειδίκευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου μήνα μετά και την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα (οι επικεφαλής της τρόικας έρχονται στην πρωτεύουσα στις 3 Σεπτεμβρίου).