Θετική στην πρόταση της Ρωσίας για παράδοση του χημικού της οπλοστασίου ώστε να γίνει ένας έλεγχος από τη διεθνή κοινότητα με στόχο να αποτραπεί μια στρατιωτική επέμβαση εμφανίζεται το Συριακό καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είχε δηλώσει νωρίτερα πως «ο Άσαντ θα μπορούσε να αποτρέψει μια στρατιωτική δράση εναντίον του αν παρέδιδε κάθε κομμάτι των χημικών του όπλων στη διεθνή κοινότητα την επόμενη εβδομάδα [...] χωρίς καθυστέρηση, και να επιτρέψει την πλήρη και ολοκληρωτική καταμέτρησή τους».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Δαμασκού Γουαλίντ αλ-Μουαλέμ χαιρέτισε την έκκληση της Ρωσίας να παραδώσει η Συρία το χημικό της οπλοστάσιο στον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας, εφόσον αυτό αποτρέψει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Γουαλίντ αλ-Μουαλέμ συναντήθηκε τη Δευτέρα με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι είχε ήδη αναφέρει την ιδέα στον Σύρο υπουργό Εξωτερικών, Ουαλίντ Αλ-Μουάλεμ, στη διάρκεια συνομιλιών που είχαν οι δύο άνδρες στη Μόσχα. «Δεν ξέρουμε εάν θα δεχθεί η Συρία» σημείωσε ο Λαβρόφ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Ρωσία περιμένει «μία γρήγορη και ελπίζω θετική απάντηση».
Μετά τη συνάντηση ο Γουαλίντ αλ-Μουαλέμ χαιρέτισε την πρόταση της Ρωσίας, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει η Συρία να γίνει πλήρες μέλος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.
Η ρωσική πρόταση ήρθε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος δήλωσε πως ο Μπασάρ Αλ Άσαντ θα μπορούσε να αποτρέψει μια στρατιωτική επέμβαση «να παραδώσει ως και το τελευταίο από τα χημικά του όπλα στην διεθνή κοινότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα και να επιτρέψει την πλήρη και συνολική καταμέτρηση (του οπλοστασίου)».
Σύμφωνα με το Al Jazeera το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε στη συνέχεια πως πρόκειται κυρίως για μια «ρητορική τοποθέτηση», ωστόσο η Ρωσία την αναγνώρισε ως μια καλή πρόταση και σημείωσε πως θα μπορούσε να δώσει μια λύσει στο αδιέξοδο, ώστε να αποφευχθεί η στρατιωτική επέμβαση που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ και ο «Συνασπισμός των Πρόθυμων».
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα εξεταστεί σοβαρά η ρωσική πρόταση, ωστόσο πρόσθεσε ότι αυτό δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με την επικείμενη ψηφοφορία του Κογκρέσου. «Τώρα είναι πιο επιτακτική ανάγκη να πάρουμε την έγκριση του Κογκρέσου» είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι το καθεστώς Άσαντ θα πρέπει να πάρει ένα «μήνυμα» για να μην μπορεί να καταφύγει στο χημικό οπλοστάσιο.
«Η Συρία χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Ρωσίας», ανέφερε από την πλευρά του ο Γουαλίντ αλ-Μουαλέμ, σημειώνοντας πως στόχος της συριακής κυβέρνησης είναι να προστατευθούν οι ζωές των Σύρων πολιτών και η ασφάλεια της χώρας.
Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αν και τόνισε πως μια ενδεχόμενη συμφωνία της Συρία για παράδοση των χημικών για διεθνή έλεγχο θα ήταν ένα «βήμα προς τα εμπρός» σημείωσε πως «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να βεβαιωθούμε πως αυτό δεν αποτελεί τακτική από τη συριακή κυβέρνηση για να αποπροσανατολίσει τη διεθνή κοινότητα».
Ο επικεφαλής των Σύρων ανταρτών κατηγόρησε το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αλλά και τη Ρωσία ότι ψεύδονται όταν λένε να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας. «Τέχνασμα» χαρακτήρισε τη ρωσική πρόταση και ο Λουάι Μόκνταντ, ο πολιτικός συντονιστής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.
«Απευθύνουμε έκκληση για (στρατιωτικά) πλήγματα (σ.σ. εκ μέρους της Δύσης στη Συρία) και προειδοποιούμε τη διεθνή κοινότητα ότι το καθεστώς λέει ψέματα και ότι δάσκαλός του είναι ο ψεύτης Πούτιν» τόνισε ο Σελίμ Ιντρίς, ο ηγέτης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Al Jazeera.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου