Το 2024 τα παιδιά έγιναν η εικόνα του πολέμου. Το 2025 θα δουν άραγε αυτοί που πρέπει αυτά τα παιδιά;
UNICEF
Το 2024 συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η Σύμβαση αναγνωρίζει ότι η παιδική ηλικία είναι μια ευάλωτη περίοδος στη ζωή του ανθρώπου και ότι τα παιδιά χρειάζονται ειδική φροντίδα και προστασία. Έντεκα χρόνια μετά το 2000, υπεγράφη το προαιρετικό Πρωτόκολλο για την απαγόρευση της στρατολόγησης παιδιών-στρατιωτών κάτω των 18 ετών.
Το 2024 θα έπρεπε να ήταν ένα έτος ορόσημο για την προώθηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που ζουν σε εμπόλεμες περιοχές. Απέδειξε βάναυσα ότι τα παιδιά συνεχίζουν να φέρουν το κύριο βάρος της αδυναμίας της ανθρωπότητας να επιδιώξει την ειρηνική επίλυση ανθρωπογενών διαφορών. Το 2025 θα δουν άραγε αυτοί που πρέπει αυτά τα παιδιά;
Συρία
Παιδιά με όπλα στα χέρια
Το 2024 η πρακτική της στρατολόγησης παιδιών αυξήθηκε. Πολλές ένοπλες ομάδες αύξησαν τη στρατολόγηση και τη χρήση παιδιών σε συγκρούσεις όπως μαρτυρούν τα στοιχεία στην Κολομβία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη λεκάνη της λίμνης Τσαντ, τη Μοζαμβίκη, το Σαχέλ, το Σουδάν, τη Σομαλία, τη Συρία και την Αϊτή.
ΤσαντΝότιο Σουδάν
Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά απήχθησαν και στρατολογήθηκαν βίαια.
Κολομβία
Μοζαμβίκη
Νιγηρία
Η πλειονότητα αυτών των παιδιών είναι κορίτσια, τα οποία έχουν επίσης υποστεί βιασμό και σεξουαλική βία, και έχουν αγοραστεί, πουληθεί και διακινηθεί σαν να ήταν προϊόντα μιας χρήσης.
Τα παιδιά της Γάζας
Οι δολοφονίες και ο ακρωτηριασμός παιδιών, οι επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία συγκαταλέγονται πια στις δύο πιο διαδεδομένες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών σε καταστάσεις πολέμου. Αεροπορικές επιδρομές, ρουκέτες, πύραυλοι και στοχευμένες επιθέσεις με ευρεία χρήση εκρηκτικών όπλων σε μεγάλο βαθμό σε κατοικημένες περιοχές, συνέχισαν να προκαλούν καταστροφές και να στερούν τη ζωή παιδιών στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, στο Σουδάν, στον Λίβανο, στη Μιανμάρ και στην Ουκρανία.Λίβανος
Μιανμάρ
Σουδάν
Η συνεχής χρήση ναρκών κατά προσωπικού, η περιφρόνηση των κινδύνων από εκρηκτικά έχουν λάβει επικές διαστάσεις, παγιδεύοντας πόλεις, κωμοπόλεις και αγροτικές περιοχές σε τέτοιο βαθμό που μόνο αυτές ευθύνονται για τουλάχιστον το 30% όλων των παιδιών που σκοτώνονται και ακρωτηριάζονται σε ζώνες συγκρούσεων
.
Ουκρανία
Αϊτή
Αντί να προστατεύουν τα παιδιά από τις συγκρούσεις, το 2024, τα παιδιά έγιναν η εικόνα του πολέμου. Ίσως δεν υπάρχει πιο τραγική εικόνα από τα πρόσωπα των παιδιών στα οποία απαγορεύεται η πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, ιδιαίτερα στη Γάζα και στο Σουδάν.
Σομαλία
Σαχέλ
«Οι κραυγές αυτών των παιδιών αντηχούν σε ζώνες συγκρούσεων, αλλά πολύ συχνά ο κόσμος παραμένει σιωπηλός», δήλωσε η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις, Βιρτζίνια Γκάμπα. «Ο πόνος τους είναι μια κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση. Πρέπει να τα πάμε καλύτερα -επειδή κάθε στιγμή που καθυστερούμε, ένα άλλο παιδί γίνεται απλώς ένας ακόμη ένας αριθμός στη μακρά λίστα των θυμάτων».
Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
«Καθώς προχωράμε στο 2025, ας επιλέξουμε τη συμπόνια από την αδιαφορία και την ειρήνη αντί για τον πόλεμο. Μαζί, μπορούμε να ξαναγράψουμε τις ιστορίες αυτών των παιδιών -όχι με φόβο και απώλεια, αλλά με φροντίδα και ελπίδα. Ας ακούσουμε τα δικά μας παιδιά: τα αιτήματά τους είναι απλά, θέλουν ειρήνη, εκπαίδευση και την ευκαιρία να επουλώσουν τα τραύματά τους, να μεγαλώσουν ελπίζοντας. Ας φροντίσουμε να πραγματοποιήσουμε αυτές τις ευχές το 2025. Ας τους αποδείξουμε ότι οι επιθυμίες τους έχουν σημασία, ότι έχουν σημασία», υπογράμμισε η Βιρτζίνια Γκάμπα. (κείμενο-μετάφραση: UN News)
Λένα Χουρμούζη
Η Λένα Χουρμούζη γεννήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μεγάλωσε στο μεγάλο σχολείο της Άνω Τούμπας. Πήρε γερές βάσεις: ΠΑΟΚ, πιτόγυρα και Τούμπα Λίμπρε και απέκτησε υπομονή, γερό στομάχι και αγάπη για το ωραίο και το σικ. Η λαμπρή της καριέρα την έφερε από την αίθουσα σύνταξης των εφημερίδων «Μακεδονία - Θεσσαλονίκη», στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC στο Λονδίνο, στην αίθουσα Τύπου της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, σε λαμπρές λεωφόρους και σκοτεινά σοκάκια με το Soul. Το 2009 ξεκίνησε να γνωρίζει την Αθήνα μέσα από την Athens Voice. Ήρθε πλέον η ώρα της εκτόξευσης από το Kosmodromio.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου