Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Αλλα 6 δισ. από τα σπίτια των πολιτών με 11 θολά σημεία


Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Σε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση υπολογίζονται τα χρήματα που θα υφαρπάξει η κυβέρνηση από τις τσέπες των πολιτών, οι οποίοι θα πληρώσουν άμεσα το νέο ειδικό τέλος επί των ακινήτων.



Το έκτακτο ειδικό τέλος, που θα επιβαρύνει τη δηλωμένη περιουσία συνολικού ύψους 400 δισ. ευρώ, θα επιβαρύνει τη διετία 2011-2012 και όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί να αποφέρει περί τα 2-3 δισ. ευρώ ετησίως ή 4-6 δισ. ευρώ στη διετία, δεδομένου ότι υπάρχουν 7,2 εκατ. συνδέσεις ακινήτων στη ΔΕΗ - πλέον των 352.000 ειδικών κοινωνικών ομάδων που θα εξαιρεθούν.

Η πρόταση του νυν υπουργού Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη, που απορρίφθηκε τον περασμένο Ιούνιο από το υπουργικό συμβούλιο, γίνεται αποδεκτή με καθυστέρηση τριών μηνών.

Σκοπός του μέτρου είναι να καλυφθεί η απόκλιση 1,6 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού, που προέρχεται κυρίως από τα ανείσπρακτα έσοδα, όπως του ΕΤΑΚ για το 2009 και 2010 και του φόρου Ακίνητης Περιουσίας το 2011.

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, έχουμε «8» δεδομένα:

Α Επιβάλλεται ειδικό τέλος στη χτισμένη επιφάνεια.

Β Εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ως εκ τούτου όσοι έχουν ρεύμα, ακόμα και τα αυθαίρετα, θα πληρώσουν το τέλος.

Γ Η μεσοσταθμική επιβάρυνση υπολογίζεται στα 4 ευρώ. Σε περιοχές, τις λαϊκές -όπως τις αποκάλεσε ο υπουργός-, με χαμηλή τιμή ζώνης το τέλος φτάνει 0,50 ευρώ και σε πολυτελείς, όπως στα βόρεια προάστια της Αττικής, στα 10 ευρώ.

Δ Θα χρησιμοποιηθεί το μοντέλο για την επιβολή του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.

Ε Θα υπάρξει κοινωνική μέριμνα για περίπου 330.000 οικογένειες που εντάσσονται στα κοινωνικά τιμολόγια. Πρόκειται για ανέργους και αναπήρους που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο 2, καθώς και τρίτεκνους και όσους έχουν χαμηλό εισόδημα μέχρι και το ύψος του αφορολογήτου - στα 8.000 ευρώ από φέτος.

ΣΤ Θα εισπραχθεί άμεσα και σε μία δόση, πιθανότατα με τον εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, προκειμένου να εγγραφεί ως έσοδο του 2011.

Του χρόνου, με δόσεις

Ζ Το 2012 η εξόφλησή του θα γίνει σε πολλές δόσεις. Πιθανότατα θα είναι τρεις, όσοι και οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί της ΔΕΗ στη διάρκεια ενός έτους, χωρίς να αποκλείεται να σπάσει ακόμα και σε έξι δόσεις - όσοι είναι συνολικά οι λογαριασμοί της ΔΕΗ μαζί με τα έναντι.

Η Η μη πληρωμή του ειδικού τέλους θα οδηγεί σε διακοπή του ρεύματος δεδομένου ότι θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ θα καταστήσει και ληξιπρόθεσμη την οφειλή έναντι του Δημοσίου επιφέροντας σταδιακά και αναγκαστικά μέτρα (κατάσχεση, πλειστηριασμός, φυλάκιση).

Οι πρώτες ανακοινώσεις, οι οποίες αναμένεται να εξειδικευθούν αύριο, δημιουργούν ασάφειες και σύγχυση ως προς «11» σημεία:

Αντικειμενικές ή Ζώνης

1 Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα ληφθεί υπόψη η τιμή ζώνης και θα χρησιμοποιηθεί το μοντέλο επιβολής του ΤΑΠ. Μεταξύ των δύο δηλώσεων υπάρχει μία σημαντική διαφορά: στην πρώτη περίπτωση λαμβάνεται υπόψη η τιμή ζώνης και στη δεύτερη η αντικειμενική αξία. Συγκεκριμένα, αν η τιμή ζώνης είναι ίδια για όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα της ίδιας περιοχής, στην περίπτωση υπολογισμού του ΤΑΠ λαμβάνεται υπόψη και η παλαιότητα ενός ακινήτου, οπότε το ΤΑΠ δεν επιβάλλεται στην τιμή ζώνης αλλά στην αντικειμενική αξία.

* Για παράδειγμα: στην ίδια περιοχή έχουμε δύο ακίνητα επιφάνειας 100 τ.μ. το καθένα, το ένα νεόδμητο και το άλλο εξαετίας. Η τιμή ζώνης είναι 1.450 ευρώ. Αν ληφθεί υπόψη αυτή και το τέλος οριστεί στα 5 ευρώ, και οι δύο θα επιβαρυνθούν με 500 ευρώ ετησίως ή 1.000 ευρώ στη διετία. Αν όμως ληφθεί υπόψη η αντικειμενική, τότε για το παλαιό ακίνητο θα μειωθεί στα 1.160 ευρώ λόγω παλαιότητας και το τέλος θα είναι χαμηλότερο, ήτοι 4 ευρώ, οπότε ο ιδιοκτήτης αυτός θα επιβαρυνθεί με 400 ευρώ ετησίως ή 800 ευρώ στη διετία.

Ο σπιτονοικοκύρης ή ο νοικοκύρης;

2 Δεν ξεκαθαρίστηκε αν το τέλος θα επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη ή τον ενοικιαστή. Το λογαριασμό της ΔΕΗ πληρώνουν οι ενοικιαστές, οι οποίοι μπορεί και να έχουν γυρίσει το λογαριασμό στο όνομά τους. Κάτοχος όμως του ακινήτου είναι ο εκμισθωτής. Αν τελικώς επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη, θα υπάρξει πρόβλημα στον συμψηφισμό του τέλους με το ενοίκιο, δεδομένου ότι και σήμερα που το ΤΑΠ επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη, εν τέλει το πληρώνει ο ενοικιαστής.

3 Με δεδομένες τις χθεσινές δηλώσεις, το ειδικό τέλος θα επιβληθεί στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Εν τούτοις υπάρχουν και ακίνητα που δεν παίρνουν ρεύμα από τη ΔΕΗ και τα οποία όμως είναι δηλωμένα στην εφορία. Οπότε δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο επιβολής του ειδικού τέλους και σε όσα δεν ηλεκτροδοτούνται.

4 Πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα ως προς τα κενά ακίνητα. Δεδομένου ότι ηλεκτροδοτούνται, θα πληρωθεί το τέλος.

5 Δεν υπήρξε καμία ειδική αναφορά στους περίπου 22.000 πολύτεκνους που εντάσσονται σε ξεχωριστό τιμολογιακό καθεστώς.

6 Αγνωστο τι θα γίνει με τους βοηθητικούς χώρους, μεταξύ αυτών και η θέση στάθμευσης, οι οποίοι λαμβάνονται στη συνολική επιφάνεια του ακινήτου στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

7 Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα συμπεριληφθούν οι ημιυπαίθριοι και τα playrooms, που ρυθμίστηκαν. Σε ορισμένες περιοχές δεν δηλώνεται η συνολική επιφάνεια στη ΔΕΗ. Οπότε θα υποχρεωθούν όσοι τα ρύθμισαν να διορθώσουν τα τετραγωνικά μέτρα;

8 Αγνωστο αν θα διορθωθούν και τα διαφορετικά στοιχεία που έχουν οι δήμοι και η ΔΕΗ ως προς την επιφάνεια των ακινήτων.

9 Ζήτημα τίθεται και ως προς τους κοινόχρηστους χώρους. Αν τελικώς επιβληθεί και σε αυτούς, θα επιβαρύνει πάλι τους ιδιοκτήτες-ενοικιαστές μέσω των κοινοχρήστων.

10 Αγνωστο είναι αν το τέλος θα πληρώσει και το Δημόσιο για τα ιδιόκτητα κτήρια του.

11 Ασαφές αν θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις τουριστικές μονάδες, λόγω της μεγάλης επιφάνειας των ξενοδοχείων και δεδομένου ότι έχουν εξαιρεθεί και από άλλα ανάλογα μέτρα λόγω της κρίσης στον τουριστικό κλάδο.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων σημείωσε ότι τυχόν μείωση του ΦΠΑ 23% δεν σημαίνει πως μπορεί να μειωθεί και το 23% στα νεόδμητα, καθώς ο κοινοτικός κανονισμός δεσμεύει τη χώρα και όπως είπε χαρακτηριστικά «η δήλωση αυτή δεν μπορεί να αλλάξει και θέλει βασιλικά έξοδα για να αλλάξει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου