Αθήνα
Ο νέος φόρος στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, ακόμη και μέσα στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Έτσι, το μεσημέρι της Δευτέρας συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του Γ.Παπανδρέου, ο οποίος θα εξηγήσει εκ νέου την αναγκαιότητα της λήψης των έκτακτων μέτρων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, προς το παρόν πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δέχθηκαν τα μέτρα -συμπεριλαμβανομένης και της περικοπής ενός μισθού από όλους τους αιρετούς και μετακλητούς- με επιφυλάξεις.
Αλλοι μιλούν για «αναγκαίο κακό» κι άλλοι για καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα. Δεν λείπουν πάντως και οι επικρίσεις, όπως η παρατήρηση που διατύπωσε ο βουλευτής Καρδίτσας Νίκος Σαλαγιάννης, ο οποίος ρώτησε «γιατί δεν μπαίνει ένας μικρός φόρος της τάξης του 1% έως 2% σε αυτούς που έβγαλαν 70 δισ. από την χώρα την ώρα που έδινε μάχη επιβίωσης;»
Οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται εάν θα είναι αποτελεσματικά κι αν θα είναι τα τελευταία μέτρα.
Ανάλογο ερώτημα δέχθηκε και ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.
Ο Γ.Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να δείξει το κλίμα μέσα στο οποίο ελήφθησαν οι αποφάσεις, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να μην κινδυνεύσει η χώρα.
Τόνισε πως είναι πατριωτικό καθήκον η διάσωση της χώρας και πως δεν θα επιτρέψει να γίνει εξιλαστήριο θύμα η χώρα ή οι πολίτες.
Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του: «Πόσο κοστίζει η διακινδύνευση της ύπαρξής μας μέσα στην Ευρωζώνη; Πόσο κοστίζει η διακινδύνευση όλων των κατακτήσεων της μεταπολεμικής Ελλάδας; Είναι μια ιστορικά σωστή επιλογή».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «αν δεν τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα, η φημολογία για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη θα φουντώσει» και πρόσθεσε πως «μετά κι από αυτές τις αποφάσεις αναμένει θετικές εξελίξεις», σε σχέση με την κύρωση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου