Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Iσραηλινό «σχέδιο» περί στήριξης του PKK καταδικάζει ο Τούρκος ΥΠΕΞ

 Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Έντονη ήταν η αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε πληροφορίες που θέλουν τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών να απειλεί να στηρίξει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), προκειμένου να «τιμωρήσει» την Τουρκία. «Κανείς δεν μπορεί να μας εκβιάσει» δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, τονίζοντας ότι «το Ισραήλ ξέρει τι πρέπει να κάνει προκειμένου να μπει τέλος στην κρίση».


Το θέμα ανέκυψε όταν, την Παρασκευή, η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahranoth ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, σκοπεύει να συναντηθεί με ηγετικά στελέχη του PKK στην Ευρώπη, προκειμένου να βρει τρόπο συνεργασίας με αυτούς «σε κάθε πιθανό τομέα».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, υπενθύμισε ότι το Ισραήλ έχει αρνηθεί τα δημοσιεύματα. «Ελπίζουμε ότι η άρνηση του Ισραήλ θα συνοδευτεί από πράξεις» είπε.

Τόνισε ότι το PKK έχει μετατραπεί σε «εργαλείο» από κάθε χώρα που επιθυμεί να βλάψει την Τουρκία.

«Οποιαδήποτε χώρα στηρίζει την τρομοκρατία, θα λάβει απάντηση. Κανείς δεν μπορεί να αποδυναμώσει την Τουρκία. Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να δοκιμάσει τη δύναμη της Τουρκίας» τόνισε.

Σχετικά με την ένταση που έχει προκύψει στις σχέσεις των δύο χωρών, ο Τούρκος υπουργός είπε: «Το Ισραήλ ξέρει τι πρέπει να κάνει, προκειμένου να μπει τέλος στην κρίση».

Το Ισραήλ «δεν αντιλαμβάνεται τη δυναμική της μεγάλης αλλαγής που συντελείται στην περιοχή και καταστρέφει η ίδια την κουλτούρα της συμβίωσης με άλλους λαούς» δήλωσε.

«Εάν σκοτώνετε ανθρώπους στις ανοιχτές θάλασσες, αυτό σημαίνει ότι δεν σέβεστε το διεθνές δίκαιο. Συνεπώς είναι αναπόφευκτη η απομόνωση του Ισραήλ. Η Τουρκία θα συνεχίσει να μεταφέρει σε όλα τα διεθνή φόρα και στη βάση του διεθνούς δικαίου τη λανθασμένη αυτή στάση του Ισραήλ, το οποίο θα απομονωθεί περισσότερο» πρόσθεσε.

Έντονη ήταν η αντίδραση και του προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τσεμίλ Τσιτσέκ, στα δημοσιεύματα. Ο Τσ.Τσιτσέκ δήλωσε ότι οι προτάσεις που αποδίδονται στον Λίμπερμαν αποτελούν «εκβιασμό».

«Είναι πολύ ανησυχητικό που κάποιος σε υπουργικό επίπεδο θα έκανε τόσο ανεύθυνα σχόλια» τόνισε ο Τσ.Τσιτσέκ.

Τη Δευτέρα ο Τούρκος πρωθυπουργός ξεκινά περιοδεία σε χώρες της Αραβικής Εξέγερσης. Πρώτος σταθμός θα είναι η Αίγυπτος, ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας, όπως είχε αφήσει αρχικά να εννοηθεί.

Ένταση επικρατεί στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ μετά την απόφαση της Άγκυρας να υποβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις των δύο κρατών, εξαιτίας της ισραηλινής άρνησης να ζητήσει επισήμως συγγνώμη για την επίθεση στο πλοίο Mavi Marmara, τον Μάιο του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου