Οι παραιτήσεις του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ), Πανίκου Δημητριάδη, ζητήθηκαν κατά την συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής, που έληξε λίγο πριν τα μεσάνυχτα και ενέκρινε τα νομοσχέδια για διάσωση της κυπριακής οικονομίας, προκειμένου την Κυριακή στο έκτακτο Eurogroup να υπάρξει οριστική συμφωνία για το μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση της Κύπρου.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε συγνώμη από τον κυπριακό λαό για την κατάσταση, που επικρατεί στην χώρα.
«Οφείλουμε ένα συγνώμη στον Κύπριο πολίτη, γιατί για να φθάσει ο τόπος μας να βρίσκεται προ των εφιαλτικών διλημμάτων όλοι έχουμε το μερίδιο της ευθύνης μας», τόνισε.
Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Λαϊκή Τράπεζα, λέγοντας ότι με τη διαδικασία της εξυγίανσης οι καταθέτες που έχουν πάνω από 100,000 ευρώ θα περιμένουν αρκετά χρόνια για να δουν ποιό ποσοστό από το υπόλοιπο των καταθέσεών τους θα εισπράξουν, το 30 το 40 το 50 ή το 60 %.
Δικαιολογώντας την αποχή στο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών, που τήρησε το ΑΚΕΛ, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Αντρος Κυπριανού ανέφερε ότι δεν έγιναν συλλογικοί χειρισμοί, ενώ τόνισε ότι η Κύπρος καλείται να πάρει αποφάσεις «κάτω από ασφυκτικές πιέσεις και διλήμματα, τα οποία προσπαθούν να θέσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της».
Είμαστε μεν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε, αλλά δυστυχώς οι εταίροι μας έχουν πάρει αποφάσεις, όχι για να μας στηρίξουν, αλλά για να μας οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή.
Καταλήγοντας, είπε, ότι το ΑΚΕΛ θα αποφασίσει αύριο κατά πόσον η ηγεσία του θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Μάριος Καρογιάν , το κόμμα του οποίου μετέχει στην κυβέρνηση έστειλε μήνυμα στα κράτη μέλη της ευρωζώνης ότι «δεν είναι τρόπος να προσπαθείς με έναν ετσιθελισμό να χρησιμοποιήσεις μια χώρα ως πειραματόζωο».
Παράλληλα ο κ. Καρογιάν έκανε λόγο για ενέργειες του διοικητή της ΚΤ «να κατευθύνει τα πολιτικά κόμματα και την ίδια την Κυβέρνηση» και είπε πως “δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει ο διοικητής».
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κατηγόρησε τον διοικητή της ΚΤ ότι ανακοίνωσε χθες στους πολιτικούς αρχηγούς «αυτά που είχε προαποφασίσει, αυτά που είχε προγραμματίσει εδώ και καιρό», ενώ λίγα λεπτά πριν από την σύσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς «προκαθόρισε και την μοίρα της Λαϊκής Τράπεζας».
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης χαρακτήρισε « κατώτερους των περιστάσεων τους χειρισμούς των τελευταίων ημερών» και κάλεσε την συγκυβέρνηση ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ να αναλάβει τις ευθύνες της.
Υπήρξαν, πρόσθεσε, διαφορετικές προσεγγίσεις, πρόχειρες πληροφορίες και έλλειψη σχεδιασμού.
Ευθύνες καταλόγισε και στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
Επεξηγώντας τη στάση της ΕΕΔΕΚ , που τήρησε αποχή στο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων, ο κύριος Νικολαϊδης είπε ότι «αυτό έγινε για λόγους ηθικής και πολιτικής τάξης».
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι το νομοσχέδιο για τη Λαϊκή Τράπεζα ήταν έτοιμο από τον Ιανουαρίο και διερωτήθηκε, γιατί δεν προωθήθηκε για συζήτηση στη Βουλή, ώστε να αποφεύγονταν τα πολλά λάθη σε αυτό.
Ανέφερε επίσης ότι το ΕΥΡΩΚΟ εκτιμά ότι, αν στηριχθεί το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, θα μπορέσει η Κύπρος να αποδεσμευθεί από την Τρόικα, η οποία, υποστήριξε , « διέλυσε το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και θα διαλύσει και την οικονομία».
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ζήτησε την παραίτηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργού Οικονομικών, λέγοντας ότι «τις τελευταίες ημέρες έγιναν συνταρακτικά λάθη».
Ιδιαίτερα, κατηγόρησε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ότι με τις άστοχες, όπως είπε, δηλώσεις του έκλεισε ουσιαστικά την Λαϊκή Τράπεζα.
Ο κύριος Περδίκης δικαιολόγησε την τήρηση αποχής στο νομοσχέδιο περί εξυγίανσης των τραπεζών, λέγοντας ότι «το γενικό του πλαίσιο είναι προβληματικό, καθώς υπάρχουν πολλά κενά, που δεν έχουν λυθεί, αλλά και επειδή έρχεται ένα συνολικό πακέτο που είναι αποκρουστικό και απαράδεκτο».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε ότι θα ψήφιζε το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών , “αν υπήρχαν αυστηρές κυρώσεις για να αρπάξουν τους κλέφτες, που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου».
Ο κ. Κουλίας συνεχάρη την Επιτροπή Οικονομικών,που κάτω από δύσκολες και τραγικές συνθήκες και ώρες και δύσκολη πίεση κλήθηκε να εξετάσει ένα πολύπλοκο νομοσχέδιο, « το οποίο ήταν έτοιμο από τους προηγούμενους”. Δήλωσε ότι όλα τα νομοσχέδια που ήρθαν σήμερα είναι με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 2013.(σ.σ: επί διακυβέρνησης Χριστόφια).
Τέλος, διερωτήθηκε γιατί δεν ενημέρωσε κανένας τους βουλευτές ότι δόθηκαν 8 δισ ευρώ σε ρευστότητα στη Λαϊκή Τράπεζα, πέρα του 1,8 δισ. Ευρώ, που δόθηκε το καλοκαίρι.
πηγή: news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου