Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλό μεσημέρι σε όλους. Καλωσορίσατε στη διακαναλική συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των εθνικών εκλογών του 2009.

Κύριε Πρόεδρε παρακαλώ για την εισαγωγική σας τοποθέτηση.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ευχαριστώ πολύ. Όλοι μας αισθανόμαστε ότι, στις 4 του Οκτώβρη, δεν κρίνεται απλά η επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Κρίνεται σε ποια Ελλάδα θα ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Κρίνεται το αν θα μείνουμε υποταγμένοι σε μια πορεία παρακμής που ζήσαμε τα τελευταία 6 χρόνια, ή σε μια Ελλάδα που μπαίνει σε πορεία ανάτασης και προόδου.


Αν θα συνεχίσουμε την πελατειακή σπατάλη, την ανομία ή θα κάνουμε το άλμα στο μέλλον, αξιοποιώντας όλα τα ταλέντα, όλες τις δυνατότητες που έχει αυτή η χώρα και αυτός ο λαός, με σχέδιο, με όραμα για το μέλλον.

Ένα είναι βέβαιο. Τα προβλήματα της χώρας δεν ξεκίνησαν με τη διεθνή κρίση. Όσοι το λένε αυτο, κρύβονται από τις απλές αλήθειες. Κρύβουν μάλιστα τις ευθύνες τους για τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας. Γιατί αν συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο, το τέλος της διεθνούς κρίσης - όποτε και αν έρθει - θα μας αφήσει όπως ακριβώς μας βρήκε. Δηλαδή, θα μας αφήσει αιχμάλωτους της διαφθοράς, αιχμάλωτους ενός πελατειακού πολιτικού συστήματος, αιχμάλωτους της αδιαφάνειας και της ατιμωρησίας. Χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική, σοβαρές επενδύσεις και προοπτική για την Περιφέρεια, με κατεστραμμένο φυσικό πλούτο και υποβαθμισμένο περιβάλλον.

Γι' αυτό, εμείς θέτουμε στο πολιτικό επίκεντρο του δικού μας προγράμματος τις μεγάλες αλλαγές και τομές στο κράτος και στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας. Ένα κράτος, που διασφαλίζει τη διαφάνεια και τα δικαιώματα όλων των πολιτών.

Κάποιοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα θα λυθεί με το πάγωμα μισθών και συντάξεων. Κάνουν μεγάλο λάθος. Απαιτούνται ριζικές αλλαγές στο κράτος. Ένα κράτος, που να υπηρετεί επιτέλους αποτελεσματικά τον πολίτη. Για να νοικοκυρευτούν τα οικονομικά μας, απαιτείται άμεση αναθέρμανση της οικονομίας.

Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο, ρεαλιστικό, το οποίο βεβαίως εμείς έχουμε καταθέσει. Απαιτείται ταυτόχρονα και μια δημιουργική, αναπτυξιακή έκρηξη, που θα απελευθερώσει, θα στηρίξει και θα επενδύσει στις δημιουργικές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, δυνάμεις που ασφυκτιούν κάτω από τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.

Για όλα τα παραπάνω, εμείς έχουμε καταθέσει εδώ και μήνες συγκεκριμένες προτάσεις. Και πρόσφατα, στη ΔΕΘ, καταθέσαμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για τις 100 πρώτες μέρες. Δεν νομίζω να έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν κόμμα που να έχει καταθέσει τόσο λεπτομερές πρόγραμμα για τις 100 πρώτες μέρες, με πέντε σημαντικά, καθοριστικά νομοσχέδια, που αντιμετωπίζουν τη σημερινή οικονομική και βαθύτερη κρίση της χώρας.

Όλος ο δημόσιος διάλογος διεξάγεται στη βάση των δικών μας προτάσεων. Και βέβαια, περιμέναμε προτάσεις και από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ακούσαμε όμως αστήρικτες κατηγορίες, ψεύδη, αλλά και την παραβίαση κάθε κανόνα δεοντολογίας.

Το μόνο που επαναλαμβάνουν με συνέπεια είναι πως για ό,τι συνέβη τα τελευταία 6 χρόνια, φταίμε όλοι εμείς, οι άλλοι, εκτός από εκείνους που κυβέρνησαν.

Μας λένε ότι στο πρόγραμμά τους, γενικόλογα, είναι να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή. Τι έκαναν 6 χρόνια;

Μας μιλάνε για τις σπατάλες και τις δαπάνες. Τι έκαναν 6 χρόνια; Και τι κάνουν και τώρα, ακόμα προεκλογικά, σε ό,τι αφορά τη συνεχή σπατάλη δημοσίου χρήματος για την εξαγορά ψήφων;

Μιλάνε για μεταρρυθμίσεις. Το μόνο που έκαναν 6 χρόνια είναι οι αγοραπωλησίες δημόσιας γης και πλούτου.

Και όλα αυτά, θα τα πληρώσει ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, με το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων. Δεν είναι μόνο μη ρεαλιστικό, είναι και μη σοβαρό. Ανεύθυνη, ευθυνόφοβη, είναι η νοοτροπία τους, που οδήγησε τη χώρα μας στο σημερινό τέλμα. Ένα τέλμα, το οποίο εμείς αφήνουμε πίσω, μια αντίληψη που αφήνουμε πίσω οριστικά στις 4 του Οκτώβρη.

Γιατί δεν έχουμε ούτε μία μέρα για χάσιμο. Δεν μπορεί η Ελλάδα να περιμένει άλλο. Η Ελλάδα χρειάζεται στις 5 του Οκτώβρη - το τονίζω αυτό -κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή. Μια κυβέρνηση σταθερή, που θα σηκώσει - και αυτό θα κάνουμε, λαού θέλοντος - αμέσως τα μανίκια για να αλλάξει πορεία η χώρα.

Κυβέρνηση, που θα έχει έναν και μοναδικό στόχο, να υπηρετεί αποτελεσματικά τον πολίτη, τα συμφέροντά του, το δημόσιο συμφέρον. Μια κυβέρνηση, που δεν θα κρύβεται, δεν θα αποποιείται τις ευθύνες της. Μια κυβέρνηση που θα λειτουργεί με διαφάνεια και με λογοδοσία. Κυβέρνηση, που θα δώσει πρώτη, απ' την πρώτη μέρα, το σήμα της αλλαγής, αλλαγής αντίληψης και νοοτροπίας, κάνοντας συγκεκριμένα βήματα, για να βάλουμε τάξη στη χώρα και στα δημόσια οικονομικά.

Έχω πει ότι δεσμεύομαι να μπω εγώ μπροστά. Δεν θα κάνουμε αυτό που έκανε η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, που με την απογραφή διέσυρε τη χώρα, για να μπορεί να αποφύγει να υλοποιήσει τις δικές της υποσχέσεις.

Ενώ σήμερα, μας κατηγορεί -σκεφτείτε, τι ειρωνεία- λόγω της δικής της κακοδιαχείρισης της οικονομίας 6 χρόνια, ότι εμείς αδυνατούμε να εφαρμόσουμε το δικό μας πρόγραμμα.

Ξέρω ότι δεν έχουμε το μαγικό ραβδί. Αλλά να ξέρετε ότι δεν θα κρυφτώ και δεν θα κρυφτούμε πίσω από τις ευθύνες μας, όποιες και να είναι. Δεν θα φυγομαχήσω. Θα παλέψω και θα παλέψουμε αντιμετωπίζοντας κατάματα τα προβλήματα της χώρας και του πολίτη.

Δεν θα ψάχνουμε άλλοθι για προφάσεις ή αδράνεια. Είμαστε έτοιμοι, με αποφάσεις για το καλό του τόπου. Όσο δύσκολα κι αν τα βρούμε, τόσο η πεποίθηση και η βούλησή μας θα είναι πιο ισχυρή για τομές και αλλαγές.

Οι δικές μας δεσμεύσεις, δεν είναι κούφια λόγια. Οι Έλληνες το ξέρουν. Ξέρουν πως ό,τι είπαμε, για ό,τι δεσμευτήκαμε, τα κάναμε πράξη. Μιλήσαμε για καθαρό περιβάλλον, καθαρές κουβέντες, καθαρά λεφτά στην προεκλογική εκστρατεία. Και αυτό κάναμε. Το βλέπετε στους δρόμους.

Εμείς βάλαμε τέλος στην αφισορύπανση. Δεν μας ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία. Κάναμε την καμπάνια μας με λιτότητα και με τα χρήματα από τα μέλη μας, από την κρατική επιχορήγηση, και μόνο με αυτά. Πάνω στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις λοιπόν θέλω να οικοδομήσω μια νέα εθνική ενότητα των Ελλήνων. Δεσμεύσεις, που εμείς θα τηρήσουμε με συνέπεια, την ίδια συνέπεια που δείχνουμε και σήμερα.

Μια ενότητα που ξεπερνά τους κομματικούς φραγμούς και υπερβαίνει την 4η Οκτωβρίου, που εδράζεται δηλαδή σε αξίες και κανόνες που μας ενώνουν και που αφορά στην επόμενη μέρα. Μια ενότητα, που απλώνει το χέρι σε κάθε πολίτη.

Έχουμε παρουσιάσει, από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα, τις βασικές μας προγραμματικές κατευθύνσεις σε όλα τα θέματα. Τις τομές στις οποίες θα προχωρήσουμε μαζί με τον πολίτη. Και αύριο, θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο η συνοπτική παρουσίαση του κυβερνητικού μας προγράμματος.

Αλλά σήμερα, λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, θα ήθελα να σας δώσω, να δώσω στους Έλληνες πολίτες, κάποια δείγματα γραφής. Δείγματα γραφής, για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και για το πώς θα φτιάξουμε εμείς ένα κράτος στην υπηρεσία του πολίτη. Αποτελεσματικό, νοικοκυρεμένο, διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Ενδεικτικά λοιπόν, αναφέρομαι σε τρεις θεμελιώδεις αλλαγές. Αλλαγή πρώτη: Η κυβέρνησή μου, λαού θέλοντος, θα έχει σαφώς μικρότερο αριθμό μελών και θα λειτουργεί με τρόπο αποτελεσματικό και συλλογικό για τη χώρα και τον πολίτη. Με τρόπο που το Γραφείο του Πρωθυπουργού θα παρακολουθεί με χρονοδιαγράμματα όλες τις ενέργειες, τις δράσεις και την υλοποίηση του προγράμματος και των δεσμεύσεών μας.

Δείγμα γραφής -αναφέρομαι σε τρία νέα Υπουργεία σε μια νέα συγκρότηση Υπουργείων, τα οποία αφορούν και σε τρεις βασικές μας προτεραιότητες:

Αυτόνομο Υπουργείο Οικονομικών, που θα είναι υπεύθυνο για τη δημοσιονομική πολιτική και θα διασφαλίζει την ανάταξη της οικονομίας μας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και θέλω σήμερα να σας ανακοινώσω ότι, ως απόρροια των δικών μου, συστηματικών επαφών και συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο, το οικονομικό επιτελείο της μελλοντικής μας κυβέρνησης θα έχει τη συνδρομή και τη στήριξη ομάδας διεθνών οικονομολόγων, τόσο για την άμεση ανάταξη της οικονομίας, όσο και για το νέο μοντέλο ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα, για να μεταβεί σε μια αναπτυξιακή προοπτική, αξιοποιώντας όχι μόνο την εμπειρία τους, αλλά και το κύρος τους, που παρέχουν και προς τις διεθνείς αγορές.

Ισχυρό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: Για να δώσουμε σήμα ότι η Πράσινη Ανάπτυξη θα γίνει πράξη. Να διασφαλίσουμε τους φιλόδοξους στόχους μας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, για ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης που σέβεται και αξιοποιεί την παράδοσή μας και το περιβάλλον.

Νέο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο θα υπαχθούν η δημόσια ασφάλεια, η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία, προκειμένου να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός, τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την ασφάλεια του πολίτη.

Επιλέγω την αναφορά σ' αυτά τα τρία Υπουργεία, γιατί σηματοδοτούν τρεις μεγάλες μας προτεραιότητες: Το νοικοκύρεμα και την ανάπτυξη της οικονομίας, την Πράσινη Ανάπτυξη και την ασφάλεια του πολίτη.

Αλλαγή δεύτερη: Η Δημόσια Διοίκηση θα στελεχωθεί από αυτούς που πραγματικά αξίζουν, από τους άριστους, και όχι από τους αρεστούς. Όλες οι θέσεις πολιτικής ευθύνης, ακόμα και στο ανώτερο επίπεδο, από τους Γενικούς Γραμματείς, τα Διοικητικά Συμβούλια των ΔΕΚΟ, μέχρι και το Περιφερειακό Δημόσιο Νοσοκομείο, όλες αυτές οι θέσεις θα δημοσιοποιηθούν. Αυτές που πρέπει να πληρωθούν θα δημοσιοποιηθούν, ώστε να έχει τη δυνατότητα ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης να υποβάλλει την υποψηφιότητά του. Και θα κριθεί με αξιοκρατικά κριτήρια, για τη θέση την οποία θα θελήσει να αναλάβει.

Η διαδικασία αυτή βεβαίως θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί οι ανάγκες πιέζουν. Η δημοσίευση θα γίνει άμεσα στο διαδίκτυο.

Εμείς βάζουμε τέλος στη λογική του ρεβανσισμού. Τέλος στη λογική ότι το κράτος είναι λάφυρο του κόμματος που κερδίζει τις εκλογές. Εμείς βάζουμε τέλος στη λογική ότι χωρίζουμε τον Ελληνικό λαό στους μεν και στους δε. Και ενώνουμε τον Ελληνικό λαό, πάνω σε βασικούς κανόνες και αξίες που όλοι μας μοιραζόμαστε.

Αλλαγή τρίτη: Θεσπίζουμε το ασυμβίβαστο ανάμεσα στο κράτος και στο κόμμα, ανάμεσα στα κομματικά και τα κρατικά αξιώματα. Στο κόμμα θα δουλεύουν στελέχη, που η πορεία και η αντίληψή τους δεν θα απορρέει και δεν θα καθορίζεται από τη θέση τους στο κράτος, διότι θα υπάρχει ακριβώς αυτός ο διαχωρισμός. Το κράτος θα υπηρετεί τους πολίτες, όλους τους πολίτες και δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα για μικροκομματικές σκοπιμότητες - όπως αυτές που ζούμε, με ένταση δυστυχώς, σήμερα, από τη Νέα Δημοκρατία.

Φέρνω ένα παράδειγμα: Εάν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ επιλέξει, και κριθεί βεβαίως ικανό, για θέση κρατικού λειτουργού, θα πρέπει να παραιτηθεί από το κομματικό αξίωμα.

Αυτές οι αλλαγές είναι δεσμεύσεις. Δεσμεύσεις, λίγες μέρες προ των εκλογών. Είναι μεγάλες αλλαγές. Είναι ριζικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Εγώ, βεβαίως, τα θεωρώ αυτονόητα. Σε άλλες χώρες, αυτά θα ήταν αυτονόητα. Για την Ελλάδα, είναι μια μικρή επανάσταση. Αλλά γι' αυτή την επανάσταση, χρειαζόμαστε τη δύναμη του λαού. Χρειαζόμαστε σταθερή αυτοδυναμία και στέρεη κυβέρνηση.

Καλώ τους πολίτες να μας δώσουν αυτή τη δύναμη την Κυριακή, γιατί η ψήφος είναι κρίσιμη και καθοριστική. Να κάνουμε αλλαγή πορείας. Και είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε.

Δώστε μου τη δύναμη να αποδείξω ότι μπορούμε διαφορετικά σε αυτή τη χώρα. Ναι, με δουλειά, με προσπάθεια, με συνεργασία. Αλλά μπορούμε. Σας ευχαριστώ.

Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ («ΝΕΑ»): Κύριε Πρόεδρε η Νέα Δημοκρατία σας κατηγορεί ότι κρύβεστε. Υποστηρίζει ότι δε δεχτήκατε το debate, γιατί φοβάστε τον Πρωθυπουργό. Δε δώσατε συνεντεύξεις στα κανάλια όπως έδωσε εκείνος.

Έχετε περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των δημόσιων εμφανίσεών σας και γενικώς ότι όλο αυτό το κάνετε γιατί έχετε κρυφή ατζέντα. Θέλω να σας ρωτήσω κάτι που σας ρώτησα και στη ΔΕΘ. Πραγματικά υπάρχουν τα λεφτά αυτά για να υλοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα που έχετε; Διότι στο debate ενώ είπατε ότι οι ανείσπρακτοι φόροι είναι στα τριάντα ένα δις μετά στη συνέχεια είπατε ότι είναι πολλά τα λεφτά. Μετά είπατε ότι είναι οκτώ δις τα λεφτά και ότι αυτά τα χρήματα επαρκούν για να υλοποιηθεί η πρότασή σας. Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως. Υπάρχει κρυφή ατζέντα; Μας περιμένουν νέοι φόροι; Θα προσφύγετε σε διεθνή δανεισμό; Τι ακριβώς θα κάνετε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δύο ερωτήσεις. Στην πρώτη, όπως βλέπετε δεν κρύβομαι. Εδώ είμαι μπροστά σας. Δυστυχώς, έξι χρόνια είχαμε έναν πρωθυπουργό που κρυβόταν από τα προβλήματα του Ελληνικού λαού. Εγώ δεν πρόκειται να κρυφτώ από τα προβλήματα του Ελληνικού λαού. Δεν πρόκειται να κρυφτώ από τα δύσκολα και τις ευθύνες μου. Ποτέ δεν το έκανα. Ούτε προεκλογικά το έκανα, διότι εμείς ζητήσαμε να γίνουν δύο debateς. Όλα τα προηγούμενα χρόνια σε όλες τις αναμετρήσεις το ζητούσαμε και το είχε αρνηθεί ο κ. Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία. Και βεβαίως, κάναμε και δύο διακαναλικές συνεντεύξεις. Δεν ξέρω αν θα κάνει ο κ. Καραμανλής διακαναλική. Άρα θεωρώ ότι σε αυτό το σκέλος σας απαντώ. Δεν κρυβόμαστε μπροστά στις ευθύνες μας, όπως αυτή η κυβέρνηση έξι χρόνια κρυβόταν μπροστά στα μεγάλα και δύσκολα προβλήματα της χώρας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των χρημάτων, έχουμε απαντήσει πολλές φορές. Αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω και πάλι. Δεν είναι το πού και πόσα χρήματα θα βρούμε. Είναι πώς διαχειριζόμαστε τα χρήματα του Ελληνικού λαού. Πού πάνε τα χρήματα του Ελληνικού λαού. Είπατε π.χ. δέκα δις. Πρώτα απ' όλα, κάνετε λάθος.

Εμείς έχουμε ένα άμεσο πρόγραμμα 2,5 -3 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα πάει για την ανάταξη της οικονομίας. Αυτά τα 2,5 δις ευρώ θα βρεθούν, πρώτα απ' όλα διότι αν δεν κάνουμε την ανάταξη της οικονομίας, θα μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης. Και αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, αν δεν υπάρξει ανάταξη, δεν θα υπάρχουν έσοδα για το ίδιο το κράτος.

Αυτό το οποίο εμείς λέμε είναι σύμφωνο ακόμα και με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία λέει ναι, νοικοκύρεμα, αλλά ναι, και τόνωση της ζήτησης στην αγορά των χωρών. Αυτό είναι που οι περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο επεδίωξαν και έκαναν για να μπορέσουν να συγκρατήσουν τη διεθνή ύφεση. Δεν το έκανε η χώρα μας.

Δεύτερον, τα δέκα δις είναι ένα ψέμα της Νέας Δημοκρατίας, διότι ουσιαστικά, προσθέτουν τις δαπάνες και για την παιδεία, τις οποίες εμείς έχουμε υπολογίσει στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ναι, είμαστε δεσμευμένοι ότι θα επενδύσουμε στην παιδεία, στο κοινωνικό κράτος. Αλλά δεν μπορείς να βάζεις, για την ανάταξη της οικονομίας, χρήματα τα οποία πηγαίνουν αλλού, και να λες ότι αυτό είναι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Για μας, είναι τα δυόμισι δις, τα οποία θα βρούμε.

Και μάλιστα, χθες ο υπουργός Οικονομίας μάς είπε ότι από τα 31 δις ανείσπρακτους φόρους, θα μπορέσουμε να εισπράξουμε περίπου 10 δις. Πολλά παραπάνω από τα 2,5 δις, τα οποία εμείς λέμε ότι χρειαζόμαστε για την ανάταξη της οικονομίας. Ένα παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε κανείς να βρει τα χρήματα.

Αλλά θέλω να τονίσω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει τεράστιες πληγές και από τις δύο πλευρές της οικονομικής διαχείρισης, και των εσόδων, και των εξόδων. Για τα έσοδα, έχουμε πρώτα απ' όλα τις φοροαπαλλαγές για τους πλουσιότερους, που αυτά έχουν στερήσει σημαντικότατα ποσά από το δημόσιο προϋπολογισμό. Ένα δις π.χ. κάθε χρόνο χαρίζεται στους μερισματούχους. Έχουμε το ΕΤΑΚ και το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, όπου μεταφέρεται πλούτος στους πλουσιότερους και επιβαρύνονται οι φτωχότεροι, με αποτέλεσμα και αυτό να δημιουργεί πρόβλημα στην αγορά. Έχουμε βεβαίως, σε ό,τι αφορά τα έσοδα, και τη διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, μέσα από έναν έντονο κομματισμό.

Έχουμε από την άλλη μεριά τεράστιες δαπάνες και σπατάλες, τις οποίες βλέπουμε και σήμερα. Ξέρετε πόσο αποκαλύπτεται ότι κοστίζουν αυτά τα λεγόμενα stage, που με άθλιο τρόπο προσπαθούν να εξαγοράσουν νέους ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται στη δύσκολη θέση να είναι άνεργοι; Πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα ποσά, ζητάει ο κ. Καραμανλής να τα πάρει από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων.

Είναι αρκετά καθαρό, θα έλεγα ξεκάθαρο ότι, αν δεν βάλουμε τάξη στο νοικοκύρεμα και των δαπανών και των εσόδων, αλλά και αν δεν δώσουμε και προοπτική ανάπτυξης, αυτή η χώρα μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης. Γι' αυτό έχουμε ένα πρόγραμμα 100 ημερών, συγκεκριμένο πρόγραμμα, που μας βγάζει από αυτό το αδιέξοδο.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ («MEGA»): Κύριε Πρόεδρε θα μου επιτρέψετε να επιμείνω λίγο στον τομέα της οικονομίας που ουσιαστικά είναι και το διακύβευμα αυτών των εκλογών και υπάρχει όλη αυτή η αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία.

Θέλω να σας ρωτήσω για τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας. Μας είπατε ότι βασική σας προτεραιότητα είναι η αναθέρμανση της οικονομίας και γι' αυτό θα χρειαστείτε δύο με τρία δις. Σας άκουσα και εσάς και τον κ. Παπακωνσταντίνου και την κα Κατσέλη να λέτε ότι θα περικόψετε τις καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου. Αυτό πέρα από την πελατειακή σπατάλη. Και θέλω μια διευκρίνιση. Οι προσλήψεις π.χ. είναι καταναλωτική σπατάλη του δημοσίου; Μέσα στο δημόσιο;

Επίσης θέλω να σας πω σαν προτεραιότητα το δημόσιο αυτή τη στιγμή χρωστάει περίπου στα δεκάξι δισεκατομμύρια. Δηλαδή στα νοσοκομεία ήδη δεσμεύονται οι μισθοί των νοσοκομειακών, οι μισθοδοσίες πάνε στα δικαστήρια οι εταιρείες. Αυτά είναι περίπου έξι - επτά - οκτώ δις. Και το δημόσιο χρωστάει περίπου δεκάξι δις στον ιδιωτικό τομέα και γενικότερα. Αυτά τα χρήματα θα τα πληρώσετε άμεσα; Και αυτά τα χρήματα πού θα τα βρείτε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Πρώτα απ' όλα, σκεφτείτε αν πριν από έξι χρόνια, θα ρωτούσε κανείς για την πιθανή χρεοκοπία του ελληνικού κράτους. Γιατί γι' αυτό μιλάτε αυτή τη στιγμή.

Ένα κόμμα, το οποίο δύο φορές πήρε την εντολή του Ελληνικού λαού, την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού, λέγοντας ότι θα νοικοκυρέψει, λέγοντας ότι θα σταματήσει τις σπατάλες, λέγοντας ότι θα φτιάξει το 2007 αξιόπιστο προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί το έλλειμμα, να εκτοξευτεί το δημόσιο χρέος. Έχουμε 100 δις παραπάνω δημόσιο χρέος στα έξι χρόνια αυτής της κυβέρνησης.

Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Είδατε εσείς να πηγαίνουν στην παιδεία, στην υγεία στα νοσοκομεία μας, στην πρόνοια, στα Ασφαλιστικά Ταμεία;

Δεν είναι απλώς η απόλυτη σπατάλη μέσα από τις πελατειακές λογικές, είναι το ξεχαρβάλωμα ενός κράτους, από τα Ασφαλιστικά Ταμεία με τα ομόλογα, μέχρι τα stage. Δεν αξιοποίησα αυτά τα λεφτά, είτε είναι από την κοινοτική επιχορήγηση, το ΕΣΠΑ, είτε το Γ' ΚΠΣ, είτε είναι οι φόροι, είτε ο δημόσιος πλούτος, είτε η ακίνητη περιουσία. Αντί να τα αξιοποιήσουν αυτά σωστά για μια αναπτυξιακή προοπτική, τα διασπάθισαν σε «ημέτερους», σε πελατειακές λογικές, σε υπόγειες διαδρομές, στη διαφθορά.

Και έδωσαν και οι ίδιοι το σήμα αυτών των πολιτικών τους, με τις offshore για τις οποίες μιλούσαν οι υπουργοί και, βεβαίως, για την ατιμωρησία και την παραγραφή σημαντικών αδικημάτων. Ο απλός φορολογούμενος -γιατί, κάνετε αυτές τις υποθέσεις και έχετε ατιμωρησία, εγώ γιατί να πληρώσω τη νύφη; Γιατί να πληρώσω εγώ το φόρο μου;». Δηλαδή, είναι μια ολόκληρη νοοτροπία και αντίληψη που διαμόρφωσε αυτή η κυβέρνηση.

Άρα, το νοικοκύρεμα μπορεί να γίνει και μπορεί να γίνει με δραστικά μέτρα, δύσκολα μέτρα, σκληρά μέτρα, τα οποία όμως είναι και δίκαια μέτρα. Πρώτα απ' όλα, εμείς μιλάμε για μια σοβαρή αναδιανομή του πλούτου. Ναι, οι πλουσιότεροι θα πληρώσουν παραπάνω, ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα.

Δεύτερον. Ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα σημαίνει και τη μείωση -δεν λέω ότι θα την εξαλείψουμε πλήρως- της φοροδιαφυγής και την εισφοροδιαφυγή. Σωστή διαχείριση των Ασφαλιστικών Ταμείων .Δεν μπορεί να έχουμε αυτή την υπόθεση των ομολόγων, που δεν είναι απλώς το θέμα των ομολόγων, είναι μια ολόκληρη αντίληψη για το πώς διαχειρίζεσαι το δημόσιο χρήμα.

Έχουμε τεράστια διαφθορά σε τομείς, όπως είναι τα νοσοκομεία. Εκεί έχουμε ένα χρέος 6 δις, που όπως έχω επαναλάβει πολλές φορές, ο ΟΟΣΑ έχει αναφέρει τα νοσοκομεία μας ως κέντρο διαφθοράς. Και σήμερα, βγαίνει ότι για τα νοσοκομεία μας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας κατατάσσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 4 θέσεις χαμηλότερα. Έχουμε φτάσει στην 23η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, σε ό,τι αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που παρέχουμε στον Έλληνα πολίτη, με τους περισσότερους γιατρούς ανά κάτοικο και, βεβαίως, με τις τεράστιες ιδιωτικές δαπάνες.

Προσλήψεις. Πάμε στα νοσοκομεία και μας λένε οι γιατροί: «δεν έχουμε νοσηλευτές για να λειτουργήσουν τα μηχανήματα». Μπορούμε όμως και προσλαμβάνουμε αγροφύλακες. Άρα, είναι και θέμα προτεραιοτήτων, για το πού θα πάνε τα λεφτά. Όταν γίνει σωστή οργάνωση, σωστή, μεθοδική επιλογή τότε βεβαίως θα βρεθούν και θα επενδυθούν σωστά.

Αυτό εννοούμε εμείς νοικοκύρεμα. Κι έχουμε τη βούληση να χτυπήσουμε κάθε πελατειακή αντίληψη και τη διαφθορά που έχει δημιουργήσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα ελλείμματος και χρέους στη χώρα μας.

Π. ΣΩΚΟΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να σας ρωτήσω γι' αυτά τα καινούργια στοιχεία που ακούσαμε σήμερα.

Ακούγοντας για τη διεθνή ομάδα οικονομολόγων, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα είναι με ποια κριτήρια, τι θα εκπροσωπούν. Ο Υπουργός Οικονομικών και τα δημόσια οικονομικά θα είναι υπό τη διεθνή επιτήρηση, υπό επιτροπεία κάποιων ανθρώπων, που τι θα εκπροσωπούν;

Δεύτερο στοιχείο. Αναφέρατε τρία καινούργια Υπουργεία αλλά συνολικά θα υπάρχει μικρότερο κυβερνητικό σχήμα. Πως θα χωρέσουν; Ποιος θα είναι ο αριθμός συνολικά των Υπουργείων; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ξεκινώ από το δεύτερο.

Πρώτα απ' όλα, να σας δώσω ένα παράδειγμα. Θα υπάρξει και μία ακόμη είδηση σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές μας προθέσεις: Υπουργείο Υποδομών. Θα συγχωνευτούν Υπουργεία, όπως είναι το Δημοσίων Έργων και των Μεταφορών. Άρα, θα υπάρξουν και συγχωνεύσεις. Και τα Υπουργεία για τα οποία μίλησα, δεν είναι καινούργια, με την έννοια ότι συγχωνεύουν επιπλέον κι αυτές τις υπηρεσίες.

Το δεύτερο. Εγώ θα αξιοποιήσω όλες τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας και όλες τις δυνατότητες που έχω κι εγώ αύριο, λαού θέλοντος, ως πρωθυπουργός της χώρας.

Έχουμε ένα εξαίρετο δυναμικό Ελλήνων της Διασποράς σε όλους τους τομείς, που αργεί ουσιαστικά σε ό,τι αφορά την δική του προσφορά στην Ελλάδα. Όπως υπάρχει κι ένα εξαιρετικό δυναμικό σε όλους τους τομείς της πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής, περιβαλλοντικής, , τουριστικής, μεταναστευτικής, και άλλων τομέων, με τους οποίους έχω και προσωπική επαφή εδώ και πολλά χρόνια, και τους οποίους θέλω να αξιοποιήσω.

Εγώ θέλω για τη χώρα μας, για την πατρίδα μου, για την Ελλάδα, τις καλύτερες προτάσεις, τις καλύτερες ιδέες, τις καλύτερες πολιτικές. Βεβαίως, στις πολιτικές, τις αποφάσεις τις παίρνουμε εμείς, κανένας άλλος. Γι΄ αυτό έχουμε μιλήσει και για την αυτονομία της πολιτικής. Οι πολιτικές αποφάσεις για τη χώρα μας θα λαμβάνονται μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία, που προτάσσει πάντα το δημόσιο συμφέρον.

Αλλά το δημόσιο συμφέρον μπορεί να υπηρετηθεί ακόμη καλύτερα, αν αξιοποιήσουμε τις καλύτερες δυνατές προτάσεις και ιδέες που υπάρχουν διεθνώς και, βεβαίως, κι ένα τεράστιο επιστημονικό δυναμικό, που κι αυτό δεν αξιοποιείται στη χώρα μας. Διότι όταν υπάρχει η αναξιοκρατία και η πελατειακή λογική, οι δυνάμεις της ίδιας της χώρας μας, που ζουν εδώ, ασφυκτιούν και δεν αξιοποιούνται.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ («ΑΝΤ-1»): Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να σας ρωτήσω, υποστηρίζουν ορισμένοι ότι στη συγκεκριμένη προεκλογική περίοδο ο κ. Καραμανλής θα λέγαμε πέταξε λευκή πετσέτα, ούτως ώστε να μη διαχειριστεί ο ίδιος την επομένη των εκλογών, δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα και την κακή οικονομική κατάσταση στη χώρα.

Μάλιστα ορισμένοι υποστηρίζουν από τη Νέα Δημοκρατία ότι αν εκλεγείτε Πρωθυπουργός την Κυριακή, θα πρόκειται στην ουσία για μια μικρή πράσινη παρένθεση. Τι απαντάτε σε όλους αυτούς; Σας ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δυστυχώς, δεν διακρίθηκε αυτή η κυβέρνηση στο να αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Στα εύκολα πήγε. Ακόμη και σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, έκοψε από την παιδεία, έκοψε από τις δημόσιες επενδύσεις. Δεν προσπάθησε ποτέ, να κόψει γραμμή - γραμμή, όπως εμείς λέμε, από τις σπατάλες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στο νοικοκύρεμα της χώρας.

Μπροστά στα μεγάλα προβλήματα, πράγματι βλέπουμε αυτή την κυβέρνηση να αποχωρεί. Εγώ σας λέω ότι πρώτα απ' όλα, προσωπικά, είμαι και δεσμευμένος και αποφασισμένος να κάνω τομές. Όταν λέω «τομές» το εννοώ αυτό, δεν εννοώ ότι θα είναι απλώς μια άλλη κυβέρνηση, που θα έρθει να διαχειριστεί ένα τρέχον πρόβλημα.

Η χώρα μας έχει βαθύτατα προβλήματα, τα οποία αναδείχθηκαν με το χειρότερο τρόπο. Πολλά από αυτά είναι πράγματι χρονίζοντα, κάποιες πελατειακές λογικές υπήρχαν εδώ και δεκαετίες, αλλά έγιναν το επίκεντρο της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Η αδιαφάνεια, η έλλειψη σχεδίου, η λειτουργία του κράτους, η έλλειψη σεβασμού στον πολίτη, αυτά έγιναν κυρίαρχα ζητήματα για τον Ελληνικό λαό, από τις πολιτικές και τις αντιλήψεις αυτής της κυβέρνησης.

Εγώ είμαι έτοιμος να συγκρουστώ σκληρά με αυτές τις αντιλήψεις. Να δώσω τη μάχη, αποδεικνύοντας με αυτή τη μάχη ότι δεν είναι απλώς θέμα βούλησης, αλλά και σοβαρού σχεδιασμού, με προγράμματα με λύσεις, με αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας, διότι το θέμα της διαφάνειας, δεν θα το ανακαλύψουμε εμείς. Υπάρχουν χώρες που έχουν αντιμετωπίσει το θέμα της διαφθοράς πολύ αποτελεσματικά. Και ξέρουμε, έχουμε καταθέσει προτάσεις.

Το θέμα είναι η βούληση. Την έχουμε, όπως έχουμε και τις προτάσεις. Πιστεύω λοιπόν ότι έχοντας αυτή τη βούληση και εφαρμόζοντας αυτές τις απαραίτητες αλλαγές, ο Ελληνικός λαός θα μας εμπιστευτεί και θα έχουμε τον Ελληνικό λαό μαζί μας, για να κάνουμε τις αλλαγές. Αλλά βεβαίως το πρώτο είναι να έχουμε την ισχυρή εντολή την Κυριακή.

Γ. ΑΝΤΥΠΑΣ («ΕΘΝΟΣ» - «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε μια και από ό,τι φαίνεται σήμερα σας βρήκαμε σε καλή διάθεση και μας δίνετε ειδήσεις, μήπως έχει έρθει η ώρα να μας αποκαλύψετε ποιος θα είναι το αφεντικό, ή ποια θα είναι το αφεντικό της οικονομίας, ειδικά.

Και γενικότερα σε ό,τι αφορά το θέμα των προσώπων στη νέα κυβέρνηση, αν μπορείτε να καθησυχάσετε τα στελέχη σας τα οποία ανησυχούν ότι θα ακολουθήσετε το μοντέλο του ψηφοδελτίου Επικρατείας, στη συγκρότηση της κυβέρνησης.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα, όπως ξέρετε, έχω αναδείξει με συνέπεια νομίζω την ανάγκη ανανέωσης στην πολιτική ζωή. Βεβαίως, αξιοποίηση και έμπειρων στελεχών, που μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν.

Αυτή είναι η δέσμευσή μου. Είναι μια δέσμευση την οποία έχω εφαρμόσει, όπως σας είπα έχω αποδείξει, όπως είπατε και εσείς, και στο ευρωψηφοδέλτιο, και σε άλλες, σημαντικές τομές που έχω κάνει, και στο ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι θα είναι μια κυβέρνηση, που θα έχει και τη βούληση και την εμπειρία και τη φαντασία και την ικανότητα να πάμε σε μία τελείως διαφορετική πορεία. Τα ονόματα -λαού θέλοντος- την επομένη των εκλογών.

Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ («ALTER»): Κύριε Πρόεδρε είπατε πριν ότι χρειάζεται νοικοκύρεμα η χώρα και χρειάζονται δύσκολες και επίπονες αποφάσεις. Επειδή έχετε ουσιαστικά πει, μάλλον έχει γίνει μεγάλη συζήτηση το τελευταίο διάστημα και ο Πρωθυπουργός σας κατηγορεί ότι δεν έχετε πει ούτε ένα δυσάρεστο μέτρο που προτίθεστε να πάρετε εφόσον εκλεγείτε κυβέρνηση. Μπορείτε να μας πείτε ένα δυσάρεστο μέτρο, ένα δύσκολο επίπονο μέτρο όπως είπατε πριν που θα πάρετε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο πρωθυπουργός πήρε δυσάρεστα μέτρα για τους πολλούς και πολύ ευχάριστα μέτρα για τους λίγους. Εμείς θα κάνουμε κάτι πολύ διαφορετικό. Έχουμε μιλήσει για ανακατανομή, για αναδιανομή του πλούτου. Αναδιανομή του πλούτου σημαίνει ότι οι πλουσιότεροι, οι ισχυρότεροι, με τους οποίους ποτέ δεν θέλησε να αντιπαρατεθεί ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα πληρώσουν ανάλογα με τις φοροδοτικές τους ικανότητες. Κάτι που δεν κάνουν σήμερα. Με τεράστιες απώλειες για το δημόσιο κορβανά, για τους προϋπολογισμούς της χώρας μας και βεβαίως και με σημαντικά ελλείμματα.

Έχουμε πει ότι θα φορολογήσουμε τα μερίσματα των μεγαλομετόχων ως εισόδημα. Αυτό ανεβάζει σε πολλές περιπτώσεις τη φορολογία από το 15% μέχρι και το 40%. Ρώτησε αυτούς τους ανθρώπους, αν είναι ευχάριστο ή δυσάρεστο. Εγώ θεωρώ ότι δεν είναι ούτε ευχάριστο, ούτε δυσάρεστο, είναι δίκαιο.

Αυτό πρέπει να κάνουμε επιτέλους στη χώρα μας, να βάλουμε κανόνες, να βάλουμε πλαίσια. Να βάλουμε κανόνες και πλαίσια, έτσι ώστε να αισθάνεται ο πολίτης ότι τον σεβόμαστε, τον βοηθάμε όταν έχει αδυναμία. Όταν είναι αδύναμος τον στηρίζουμε. Όταν είναι δημιουργικός του δίνουμε φτερά για να παράξει, να αναπτυχθεί, να προχωρήσει. Και όταν έχει τεράστιες δυνατότητες, να μπορέσει να βοηθήσει επενδύονται στην ελληνική οικονομία, για να δώσει αυτό το οποίο πρέπει να δώσει.

Αυτή είναι η δικαιοσύνη για την οποία εμείς μιλάμε.

Α. ΚΩΒΑΙΟΣ («ΒΗΜΑ»): Κύριε Πρόεδρε μας περιγράψατε προ ολίγου ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο με συγχωνεύσεις Υπουργείων, με νέους τρόπους εξεύρεσης στελεχών προς αξιοποίηση στο δημόσιο.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής, δεδομένων των αγκυλώσεων του ελληνικού κράτους, που είναι γνωστές σε όλους τους πολίτες, οι πολίτες όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ποια είναι τα προβλήματα, πώς μπορείτε να τους διαβεβαιώσετε ότι αυτό το νέο μοντέλο θα μπορέσει να λειτουργήσει μέσα σε εκατό μέρες; Δηλαδή μας λέτε ότι σε εκατό μέρες θα έχει αλλάξει η μορφή και ο τρόπος λειτουργίας του ελληνικού κράτους. Πώς μπορείτε να διαβεβαιώσετε τους πολίτες γι΄ αυτό;

Γ.Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν μίλησα για όλο το ελληνικό κράτος, αν και γι΄ αυτό βεβαίως έχουμε καταθέσει προτάσεις, όπως πχ. την αποκέντρωση, την αιρετή Περιφέρεια, το εκλογικό σύστημα, το οποίο επίσης θα αλλάξουμε. Σε αυτά είμαστε δεσμευμένοι. Όλα αυτά μαζί, θα δημιουργήσουν ένα νέο πλαίσιο για το ελληνικό κράτος.

Όμως, αυτά που λέω αφορούντη δομή της κυβέρνησης και τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Γι΄ αυτό έχω τονίσει, και λέω στις ομιλίες μου και σε συζητήσεις, θα κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα. Εμείς ως κυβέρνηση θα κάνουμε το πρώτο βήμα, το πρώτο βήμα για να εμπιστευθεί ο πολίτης ότι αυτά που λέμε, θα τα κάνουμε.

Και το πρώτο βήμα αφορά στην κυβέρνηση, αφορά στον τρόπο με τον οποίο εμείς θα στελεχώσουμε τη Δημόσια Διοίκηση. Πράγματι, είναι επαναστατικά. Επαναστατικά, με ποια έννοια; Ότι δεν έχει ξαναγίνει αυτό στην ιστορία της χώρας. Αλλά εγώ τα θεωρώ αυτονόητα. τα θεωρώ εκείνα τα οποία έπρεπε να γίνουν και θα γίνουν. Και δεν θα γίνουν σε 100 μέρες, αλλά τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης. Εδώ είμαστε.

Γ. ΠΙΤΑΡΑΣ («ALPHA»): Κύριε Πρόεδρε επειδή βλέπω μένετε στο θέμα της δημόσιας διοίκησης και της στελέχωσης, αυτό που δεν έχουμε ακούσει από εσάς, είναι τι θα κάνετε με τους μισθούς των Προέδρων και των Διοικητών και των μεγαλοπαραγόντων του κρατικού μηχανισμού. Αυτούς τους μισθούς τι θα τους κάνετε; Θα τους παγώσετε, θα τους περιορίσετε ή θα έχουμε μια νέα γενιά golden boys;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εκεί όπου υπάρχουν υπερβολικές και ακραίες μισθοδοσίες, όπως είχαμε αυτά τα τελευταία χρόνια, θα γίνει αναθεώρηση. Γιατί είχαμε μάλιστα και το φαινόμενο να μιλάει η κυβέρνηση για πάγωμα μισθών, για κατάργηση του αφορολογήτου για τους μικρομεσαίους, για αύξηση του ΦΠΑ για τον καταναλωτή και, από την άλλη μεριά, να έχουμε τεράστιους μισθούς.

Για μας, θα γίνει σοβαρή αναθεώρηση όλων αυτών των μισθών, όλων αυτών των αμοιβών, για να είναι στο πλαίσιο μιας δίκαιης και αποτελεσματικής αμοιβής.

Κ. ΖΟΥΛΑΣ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Κύριε Πρόεδρε εγώ δεν θα ζητήσω ονόματα Υπουργών, αλλά καθώς αντελήφθην ότι μιλάτε με συγκεκριμένες προσωπικότητες διεθνείς, θα μπορούσατε ενδεχομένως να μας πείτε κάποια πρόσωπα που θα βοηθούσαν όπως λέτε, θα τα επιστρατεύατε για να βοηθήσουν, κάποια από αυτά τα πρόσωπα δηλαδή που μιλάτε να καταλάβουμε ποιοι είναι.

Και το δεύτερο ερώτημά μου είναι επειδή όλα τα στελέχη σας και εσείς σήμερα λέτε ότι οι πλούσιοι θα πληρώσουν περισσότερο, θα ήθελα να μας πείτε ποιον θεωρείτε πλούσιο; Κάποιον που βγάζει 3.000 ευρώ τον μήνα; 5.000 ευρώ τον μήνα; Για να καταλάβουν οι Έλληνες ποιους θα φορολογήσετε περισσότερο και ποιους λιγότερο.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα, το ποιος είναι πλούσιος, νομίζω μας το έδειξε πολύ καθαρά η Νέα Δημοκρατία, χαρίζοντας σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες -1 δις στους μερισματούχους, 5 δις στις τράπεζες για τις εισφορές στα Ασφαλιστικά Ταμεία, και μιλάμε μετά για τα προβλήματα που έχουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και μεταφέροντας το βάρος των περιουσιών σε όλους τους πολίτες με το ΕΤΑΚ.

Εγώ μπορώ να σας πω ότι το 90 με 95% των φορολογουμένων έχουν, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, κάτω από 30.000 ευρώ εισόδημα. Εμείς λέμε ότι γι΄ αυτούς θα έχουμε ακόμα και μειώσεις στη φορολογία, για να στηρίξουμε τα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδήματα.

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, πρόσφατα, πάγωσε τις αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους που έχουν πάνω από 1.700 ευρώ. Προφανώς, αυτοί θεωρούν ότι ο δημόσιος υπάλληλος που παίρνει 1.700 ευρώ είναι πλούσιος. Αυτό είναι για μας δείγμα μιας άλλης φιλοσοφίας.

Εμείς δεν θα φορολογήσουμε τα μεσαία και χαμηλά στρώματα παραπάνω. Θα συμβάλλουμε ακόμα περισσότερο στη δική τους αγοραστική δύναμη και θα φορολογήσουμε δίκαια τον πλούτο, με το πρόγραμμά μας, που είναι κατατεθειμένο, και είναι πολύ συγκεκριμένο. Τα έχουμε συζητήσει και με τις επιχειρήσεις, τα έχουμε συζητήσει και με τους επιχειρηματίες, ξέρουν τι θα κάνουμε. Είναι διαυγές, και είναι συγκεκριμένο και αυτό θα κάνουμε.

Κ. ΖΟΥΛΑΣ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Ρώτησα και για τα ονόματα, κάποια ονόματα από τις διεθνείς προσωπικότητες.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να μην πω ονόματα, γιατί είναι πάρα πολλά. Ήδη, έχω έναν κατάλογο οικονομολόγων σε διεθνές επίπεδο, Ευρωπαίων και άλλων, οι οποίοι ενδιαφέρονται και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν.

Εγώ θα έλεγα ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί, σε ποιους τομείς και τι ειδικότητες χρειαζόμαστε, και τότε θα τους αξιοποιήσουμε αναλόγως. Ξέρετε εξάλλου, και τους ανθρώπους με τους οποίους έχω κατά καιρούς έχω συναντηθεί, και πολλούς άλλους, με τους οποίους πιθανώς να έχω επαφές και δεν το έχω δημοσιοποιήσει, αλλά είναι άνθρωποι κύρους, άλλοι νομπελίστες, άλλοι σημαντικοί οικονομολόγοι, σε διεθνές επίπεδο.

Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ («Ρ/Σ ΣΚΑΙ»): Κύριε Πρόεδρε ο Λεωνίδας Κύρκος σε ανύποπτο χρόνο και μιλώντας φιλικά για σας έχει πει, «τον Παπανδρέου τον βρίσκεις στο γενικό, τον χάνεις στο συγκεκριμένο».

Προχθές ο συνάδελφος Σώκος σας ζήτησε να προσδιορίσετε το ύψος των κλιμακίων και των συντελεστών φορολόγησης. Απαντήσατε «οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο». Σήμερα μας είπατε ότι «αύριο στο διαδίκτυο θα δούμε προγραμματικές κατευθύνσεις». Άρα, όχι πλήρες πρόγραμμα.

Αυτή η έλλειψη του συγκεκριμένου δεν είναι έκκληση προς τους πολίτες για λευκή επιταγή;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καμία λευκή επιταγή. Εμείς έχουμε ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα. Πρόγραμμα το οποίο έχουμε καταθέσει επανειλημμένως, και το 2007, και ανανεωμένο μετά από δύο χρόνια, το 2009. Είναι πλήρες το πρόγραμμα για την επόμενη μέρα.

Και βεβαίως, έχουμε μιλήσει συγκεκριμένα για τα μέτρα που θα πάρουμε στην οικονομία, σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες, σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα από τα 28 δις και πώς θα δοθεί στη μικρομεσαία επιχείρηση, σε ό,τι αφορά τους ανέργους, σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις και τις θέσεις εργασίας για την επιδότηση των εισφορών, σε ό,τι αφορά συγκεκριμένη επένδυση στην πράσινη ανάπτυξη.

Και έχουμε πει και ότι δεν θα έχουμε αυξήσεις συντελεστών. Πολύ συγκεκριμένα, δεν έχουμε αυξήσεις συντελεστών σε ό,τι αφορά τη φορολογία.

Γ. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ («ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»): Κύριε Πρόεδρε, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές αυτό που φαίνεται να διακυβεύεται την Κυριακή είναι εάν θα πάρετε αυτοδυναμία, ποιο θα είναι το εύρος και παρατήρησα ότι αναφερθήκατε τρεις φορές στην ομιλία σας και στις απαντήσεις στην ανάγκη μιας ισχυρής κυβέρνησης και σταθερής και στέρεης.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Γιατί ο πολίτης να σας δώσει μία ευρεία αυτοδυναμία και όχι απλώς μία οριακή αυτοδυναμία, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας αλαζονείας την επόμενη μέρα, που συχνά-πυκνά τη συναντούμε στις κυβερνήσεις στη χώρα μας;

Και επίσης, παρότι δε φαίνεται αυτή η προοπτική για την οποία θα σας ρωτήσω, ωστόσο θα ήθελα να μου πείτε εάν δεν πάρετε αυτοδυναμία, θα απευθυνθείτε για συνεργασία στην Αριστερά ή θα προτιμήσετε προσφυγή στις κάλπες πάλι;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όπως ξέρετε, έχουμε απευθυνθεί και παλαιότερα σε προοδευτικές δυνάμεις για συνεργασία και υπήρξε άρνηση. Γι' αυτό εμείς ζητάμε αυτοδυναμία, και ζητάμε ισχυρή αυτοδυναμία, όχι λόγω αλαζονείας. Νομίζω ότι με ξέρετε, σας ξέρω, με ξέρει και ο Ελληνικός λαός.

Θέλουμε να κάνουμε τομές. Τομές πραγματικά μεγάλες, απέναντι σε κατεστημένες αντιλήψεις και πρακτικές. Και χρειαζόμαστε γι' αυτό ισχυρή εντολή. Μόνο γι' αυτό.

Β. ΠΕΤΟΥΡΗ («ΝΕΤ»): Κύριε Πρόεδρε να συνεχίσω την ερώτηση του συναδέλφου.

Σε ένα υποθετικό σενάριο ότι την 5η Οκτωβρίου παίρνετε μία οριακή πλειοψηφία της τάξεως του 151-152 βουλευτών, πόσο ισχυρός θα αισθάνεστε με αυτή την πλειοψηφία, να προωθήσετε τις τομές που θέλετε να κάνετε στην ελληνική κοινωνία;

Ή αν απ' την άλλη κάτω από τα δημοσιογραφικά και τα πολιτικά γραφεία, θα φαντάζει το σενάριο των επόμενων εκλογών, χωρίς κατ' ανάγκη να το προωθείτε εσείς, αλλά τα πράγματα έχουν μια δική τους δυναμική.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αν πάρω την εντολή του Ελληνικού λαού, την πλειοψηφία, την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, όποια και αν είναι αυτή, εγώ θα προχωρήσω το πρόγραμμα με το οποίο έχουμε δεσμευτεί.

Η βούληση είναι αδιαπραγμάτευτη. Θα προχωρήσω. Αλλά βεβαίως όπως ξέρετε, θα είναι πολύ μεγαλύτερη η «δύναμη πυρός», όταν έχουμε μια ισχυρότερη εντολή από τον Ελληνικό λαό. Αυτό ζητώ.

Αυτό ζητώ, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις αλλαγές αυτές, για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί και για τις οποίες ο Ελληνικός λαός πιστεύω διψά να δει επιτέλους στη χώρα.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο κ. Σκουρής από τη «REAL NEWS» και στη συνέχεια ο κ. Καλαρίτης.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ («REAL NEWS»): Κύριε Πρόεδρε, μιλήσατε για τους άριστους και όχι για τους αρεστούς. Ήθελα να σας ρωτήσω, ο Έλληνας Επίτροπος ο κ. Σταύρος Δήμας κατά γενική ομολογία είναι ένας άξιος και επιτυχημένος στο ρόλο του. Θα τον χρησιμοποιήσετε;

Επίσης, τι θα γίνει με τους ανθρώπους, όπως το κ. Αράπογλου, τον κ. Μηλιάκο και τα άλλα στελέχη, που είναι διορισμένα από την κυβέρνηση με ισχυρό ρόλο του κράτους, ως επικεφαλής τραπεζών και άλλων δημοσίων οργανισμών;

Και δε φοβάστε μήπως χρησιμοποιώντας τους άριστους και όχι τους αρεστούς, υπάρχει μεγάλη αντίδραση από το κόμμα σας; Γιατί κατά κοινή ομολογία υπάρχουν καρεκλοκένταυροι, λίγοι αλλά υπάρχουν, που θέλουν «έφοδο» στον κρατικό μηχανισμό την επόμενη ημέρα.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Γι' αυτό είμαι εδώ, για να φέρω αλλαγές και άλλες αντιλήψεις.

Γι' αυτό έχω εκλεγεί από τη βάση του Κινήματος, πάνω σε αυτές τις αρχές. Και είμαι δεσμευμένος, αυτές τις αρχές να τις εφαρμόσω και στη διακυβέρνηση της χώρας. Αξιοκρατία και αξιολόγηση βεβαίως των προσώπων. Όλοι θα αξιολογηθούν.

Βεβαίως υπάρχουν πρόσωπα ικανά και σε άλλους πολιτικούς χώρους. Όλοι θα αξιολογηθούν. Και εμείς θα αξιολογήσουμε και θα βρούμε τους καλύτερους δυνατούς για την εφαρμογή του προγράμματός μας.

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ («ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ»): Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει μια ασάφεια για τη δημοσιονομική και ταμειακή κατάσταση της χώρας που θα παραλάβετε αν κερδίσετε τις εκλογές.

Στην πρόσφατη συνάντηση που είχατε με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, από τη συζήτηση τι καταλάβατε; Επιβεβαιώνει τα στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση ή έχετε την εντύπωση ότι είναι διαφορετική ή προς το χειρότερο;

Γ. Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχετε δίκιο ότι κάθε μέρα ακούμε και κάτι καινούργιο: 3% παλαιότερα, πρόσφατα 6%, τώρα μπορεί να έχει φτάσει 7, 8, 9% το έλλειμμα. Είναι μια κατάσταση, η οποία - επαναλαμβάνω - ξέρουμε ότι είναι δύσκολη.

Βεβαίως ακούμε ότι υπάρχει και ένα «μαξιλάρι» περίπου 8 δις ευρώ, το οποίο έχει υπάρξει για να συμβάλει στην ολοκλήρωση του προϋπολογισμού, για να μπορέσουμε να βγάλουμε το έτος. Μακάρι να υπάρχει αυτό το μαξιλάρι, δεν το γνωρίζω. Δεν έχουμε ακούσει καθαρές κουβέντες και αλήθειες από την κυβέρνηση. Μισόλογα έχουμε ακούσει.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν αλλάζει το δικό μας σχέδιο. Διότι το δικό μας σχέδιο βασίζεται σε μια παραδοχή. Εάν δεν επανεκκινηθεί η οικονομία, εάν δεν υπάρξει οξυγόνο για να ξεκινήσει η οικονομία, ό,τι και να κάνουμε, δεν θα αντιμετωπίσουμε ούτε το έλλειμμα, ούτε το χρέος, ούτε και το αναπτυξιακό έλλειμμα.

Χρειάζεται να μπούμε σε μια διαδικασία ανάταξης, για να μπορέσουμε να κάνουμε και τις παράλληλες, επόμενες αλλαγές, που είναι και το νοικοκύρεμα, και ένα σωστό φορολογικό σύστημα, και σωστές προτεραιότητες στις επενδύσεις, που θα στηρίξουν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Και εδώ χρειάζεται να επενδύσουμε στην παιδεία, να επενδύσουμε στον εργαζόμενο, να επενδύσουμε σε ένα σωστό σύστημα υγείας, να νοικοκυρέψουμε βεβαίως και αυτά τα συστήματα, και να επενδύσουμε σε ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης.

Αυτά είναι εκ των ουκ άνευ. Και όπως σας είπα και προηγουμένως, δεν είναι εκτός των βασικών προτεραιοτήτων και προοπτικών και του πλαισίου που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αυτοί μιλούν απ' τη μία για νοικοκύρεμα, αλλά προφανώς μιλούν ρητά και για την ανάταξη της οικονομίας κάθε χώρας και για μια άλλη αναπτυξιακή προοπτική.

Αυτή η αναπτυξιακή προοπτική θα συνδεθεί με τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα. Όχι με τις πελατειακές επιλογές του κάθε υπουργού, «θα δώσω λίγο εγώ στο νομό μου, λίγο θα προσλάβω κάποιους, λίγο θα δώσω στον τάδε εργολάβο ή στον άλλον επιχειρηματία».

Και αυτή η νέα προοπτική, εδράζεται στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, που είναι βεβαίως ο τουρισμός μας, που είναι η ενέργεια που μπορούμε να φτιάξουμε, δημιουργώντας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που είναι το περιβάλλον μας, που είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της έρευνας και, βεβαίως, η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μέσα απ' την επένδυση στην παιδεία.

Ε. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ («STAR»): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Θέλω να σας πω ένα παράδειγμα. Έχω οικογενειακό εισόδημα ετήσιο περίπου 70.000 ευρώ, ένα σπίτι αξίας περίπου 100.000 ευρώ, ένα αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού και ένα ανήλικο παιδί για το οποίο πληρώνω σχολείο και φροντιστήρια. Θέλω να μου πείτε σε ποια τάξη ανήκω και πως θα με φορολογήσετε και αν θεωρείτε ότι είμαι στους έχοντες.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ξέρετε, είμαι καλός στην τεχνολογία και στα computers, αλλά πρέπει να το έχω μπροστά μου, για να μπορέσω να το αξιοποιήσω. Θέλω όμως να πω το εξής, για να αφήσουμε το αστείο: πραγματικά σήμερα, ο Έλληνας πολίτης αισθάνεται ότι υπάρχει ένα άδικο φορολογικό σύστημα. Ένα σύστημα, το οποίο τον αδικεί από την αδιαφάνεια, από τις συνεχείς αλλαγές, από το συνεχές χαράτσι το οποίο έρχεται από διάφορες υπουργικές ή άλλες αποφάσεις ή νόμους, και από την άδικη αναδιανομή.

Γι' αυτό εμείς λέμε: ολόκληρο το εισόδημα που έχει ένας πολίτης θα χρησιμοποιείται ως η βάση, στην οποία εμείς θα φορολογούμε τον Έλληνα πολίτη. Αν παραδείγματος χάριν, ένας μισθωτός είναι μικρομερισματούχος, μικρομέτοχος, θα έχει λιγότερη φορολογία από ό,τι έχει σήμερα στο μέρισμά του, διότι θα συνταυτίζεται αυτό το κέρδος από τα μερίσματα, με το συνολικό του εισόδημα.

Αν όμως έχει τεράστια περιουσία ο μέτοχος, και το κέρδος του θα συναθροίζεται με το συνολικό του εισόδημα, και βεβαίως θα πληρώνει στα ανώτερα όρια, που είναι το 40%.

Δεν μπορεί η εργασία να φορολογείται με 40% και το κεφάλαιο να φορολογείται με 15%. Διότι αυτό γίνεται στη χώρα μας. Αυτή είναι η διαφορά μας. Είναι ένα δίκαιο σύστημα αυτό για το οποίο μιλάμε και μέσα από αυτή τη Δικαιοσύνη, πιστεύω ότι θα υπάρξει και διαφάνεια.

Και θα έλεγα και κάτι ακόμη, που είναι πάρα πολύ σημαντικό: Ο Έλληνας πολίτης αισθάνεται τα χρήματά του δεν πιάνουν τόπο, αισθάνεται ουσιαστικά ότι φορολογία, είναι ότι τον κλέβει το κράτος. Από τη στιγμή που θα δει ότι γίνεται προσπάθεια -και θα γίνει προσπάθεια και θα το καταφέρουμε- τα χρήματά του να πηγαίνουν στις πραγματικές προτεραιότητες για το δημόσιο συμφέρον, είμαι σίγουρος ότι και η φορολογική του συνείδηση θα είναι εκείνη, που θα τον οδηγήσει στο να βοηθήσει αυτή την οικονομία να ορθοποδήσει και να νοικοκυρέψουμε και τα δημόσια Ταμεία.

Ο Έλληνας πολίτης θέλει να δει, ο Έλληνας επιχειρηματίας θέλει να δει, ο Έλληνας εργαζόμενος θέλει να δει ένα δίκαιο σύστημα, ένα διαφανές σύστημα, χωρίς διαφθορά, όπου πιάνουν τόπο τα λεφτά του, όπου ξέρει ότι το κάθε ευρώ θα βοηθήσει στο να φτιάξουμε ένα καλύτερο σύστημα δημόσιας υγείας, ένα καλύτερο σύστημα παιδείας, ένα καλύτερο σύστημα πρόνοιας, ένα καλύτερο ασφαλιστικό σύστημα, ένα καλύτερο περιβάλλον.

Και μέσα από αυτό θα υπάρχει και ελάφρυνση, όπως είπα, και των μεσαίων και των χαμηλότερων στρωμάτων.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ («ΣΚΑΙ»): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ρωτήσω, αν εκλεγείτε έχετε σκοπό να αυξήσετε τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων; Και επειδή ακούγονται πολλά τις τελευταίες μέρες, να μας διευκρινίσετε για ακόμη μια φορά αν προτίθεστε να φορολογήσετε τους τόκους των καταθέσεων. Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όχι, δεν έχουμε καμία αλλαγή στο θέμα των τόκων των καταθέσεων, θα παραμείνει ως έχει. Ούτε έχουμε μιλήσει για την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών.

Τ. ΠΑΠΠΑΣ («ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε το 2004 ο κ. Καραμανλής αμέσως μετά την εκλογική νίκη του, είχε πει ότι τη χώρα κυβερνούν πέντε με έξι νταβατζήδες και υποσχέθηκε να τους εξουδετερώσει. Δεν το πέτυχε. Δεν ξέρω καν αν το προσπάθησε. Εσείς;

Γ. Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ έχω μιλήσει για καθαρές σχέσεις. Δεν έχω στόχο να εξουδετερώσω, ούτε να υποκύψω. Έχω μιλήσει για καθαρές σχέσεις. Να έχουμε επιτέλους σε αυτή τη χώρα κανόνες, να έχουμε πλαίσιο σχέσεων, όπου και ο ιδιώτης, ο επιχειρηματίας θα έχει το ρόλο του, και ο πολιτικός και η Πολιτεία το ρόλο της, και το κράτος, και τα Μέσα Ενημέρωσης θα έχουν το ρόλο τους και θα έχουμε καθαρές, καλές σχέσεις.

Όχι υπόγειες διαδρομές, οι οποίες αλλοιώνουν τους στόχους τους οποίους ο καθένας μας πρέπει να υπηρετεί. Τα Μέσα Ενημέρωσης πρέπει να υπηρετήσουν την ελευθεροτυπία, την ελεύθερη έκφραση των πολιτών, της κοινωνίας και των δημοσιογράφων.

Ο πολιτικός πρέπει να υπηρετεί τη δική του εκλογική βάση, τον Ελληνικό λαό, χωρίς δεσμεύσεις. Και ο επιχειρηματίας πρέπει να είναι ανταγωνιστικός με τη βοήθεια της Πολιτείας και με κανόνες για να μπορέσουμε να κάνουμε και την οικονομία μας ανταγωνιστική. Οι καθαροί κανόνες πιστεύω θα φτιάξουν και καλές συνεργασίες σε αυτό τον τόπο.

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ («ΝΕΤ 105,8»): Κύριε Πρόεδρε, έχοντας απέναντί μας ένα πρόσωπο από την ίδια οικογένεια που θέλει να γίνει ο τρίτος Πρωθυπουργός και όντας ο Γεώργιος Παπανδρέου είναι αυτός που -υποτίθεται- διασφάλισε τη δωρεάν παιδεία στη χώρα και λέω το «υποτίθεται» όχι για να αμφισβητήσω τον παππού σας, αλλά για να αμφισβητήσω αυτό που συμβαίνει σήμερα.

Δεν είναι δωρεάν η παιδεία στη χώρα μας. Είναι γνωστό ότι τα δημόσια σχολεία έχουν φτάσει στο σημείο να κοστίζουν πολύ περισσότερο ακόμη και για γονείς μαθητών του Δημοτικού. Τα φροντιστήρια πλέον για παιδιά του Δημοτικού είναι μια πραγματικότητα.

Είναι πολύ σκληρά εργαζόμενοι αυτά τα παιδιά και στο σχολείο και στο σπίτι και συνεπώς είναι από την αρχή της ζωής τους, επιβαρυμένοι με τρόπο τέτοιο, που δεν μπορούν ούτε να αναπτύξουν δεξιότητες, ούτε να διασφαλίσουν το μέλλον τους έτσι όπως θα έπρεπε να γίνει και όπως είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να το διασφαλίσει.

Θα ήθελα να μου πείτε, εσείς πως θα επαναφέρετε τα πράγματα στη θέση τους, εκτός βεβαίως των αναφορών σας για την παροχή Internet δωρεάν και φορητών υπολογιστών, ποια είναι εκείνα τα σημεία της πολιτικής σας, που άμεσα θα εφαρμοστούν από αυτό το ακαδημαϊκό έτος. Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχετε δίκιο. Η παράδοση την οποία έχουμε και ως Κίνημα αλλά και η παράδοση και του Γεωργίου Παπανδρέου είναι μια παράδοση υποστήριξης, ενασχόλησης και αγάπης, θα έλεγα, με την παιδεία αυτού του τόπου.

Είναι κρίσιμο μέγεθος για την ανάπτυξη, είναι κρίσιμο μέγεθος για τη νέα γενιά, για το νέο άνθρωπο, για να μπορέσει να σταθεί σε μια παγκόσμια πια κοινωνία και σε ένα παγκόσμιο ανταγωνισμό. Είναι κρίσιμο μέγεθος, εάν θέλουμε να πάμε από τη μαζική φτηνή παραγωγή, στην επιλεγμένη ποιοτική παραγωγή σε όλους τους τομείς, είτε είναι ο τουρισμός μας, η μεγάλη μας βιομηχανία, είτε είναι η αγροτική παραγωγή, είτε είναι οι υπηρεσίες, είτε είναι ο χώρος της υγείας, ή οπουδήποτε αλλού.

Είναι απαραίτητο να μπορέσουμε να παρέχουμε τη δημόσια ποιοτική και δωρεάν παιδεία. Σήμερα, πράγματι δεν είναι δωρεάν η παιδεία, είναι τύποις δωρεάν. Οφείλεται σε πολλά. Προφανώς, ένα βασικό στοιχείο είναι η πρόσβαση των νέων στις συγκεκριμένες θέσεις και επαγγέλματα, που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν.

Γι' αυτό εμείς μιλάμε πρώτα απ' όλα για την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος. Όπως ξέρετε σήμερα, διαγωνίζονται και διαγκωνίζονται ουσιαστικά για τον ίδιο αριθμό θέσεων. Ενώ θα έπρεπε να υπάρχει η αξιολόγηση του νέου, λέγοντας ότι, αν εσύ έχεις κατακτήσει ένα επίπεδο -γι' αυτό μιλάμε για το εθνικό απολυτήριο- αυτό το επίπεδο σού διασφαλίζει την ένταξή σου στο επόμενο επίπεδο, της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Και δεύτερον, να μην είναι ασφυκτικές οι επιλογές ότι θα πρέπει να ορίσεις ουσιαστικά από τα 15-16 χρόνια, σου το ποιο θα είναι το επάγγελμά σου, αλλά να μπορέσεις να μπεις σε μια Σχολή, ή ακόμη και σε ένα Πανεπιστήμιο ή σε ένα Πολυτεχνείο, και στη διάρκεια των σπουδών σου, να επιλέξεις την τελική σου εξειδίκευση, σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχεις, σύμφωνα με την ικανότητα και τη γνώση που αποκτάς ώστε να γνωρίζεις ποιο είναι εκείνο το επάγγελμα που σου πάει και ποιο είναι εκείνο το επάγγελμα που έχει και απήχηση και στην αγορά στην οικονομική ανάπτυξη.

Γι' αυτό ακριβώς, εμείς θα δώσουμε μεγαλύτερη ελευθερία στα Πανεπιστήμια να ορίσουν τα πτυχία τους, τα επαγγέλματα και τον αριθμό των φοιτητών σε αυτά, ανάλογα με τη ζήτηση, αλλά θα έχουμε και μια σοβαρότατη πια αξιολόγηση στο τι βγάζει το Πανεπιστήμιο.

Έτσι θα έχει τεράστιες δυνατότητες επιλογών ο νέος. Εάν έχει τα φόντα - κι εμείς θα βοηθήσουμε ώστε ένα μεγαλύτερο μέρος των παιδιών να μπορεί να έχει τα φόντα - να πάει στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και βεβαίως, όταν πηγαίνουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα έχουν μεγαλύτερες επιλογές, αλλά θα αξιολογηθούν τα Πανεπιστήμια για τις σπουδές, τις οποίες καθορίζουν.

Αυτό πιστεύω ότι θα έχει πολύ σημαντική επίπτωση στη μείωση του φροντιστηριακού κόστους, που αυτή τη στιγμή είναι τεράστιο και πολλές φορές ξεπερνά το κόστος της ίδιας της φοίτησης, για το κράτος. Δηλαδή, τι κοστίζει ένας φοιτητής σήμερα για να βγάλει το πτυχίο του σε 4 χρόνια; Πολλές φορές, είναι λιγότερο το κόστος αυτό από ό,τι σήμερα πληρώνει ένας οικογενειάρχης, μια οικογένεια για τη φροντιστηριακή προετοιμασία για τις εξετάσεις.

Βεβαίως, η ποιότητα στην παιδεία δεν ξεκινά από το Λύκειο, ξεκινά από το Νηπιαγωγείο, ξεκινά από τα πρώτα χρόνια του παιδιού. Γι' αυτό θα δώσουμε μεγάλο βάρος στην εκπαίδευση και των μικρών παιδιών, στη στήριξη των Νηπιαγωγείων, στο διπλασιασμό της προσβασιμότητας των οικογενειών στα Νηπιαγωγεία και βεβαίως και στη στήριξη των Ολοήμερων Σχολείων, ώστε το ίδιο το σχολείο να αναπτύξει την κριτική σκέψη, αλλά και να βοηθήσει τους νέους στην προσπάθεια της απόκτησης των δεξιοτήτων και των απαραίτητων γνώσεων.

Θέλω όμως εδώ να τονίσω ότι αυτές είναι σημαντικές και θα έλεγα και αρκετά ριζικές αλλαγές για το σύστημά μας. Εγώ θα ήθελα να καλέσω από εδώ, από αυτή τη συνέντευξη Τύπου, τους εκπαιδευτικούς, ως συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια, τους γονείς και κηδεμόνες, σε μια προσπάθεια αλλαγών. Κι εμείς, από τη μεριά μας, θα επενδύσουμε, πράγματι θα επενδύσουμε και θα φθάσουμε στο 5% του ΑΕΠ, για να στηρίξουμε την εκπαίδευση στη χώρα μας.

Και το 5% του ΑΕΠ ακούγεται σαν ένα μεγάλο ποσοστό, όταν όμως συγκρίνεται με το ποσοστό που δίνουν πια άλλες χώρες στην παιδεία, θα κατανοήσετε ότι και αυτό το ποσοστό είναι μεν απαραίτητο, αλλά δεν είναι στα επίπεδα όπου σήμερα επενδύουν οι πιο προηγμένες χώρες. Διότι όλοι γνωρίζουν ότι η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, ο πολιτισμός μας ο ίδιος, θα κριθεί τελικά από το ίδιο το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, ποιο θα είναι αυτό και πόσο θα παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις και τη στήριξη.

Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ («ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»): Κύριε Πρόεδρε, διαδεχτήκατε τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ τον κ. Καρατζαφέρη στην αίθουσα αυτή, ο οποίος στη δική του διακαναλική συνέντευξη Τύπου σας χαρακτήρισε -απαντώντας σε ερώτηση βεβαίως δημοσιογράφου- ευπρεπή πολιτικό, αλλά υποστήριξε ότι από Δευτέρα θα φέρετε μαζί σας και το βαθύ ΠΑΣΟΚ, εάν και εφόσον εκλεγείτε βεβαίως.

Επίσης ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε για πρώτη φορά υπέρ της εισόδου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, θεωρώντας το ως ανάχωμα στην αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ. Πώς τα σχολιάζετε αυτά τα δύο;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Προφανώς, ο κ. Καρατζαφέρης δεν άκουσε τη δική μου συνέντευξη και τις ανακοινώσεις που έχω κάνει σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικεί και ο ΣΥΡΙΖΑ την είσοδο του στη Βουλή. Εγώ θέλω να ξανατονίσω ότι εμείς κατά καιρούς, και εγώ προσωπικά έχω κάνει έκκληση για έναν σοβαρό διάλογο για συνεργασία. Αυτή την έκκληση, θα την κάνω και μετά τις εκλογές, έχοντας ελπίζουμε και την αυτοδυναμία στη Βουλή.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ («ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ»): Κύριε Πρόεδρε, σε αυτή την προεκλογική περίοδο, αν και είχαμε πολύ μεγάλα προβλήματα με τις πυρκαγιές, δεν ακούστηκαν και πάρα πολλά πράγματα, θα έλεγα ελάχιστα. Και ξέρετε ότι οι πυρκαγιές, ειδικά στην Αττική, συνδέονται από τους περισσότερους από μας με την οικιστική επέκταση.

Όπως ξέρετε πολύ καλά, υπάρχει ένα χωροταξικό καινούριο για την Αττική, το οποίο προβλέπει να κατοικηθεί το λεκανοπέδιο από 8,5 εκατομμύρια κατοίκους συνολικά τα επόμενα χρόνια. Επίσης έχουν χαραχθεί νέοι αυτοκινητόδρομοι στην Αττική, ανάλογοι της Αττικής οδού.

Τι θα κάνετε με αυτά τα δύο θέματα και συναφώς τι θα κάνετε με τα θέματα της εθνικής οδού και τις επεκτάσεις των εθνικών οδών, όπου εδώ πληρώνουμε κατ' απαράδεκτο τρόπο διόδια πριν ακόμα ξεκινήσει καν οποιοδήποτε έργο εκεί; Θα πάτε σε επαναδιαπραγμάτευση; Τι θα κάνετε με το θέμα αυτό;

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κατ΄αρχή, το θέμα των πυρκαγιών είναι μία μεγάλη σύγχρονη εθνική τραγωδία για τη χώρα μας. Και το 2007, δυστυχώς, το πάθημα αυτό δεν έγινε μάθημα για την κυβέρνηση.

Εμείς πρώτα απ' όλα καταθέσαμε, μετά από τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και αλλού το 2007, μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Πρόταση ανασυγκρότησης ολόκληρης της περιοχής, λέγοντας ότι παρότι ήταν μια τραγωδία, και από πλευράς ανθρώπινων ζωών, και από πλευράς περιουσίας, και από πλευράς οικολογικής καταστροφής, θα έπρεπε αυτό το πάθημα να γίνει μία ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό πρότυπο ανάπτυξης.

Καταθέσαμε λοιπόν και στη Βουλή ένα νομοσχέδιο, με σειρά συγκεκριμένων προτάσεων για την άμεση οικονομική ανάταξη της περιοχής, αλλά και παράλληλα για τη διαμόρφωση των συνθηκών για τη λεγόμενη «νέα Ολυμπία», που θα ήταν πρότυπο πράσινης ανάπτυξης, με ήπιες μορφές ενέργειας, με πολιτιστικές, αθλητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και θεσμούς, με την ανάπτυξη υψηλού επιπέδου τουρισμού, την προστασία των υδάτινων πόρων και βεβαίως την αναδάσωση και την προστασία του φυσικού πλούτου αυτής της περιοχής.

Τίποτα, μα τίποτα απ' αυτά δεν έγινε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όχι μόνο δεν έγιναν αυτά τα οποία εμείς προτείναμε και καταθέσαμε, αλλά ούτε τα απλά, για παράδειγμα στην πρόληψη, όπως το να οργανωθεί καλύτερα η Πυροσβεστική, να γίνουν οι ζώνες προστασίας από τις πυρκαγιές οι αντιπυρικές ζώνες, να γίνει ο συντονισμός τον οποίο τότε είχαμε αναδείξει ως βασικό στοιχείο. Γι' αυτό μιλάμε για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου θα υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός για τις διάφορες Υπηρεσίες.

Επίσης, στην επένδυση στην Αυτοδιοίκηση για τον καθαρισμό των δασών, στην ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος, που είναι καθοριστικό για την πρόληψη και βεβαίως στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, τίποτα δεν έγινε μετά το 2007, και έτσι πάθαμε αυτή την τεράστια ζημιά, που μας κληροδοτεί αυτή η κυβέρνηση, το 2009 στην Αττική.

Πιστεύω ότι ένας λόγος που έχουμε τις μεγάλες πυρκαγιές αυτές, πέραν των κλιματικών αλλαγών, είναι ότι έχουν δοθεί κίνητρα, μέσα από τα χωροταξικά σχέδια τα οποία έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση. Μέσα από τις πολιτικές της έχει κλείσει το μάτι στους καταπατητές, μέσα από τις προτάσεις της να αλλάξει το άρθρο 24 -που προστατεύει τα δάση- του Συντάγματος, έδωσε όλα τα κίνητρα, υπονόησε ουσιαστικά ότι αυτές οι περιοχές θα μπορούσαν να οικοπεδοποιηθούν.

Όπως βεβαίως και με το χωροταξικό για τον τουρισμό, το οποίο εάν υλοποιηθεί θα δημιουργήσει τεράστιες πληγές για τις παραλίες μας και τα νησιά μας. Γι' αυτό λέμε μιλάμε ότι θα αποσύρουμε αυτά τα χωροταξικά. Δεν θα αφήσουμε να γίνουν νέοι εθνικοί δρόμοι στους δρυμούς, ή τους πρώην δρυμούς των λόφων και των βουνών της περιοχής της Αττικής. Θα διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο πρασίνου για όλη την Αττική, που θα ενοποιηθεί και θα είναι χώρος οξυγόνου, ψυχαγωγίας, αθλητισμού, υγείας για τους πολίτες της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά τη δόμηση, θα είμαστε πολύ αυστηροί απέναντι σε κάθε αυθαίρετη δόμηση. Με το νόμο τον οποίο έχουμε προετοιμάσει -δεν προλάβαμε λόγω εκλογών να τον παρουσιάσουμε- θα είμαστε πολύ αυστηροί στην αυθαίρετη δόμηση, δεν θα υπάρξει δυνατότητα αυθαίρετης δόμησης.

Και βεβαίως, δεν λέμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη οικοδομικής δραστηριότητας- οργανωμένης πια οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά θα προχωρήσουμε και σε μια άλλη αντίληψη που θα μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία στέγης για ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Όχι αυτή η άναρχη ανάπτυξη της Αττικής. Έχουμε φθάσει στο «και πέντε» για την Αττική, όχι στο «παρά πέντε» και υπάρχει ανάγκη δραστικών μέτρων πια για να σώσουμε αυτή την περιοχή.

Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ («ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ FLASH»): Κύριε Πρόεδρε, μετά το νέο νόμο, με τον οποίο απαγορεύτηκε η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων σε προεκλογική αναμέτρηση, που καταργούσε έναν προηγούμενο νόμο της Νέας Δημοκρατίας, έχει κυριαρχήσει ένα όργιο φημών και πληροφοριών σε άλλη μία εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα για εθνικές εκλογές. Η κοινωνία ζει σε καθεστώς παραπληροφόρησης και τα ΜΜΕ ζουν σε καθεστώς λογοκρισίας.

Την ίδια στιγμή τα πολιτικά στελέχη μπορούν να αναφέρονται σε στοιχεία που παραπέμπουν σε μετρήσεις ή δημοσκοπήσεις, προφανώς με σκοπό ή να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη, ή να κλείσουν το μάτι στους δικούς τους ψηφοφόρους. Πρόκειται για ένα άναρχο κλίμα, το οποίο δεν παραπέμπει σε σύγχρονη δημοκρατία.

Τι θα κάνετε με αυτό το νόμο εσείς και ποια άλλα μέτρα θα λάβετε προκειμένου να υπάρξει αντικειμενική πληροφόρηση;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εμείς είχαμε αντίρρηση για το νόμο αυτό και αυτά τα οποία περιγράφετε, τα περιγράψαμε πριν την ψήφιση του νόμου, λέγοντας ότι αυτά θα συμβούν. Είχαμε πει πολύ απλά, αν δεν υπάρχει διαφάνεια, θα έχουμε ένα όργιο φημών, θα έχουμε τα εναλλακτικά διαδίκτυα, τα διαδυκτιακά μέσα στα οποία θα γράφονται και δεν θα μπορεί ούτε να διαψεύδονται, ούτε να επιβεβαιώνονται. Και βεβαίως, υπάρχει ακριβώς αυτό το χάος και αυτή η παραπληροφόρηση.

Άρα, εμείς μιλάμε για διαφάνεια. Και διαφάνεια σημαίνει να υπάρξει και ένας νόμος, ο οποίος δεν δημιουργεί απαγορεύσεις που, στην, πράξη δεν μπορούν καν να επιβληθούν.

Πρέπει να πάμε σε ένα καθεστώς που επιτρέπει τη διαφάνεια αλλά και τη σωστή λειτουργία αυτών των εταιρειών - έχουμε μιλήσει γι΄ αυτό στο παρελθόν - για να μπορεί να έχει ο πολίτης και την εικόνα αυτών των μετρήσεων, την επίσημη και την αυθεντική εικόνα.

Β. ΚΕΧΑΓΙΑ («ΕΤ-3»): Κύριε Πρόεδρε αν τη Δευτέρα κληθείτε να σχηματίσετε κυβέρνηση, όταν θα σηκώσετε το τηλέφωνο για να ενημερώσετε τους υποψήφιους Υπουργούς της κυβέρνησής σας, θα λάβετε υπόψη και τις ενδεχόμενες ίσως προσωπικές τους επιθυμίες ή θα είστε αδιαπραγμάτευτος στις αποφάσεις σας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ είμαι άνθρωπος της διαβούλευσης, αλλά η διαβούλευση δεν σημαίνει ότι δεν αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες για τις δικές μου αποφάσεις. Και όπως ξέρετε, ο πρωθυπουργός, είναι αυτός ο οποίος τελικά αποφασίζει και έχει την ευθύνη για το Υπουργικό Συμβούλιο.

Δεν θα είμαι ένας πρωθυπουργός όπως ο κ. Καραμανλής, ο οποίος πέταγε τις ευθύνες στο Υπουργικό του Συμβούλιο, πέταγε το σχεδιασμό και το συντονισμό στους υπουργούς του και κρυβόταν κάπου αλλού.

Είμαι αυτός, ο οποίος υπεύθυνα θα αναλάβει όλες οι ευθύνες τις οποίες απορρέουν από τη θέση αυτή, την τόσο σημαντική, του πρωθυπουργού της χώρας.

Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ («ΑΘΗΝΑ 9,84»): Κύριε Πρόεδρε έχετε ταχθεί σε ανύποπτο χρονικό διάστημα υπέρ ενός ισχυρού πρωθυπουργικού γραφείου. Σήμερα μόλις μιλήσατε για ένα πρωθυπουργικό γραφείο, το οποίο θα παρακολουθεί, θα εποπτεύει τρόπον τινά χρονοδιαγράμματα και δεσμεύσεις του δικού σας κυβερνητικού σχήματος.

Πώς η ύπαρξη ενός τέτοιου ισχυρού ατύπου οργάνου θα διασφαλίσει τη συλλογικότερη δυνατή λειτουργία ενός αυριανού δικού σας κυβερνητικού σχήματος και πώς τοποθετείστε σε όσους εντός και εκτός του δικού σας κόμματος μιλάνε για χρεοκοπία ενός αρχηγικού και συγκεντρωτικού μοντέλου διακυβέρνησης; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Προσέθετα στη χρεοκοπία αυτού του μοντέλου και το πελατειακό παράγοντα. Πελατειακή αντίληψη σημαίνει κατακερματισμός, πλήρης κατακερματισμός της κυβέρνησης σε διάφορα φέουδα υπουργών, και από εκεί και πέρα, φέουδα των Γενικών Γραμματέων, των Διοικητών, των διαφόρων κομματικών παραγόντων κλπ.

Αυτό είναι το πελατειακό σύστημα. Ένα σύστημα, όπου συγκρούονται οι αρμοδιότητες και ο καθένας στήνει τα πόδια του και δεν προχωράει διότι δεν υπάρχει ένας κοινός τόπος.

Το βασικό που πρέπει να κάνει ένας πρωθυπουργός είναι πρώτα απ΄όλα να διασφαλίσει τη συλλογική λειτουργία. Για ποιο λόγο; Συλλογική λειτουργία, διότι έχουμε ένα κοινό στόχο. Εάν είναι να κάνουμε πράσινες επενδύσεις, και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με το Υπουργείο Οικονομίας, και το Υπουργείο Υποδομών έχουν διαφορές, βασικός ρόλος του πρωθυπουργικού γραφείου και του ίδιου του πρωθυπουργού, είναι να συντονίσει και τελικά να συνθέσει και να πάρει αποφάσεις.

Άρα, ένα πρώτο στοιχείο είναι ακριβώς το ισχυρό πρωθυπουργικό γραφείο, το οποίο να συντονίζει επιτέλους και να παίρνονται αποφάσεις. Ξέρετε πόσα ζητήματα έχουν μείνει στο ψυγείο, ακριβώς επειδή δεν υπήρξε όλα αυτά, τα έξι χρόνια ουσιαστική παρέμβαση από πλευράς του πρωθυπουργού, πέραν πιθανώς κάποιων πελατειακών παρεμβάσεων, ουσιαστικά πάνω σε πολιτικές, που δεν είδα να υπήρχαν ούτως ή άλλως, σε διάφορους τομείς;

Το δεύτερο είναι, ότι το πρωθυπουργικό γραφείο δεν είναι άτυπο όργανο το πρωθυπουργικό γραφείο, έχει σύμφωνα με το νόμο συγκεκριμένες θέσεις, συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Πρέπει να παρακολουθεί.

Ο Έλληνας πολίτης λέει πάρα πολλές φορές - και πολύ σωστά λέει - ότι παίρνονται αποφάσεις, αλλά δεν εφαρμόζονται. Λέμε, κάτι δεν προχωρά. Ξεκινάμε ένα έργο, ποιος το παρακολουθεί; Θα παρακολουθείται ο κάθε υπουργός, στο πλαίσιο, όχι μόνο των αρμοδιοτήτων του, αλλά και του σχετικού χρονοδιαγράμματος, το οποίο θα συμφωνήσουμε, για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων. Και θα αξιολογείται η απόδοσή του.

Ήδη έχουμε και εγώ είμαι έτοιμος να εφαρμόσω ένα σύστημα, διότι δεν είμαστε της τελευταίας στιγμής, το οποίο έχουμε δει και έχουμε αξιολογήσει και από άλλες χώρες, που χρησιμοποιείται στην αξιολόγηση, στη λογοδοσία, στην παρακολούθηση των Υπουργείων, σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο.

Θα υπάρχει η ισχυρή παρουσία του πρωθυπουργικού γραφείου στην αξιολόγηση, στη λογοδοσία και στην παρακολούθηση της εκτέλεσης του προγράμματος, για το οποίο έχουμε δεσμευτεί.

Α. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ («ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ CITY»): Κύριε Πρόεδρε λέτε προεκλογικά ότι όσα στελέχη σας ράβουν κοστούμια εξουσίας θα τα κρατήσουν στην ντουλάπα. Εάν την Κυριακή κερδίσετε τις εκλογές τι θα τους πείτε; Το 2004 ο κ. Καραμανλής στο πρώτο Υπουργικό του Συμβούλιο είχε ζητήσει σεμνά και ταπεινά κάτι το οποίο στην πράξη φαίνεται ότι δεν έγινε. Τι θα πείτε λοιπόν στα δικά σας στελέχη στο πρώτο Υπουργικό σας Συμβούλιο και πώς θα διασφαλίστε ότι αυτό θα γίνει πράξη;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα πω ότι θα κάνουμε το αντίθετο από ότι έκανε η Νέα Δημοκρατία.

Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ («ΚΕΡΔΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα. Έχετε μπροστά σας ένα δυσθεώρητο χρέος. Έχετε μιλήσει πολλές φορές για τα προκλητικά υπερκέρδη των Τραπεζών και για το διαφορετικό ρόλο που πρέπει να παίξουν. Σκέπτεστε μια έκτακτη εισφορά στις Τράπεζες δεδομένου των εκτάκτων συνθηκών;

Και μια διευκρίνιση αν έχετε την καλοσύνη για τα όσα είπατε στην αρχή για τη δημοσιοποίηση και για όσους θέλουν να αναλάβουν κάποιες θέσεις κρατικές, θα μπορούν να απευθυνθούν σε αυτό.

Μήπως περνάμε από τη γαλάζια συνέντευξη στην πράσινη συνέντευξη; Ποια θα είναι τα κριτήρια, ποιοι θα επιλέξουν ποιοι είναι οι αξιότεροι από αυτούς που θα κληθούν τελικά να πάρουν τις συγκεκριμένες θέσεις; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα, εμείς έχουμε πει ότι δεν μιλάμε για έκτακτες εισφορές. Βεβαίως είναι αντιφατικό αυτό που έκανε η κυβέρνηση να επιβάλει έκτακτες εισφορές στη μεσαία τάξη και στα χαμηλότερα εισοδήματα και να μην επιβάλει έκτακτες εισφορές στις τράπεζες. Δεν έχουμε μιλήσει εμείς για έκτακτες εισφορές, έχουμε μιλήσει για δίκαιο φορολογικό σύστημα. Είναι άλλο αυτό. Και θα είναι ένα μόνιμο σύστημα, αυτό στο οποίο θα προχωρήσουμε, για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε το κλίμα της ασφάλειας, της σιγουριάς, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας.

Εγώ σας είπα ότι πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας θα κάνουμε δημόσια ανακοίνωση για τις θέσεις πολιτικής ευθύνης. Και θα τις δημοσιοποιήσουμε στο διαδίκτυο και θα υπάρξει σοβαρότατη αξιολόγηση για τα στελέχη αυτά.

Δεν είναι ο στόχος μας να χρωματίσουμε τη Δημόσια Διοίκηση. Ο στόχος μας είναι να βάλουμε ικανά στελέχη σε όλους τους τομείς. Και γι΄ αυτό ακριβώς ανακοινώνω σήμερα αυτή την καινούργια καινοτόμα διαδικασία, η οποία ποτέ άλλοτε, δεν είχε ανακοινωθεί και δεν είχε υλοποιηθεί.

Εάν ήθελα να πράξω διαφορετικά, το πιο εύκολο θα ήταν μεθαύριο να ζητήσω από τρεις συνεργάτες, να μου υποδείξουν πρόσωπα σε διάφορες θέσεις και να τελείωνε εκεί η υπόθεση. Ό,τι έκανε ο κ. Καραμανλής και χειρότερα απ' ό,τι έκανε ο κ. Καραμανλής. Αυτά που έκανε ήταν, όπως είδατε, οι γνωστοί κουμπάροι, κολλητοί, φίλοι, συγγενείς κλπ., συνήθως χωρίς καμία απαραίτητη γνώση και υποδομή για τη συγκεκριμένη θέση που αναλάμβαναν. Ήταν δηλαδή κυριολεκτικά λάφυρο κομματικό. Κυριολεκτικά έδινε ο κ. Καραμανλής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους ένα λάφυρο για να το αξιοποιήσουν χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχους.

Εμείς θα αξιολογήσουμε και θα ζητήσουμε την προσφορά των στελεχών. Και το λέω από σήμερα -το λέω από σήμερα- το διαλαλούμε από σήμερα, και εδώ, και στη Διασπορά, θα ζητήσουμε το καλύτερο δυναμικό, να έρθει να υπηρετήσει την πατρίδα. Και έχουμε καλό δυναμικό και στη χώρα και στη Διασπορά.

Γ. ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ («ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»): Γεια σας κ. Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, εντελώς συμπτωματικά είχα σκοπό να σας ρωτήσω για το κράτος σήμερα και δεν περίμενα να κάνετε αυτές τις ανακοινώσεις.

Πρόσφατα σε μια συνέντευξή σας, αν δεν κάνω λάθος στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», είδαμε να λέτε ότι θα καλέσετε -όπως το είπατε και σήμερα- τα καλύτερα μυαλά της χώρας και του εξωτερικού για να μετάσχουν σε ένα μεγάλο πρόγραμμα ανασυγκρότησης του κράτους. Επίσης, είχατε αποδοκιμάσει διαδικασίες, νοοτροπίες, συμπεριφορές προσώπων σηματοδοτώντας μια εικόνα πελατειακής εξάρτησης και καταδυνάστευσης του πολίτη.

Σήμερα ούτε λίγο ούτε πολύ, μας είπατε ότι θα έρθουν, θα πει κάποιος, για να μη το χρεωθώ, σας το λέω τι μπορεί να ακούει ο πολίτης, τώρα ότι θα έρθουν να μας σώσουν οι ξένοι. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω δυο πράγματα.

Πρώτον, εάν στο πλαίσιο αυτής της ανασυγκρότησης είστε αποφασισμένος να αναλάβετε νομοθετική ρύθμιση για την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα. Και το δεύτερο ερώτημα συνδέεται με μια απορία που φαντάζομαι έχει αρκετός κόσμος, επειδή μιλάτε και για γαλάζιο κράτος. Πώς είναι δυνατόν να μιλάτε για γαλάζιο κράτος όταν οι αριθμοί στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα δείχνουν ότι το πάνω χέρι σε κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μη το έχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα, μη μου βάζετε λόγια που δεν λέω. Δεν είπα ποτέ ότι θα έρθουν ξένοι να μας σώσουν. Είπα κάτι τέτοιο; Το ακούσατε αυτό; Είπα ότι θα έρθουν ξένοι να μας σώσουν;

Είπα ότι θα αξιοποιήσουμε τα καλύτερα μυαλά εντός και εκτός Ελλάδας. Να μην το κάνουμε; Να μην καλέσουμε όσους καλούς έχει η χώρα, και εντός και εκτός Ελλάδας, για να βοηθήσουμε αυτό τον τόπο; Αυτό δεν είναι θετικό; Αυτό θα κάνουμε. Και έχουμε ανθρώπους, έχουμε Έλληνες παντού. Παντού, από τον πολιτισμό, μέχρι τις πάρα πολύ μεγάλες, ακαδημαϊκές καριέρες ανθρώπων με τεράστια εμπειρία, με τεράστια γνώση.

Δεύτερον. Μα δεν μιλάμε για τον εργαζόμενο, για τον δημόσιο υπάλληλο ο οποίος διεκδικεί, μέσα από το συνδικάτο του, τα δικαιώματά του και ταυτίζεται με ένα κόμμα, το οποίο υπηρετεί τη μεσαία τάξη, υπηρετεί και το χαμηλότερο εισόδημα.

Εγώ σας μιλάω για τις διοικητικές θέσεις ευθύνης. Εγώ σας μιλάω για τους ανθρώπους που θα είναι η ηγεσία, η πολιτική ηγεσία των ΔΕΚΟ, των νοσοκομείων, του ΙΚΑ, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των Υπουργείων. Πολιτική ηγεσία, πολιτικές θέσεις. Αυτές είναι που θα αξιολογηθούν μέσα από αξιοκρατική διαδικασία. Άρα λοιπόν, νομίζω ότι μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό.

Και τρίτον, βεβαίως, μιλήσατε για το θέμα της μονιμότητας. Για σκεφτείτε, εάν είχε αρθεί η μονιμότητα κατά τη διάρκεια αυτών των έξι ετών, τι όργιο ρουσφετιών και απολύσεων θα έκανε η Νέα Δημοκρατία, παίρνοντας σαν παράδειγμα τα stage και πώς τα λειτούργησε.

Δυστυχώς, έχουμε φτάσει πάλι στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Eπί Νέας Δημοκρατίας, τώρα, έχουμε φτάσει, στη λογική να φύγουν οι μεν, για να έρθουν οι δε. Εμείς λέμε: τέλος σ' αυτή την αντίληψη ρεβανσισμού. Τέλος στη θυματοποίηση των απλών ανθρώπων και των νέων που θέλουν μια δουλειά. Με την αξία τους, να τους βοηθήσουμε μέσα από το ΑΣΕΠ για να μπουν στο Δημόσιο, μέσα από τη στήριξη, την κατάρτιση, την επανακατάρτιση, και τα κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα.

Επιτέλους να στηρίξουμε την αξία, διότι μόνο έτσι και η Ελλάδα θα είναι μια χώρα με αξία. Θα είναι τα προϊόντα μας αξίας, θα είναι ο πολιτισμός μας αξίας, θα είναι η ανταγωνιστικότητά μας αξίας, θα είναι η αναπτυξιακή μας προοπτική αξίας.

Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ («ΑΞΙΑ»): Η Νέα Δημοκρατία κ. Πρόεδρε σας κατηγορεί και σε τηλεοπτικό της σποτ ότι θέλετε να ανατρέψετε τη συμφωνία Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ανατρέποντας παράλληλα και την προσέγγιση σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής με τη Ρωσία που έχει κάνει η κυβέρνηση.

Μπορείτε να μας διευκρινίσετε τι θα κάνετε με τη συμφωνία αυτή; Και μιας και μιλάμε για εξωτερική πολιτική, μπορείτε να μας πείτε πώς θα κινηθεί η ελληνική διπλωματία με τη διακυβέρνησή σας και κυρίως σε θέματα αμυντικών εξοπλισμών; Ευχαριστώ.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα, πρέπει να επανακτήσουμε το κύρος μας στην εξωτερική πολιτική, διότι το έχουμε χάσει τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνο από την απογραφή που διέσυρε τη χώρα μας, αλλά και από την έλλειψη παρουσίας στα Βαλκάνια, έλλειψη παρουσίας στη Μέση Ανατολή, έλλειψη παρουσίας στη Μαύρη Θάλασσα, έλλειψη παρουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και βέβαια και από την εικόνα της χώρας μας που, αν διαβάσετε τις ξένες εφημερίδες, αυτή η εικόνα είναι η μέρα με τη νύχτα από εκείνη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Και είναι η εικόνα που αναδεικνύει δυστυχώς ως κυρίαρχο ζήτημα της ελληνικής πολιτικής ζωής τη διαφθορά, την αδιαφάνεια και την κοινωνική πόλωση και βεβαίως και την πολύ μεγάλη κακοδιαχείριση στον οικονομικό τομέα.

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, θα έχουμε καλές σχέσεις με όλους με έναν μόνο γνώμονα, την προάσπιση και προώθηση των ελληνικών συμφερόντων. Αυτό το έχω αποδείξει και στο παρελθόν. Δεν χρειάζεται σήμερα να το επαναλάβω, ή να προσπαθήσω να το αποδείξω. Δέκα χρόνια υπηρέτησα από διάφορες θέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών και βεβαίως, όπως έχω τονίσει, καταφέραμε πολύ σημαντικά, ιστορικά επιτεύγματα, όπως την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό, χωρίς να ανοίξει μύτη.

Αυτή τη διαπραγματευτική ικανότητα, αυτή τη σκληρή διαπραγμάτευση, αυτήν θα δείτε από μένα προς όλους. Προς όλους. Και στο θέμα Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, εμείς το ξεκινήσαμε, εμείς θα το τελειώσουμε, αλλά θέλουμε καλούς όρους.

Σας ρωτώ: η Βουλγαρία, η πρόσφατη κυβέρνηση, η καινούργια, μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Ποιανού συμφέροντα υπηρετεί; Μάλλον τα βουλγάρικα συμφέροντα. Και εμείς τα ελληνικά συμφέροντα θα υπηρετήσουμε. Και βεβαίως έχω δεσμευθεί και απέναντι στο λαό της Θράκης, στο λαό του Έβρου, αλλά και σε όλο τον Ελληνικό λαό, ότι μαζί με τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, θα πρέπει να υπάρξει και προστασία του περιβάλλοντος, αυτού του μοναδικού πανέμορφου περιβάλλοντος στο Δέλτα του Έβρου και βεβαίως σε όλη την περιοχή του Έβρου, και στο Αιγαίο. Θα είναι πολύ σημαντικά, για τα οποία εμείς πρέπει να βάλουμε κανόνες και να διαπραγματευθούμε.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση μας με τη Ρωσία, το αντιφατικό δεν είναι το δικό μου. Εγώ είχα πάντα πολύ καλές σχέσεις και πολύ συστηματικές συνεργασίες με τη Ρωσία σε πολύ δύσκολες στιγμές, όπως στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Από κοινού συνεργαστήκαμε για να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο απόφασης του Ο.Η.Ε., με συστηματικές επαφές, στη Μόσχα, στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες κι αλλού, με τους Ρώσους, ένα σχέδιο για την απόφαση για το Κοσσυφοπέδιο, που διασφάλιζε την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας. Άσχετα με το πώς μετά εξελίχθηκαν τα γεγονότα.

Αλλά θέλω να σας πω απλώς την αντιφατική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, η οποία προκηρύσσει ότι θέλει να είναι φιλορωσική κλπ. Τι έκανε σε σχέση με τους αντιπυραυλικούς εξοπλισμούς, που προώθησε η Αμερική -του Μπους βέβαια, γιατί άλλαξε την πολιτική ο κ. Ομπάμα- στην Τσεχία, στην Πολωνία και ήθελε κι αλλού; Υιοθέτησε αυτή τη θέση. Αυτή τη θέση, των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εμείς ήμασταν εκείνοι ως ΠΑΣΟΚ, ως Αντιπολίτευση, που αντιταχτήκαμε σε αυτή τη θέση απέναντι στην πολιτική της Αμερικής. Άρα λοιπόν, εγώ καταλαβαίνω ότι προσπαθεί η Νέα Δημοκρατία να μας πάει σε άλλα θέματα από εκείνα τα οποία αυτή τη στιγμή απασχολούν τον Ελληνικό λαό, με ψέματα, με υπεκφυγές και με κατηγορίες, οι οποίες δεν ευσταθούν.

Α. ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ («ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ALPHA»): Κύριε Πρόεδρε με το τέλος των 100 ημερών, η Ελλάδα θα κληθεί να πάρει σοβαρότατες αποφάσεις επί θεμάτων με τα οποία η πολιτική ηγεσία γενικά δεν εξοικειώνει την κοινή γνώμη, επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

Εμείς θα πρέπει να περιμένουμε από εσάς μια αναθεωρημένη πολιτική, σε σχέση με εκείνη που ακολουθούσατε το 1999 - 2004, για τα γνωστά θέματα; Και κάτι ακόμη: η επαναδιαπραγμάτευση για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, θα ξεκινήσει μέσα στις 100 ημέρες ή αργότερα; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική πιστεύω ότι οι θέσεις μας είναι πολύ ξεκάθαρες.

Εγώ έχω ένα πολύ ξεκάθαρο πλαίσιο, μέσα στο οποίο κινούμαστε σε ό,τι αφορά την Τουρκία και την ευρωπαϊκή προοπτική της. Ουσιαστικά, εμείς θα αναθεωρήσουμε την πρακτική έξι ετών της Νέας Δημοκρατίας, που ήταν υπεκφυγή και φυγομαχία απέναντι σε αυτά τα μεγάλα προβλήματα.

Πολύ σωστά είπατε: Θα έχουμε μπροστά μας σημαντικές αποφάσεις να πάρουμε, σημαντικές και κρίσιμες συναντήσεις σε ό,τι αφορά και το Σκοπιανό, και την πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και στο θέμα της Κοπεγχάγης που έχει σχέση με την Πράσινη Ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή. Υπάρχει απουσία ουσιαστικά από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά αυτά τα μεγάλα θέματα.

Πέραν του Σκοπιανού, στο οποίο με δική μας προώθηση της κόκκινης γραμμής, υιοθετήθηκε ως εθνική γραμμή, έχουμε ουσιαστική απουσία της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεχείς υποχωρήσεις, οι οποίες βεβαίως δεν συνέβαλαν πρώτα απ' όλα σε μια σοβαρή αξιολόγηση αυτής της πορείας και στο να συνετίσουμε και βεβαίως, ακόμη και να ανοίξουμε τη δυνατότητα για να λύσουμε ζητήματα, όπως την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

Γι' αυτό ακριβώς, έχω τονίσει ότι εγώ θα ακολουθήσω την πολιτική που ακολούθησα και πριν, λέγοντας «ναι, είμαστε θετικοί για την προοπτική της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν κάνουμε πίσω στις υποχρεώσεις και στη σοβαρή πια αξιολόγηση αυτής της χώρας, για το τι έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα, και σε ό,τι αφορά πιθανώς κι άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με ανθρώπινα ή θρησκευτικά δικαιώματα.

Α. ΒΙΤΑΛΗΣ («ΒΡΑΔΥΝΗ»): Κύριε Πρόεδρε, επανειλημμένα και στις συναντήσεις που είχατε στις Βρυξέλλες και στη Σοσιαλιστική Διεθνή σε όσες αποστολές πήγατε στο εξωτερικό, θέσατε ένα ζήτημα αρκετά ενδιαφέρον: την αλλαγή, την αναθεώρηση, την αναπροσαρμογή -όπως θέλετε να την πούμε- του Συμφώνου Σταθερότητας.

Βεβαίως δεν είχατε τη δυνατότητα ως αρχηγός Αντιπολίτευσης, να το θέσετε ανοιχτά, εάν ο ελληνικός λαός σας τιμήσει λοιπόν την Κυριακή με την ψήφο του και σας κάνει Πρωθυπουργό αυτή της χώρας, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα θέσετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέμα αναπροσαρμογής -όπως θέλετε πείτε το- του Συμφώνου Σταθερότητας;

Και ήθελα και το εξής: Επειδή υπάρχουν αυτά τα 2,5-3 δις που λέτε ότι χρειάζονται για την άμεση αναθέρμανση της οικονομίας, τα όσα προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας τώρα, σας επιτρέπουν στις πρώτες 100 ημέρες να τρέξετε αυτό το πράγμα; Δηλαδή την αναθέρμανση της οικονομίας με τα 2,5-3 δις που έχετε πει;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Παραλαμβάνουμε ένα προϋπολογισμό, στο τέλος του 2009. Οπότε, εκ των πραγμάτων, το έλλειμμα το οποίο θα είναι δυστυχώς μεγάλο, δεν είναι έλλειμμα από τη δική μας κυβέρνηση είναι έλλειμμα από την κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας.

Γι' αυτό, το πρώτο το οποίο εμείς θα επιδιώξουμε και θα το καταφέρουμε, είναι να δώσουμε ξανά αξιοπιστία στη χώρα μας, αξιοπιστία στη διαπραγμάτευση. Αξιοπιστία σημαίνει ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι όχι απλώς αξιόπιστο, αλλά είναι και ρεαλιστικό για το τι θα κάνει. Τι θα κάνει; Θα ανατάξει την ελληνική οικονομία, θα νοικοκυρέψει τα δημόσια έσοδα και θα βάλει τη χώρα σε μια αναπτυξιακή τροχιά διαφορετική. Με όλα τα μέτρα, για τα οποία εμείς έχουμε ήδη μιλήσει λεπτομερώς στη Δ.Ε.Θ. και αλλού.

Αυτό το πρόγραμμα, όπως σας είπα δεν είναι απλώς ρεαλιστικό, είναι και μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αντίθεση με αυτά που έκανε η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο τον τελευταίο χρόνο αλλά τα τελευταία έξι χρόνια, αλλά αν πάρουμε βέβαια μόνο τον τελευταίο χρόνο, έχει αποτύχει οικτρά. Έχει αποτύχει οικτρά.

Είναι αποτυχημένη η πολιτική της. Και αυτά που προτείνει αν αύριο ήταν κυβέρνηση και τα πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα τα γύριζαν πίσω. Τι τους λέει; Γενικά και αόριστα, «να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή»; Έξι χρόνια τι έκαναν; «Να χτυπήσουμε τις δαπάνες»; Σπαταλάνε παντού.

Να παγώσουν τους μισθούς και τις συντάξεις; Αυτή είναι η ανάταξη της οικονομίας; Αυτό θα πνίξει περισσότερο την οικονομία, θα παγώσει ακόμη περισσότερο την οικονομία. Δηλαδή, δεν είναι καν ρεαλιστικές. Είναι επίδειξη ρητορικής δύναμης, και όχι ουσιαστικής πολιτικής.

Αλλά ρωτήσατε για το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τα δει αυτά ως θετικά μηνύματα. Εγώ πιστεύω ότι έχουμε όλη την εμπειρία, όλες τις δυνατότητες και τα στελέχη, και να διαπραγματευτούμε, και να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα, στον προϋπολογισμό βεβαίως του 2010, το οποίο θα δώσει αυτή τη δυνατότητα.

Π. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ («ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»): Κύριε Πρόεδρε, το τελευταίο διάστημα αναφέρεστε στα εξοντωτικά ωράρια εργασίας, στην αδήλωτη ανασφάλιστη εργασία, τις απολύσεις, τα μπλοκάκια, το καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων τα stage και ορθώς καταγγέλλετε ένα εργασιακό μεσαίωνα.

Αυτά όμως που καταγγέλλετε κ. Πρόεδρε βασίζονται σε νόμους του ΠΑΣΟΚ. Σας θυμίζω: με το Νόμο 2874/2000 καταργήσατε το 8ωρο και αυξήσατε τα όρια των απολύσεων στις επιχειρήσεις. Με το Νόμο 2639/1998 θεσπίσατε τα stage, δηλαδή την ανασφάλιστη εργασία και σήμερα προτείνετε αυτό το «απαράδεκτο καθεστώς» -δικός σας ο χαρακτηρισμός- να μεταφερθεί στον ιδιωτικό τομέα. Με το Νόμο 2527/1997 καθιερώσατε τα μπλοκάκια. Με το Νόμο 2956/2001 νομιμοποιήσατε τα δουλεμπορικά γραφεία ενοικίασης των εργαζομένων.

Αυτούς τους νόμους τους εφάρμοσε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατά γράμμα κ. Πρόεδρε. Εσείς ως Υπουργός, εκείνων των Κυβερνήσεων τους ψηφίσατε. Σήμερα που επαγγέλλεστε μια νέα αρχή, αν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση, θα τους καταργήσετε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να συνεχίσω μόνο σε κάτι που ξέχασα να απαντήσω στο προηγούμενο ερώτημα και θα έρθω μετά σε εσάς.

Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας, καμία χώρα δεν υποχρεώθηκε να εφαρμόσει τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας εν μέσω ύφεσης. Και μάλιστα, αυτό αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την ορθή μας ανάλυση και πρόταση, ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας θα έπρεπε να αναθεωρηθεί.

Ουσιαστικά, έχουμε μια άτυπη αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ θα έπρεπε να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το πώς το Σύμφωνο Σταθερότητας θα συμβάλει, όχι απλώς στη μείωση του ελλείμματος, αλλά στην ουσιαστική υποστήριξη μιας αναπτυξιακής διαδικασίας των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρα λοιπόν, εμείς θα το επαναφέρουμε αυτό ως ζήτημα, βεβαίως την κατάλληλη στιγμή, διότι έχουμε πολλά να διαπραγματευθούμε όπως κατανοείτε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά τον εργασιακό μεσαίωνα, ήμουν χθες στην Επιθεώρηση Εργασίας. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με υπαλλήλους, υπεύθυνους για τα θέματα της προστασίας των εργαζομένων, και για τις συνθήκες εργασίας και για τη μισθοδοσία, αλλά και για άλλα θέματα, τα οποία αφορούν και άλλες υπηρεσίες, που έχουν σχέση π.χ. με το ασφαλιστικό, το ΙΚΑ, αλλά ακόμα και με την φοροδιαφυγή.

Πράγματι, δεν είναι απλώς ότι εφαρμόζονται αυτοί οι νόμοι, θα έλεγα ότι ερμηνεύονται κατά το δοκούν αυτοί οι νόμοι, με έναν τρόπο που και καταστρατηγεί τους ίδιους τους νόμους, αλλά σίγουρα καταστρατηγεί βασικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Εάν πρέπει να αλλάξουν οι νόμοι, θα τους αλλάξουμε. Αλλά πιστεύω, πέραν της αλλαγής των νόμων, για να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους θα χρειαστεί να υπάρξει σοβαρή εποπτεία και έλεγχος.

Παραδείγματος χάρη, η ενοικίαση εργαζομένων, ένα θέμα το οποίο ρώτησα χθες στη συζήτηση που κάναμε. Λέω: εσείς εποπτεύετε την ενοικίαση εργαζομένων; Και ουσιαστικά, μου είπαν: έχουμε μεν την αρμοδιότητα, αλλά δεν έχουμε την δυνατότητα. Γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα; Προφανώς, είναι θέμα πολιτικής βούλησης, να εποπτεύσουν τα γραφεία ενοικίασης.

Διότι θα σας πω ότι κι εγώ ήμουν εργαζόμενος όπως η κυρία Κούνεβα, μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά ως φοιτητής την ίδια δουλειά έκανα με την κυρία Κούνεβα στην Σουηδία, πολλά καλοκαίρια, πολλά Χριστούγεννα, για να βγάλω το κόστος των σπουδών μου στην Αγγλία. Όμως σ' αυτά τα γραφεία, τα δικαιώματά μου ήταν προστατευμένα. Ήμουν μέλος του Συνδικάτου. Είχα συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δικαιώματα.

Σήμερα, σε μια εταιρεία ενοικίασης, είναι ουσιαστικά μαύρη η εργασία και κανένας δεν ξέρει ποιος είναι υπάλληλος. Δεν μπορεί αυτά να ελεγχθούν; Βεβαίως και μπορούν να ελεγχθούν.

Άρα, από την μία, ναι, να αξιολογήσουμε ποιοι νόμοι πρέπει και δεν πρέπει να αλλάξουν. Και δεύτερον, αν υπάρχει ένας νόμος, να εφαρμόζεται. Να προστατεύσουμε τον ιδιωτικό υπάλληλο και πιστεύω ότι αυτό θα συμβάλει και στην ποιοτική εργασία. Και βεβαίως, να στηρίξουμε και την μικρομεσαία επιχείρηση, μέσα από ένα διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, όπου θα επιβραβεύσουμε και οικονομικά και θεσμικά εκείνη την μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία εξανθρωπίζει, εφαρμόζει ουσιαστικά τους κανόνες δικαίου στην εργασία και προστατεύει και τον ιδιωτικό υπάλληλο.

Σ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ («ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε, μετά από 5 χρόνια είδαμε πέρσι τους αγρότες στο δρόμο ζητώντας οικονομική στήριξη, καθώς σε αρκετά αγροτικά προϊόντα σημειώθηκε σημαντική μείωση τιμών διεθνώς με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Η κυβέρνηση τους χορήγησε εκτάκτως 500 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 500 με τη μορφή άτοκων δανείων. Το κόμμα σας αυτά τα χαρακτήρισε ασπιρίνες και ψίχουλα. Εσείς μάλιστα υποσχεθήκατε να τους δώσετε ένα δις ευρώ από τα 28 που έχουν προορισμό τις τράπεζες; Θα το κάνετε; Πώς και με ποιο τρόπο; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όπως ξέρετε, η επιχορήγηση αυτή αμφισβητείται - δυστυχώς - το είχαμε πει και αυτό, από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον τρόπο τον οποίο το χειρίστηκε η κυβέρνηση. Ανεύθυνη πολιτική, ευκαιριακή πολιτική, για να δώσει, όπως πολύ σωστά είπατε, ασπιρίνες προσωρινές, για να τελειώσουν οι κινητοποιήσεις, χωρίς να δώσει ουσιαστική λύση στα προβλήματα.

Εμείς έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο άμεσης στήριξης του αγρότη, με δέκα συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι κι αυτό το οποίο αναφέρατε: ένα δις από τα 28 δις, να μπορεί να είναι προσβάσιμο στους αγρότες, στην αγροτική παραγωγή. Μέσα από το ΤΕΜΠΜΕ, μέσα από τις διαδικασίες που εμείς θα θεσπίσουμε.

Αλλά υπάρχουν και άλλα μέτρα, όπως είναι η μεγαλύτερη επιστροφή του ΦΠΑ, όπως είναι η ενίσχυση των νέων αγροτών στο να μπούν στην ανάπτυξη νέων, ποιοτικών προϊόντων και, βεβαίως, να αξιοποιήσουμε την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που δεν αξιοποιήθηκε, να στρέψουμε πια τον αγροτικό μας τομέα ώστε να γίνει ανταγωνιστικό τομέα, που σημαίνει προϊόντα ποιότητας, προϊόντα ονομασίας προέλευσης, προϊόντα με ταυτότητα ελληνική. Και η ελληνική ταυτότητα να συνδυαστεί με την αξία.

Να χτυπήσουμε βεβαίως καρτέλ και μεσάζοντες, βοηθώντας τις Ενώσεις, αλλά και τους φορείς, τις ομάδες των παραγωγών και άλλους, ώστε να έχουν σημαντική δυνατότητα, όχι μόνο κοινής παραγωγής, ποιοτικής παραγωγής και πιστοποιημένης ποιοτικής παραγωγής, γιατί και αυτό είναι ένα βασικό ζήτημα, αλλά για να μπορέσουν να μπουν και στην εμπορία, άρα λοιπόν, και στη σοβαρή διαπραγμάτευση για το κέρδος που έχει ένας μεσάζοντας σήμερα και που το αφαιρεί ουσιαστικά και από τον παραγωγό, και από τον καταναλωτή.

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ («ΑΥΓΗ»): Κύριε Πρόεδρε, λέτε και επαναλάβατε και σήμερα ότι θα επιδιώξετε συνεργασίες με προοδευτικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως του αν μπορέσετε να σχηματίσετε αυτοδύναμη κυβέρνηση ή όχι. Όμως την Κυριακή οι εκλογές θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο του ΠΑΣΟΚ που τοποθετεί το όριο αυτοδυναμίας, δηλαδή το σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης γύρω στο 41,5%.

Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο της Νέας Δημοκρατίας που κατεβάζει αυτό το όριο στο 39%. Δηλαδή ενισχύεται η αναλογική. Λέτε, είπατε και στην ΔΕΘ, ότι εάν κερδίσετε τις εκλογές θα αλλάξετε τον εκλογικό νόμο. Πού τοποθετείται ο πήχης για τον σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης; Ευχαριστώ.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μάλλον λάθος κάνετε, δεν ενισχύεται η αναλογική, μειώνεται η αναλογική εκπροσώπηση με το νόμο της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό. Μιλάμε για τον συνδυασμό μονοεδρικών - σπάζοντας τις αχανείς εκλογικές περιφέρειες - και περιφερειακών καταλόγων, υπό τη μορφή λίστας των υποψηφίων.

Είναι μια παραλλαγή του γερμανικού συστήματος. Και έχουμε επιλέξει αυτό το σύστημα, που βεβαίως θα έχει και την αναλογικότητα, παρόμοια αναλογικότητα, ακριβώς για να σπάσουμε σήμερα την εξάρτηση του πολιτικού συστήματος από το μαύρο χρήμα.

Όταν έχουμε αχανείς εκλογικές περιφέρειες και υπάρχει ανάγκη τεράστιων ποσών ή μιντιακής κάλυψης, για να μπορέσει ένας υποψήφιος να γίνει γνωστός, αναπαράγουμε πολλές φορές και ένα κατεστημένο, αλλά ακόμα χειρότερα, δημιουργούμε και εξαρτήσεις, οι οποίες πληρώνονται την επόμενη μέρα.

Τα λέω πολύ καθαρά και έξω από τα δόντια, τα έχω ξαναπεί. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη Δημοκρατία μας, για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, να πάμε σε ένα σύστημα που σπάει, στο μέτρο του δυνατού, αυτές τις εξαρτήσεις.

Σ' αυτή μας την πρόταση, χαίρομαι διότι είδα και μία συνέντευξη του κ. Καραμανλή πρόσφατα στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», που υιοθετεί -παρότι δεν έκανε κάτι στα έξι χρόνια- ένα τέτοιο σύστημα. Κορυφαία, άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν επίσης ταχτεί θετικά υπέρ αυτής της πρότασης. Ελπίζω ότι και η Αριστερά θα το δει θετικά.

Και αν είναι έτσι, θα έχουμε μια ευρύτατη συναίνεση που σημαίνει ότι στις επόμενες εκλογές, όχι στις μεθεπόμενες, διότι σύμφωνα με το Σύνταγμα χρειάζεται η αυξημένη πλειοψηφία για να περάσει για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αν, λοιπόν, υπάρχει αυτή η αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής, τότε σημαίνει ότι στις επόμενες εκλογές, το 2013, θα πάμε μ' αυτό το νέο εκλογικό σύστημα.

Ν. ΝΙΚΟΛΑΟΥ («ΝΙΚΗ»): Κύριε Πρόεδρε, μας εξαγγείλατε τη δημιουργία Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στο όνομα της προστασίας του πολίτη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε κάποια μέτρα που έχουν να κάνουν με την υποχρεωτική δήλωση των κατόχων των κινητών τηλεφώνων, με τη λήψη DNA ακόμα και απλών υπόπτων, με την ανεξέλεγκτη χρήση των καμερών και πολλά άλλα.

Θα ήθελα να ξέρω αν εσείς συμφωνείτε με κάποια τέτοια μέτρα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι πολύ βασικό να μην καταστρατηγούμε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, με την αιτιολογία ότι έτσι θα αντιμετωπίσουμε το έγκλημα.

Αυτός ο συμβιβασμός, είναι ένας συμβιβασμός που υπονομεύει τελικά τους δημοκρατικούς θεσμούς και, αν θέλετε, επιβραβεύει πολλές φορές την στόχευση εγκληματιών, ή ακόμα και τρομοκρατικών ενεργειών. Οι δημοκρατικές κοινωνίες στέκονται από την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και όχι από τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τον πολίτη, έχουμε να προστατέψουμε τον πολίτη.

Εμείς, σ' αυτά τα νομοσχέδια, τα έχουμε καταψηφίσει. Και βεβαίως, θα επαναφέρουμε την δημοκρατική ευνομία, όπως τη λέμε, με μέτρα τα οποία θα στηρίξουν ακόμα περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κλείσαμε δύο ώρες και έγιναν 40 ερωτήσεις. Σας ευχαριστούμε όλους πάρα πολύ για τη συμμετοχή σας σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου