Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Όλα δείχνουν επέμβαση στη Συρία


Προγραμματισμένη συνάντηση στη Χάγη ανάμεσα σε ανώτερους διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας, με θέμα τη διοργάνωση διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για τον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία, ανέβαλε τη Δευτέρα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, «δείχνοντας» ότι κλίνει όλο και περισσότερο προς την απόφαση μιας επέμβασης στη Συρία. Βρετανία και Γαλλία κάνουν λόγο για ενδεχόμενη - αν και αδιευκρίνιστη - παρέμβαση ακόμη και χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Προς αυτή την άποψη συντάχθηκε και η Τουρκία. Χθες ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, υποστήριξε «είμαστε βέβαιοι ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία, και αυτό το στηρίζουμε σε αδιάσειστα στοιχεία». Το καθεστώς της Συρίας διαψεύδει ότι χρησιμοποίησε χημικά και υποστηρίζει ότι πρόκειται για προπαγάνδα ώστε να διευκολυνθεί μια εισβολή. Πάντως ο αμερικανικός Τύπος εκτιμά ότι αν ο Μπαράκ Ομπάμα αποφασίσει μια επίθεση αυτή θα είναι «περιορισμένης κλίμακας».

Η συνάντηση μεταξύ διπλωματούχων της Ρωσίας και των ΗΠΑ ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη και σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά αναβλήθηκε «δεδομένων των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεών μας για την κατάλληλη απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε στις 21 Αυγούστου στη Συρία».

«Θα εργαστούμε μαζί με τους Ρώσους ομολόγους μας για να αναπρογραμματίσουμε τη συνάντηση», δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επίθεση με χημικά όπλα κατέδειξε την ανάγκη μιας «συνολικής και βιώσιμης πολιτικής λύσης» για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Βρετανία και Γαλλία κάνουν λόγο για ενδεχόμενη - αν και αδιευκρίνιστη - παρέμβαση στη Συρία, ακόμη και χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Κέβιν Ραντ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν τα πιθανά ενδεχόμενα ως προς την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στην κατάσταση η οποία επικρατεί στη Συρία. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς εναντίον αμάχων, την περασμένη Τετάρτη σε περιοχή κοντά στη Δαμασκό.

Σε ομιλία του στο Σίδνεϊ, ο αυστραλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι διεθνείς αρχές πίσω από τα γεγονότα στη Συρία είναι σαφείς. «Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος μπορεί να αγνοήσει το γεγονός πως έγινε χρήση χημικών όπλων κατά του άμαχου πληθυσμού, όπου τουλάχιστον 300 άτομα έχασαν τη ζωή τους και περίπου 3.600 νοσηλεύονται ακόμα σε νοσοκομεία», είπε και πρόσθεσε ότο η μη ανάληψη δράσης θα στείλει ένα μήνυμα ατιμωρησίας σε «κάθε καθεστώς που σχεδιάζει μια μελλοντική χρήση όπλων».

Από την πλευρά της η σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, Σούζαν Ράιςσυναντήθηκε με μια αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του Γιακόβ Άμιντρορ, πρόεδρο του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ. Η συνάντηση αυτή ήταν μέρος μιας σειράς τακτικών διμερών διαβουλεύσεων με θέμα την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράν, την Αίγυπτο και τη Συρία, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Τζον Μπόενερμίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο προτού η κυβέρνηση Ομπάμα προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση στη Συρία.

Αμερικανικά ΜΜΕ: «Περιορισμένης κλίμακας» ενδεχόμενη επίθεση

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού Τύπου, ο Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο μιας σύντομης και περιορισμένης κλίμακας επίθεσης.

Σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, η επίθεση αυτή, σε αντίποινα για την «αδιαμφισβήτητη» χρήση χημικών όπλων, πιθανότατα δε θα διαρκούσε περισσότερο από δύο ημέρες και θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να αποφύγουν μια μεγαλύτερη εμπλοκή στον εμφύλιο στη Συρία, αναφέρει η Washington Post, επικαλούμενη αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, τους οποίους δεν κατονομάζει.

Αλλά και η New York Times εκτιμά ότι ο Ομπάμα, ο οποίος ακόμη εξετάζει τη στρατιωτική επιλογή, θα δώσει πιθανότατα διαταγή για μια περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση. Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές της κυβέρνησης, αναφέρει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πύραυλοι Κρουζ από αμερικανικά πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο εναντίον συριακών στρατιωτικών στόχων.

Η στάση της Ρωσίας

Στον αντίποδα η Ρωσία σταθερή σύμμαχος και εμπορική εταίρος της Δαμασκού, υιοθετεί την άποψη ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις εναντίον του καθεστώτος Άσαντ. Εξέφρασε μάλιστα τη λύπη της για την αναβολή της συνάντησης με στόχο την ειρηνευτική προσπάθεια.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι εταίροι μας αποφάσισαν να ματαιώσουν τη διμερή συνάντηση ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ κατά την οποία επρόκειτο να συζητηθούν θέματα που συνδέονται με τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία» έγραψε ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Γκατίλοφ στο λογαριασμό του στο Twitter.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ για την κατάσταση στη Συρία – Στην Αίγυπτο ο Βενιζέλος

Η επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία εξετάστηκε σε ευρεία υπηρεσιακή σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο τη Δευτέρα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΣΚΑΙ, η Ουάσινγκτον στο πλαίσιο των σχεδιασμών για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, έχει ζητήσει την ελληνική συνδρομή με παροχή διευκολύνσεων για διέλευση πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων και χρίση των στρατιωτικών βάσεων της Σούδας και της Καλαμάτας.

Με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει ως «απολύτως απαράδεκτη» και «προκλητική» κάθε ενέργεια παρεμπόδισης του έργου των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι διερευνούν τις πραγματικές συνθήκες της επίθεσης με χημικά όπλα στη Συρία.

Παράλληλα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο κ. Βενιζέλος θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη επίσκεψη στο Κάιρο, κατόπιν προσκλήσεως του Υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου, Ναμπίλ Φάχμι με τον οποίο ο αντιπρόεδρος είχε πρόσφατα επικοινωνία.

Δεύτερη ημέρα των ερευνών του ΟΗΕ

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα τις έρευνες στη συνοικία Μουανταμίγια, όπου καταγγέλλεται ότι το καθεστώς Άσαντ έσπειρε το θάνατο με τη χρήση χημικών όπλων.

Τη Δευτέρα, το κονβόι των επιθεωρητών δέχτηκε πυρά από ελεύθερους σκοπευτές στην ουδέτερη ζώνη στη Δαμασκό, αναγκάζοντάς τους προσωρινά να οπισθοχωρήσουν.

Λίγο αργότερα, οι επιθεωρητές εισήλθαν στη σουνιτική συνοικία και έμειναν εκεί για περίπου τρεις ώρες. Επισκέφθηκαν δύο νοσοκομεία, μίλησαν με τραυματίες, γιατρούς και αυτόπτες μάρτυρες και έλαβαν δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου