Στο βωμό της εξόδου από το ΔΝΤ ετοιμάζονται για μειώσεις μισθών και συντάξεων - Αμετακίνητοι οι δανειστές για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση Σαμαρά άρχισε να παίζει το επικοινωνιακό, καθαρά, παιχνίδι της εξόδου από το Μνημόνιο, οι Έλληνες πολίτες γνώριζαν ότι ο... λογαριασμός θα είναι και πάλι τσουχτερός και το όλο κόστος θα κληθούν να το πληρώσουν εκείνοι που μέχρι σήμερα έχουν εξοντωθεί -κυριολεκτικά- από την εφαρμογή της μέχρι τώρα αδιέξοδης πολιτικής.
Και φαίνεται πως αυτός ο λογαριασμός δεν θα αργήσει να σταλεί προς τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, καθώς σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Αυγής, αποκαλύπτει όλο το πακέτο των τροϊκανών, προκειμένου να ξεκινήσει η όποια διαδικασία συζητήσεων για το καθεστώς χρηματοδότησης της Ελλάδας από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αποκαλύπτεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, η τρόικα θα εμφανιστεί αμετακίνητη ως προς την τήρηση όλων των προαπαιτούμενων που έχουν ήδη υπογραφεί και ψηφιστεί από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου:
Γίνεται λόγος για την εξίσωση των κατώτατων αποδοχών, τη φαλκίδευση κλαδικών μισθών, την πλήρη απελευθέρωση απολύσεων, την εφαρμογή της ενιαίας σύνταξης των 360 ευρώ χωρίς ΕΚΑΣ και μετά από 20 χρόνια.
Πρόκειται για τα νέα σκληρά μέτρα σε μισθούς και συντάξεις που οι δανειστές απαιτούν να γίνουν άμεσα αποδεκτά, καθώς διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε δεινή διαπραγματευτική θέση μετά το φιάσκο της εξόδου στις αγορές και το μίνι κραχ που προέκυψε στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν κατηγορηματική, στην πρόσφατη συνάντησή της με τον Γκίκα Χαρδούβελη, τονίζοντας στους εκπροσώπους της Ελλάδας ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει αν προηγουμένως δεν κλείσει το πρόγραμμα σε σχέση με όσα προβλέπονται για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.
Αλλά, πρόσφατα και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, στην τοποθέτησή του στο βήμα της Βουλής, αυτό ακριβώς γνωστοποίησε, με ένα όμορφο... περιτύλιγμα, δηλαδή πως η χώρα θα ολοκληρώσει όσα προαπαιτούμενα έχουν επιβληθεί, προκειμένου να βγει από το μνημόνιο του ΔΝΤ και να μπει (σ.σ. αυτό δεν το είπε αλλά εξυπακούεται) στο μνημόνιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και αυτό θα γίνει άμεσα αντιληπτό με την επιστροφή των τροϊκανών στην Αθήνα, να ανοίξει «καυτά» ζητήματα που είχαν «παγώσει» εδώ και καιρό, όπως είναι η εξίσωση του κατώτατου μισθού στον δημόσιο τομέα με τα αντίστοιχα επίπεδα του ιδιωτικού στα 586 ευρώ μεικτά.
Κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν όταν προχωρήσουν και τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα, όπως αυτό της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων που η τρόικα θέλει να κάνει... δώρο στους μεγαλοεπιχειρηματίες της χώρας και βέβαια, η αύξηση του ορίου χορήγησης κατώτατης σύνταξης χωρίς ΕΚΑΣ από τα 15 χρόνια που ισχύει σήμερα στα 20.
Σε αυτό το σημείο, οι δανειστές φέρεται να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω στις θέσεις τους, ζητώντας την άμεση εφαρμογή του Νόμου Λοβέρδου για την καθιέρωση της αναλογικής σύνταξης στα 360 ευρώ από την 1/1/2015, όπως έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, θέλουν όμως αυτό το προαπαιτούμενο να συνδυαστεί και με την αύξηση του ορίου στα 20 χρόνια, για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης, αντί των 15 που ισχύουν σήμερα.
Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι το μέτρο αυτό, αν τελικά η κυβέρνηση Σαμαρά το κάνει αποδεκτό, θα προκαλέσει ένα απίστευτο σοκ σε χιλιάδες εργαζόμενους που λόγω κρίσης δεν θα μπορέσουν ποτέ να προσθέσουν πέντε χρόνια εργασίας σε όσα ήδη έχουν εξασφαλίσει, με αποτέλεσμα να αρκεστούν στα 360 ευρώ της κατώτατης σύνταξης.
Αυτό είναι -δυστυχώς- και το μεγάλο όραμα των μνημονιακών κυβερνήσεων, να οδηγήσουν τους Έλληνες στην εξαθλίωση, υποχρεώνοντάς τους να ζήσουν με 360 ευρώ το μήνα, για τα οποία μάλιστα θα πρέπει να είναι και... ευχαριστημένοι, πάντα με την απειλή ότι αν χρεοκοπούσαμε δεν θα ελάμβαναν ούτε αυτά.
Φαίνεται όμως ότι τα χειρότερα... έρχονται και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, για τους οποίους η τρόικα και η κυβέρνηση ετοιμάζουν νέο «πακέτο» μέτρων, παρά τις μέχρι τώρα διαψεύσεις για παρεμβάσεις στα όσα ισχύουν με τις κλαδικές συμβάσεις.
Στόχος πρώτος είναι να ανοίξει με νέο νόμο ο δρόμος για μαζικές απολύσεις σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης μιας επιχείρησης, ξεφεύγοντας από το όριο του 5% που ισχύει σήμερα και δίχως να απαιτείται η έγκριση του ΑΣΕ, για όσους επιχειρηματίες διατηρούν άνω των 150 εργαζομένων στις εταιρείες τους.
Είναι σαφές πως για μια ακόμη φορά η τρόικα και η κυβέρνηση Σαμαρά θα κλείσουν το... μάτι στους μεγαλοκαρχαρίες της χώρας, στο βωμό της «σωτηρίας» των επιχειρήσεων και της ανάπτυξης που όμως θα προκαλέσει νέο σοκ ανόδου στο δείκτη της ανεργίας, καθώς χιλιάδες νέοι άνεργοι θα προστεθούν στον ήδη τεράστιο αριθμό που μετρά η Ελλάδα.
Και για τα εργασιακά τα σχέδια της τρόικας δεν σταματούν εδώ, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προκύψουν μειώσεις στους κατώτατους μισθούς στο Δημόσιο για τους πρωτοδιοριζόμενους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα 490 ευρώ καθαρά από 584 και 643 που είναι σήμερα αντίστοιχα.
Είναι απολύτως βέβαιο ότι η τρόικα διψά για... αίμα, θέλοντας να ρίξει τη χαριστική βολή στους Έλληνες, το μέλλον των οποίων έχουν υποθηκεύσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις για τα επόμενα 50 χρόνια...
http://ameiniasopallineus.blogspot.gr/2014/10/blog-post_847.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου