Κείμενο: Μαρία Ιβάνοβα
Στις 31 Δεκεμβρίου 1999, ορισμένοι Ρώσοι δεν πίστεψαν την ανακοίνωση του Μπόρις Γέλτσιν ότι αποχωρούσε από την προεδρία λόγω της περιορισμένης ικανότητας γρήγορης διάδοσης ειδήσεων, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Η Ζαχάροβα είπε στο ραδιόφωνο του Sputnik ότι ορισμένοι Ρώσοι δεν πίστευαν ότι ο Μπόρις Γιέλτσιν θα παραιτηθεί από την προεδρία στις 31 Δεκεμβρίου 1999. Σύμφωνα με αυτήν, λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων επικοινωνίας εκείνη την εποχή, πολλοί πολίτες δεν είχαν χρόνο να μάθουν γρήγορα για την απόφαση του Γέλτσιν.
Η Ζαχάροβα θυμήθηκε πώς τηλεφώνησε στον πατέρα της, ο οποίος εργαζόταν στη ρωσική πρεσβεία στην Κίνα, και τον ενημέρωσε για τα γεγονότα. Ο πατέρας της Ζαχάροβα, με τη σειρά του, μετέφερε τα νέα στον τότε Ρώσο πρεσβευτή στην Κίνα Ιγκόρ Ρογκάτσεφ, ο οποίος επίσης δεν πίστευε αυτά που άκουσε. Η Ζαχάροβα σημείωσε ότι εκείνη την εποχή, για να ληφθούν αξιόπιστες πληροφορίες, ήταν απαραίτητο να περιμένουμε τις εκπομπές ειδήσεων στην τηλεόραση.
«Καλώ, προσπαθώ να συνδεθώ με τον πατέρα μου, κάπως με συνδέουν. Του λέω, και μου απαντά: «Είσαι καλά; Ξέρεις τι λες τώρα;» ... Λέω: Μπαμπά, το είδα στην τηλεόραση. Τα είδαμε όλα στην τηλεόραση. Ελέγξαμε, αυτό είναι σίγουρο», είπε η Ζαχάροβα.
Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, αντιμετώπισε επίσης δυσπιστία όταν επέστρεφε στο σπίτι με ένα μίνι λεωφορείο. Οι άνθρωποι που συζητούσαν τις ειδήσεις εξέφρασαν αμφιβολίες και άρχισε μια συζήτηση σχετικά με την ακρίβεια των πληροφοριών.
«Μπαίνω σε ένα μίνι λεωφορείο, και κάπου στη θέση του οδηγού υπάρχουν άνθρωποι που κάθονται στο μπροστινό κάθισμα, λένε κάτι τέτοιο, συζητώντας αυτά τα νέα. Και το μίνι λεωφορείο αγνοεί τελείως. Και η συζήτηση αρχίζει», θυμάται.
Η Ζαχάροβα τόνισε ότι η έλλειψη άμεσης πρόσβασης στις ειδήσεις προκάλεσε δυσπιστία μεταξύ των πολιτών.
Νωρίτερα, ο φωτορεπόρτερ Γιούρι Φεκλίστοφ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Μπόρις Γέλτσιν για περισσότερα από δέκα χρόνια, σημείωσε ότι οι πληροφορίες σχετικά με την επιστολή παραίτησης του πρώτου Ρώσου προέδρου διατηρήθηκαν με απόλυτη εχεμύθεια.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε σε ευθεία γραμμή ότι ο πρώτος Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν ήταν ευχάριστος στη Δύση έως ότου κήρυξε το απαράδεκτο των επιθέσεων στη Γιουγκοσλαβία χωρίς την άδεια του ΟΗΕ, και μετά άρχισαν να τον αποκαλούν με ονόματα.
https://vz.ru/news/2025/1/1/1306588.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου