Του Μιχάλη Γρηγοριάδη
Aφορμή για το κείμενο αυτό δόθηκε από τη Συνδιάσκεψη της Βόρειας Αθήνας και την καταδίκη για όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Ν. Φιλαδέλφεια και τη Χαλκηδόνα, κυρίως τις επιθέσεις ομάδων «αγανακτισμένων πολιτών» κατά κατοίκων που προσπαθούν να διαβουλευτούν για την επίλυση του προβλήματος «Γήπεδο της ΑΕΚ», αλλά και τις προσωπικές επιθέσεις και απειλές κατά της πρόσφατα εκλεγμένης νέας δημοτικής αρχής υπό τον Άρη Βασιλόπουλο.
Ενώ το ψήφισμα είχε σωστές αρχές για τις άδικες επιθέσεις στη εκλεγμένη δημοτική αρχή με τον Άρη Βασιλόπουλο, φτάσαμε στο άλλο άκρο, δηλαδή μια αρνητική προσέγγιση με άρνηση παραχώρησης οιασδήποτε έκτασης του Άλσους για την κατασκευή του γηπέδου στο όνομα μιας περιβαλλοντικής ευαισθησίας, αλλά και αντίληψης «στυλ κορμοράνου»!..
Παρά τις εκκλήσεις στελεχών της Γραμματείας Βόρειας Αθήνας ότι επίκειται σύσκεψη προκειμένου να συμφωνηθεί η τελική λύση του κόμματος, η πλειοψηφία της συνδιάσκεψης προέκρινε «όχι σε όλα» για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος χωρίς να προτείνει κάποια λύση.
Είναι γεγονός ότι η υπόθεση «Γήπεδο ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια» ταλαιπωρεί πάνω από μία δεκαετία όχι μόνο τους κατοίκους της περιοχής, τους οπαδούς και τις διοικήσεις του ιστορικού σωματείου, τους φιλάθλους γενικότερα αλλά και τους «θεσμικούς», εδώ και μία διετία τη Βουλή και την Περιφέρεια Αττικής από το 2013.
Τον Μάιο του 2013, με πρωτοβουλία του Μελισσανίδη, παρουσιάστηκε η «Αγιά Σοφιά» από τον Δημήτρη Ανδριόπουλο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και σχέδια για τη μορφή του γηπέδου που θα έμοιαζε με τα τείχη της Κωνσταντινούπολης «που δεν θα πέσουν ποτέ ξανά», αλλά και πρόταση για δημιουργία μουσείου για τον Ελληνισμό Μ. Ασίας και Πόντου.
Το σχέδιο δεν συνοδεύτηκε από οικονομική πρόταση και ειπώθηκε πως «τα λεφτά θα βρεθούν» και «οικονομικοί παράγοντες θα στηρίξουν το έργο, όπως έκαναν και στην ΠΑΕ ΑΕΚ».
Ακολούθησαν ο περιφερειάρχης Σγουρός με χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο 2013 και η τοποθέτηση της Ρένας Δούρου για το «πώς πρέπει να φτιαχτεί το γήπεδο» στα τέλη Μαρτίου 2014.
Η θέση της Ρένας Δούρου συνοδεύτηκε από επιθέσεις εναντίον της από οπαδικές εφημερίδες και υπονοούμενα με απειλές στο διαδίκτυο.
Έγιναν διαδοχικές συγκεντρώσεις των κατοίκων και του υποψηφίου δημάρχου Άρη Βασιλόπουλου αλλά και συνεχείς διαμαρτυρίες, απειλές και βιαιοπραγίες μερίδας ολίγων «οπαδών» του δημοφιλούς σωματείου όλη την προεκλογική περίοδο και ιδιαίτερα την εβδομάδα μεταξύ 18ης και 25ης Μαΐου.
Εισάγεται το νομοσχέδιο για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (ΡΣΑ) στην Ολομέλεια της Βουλής και ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τροπολογίες στα άρθρα 81 & 82, που όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα αλλά αντίθετα περιέπλεξαν την κατάσταση, γιατί συνάντησαν τις αντιδράσεις των κατοίκων, που ενώ αποδέχονται τη δημιουργία γηπέδου αντιπροτείνουν ότι «δεν μπορεί να γίνει με το οιοδήποτε κόστος σε βάρος περιβαλλοντικής υπερφόρτωσης, που σημαίνει περιφρούρηση του Δάσους, και οιαδήποτε παραχώρηση έκτασης για να χτιστεί το σχέδιο Ανδριόπουλου πρέπει να υπηρετεί τη νομιμότητα".
Η χρόνια αδιαφορία για τις τύχες του Άλσους στα χρόνια του Μνημονίου δεν μπορεί να συνδέεται με τον «αποχαρακτηρισμό» του και τις τροπολογίες του ΡΣΑ προκειμένου να παραχωρηθεί η αναγκαία έκταση και να υλοποιηθεί το project «Αγιά Σοφιά».
Και το κυριότερο, όλα αυτά δεν μπορεί να συμβαίνουν κάτω από τη πίεση μερίδας «οπαδών» που ξεκίνησαν από την προεκλογική περίοδο και κινδυνεύουν να καταστήσουν την περιοχή Ν. Φιλαδέλφειας και Χαλκηδόνας κέντρο πολεμικών επιχειρήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίσημη ΑΕΚ, είτε ως διοίκηση είτε σε επίπεδο παραγόντων, δεν «παίρνει θέση» για τα διαδραματιζόμενα εις βάρος των πολιτών, αλλά και δεν δημοσιοποιεί ποια είναι η οικονομική πρόταση προκειμένου να γίνει η επένδυση για την «Αγιά Σοφιά».
Δεν τοποθετείται δημόσια για το εάν το γήπεδο μπορεί να χτιστεί χωρίς τα 20 εκατ. ευρώ ή αυτή η επιχορήγηση είναι αναγκαία για τη στήριξη κάποιου business plan, που δεν έχει παρουσιασθεί ακόμη?
Υπάρχουν παρόμοια προβλήματα στην Αττική
Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και στη Λεωφ. Αλεξάνδρας, στους Αμπελόκηπους, αλλά εκεί η κατάσταση ακολούθησε μία διαφορετική πορεία.
Οι αυτοονομαζόμενοι «σωτήρες του Παναθηναϊκού», που κατέβηκαν και στις αυτοδιοικητικές εκλογές με το έμβλημα του συλλόγου αλλά πήραν κάτι λιγότερο από 3%, εκτιμούν -και φυσικά είναι δικαίωμά τους- πως πρέπει να κατασκευαστεί ένα τεράστιο γήπεδο στη Λεωφ. Αλεξάνδρας.
Ξεχνούν όμως ότι έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και τον Δήμο Αθηναίων -όπου ο επικεφαλής της υπήρξε δημοτικός σύμβουλος και την υπερψήφισε- η «διπλή ανάπλαση», που σημαίνει ότι μέσα στη επόμενη τετραετία θα πρέπει ο χώρος του γηπέδου να παραχωρηθεί στον Δήμο Αθηναίων για υπογειοποίηση της Λεωφ. Αλεξάνδρας και ο υπάρχων χώρος να αξιοποιηθεί ως χώρος υψηλού πρασίνου και ήπιων αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα συμπεριλάβει την έκταση από τον Λυκαβηττό έως τα Προσφυγικά της Λεωφ. Αλεξάνδρας.
Ο δε σύλλογος θα πρέπει να χτίσει το γήπεδό του στον Βοτανικό.
Με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία είναι αδύνατο να χτίσει ο σύλλογος νέο γήπεδο για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει σοβαρός επενδυτής να δημιουργήσει όχι μόνο προϋπόθεση ύπαρξης επενδυτικού consortium, αλλά έστω και ικανού επενδυτή να βοηθήσει την ΠΑΕ, που περνάει «μνημονιακές» μέρες.
Με την κατάσταση στους Αμπελοκήπους βεβαρημένη από την τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση, ηχορύπανση κ.λπ. και με γειτνιάζοντα πολλά σχολεία και νοσοκομεία, ήλθε η απερχόμενη περιφέρεια του Σγουρού και παραχωρεί κονδύλι 7 εκατ. ευρώ «που θα δώσει όχι μόνο πνοή στο υπάρχον γήπεδο, αλλά και διέξοδο στους νέους...».
Και να ήταν μόνο αυτό...
Υπήρξαν κατά καιρούς απαιτήσεις με το σκεπτικό «εάν ο περιφερειάρχης δίνει 20 εκατ. ευρώ για το γήπεδο της ΑΕΚ, πόσα θα πρέπει να δώσει για άλλους ιστορικούς συλλόγους που ιδρύθηκαν πριν από 1,5 περίπου αιώνα στη Μικρά Ασία, όπως ο Απόλλων και ο Πανιώνιος», αλλά και απαντήσεις του περιφερειάρχη Σγουρού για χρηματοδότηση 17,5 εκατ. ευρώ για το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Πανιωνίου, 2,9 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του κλειστού γηπέδου «Καπαγέρωφ» στον Πειραιά και 2,5 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του υπάρχοντος και χρησιμοποιούμενου γηπέδου του Εθνικού Πειραιά στη Γλυφάδα!
Χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση και πραγματικά ριζοσπαστική λύση
Όλη αυτή η κατάσταση δημιούργησε αφόρητη πίεση όχι μόνο στους κατοίκους της Ν. Φιλαδέλφειας και Χαλκηδόνας, στα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έχει απασχολήσει τον τελευταίο καιρό ακόμη και τη Πολιτική Γραμματεία σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις. Χρειάζεται μία συνολική λύση που να λάβει υπόψη:
Το ισχύον Σύνταγμα και τους ψηφισθέντες από τη Βουλή ήδη νόμους για διπλή ανάπλαση και Ν. Φιλαδέλφεια.
Τη σχετική νομολογία του ΣτΕ.
Την προσπάθεια τροποποίησης του ΡΣΑ στα άρθρα 81 & 82.
Την εκπεφρασμένη θέληση των κατοίκων της Ν. Φιλαδέλφειας και Χαλκηδόνας στο πρόγραμμα της δημοτικής κίνησης με επικεφαλής τον Άρη Βασιλόπουλο όπως προέκυψε με την εκλογή του στις εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου.
Την ακριβοπληρωμένη μελέτη ύψους 130.000 ευρώ για την ανάπλαση από την παλαιά δημοτική αρχή της Ν. Φιλαδέλφειας και Χαλκηδόνας.
Τα ετήσια λειτουργικά έξοδα του ΟΑΚΑ, που είναι 25 εκατ. ευρώ.
Την περιβαλλοντικά «φορτισμένη» περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Την αποφυγή ανάλογης «περιβαλλοντικής φόρτωσης» στη περιοχή του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας.
Την αξιοποίηση του «εγκαταλελειμμένου» από τη μνημονιακή πολιτική Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας.
Την ιστορία των δημοφιλών αθηναϊκών συλλόγων ΑΕΚ και ΠΑΟ.
Η ΠΑΕ ΑΕΚ έχει ήδη γραφεία για τις διοικητικές της υπηρεσίες στο ΟΑΚΑ.
Με βάση όλα τα ανωτέρω η προτεινόμενη λύση περιλαμβάνει:
Το υπάρχον ΟΑΚΑ θα μπορούσε να είναι η καλύτερη δυνατή λύση ικανοποιώντας τις περιβαλλοντικές και χωροταξικές ανάγκες των πολιτών του λεκανοπεδίου και αποφεύγοντας μία οικονομική αιμορραγία του ήδη χρεοκοπημένου δημόσιου τομέα.
Το ΟΑΚΑ φιλοξενούσε και στο παρελθόν από το 1983 τις δύο ΠΑΕ και κατά συνέπεια μπορεί και σήμερα να φιλοξενήσει για τα πρωταθλήματα Superleague και Football League τις ΠΑΕ ΑΕΚ και ΠΑΟ καθώς και το Champions League.
Εφόσον η ΠΑΕ ΠΑΟ προβεί στην επένδυση του Βοτανικού, ο υπάρχων χώρος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας αξιοποιείται σύμφωνα με τον ψηφισθέντα νόμο της «διπλής ανάπλασης».
Οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ αξιοποιούνται από τα ερασιτεχνικά σωματεία ΑΕΚ και ΠΑΟ για χρήση όλων των αθλοπαιδιών τους (υπόλοιπων αθλημάτων).
Η υπάρχουσα θέση για την «Αγιά Σοφιά» αξιοποιείται για δημιουργία γηπέδου κάλυψης αναγκών υποδομών ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων/αθλοπαιδιών της ερασιτεχνικής ΑΕΚ καθώς και γηπέδου μπάσκετ, όπως εξάλλου υπήρχε και στο παρελθόν μέχρι την κατεδάφισή του «Γεώργιος Μόσχος».
Εξετάζεται η υπάρχουσα πρόταση για δημιουργία μουσείου για τον Ελληνισμό Μ. Ασίας και Πόντου στον ίδιο χώρο και, εφόσον υπάρχει οικονομική πρόταση από ιδιωτικό φορέα, υλοποιείται στη Ν. Φιλαδέλφεια.
Με την ανωτέρω πρόταση απεγκλωβιζόμαστε από την «οπαδική λογική» που χρησιμοποίησαν και εξέθρεψαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες ιδιοκτήτες των δύο ΠΑΕ ακολουθώντας την πεπατημένη από τον πρώτο διδάξαντα Σ. Κόκκαλη με το γήπεδο «Καραϊσκάκης».
Πηγή: ΑΥΓΗ
Aφορμή για το κείμενο αυτό δόθηκε από τη Συνδιάσκεψη της Βόρειας Αθήνας και την καταδίκη για όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Ν. Φιλαδέλφεια και τη Χαλκηδόνα, κυρίως τις επιθέσεις ομάδων «αγανακτισμένων πολιτών» κατά κατοίκων που προσπαθούν να διαβουλευτούν για την επίλυση του προβλήματος «Γήπεδο της ΑΕΚ», αλλά και τις προσωπικές επιθέσεις και απειλές κατά της πρόσφατα εκλεγμένης νέας δημοτικής αρχής υπό τον Άρη Βασιλόπουλο.
Ενώ το ψήφισμα είχε σωστές αρχές για τις άδικες επιθέσεις στη εκλεγμένη δημοτική αρχή με τον Άρη Βασιλόπουλο, φτάσαμε στο άλλο άκρο, δηλαδή μια αρνητική προσέγγιση με άρνηση παραχώρησης οιασδήποτε έκτασης του Άλσους για την κατασκευή του γηπέδου στο όνομα μιας περιβαλλοντικής ευαισθησίας, αλλά και αντίληψης «στυλ κορμοράνου»!..
Παρά τις εκκλήσεις στελεχών της Γραμματείας Βόρειας Αθήνας ότι επίκειται σύσκεψη προκειμένου να συμφωνηθεί η τελική λύση του κόμματος, η πλειοψηφία της συνδιάσκεψης προέκρινε «όχι σε όλα» για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος χωρίς να προτείνει κάποια λύση.
Είναι γεγονός ότι η υπόθεση «Γήπεδο ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια» ταλαιπωρεί πάνω από μία δεκαετία όχι μόνο τους κατοίκους της περιοχής, τους οπαδούς και τις διοικήσεις του ιστορικού σωματείου, τους φιλάθλους γενικότερα αλλά και τους «θεσμικούς», εδώ και μία διετία τη Βουλή και την Περιφέρεια Αττικής από το 2013.
Τον Μάιο του 2013, με πρωτοβουλία του Μελισσανίδη, παρουσιάστηκε η «Αγιά Σοφιά» από τον Δημήτρη Ανδριόπουλο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και σχέδια για τη μορφή του γηπέδου που θα έμοιαζε με τα τείχη της Κωνσταντινούπολης «που δεν θα πέσουν ποτέ ξανά», αλλά και πρόταση για δημιουργία μουσείου για τον Ελληνισμό Μ. Ασίας και Πόντου.
Το σχέδιο δεν συνοδεύτηκε από οικονομική πρόταση και ειπώθηκε πως «τα λεφτά θα βρεθούν» και «οικονομικοί παράγοντες θα στηρίξουν το έργο, όπως έκαναν και στην ΠΑΕ ΑΕΚ».
Ακολούθησαν ο περιφερειάρχης Σγουρός με χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο 2013 και η τοποθέτηση της Ρένας Δούρου για το «πώς πρέπει να φτιαχτεί το γήπεδο» στα τέλη Μαρτίου 2014.
Η θέση της Ρένας Δούρου συνοδεύτηκε από επιθέσεις εναντίον της από οπαδικές εφημερίδες και υπονοούμενα με απειλές στο διαδίκτυο.
Έγιναν διαδοχικές συγκεντρώσεις των κατοίκων και του υποψηφίου δημάρχου Άρη Βασιλόπουλου αλλά και συνεχείς διαμαρτυρίες, απειλές και βιαιοπραγίες μερίδας ολίγων «οπαδών» του δημοφιλούς σωματείου όλη την προεκλογική περίοδο και ιδιαίτερα την εβδομάδα μεταξύ 18ης και 25ης Μαΐου.
Εισάγεται το νομοσχέδιο για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (ΡΣΑ) στην Ολομέλεια της Βουλής και ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τροπολογίες στα άρθρα 81 & 82, που όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα αλλά αντίθετα περιέπλεξαν την κατάσταση, γιατί συνάντησαν τις αντιδράσεις των κατοίκων, που ενώ αποδέχονται τη δημιουργία γηπέδου αντιπροτείνουν ότι «δεν μπορεί να γίνει με το οιοδήποτε κόστος σε βάρος περιβαλλοντικής υπερφόρτωσης, που σημαίνει περιφρούρηση του Δάσους, και οιαδήποτε παραχώρηση έκτασης για να χτιστεί το σχέδιο Ανδριόπουλου πρέπει να υπηρετεί τη νομιμότητα".
Η χρόνια αδιαφορία για τις τύχες του Άλσους στα χρόνια του Μνημονίου δεν μπορεί να συνδέεται με τον «αποχαρακτηρισμό» του και τις τροπολογίες του ΡΣΑ προκειμένου να παραχωρηθεί η αναγκαία έκταση και να υλοποιηθεί το project «Αγιά Σοφιά».
Και το κυριότερο, όλα αυτά δεν μπορεί να συμβαίνουν κάτω από τη πίεση μερίδας «οπαδών» που ξεκίνησαν από την προεκλογική περίοδο και κινδυνεύουν να καταστήσουν την περιοχή Ν. Φιλαδέλφειας και Χαλκηδόνας κέντρο πολεμικών επιχειρήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίσημη ΑΕΚ, είτε ως διοίκηση είτε σε επίπεδο παραγόντων, δεν «παίρνει θέση» για τα διαδραματιζόμενα εις βάρος των πολιτών, αλλά και δεν δημοσιοποιεί ποια είναι η οικονομική πρόταση προκειμένου να γίνει η επένδυση για την «Αγιά Σοφιά».
Δεν τοποθετείται δημόσια για το εάν το γήπεδο μπορεί να χτιστεί χωρίς τα 20 εκατ. ευρώ ή αυτή η επιχορήγηση είναι αναγκαία για τη στήριξη κάποιου business plan, που δεν έχει παρουσιασθεί ακόμη?
Υπάρχουν παρόμοια προβλήματα στην Αττική
Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και στη Λεωφ. Αλεξάνδρας, στους Αμπελόκηπους, αλλά εκεί η κατάσταση ακολούθησε μία διαφορετική πορεία.
Οι αυτοονομαζόμενοι «σωτήρες του Παναθηναϊκού», που κατέβηκαν και στις αυτοδιοικητικές εκλογές με το έμβλημα του συλλόγου αλλά πήραν κάτι λιγότερο από 3%, εκτιμούν -και φυσικά είναι δικαίωμά τους- πως πρέπει να κατασκευαστεί ένα τεράστιο γήπεδο στη Λεωφ. Αλεξάνδρας.
Ξεχνούν όμως ότι έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και τον Δήμο Αθηναίων -όπου ο επικεφαλής της υπήρξε δημοτικός σύμβουλος και την υπερψήφισε- η «διπλή ανάπλαση», που σημαίνει ότι μέσα στη επόμενη τετραετία θα πρέπει ο χώρος του γηπέδου να παραχωρηθεί στον Δήμο Αθηναίων για υπογειοποίηση της Λεωφ. Αλεξάνδρας και ο υπάρχων χώρος να αξιοποιηθεί ως χώρος υψηλού πρασίνου και ήπιων αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα συμπεριλάβει την έκταση από τον Λυκαβηττό έως τα Προσφυγικά της Λεωφ. Αλεξάνδρας.
Ο δε σύλλογος θα πρέπει να χτίσει το γήπεδό του στον Βοτανικό.
Με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία είναι αδύνατο να χτίσει ο σύλλογος νέο γήπεδο για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει σοβαρός επενδυτής να δημιουργήσει όχι μόνο προϋπόθεση ύπαρξης επενδυτικού consortium, αλλά έστω και ικανού επενδυτή να βοηθήσει την ΠΑΕ, που περνάει «μνημονιακές» μέρες.
Με την κατάσταση στους Αμπελοκήπους βεβαρημένη από την τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση, ηχορύπανση κ.λπ. και με γειτνιάζοντα πολλά σχολεία και νοσοκομεία, ήλθε η απερχόμενη περιφέρεια του Σγουρού και παραχωρεί κονδύλι 7 εκατ. ευρώ «που θα δώσει όχι μόνο πνοή στο υπάρχον γήπεδο, αλλά και διέξοδο στους νέους...».
Και να ήταν μόνο αυτό...
Υπήρξαν κατά καιρούς απαιτήσεις με το σκεπτικό «εάν ο περιφερειάρχης δίνει 20 εκατ. ευρώ για το γήπεδο της ΑΕΚ, πόσα θα πρέπει να δώσει για άλλους ιστορικούς συλλόγους που ιδρύθηκαν πριν από 1,5 περίπου αιώνα στη Μικρά Ασία, όπως ο Απόλλων και ο Πανιώνιος», αλλά και απαντήσεις του περιφερειάρχη Σγουρού για χρηματοδότηση 17,5 εκατ. ευρώ για το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Πανιωνίου, 2,9 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του κλειστού γηπέδου «Καπαγέρωφ» στον Πειραιά και 2,5 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του υπάρχοντος και χρησιμοποιούμενου γηπέδου του Εθνικού Πειραιά στη Γλυφάδα!
Χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση και πραγματικά ριζοσπαστική λύση
Όλη αυτή η κατάσταση δημιούργησε αφόρητη πίεση όχι μόνο στους κατοίκους της Ν. Φιλαδέλφειας και Χαλκηδόνας, στα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έχει απασχολήσει τον τελευταίο καιρό ακόμη και τη Πολιτική Γραμματεία σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις. Χρειάζεται μία συνολική λύση που να λάβει υπόψη:
Το ισχύον Σύνταγμα και τους ψηφισθέντες από τη Βουλή ήδη νόμους για διπλή ανάπλαση και Ν. Φιλαδέλφεια.
Τη σχετική νομολογία του ΣτΕ.
Την προσπάθεια τροποποίησης του ΡΣΑ στα άρθρα 81 & 82.
Την εκπεφρασμένη θέληση των κατοίκων της Ν. Φιλαδέλφειας και Χαλκηδόνας στο πρόγραμμα της δημοτικής κίνησης με επικεφαλής τον Άρη Βασιλόπουλο όπως προέκυψε με την εκλογή του στις εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου.
Την ακριβοπληρωμένη μελέτη ύψους 130.000 ευρώ για την ανάπλαση από την παλαιά δημοτική αρχή της Ν. Φιλαδέλφειας και Χαλκηδόνας.
Τα ετήσια λειτουργικά έξοδα του ΟΑΚΑ, που είναι 25 εκατ. ευρώ.
Την περιβαλλοντικά «φορτισμένη» περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Την αποφυγή ανάλογης «περιβαλλοντικής φόρτωσης» στη περιοχή του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας.
Την αξιοποίηση του «εγκαταλελειμμένου» από τη μνημονιακή πολιτική Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας.
Την ιστορία των δημοφιλών αθηναϊκών συλλόγων ΑΕΚ και ΠΑΟ.
Η ΠΑΕ ΑΕΚ έχει ήδη γραφεία για τις διοικητικές της υπηρεσίες στο ΟΑΚΑ.
Με βάση όλα τα ανωτέρω η προτεινόμενη λύση περιλαμβάνει:
Το υπάρχον ΟΑΚΑ θα μπορούσε να είναι η καλύτερη δυνατή λύση ικανοποιώντας τις περιβαλλοντικές και χωροταξικές ανάγκες των πολιτών του λεκανοπεδίου και αποφεύγοντας μία οικονομική αιμορραγία του ήδη χρεοκοπημένου δημόσιου τομέα.
Το ΟΑΚΑ φιλοξενούσε και στο παρελθόν από το 1983 τις δύο ΠΑΕ και κατά συνέπεια μπορεί και σήμερα να φιλοξενήσει για τα πρωταθλήματα Superleague και Football League τις ΠΑΕ ΑΕΚ και ΠΑΟ καθώς και το Champions League.
Εφόσον η ΠΑΕ ΠΑΟ προβεί στην επένδυση του Βοτανικού, ο υπάρχων χώρος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας αξιοποιείται σύμφωνα με τον ψηφισθέντα νόμο της «διπλής ανάπλασης».
Οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ αξιοποιούνται από τα ερασιτεχνικά σωματεία ΑΕΚ και ΠΑΟ για χρήση όλων των αθλοπαιδιών τους (υπόλοιπων αθλημάτων).
Η υπάρχουσα θέση για την «Αγιά Σοφιά» αξιοποιείται για δημιουργία γηπέδου κάλυψης αναγκών υποδομών ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων/αθλοπαιδιών της ερασιτεχνικής ΑΕΚ καθώς και γηπέδου μπάσκετ, όπως εξάλλου υπήρχε και στο παρελθόν μέχρι την κατεδάφισή του «Γεώργιος Μόσχος».
Εξετάζεται η υπάρχουσα πρόταση για δημιουργία μουσείου για τον Ελληνισμό Μ. Ασίας και Πόντου στον ίδιο χώρο και, εφόσον υπάρχει οικονομική πρόταση από ιδιωτικό φορέα, υλοποιείται στη Ν. Φιλαδέλφεια.
Με την ανωτέρω πρόταση απεγκλωβιζόμαστε από την «οπαδική λογική» που χρησιμοποίησαν και εξέθρεψαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες ιδιοκτήτες των δύο ΠΑΕ ακολουθώντας την πεπατημένη από τον πρώτο διδάξαντα Σ. Κόκκαλη με το γήπεδο «Καραϊσκάκης».
Πηγή: ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου