Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Η «προοδευτική διακυβέρνηση» διχάζει το ΚΙΝΑΛ


Άννα Γκρίτζη

Δεν θα ήταν εύκολο. Από τη στιγμή που η Φώφη Γεννηματά μίλησε για "προοδευτική διακυβέρνηση" (στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό στη Βουλή) ήταν αναμενόμενο να ερεθιστεί το αντιΣΥΡΙΖΑ μπλοκ του Κινήματος Αλλαγής και της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Πόσο μάλλον όταν ακολούθησε ο Γιώργος Παπανδρέου, χωρίς συνεννόηση μεταξύ τους, που έτσι κι αλλιώς θεωρείται από τη δεξιά πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ ύποπτος για φιλοΣΥΡΙΖΑϊσμό.

Η ίδια, για να διασωθεί, χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι θέτει ως προϋπόθεση για την προοδευτική διακυβέρνηση την αλλαγή πολιτικών συσχετισμών, δηλαδή την ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ ώστε να μην είναι ο μικρός εταίρος ενός κυρίαρχου στον αντιδεξιό χώρο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Αλλά οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ΚΙΝΑΛ στάσιμο κάτω από το εκλογικό 8% δεν της δίνουν τη δυνατότητα να στηρίξει το επιχείρημά της και να πείσει.

Απέναντί της δεν βρίσκονται μόνο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος που θα διεκδικήσει την ηγεσία. Βρίσκεται η πλειοψηφία των βουλευτών και πλήθους στελεχών που προτάσσουν ότι:

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι προοδευτικό κόμμα γιατί κυβέρνησε με τους ΑΝΕΛ.
Η κοινωνική βάση του ΚΙΝΑΛ είναι αντιΣΥΡΙΖΑ.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά πιέζεται πολύ. Και το επόμενο διάστημα θα πιεστεί ακόμη περισσότερο. Οχι μόνο από τα ΜΜΕ που έχουν επιρροή στο χώρο της κεντροαριστεράς (ειδικά από το σύστημα Μαρινάκη) αλλά και από τα ίδια τα γεγονότα.

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Όχι στο απαρτχάιντ των «υγιών» ελίτ

Η πανδημία (ή επιδημία σκέτα, ή και συνδημία) έφθασε, από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, τα 7

1.000.000 κρούσματα και τους 1.600.000 θανάτους. Απασχολεί δε πολύ περισσότερο από μια γρίπη: ο ιός Covid-19 πρωταγωνιστεί εδώ κι ένα σχεδόν χρόνο, και άλλαξε πολλά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Εφορμούν επί των κοινωνιών και φαντασιώνονται έναν κόσμο στην υπηρεσία του 1%

του Ρούντι Ρινάλντι

Το έτος 2020 θα κλείσει με πανδημία και θα καταγραφεί ως μια θλιβερή χρονιά. Το 2021 θα ξεκινήσει με «κορώνα 19», αλλά ίσως εξελιχθεί αλλιώς.

Οι ελίτ χαριεντίζονται με την υπόσχεση του εμβολίου, ενώ δεν έκαναν τίποτα για τη βελτίωση του επιπέδου παρεχόμενης υγειονομικής περίθαλψης -την οποία άλλωστε γκρέμιζαν με την επέλαση της αγοράς σε όλα τα δημόσια συστήματα υγείας και δικαιώματα εδώ και τουλάχιστον 20-30 χρόνια.

Οι ελίτ του παγκοσμιοποιημένου «πλανητικού χωριού» συντονίστηκαν στην προβολή των πορισμάτων και της «αντικειμενικής» πορείας προς έναν ολοένα και περισσότερο ψηφιακό κόσμο και ζωή. Και με σημαία μια αμφιλεγόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση, συμπληρωμένη από το σχέδιο για τη «Μεγάλη Επανεκκίνηση», εφορμούν επί των κοινωνιών, σε βάρος του γενικά ανεκτού κοινωνικού και φυσικού μεταβολισμού Ανθρώπου/Φύσης.

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Το σπίτι του Τσίπρα: Το άρθρο Ακρίτα που λογοκρίθηκε από τα ΝΕΑ

Το άρθρο της Άκριτα για την υπόθεση με «το  σπίτι του Τσίπρα» που λογοκρίθηκε από τα ΝΕΑ

Η Έλενα Ακρίτα δημοσίευσε στην προσωπική της σελίδα στο facebook το άρθρο της το οποίο όπως η ίδια γράφει λογοκρίθηκε από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Το σημερινό μου στα ‘Νέα’ λογοκρίθηκε από την διεύθυνση της εφημερίδας και δεν δημοσιεύεται στην στήλη μου του Σαββάτου. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. 

Το σπίτι του Τσίπρα
…Και το σπίτι του κρεμασμένου. 
Που δεν μιλάνε για σκοινί. Κι όταν μιλάνε, κρίνονται. Όχι μόνο για τα δικά τους σπίτια – τα τριάντα δύο, λέω έτσι έναν αριθμό στην τύχη. Αλήθεια, αυτά όλα πόσο αγοράστηκαν, πόσα δάνεια πήρανε, πόσα επιστρέψανε στις τράπεζες και πόσα χρωστούν ακόμα; Τί έγινε με τα στρέμματα στην Τήνο – λέω τυχαία ένα νησί. Τί με το σπίτι του Βολταίρου – λέω τυχαία έναν συγγραφέα.
Και γιατί το κάνουν αυτό ειδικά τώρα; Γιατί επιλέγουν αυτή τη χρονική συγκυρία;
Διότι τα έχουν κάνει μαντάρα, αγάπη μου. Το ένα λάθος μετά το άλλο, η μία γκάφα πάνω στην άλλη, φάσκουν και αντιφάσκουν και μάς παν από το κακό στο χειρότερο.
Και μάς παν ποδηλατώντας. Ανέμελα. Ποδηλατούν στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη με εκατό νεκρούς την ημέρα.

Νεκρούς με ονοματεπώνυμο, νεκρούς με οικογένεια και παιδιά και κολλητούς και φίλους κι εχθρούς.

Νεκρούς με στέκια αγαπημένα και τραγούδια πανάκριβα και μνήμες παιδικές, και χούγια περίεργα, κι αναποδιές και νεύρα και φιλιά κι αγκαλιές.

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Χιλιάδες πρόσφυγες, αμέτρητοι οι Αρμένιοι αιχμάλωτοι των Αζέρων



Προσφυγιά και ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Άγνωστος αριθμός Αρμένιων αγνοούμενων και αιχμαλώτων του Αρτσάχ δεν έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, το Μπακού καταπατώντας τη συμφωνία δεν αναζητά τους αγνοούμενους και συνεχίζει να συλλαμβάνει Αρμένιους πολίτες στις περιοχές που ελέγχει. Κρύο και λάσπη . Θρήνος και φωτιές από τους Αρμένιους ξεριζωμένους, πανηγυρισμοί των Αζέρων για την τρίτη και τελευταία παράδοση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Λατσίν. Ρωσική ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή. Διαδηλώσεις στο Γιερεβάν και βαθιά πολιτική κρίση για την «Συμφωνία της ήττας». Αυτή είναι η εικόνα του πολύπαθου Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά την πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν που κατάφερε η Ρωσία, ύστερα από έναν πόλεμο έξι εβδομάδων.

Οι εξελίξεις στην περιοχή είναι πυκνές, τα γεωπολιτικά δεδομένα αλλάζουν. Τι ρόλο έπαιξαν οι εμπλεκόμενες πλευρές και ποιον ο παράγοντας της γεωγραφικής θέσης της χώρας; Για όλα αυτά , με αναφορές και στην Ιστορία της περιοχής, απαντά στο TVXS.gr και την Ντίνα Μπατζιά, η Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, Χριψιμέ Χαρουτουνιάν, σημειώνοντας ιδιαίτερα την επιστροφή των αιχμαλώτων και την αναγνώριση του δικαιώματος των Αρμενίων να ζουν ελεύθεροι στη χώρα τους.

Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ποια είναι η εικόνα που άφησε πίσω του ένας πόλεμος έξι εβδομάδων; Ανησυχείτε για την εφαρμογή της Συμφωνίας;

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Θανατηφόρος «ιός» η αποδιάρθρωση των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας και η ιδιωτικοποίησή τους


Υψηλού επιστημονικού κύρους παρέμβαση του Ηλία Κονδύλη, αν. καθηγητή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πολιτικής Υγείας στο ΑΠΘ, στον Real fm (4-12-2020) και στον δημοσιογράφο Νίκο Μπογιόπουλο

Ο COVID-19 αναδεικνύει παντού στον κόσμο το βαρύ τίμημα που πληρώνει η ανθρωπότητα στο βωμό της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Υγείας και της αποδιάρθρωσης των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, όπως εξήγησε σε μια υψηλού επιστημονικού κύρους παρέμβασή του και δίνοντας αναλυτικά στοιχεία ο Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πολιτικής Υγείας στο ΑΠΘ, στον Real fm (4-12-2020) και στον δημοσιογράφο Νίκο Μπογιόπουλo. Ακούστε στο ηχητικό απόσπασμα ολόκληρη τη συνέντευξη:Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Ήχου

Ο Ηλίας Κονδύλης στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη εξήγησε επιστημονικά τη μεγάλη σημασία που έχουν δύο ζητήματα στη διαχείριση μιας επιδημίας: Πρόκειται για την επάρκεια των στοιχείων που συλλέγονται αλλά και τη διαφάνεια στην επικοινωνία τους. Όπως εξήγησε, με τη διαφάνεια των στοιχείων χτίζεις σχέση εμπιστοσύνης με τον πληθυσμό, ώστε να αντιληφθεί γιατί στην ουσία στερείται ατομικές ελευθερίες. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο, αντιμετωπίζεις το κύμα ανορθολογισμού και σκοταδισμού που επικρατεί.