Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Μπακογιάννης: ο πολιτισμός όχημα για τη σπατάλη δημοσίου χρήματος


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Κύριε Δήμαρχε Αθηναίων,

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απ’ ευθείας ανάθεση που κάνατε μέσω της «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Α.Ε.» και μάλιστα, μια εβδομάδα πριν την εκδήλωση για το έργο «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ…». Το ποσό 211.000 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. (δηλαδή 261.640 ευρώ) που θα κοστίσει στον Δήμο Αθηναίων το τηλεοπτικό πρόγραμμα, το οποίο θα μεταδοθεί από το πάρκινγκ του Λυκαβηττού στην αλλαγή του χρόνου, είναι εξωφρενικό από κάθε άποψη. Οι επαγγελματίες του χώρου γνωρίζουν πολύ καλά, ότι ακόμα και με τα γνωστά φαινόμενα υπερκοστολογήσεων είναι ένα υπερβολικά μεγάλο ποσό για τηλεοπτικό πρόγραμμα 17 λεπτών με έναν μόνο τραγουδιστή και 17μελη ορχήστρα. Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τεχνόπολις ως απάντηση των σφοδρών αντιδράσεων, κάθε άλλο παρά απαντούν στις κατηγορίες. Η λίστα εργασιών είναι ασαφής και χωρίς να αναφέρεται το κόστος της καθεμιάς.

Τα προηγούμενα χρόνια δαπανούσατε 180.000 και 190.000 ευρώ, όπως αναφέρατε, αλλά ξεχάσατε ν΄ αναφέρετε πως ήταν μοιρασμένες οι εκδηλώσεις και λάμβαναν μέρος πολλοί Καλλιτέχνες, Μουσικοί, Συγκροτήματα, Ηθοποιοί που περιλάμβαναν όλα τα είδη Καλλιτεχνικής έκφρασης, πολλές φορές την ίδια ημέρα υπήρχαν 3 και 4 εκδηλώσεις στον ίδιο χώρο.

Την ίδια στιγμή που η ελληνική κοινωνία εξοργίζεται, τόσο από την πράξη της δημοτικής αρχής, όσο και από τις απαντήσεις της στους πολίτες που διαμαρτύρονται, οι συνάδελφοί μας βλέπουν τις εορταστικές εκδηλώσεις στους Δήμους να ακυρώνονται λόγω Covid χωρίς λέξη για αποζημίωση, ενώ ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο των κέντρων διασκέδασης και στην εστίαση στις 12:00 λόγω της μετάλλαξης Όμικρον και μάλιστα με μόνιμη απειλή, ότι αν δεν πετύχουν τα μέτρα θα απαγορευτεί και πάλι η μουσική.

Τα αρχαιότερα κάλαντα που έχουν σωθεί είναι αυτά που έψαλλε ο ίδιος ο Όμηρος στην Σάμο


Από την Elena Koumpenaki

Η λέξη κάλαντα προέρχεται απὸ τη λατινικὴ «calenda», που σημαίνει αρχὴ του μήνα. Η ιστορία τους όμως, προχωρεί πολὺ βαθιὰ στο παρελθὸν και συνδέεται με την Αρχαία Ελλάδα.Στα αρχαία Ελληνικά χρόνια υπήρχε το έθιμο της ειρεσιώνης με τους «παίδας τους αμφιθαλείς» (παιδιά που και οι δυο γονείς τους βρίσκονταν στη ζωή) να γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι και να εύχονται στους οικοδεσπότες τραγουδώντας ευχές και παινέματα.

Η ειρεσιώνη ήταν μιας μορφής εθιμικὴ συνήθεια, για να αποτραπεί κάποιος λοιμός ή «αφορία» της γης ως αντίθετο της «ευφορίας». Άλλη περιγραφή μάς λέει πως σηματοδοτούσε την έναρξη της καρποφορίας της Γης. Από τα κείμενα δε, συνάγεται πως ήταν ένα κλαδί ελιάς, στο οποίο είχαν περιπλέξει μαλλιά προβάτου και πάνω του είχαν αναρτήσει παντός είδους αγαθά. Τα παιδιὰ της εποχής εκείνης κρατούσαν ομοίωμα καραβιού που παρίστανε τον ερχομὸ του θεού Διόνυσου. Άλλοτε κρατούσαν κλαδὶ ελιάς ή δάφνης, στο οποίο κρεμούσαν κόκκινες και άσπρες κλωστές. Στις κλωστὲς έδεναν τις προσφορὲς των νοικοκύρηδων.

Στην Αθήνα, ορισμένες ειρεσιώνες αφιερώνονταν κατά τα Θαργήλια και Πυανέψια στον Απόλλωνα και τις Ώρες, σε έκφραση ευχαριστίας για τη γονιμότητα του έτους που λήγει και παράκληση της συνέχισής της και κατά το επόμενο. Άλλοι αναφέρουν ότι τις περιέφεραν και τις κρεμούσαν προς τιμήν του “Ηλίου και των Ωρών”.Άλλες ειρεσιώνες αναρτούνταν πάνω στις πόρτες των οικιών και παρέμεναν εκεί μέχρι το επόμενο έτος, όπου καίγονταν και αντικαθιστούνταν με νέες.Γενικά οι καρποί της ειρεσιώνης συμβολίζουν το γεωργικό χαρακτήρα των γιορτών κατά τη διάρκεια της περιφοράς της. Η ειρεσιώνη είναι προσφορά ανάλογη με τη δέσμη από στάχυα, την οποία οι Ρωμαίοι αναρτούσαν στις πόρτες του ναού της Ceres, (η οποία ταυτίζεται με τη Θεά Δήμητρα) και των οικιών τους.Το μαραμένο κλαδί ήταν συνηθισμένο θέαμα.

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Αλ.Παπαδιαμάντης-Ο μεγαλύτερος διηγηματογράφος του πλανήτη. Ένα χριστουγεννιάτικο αριστούργημα: Η Σταχομαζώχτρα


Η iskra παραθέτει το Χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε τα Χριστούγεννα του 1889 στην εφημερίδα «Εφημερίς». Η Σταχομαζώχτρα είναι ίσως το δημοφιλέστερο διήγημα του Σκιαθίτη συγγραφέα, καθώς περιλαμβάνεται σταθερά από πολλών χρόνων στα σχολικά βιβλία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Κατά την ταπεινή εκτίμηση μας ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης δεν ανήκει μόνο στις κορυφές της ελληνικής διηγηματογραφίας και δεν γράφει μόνο με μια μνημειώδη, ανεπανάληπτη, λιτή και καθηλωτικά εκφραστική γλώσσα αλλά ανήκει, όσο και αν δεν έχει αναγνωρισθεί, στα υψηλότερα βάθρα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Απολαύστε τον…



“Μεγάλην εξέφρασεν έκπληξιν η γειτόνισσα, το Ζερμπινιώ, ιδούσα τη ημέρα των Χριστουγέννων του 1878, την θειά-Αχτίτσα, φορούσαν καινουργή μανδήλαν, και τον Γέρο και την Πατρώνα με καθαρά υποκαμισάκια και με νέα πέδιλα.

Τούτο δε διότι ήτο γνωστότατον, ότι η θειά-Αχτίτσα είχεν ιδεί την προίκα της κόρης της πωλουμένην επί δημοπρασίας προς πληρωμήν των χρεών αναξίου γαμβρού, διότι ήτο έρημος και χήρα, και διότι ανέτρεφε τα δύο ορφανά έγγονά της μετερχομένη ποικίλα επαγγέλματα. Ήτον (ας είναι μοναχή της!) απ’ εκείνας που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Η γειτόνισσα, το Ζερμπινιώ, ώκτειρε τας στερήσεις της γραίας και των δυο ορφανών· αλλά μήπως ήτο και αυτή πλουσία, δια να έλθη αυτοίς αρωγός και παρήγορος;

Ο χυμός λεμονιού και το φαινόμενο Dunning-Kruger


Το Φαινόμενο Dunning-Kruger είναι μια γνωστική προκατάληψη στην οποία σχετικά ανειδίκευτα άτομα υποφέρουν από απατηλή ανωτερότητα, αξιολογώντας λανθασμένα την ικανότητά τους να είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι πραγματικά είναι. Οι Dunning και Kruger απέδωσαν αυτή την προκατάληψη σε μια μεταγνωστική αδυναμία των ανειδίκευτων να αναγνωρίσουν τη δική τους ανεπάρκεια και να αξιολογούν με ακρίβεια την δική τους ικανότητα . Η έρευνά τους προτείνει επίσης επακόλουθα: άτομα υψηλής ειδίκευσης μπορεί να υποτιμούν τη δική τους σχετική ικανότητά και μπορεί εσφαλμένα να υποθέτουν ότι τα καθήκοντα τα οποία είναι εύκολα για αυτούς είναι επίσης εύκολα για τους άλλους.
Το πρωινό της 19/4/1995 στο Pittsburgh των ΗΠΑ, ο 44χρονος McArthur Wheeler ετοιμαζόταν να ληστέψει δύο τράπεζες. Δε σκόπευε να φορέσει μάσκα, αλλά είχε σχέδιο για να μην τον αναγνωρίσουν: Είχε καλύψει το πρόσωπό του με χυμό λεμονιού.

Ήξερε ότι ο χυμός λεμονιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αόρατη μελάνη, η οποία γίνεται ορατή όταν θερμανθεί (ωραίο κόλπο για κυνήγι θησαυρού). Συμπέρανε, λοιπόν, ότι θα έκανε το πρόσωπό του αόρατο. Για να βεβαιωθεί ότι το κόλπο θα δουλέψει, πριν ξεκινήσει για την πρώτη τράπεζα φωτογράφησε τον εαυτό του με μια Polaroid. Η φωτογραφία βγήκε λευκή. Συμπέρανε ότι το κόλπο δουλεύει.

Ινδία – Εκατομμύρια εξαναγκαστικές αμβλώσεις και βρεφοκτονίες με στόχο τον γιο


Γυναίκες υποβάλλονται δια της βίας σε αμβλώσεις και εξαναγκάζονται να λάβουν επικίνδυνα μαντζούνια με στόχο την απόκτηση γιου

Σε ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ, ο Guardian αποτυπώνει τη φρικτή πραγματικότητα που εξακολουθούν να βιώνουν εκατομμύρια γυναίκες στην Ινδία, οι οποίες εξαναγκάζονται από τις οικογένειές τους να υποβληθούν σε αμβλώσεις, όταν κυοφορούν κορίτσια και τους δίνονται φάρμακα με σκληρές παρενέργειες, που υποτίθεται ότι θα τις βοηθήσουν να συλλάβουν αγόρι.

Η βρετανική εφημερίδα ξεκινά με την ιστορία της 25χρονης Λαάλι, μιας γυναίκας που βίωσε παρατεταμένη αιμορραγία μετά την άμβλωσή της, σε βαθμό ώστε να πιστεύει ότι θα πέθαινε και η ίδια.

Ήταν τριών μηνών έγκυος όταν η οικογένειά της την πήγε σε κάποιο ιατρείο για να μάθουν το φύλο του μωρού. «Όταν έμαθα ότι ήταν κορίτσι, άρχισα να νιώθω ότι πνίγομαι», θυμάται.

Την ανάγκασαν να πάρει ένα χάπι άμβλωσης χωρίς ιατρικής επίβλεψη. Οι επιπλοκές ήταν τόσο βαριές που χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Το βράδυ που της έδωσαν εξιτήριο, έκλαψε μέχρι που αποκοιμήθηκε εξουθενωμένη. Το πρωί επέστρεψε στη δουλειά της στα χωράφια.

Χρήστος Τσαγανέας: Η Μεγάλη Καριέρα, Ο Απαγορευμένος Έρωτας Και Η Αποκλήρωση Λόγω Κομμουνισμού!

Χρήστος Τσαγανέας: Ένας ηθοποιός που έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που θα την ζήλευαν πολλοί. Ο Χρήστος Τσαγανέας, μέσα στους τόσους ρόλους του, έχει υποδυθεί και αυτόν του αυστηρού πατέρα που έχει άλλα σχέδια αποκατάστασης για την κόρη του, προσπαθώντας να την απομακρύνει από αυτόν που η ίδια έχει επιλέξει.



Το ιδιαίτερο στην περίπτωση του σπουδαίου Έλληνα ηθοποιού είναι ότι προτού παίξει το ρόλο του «κακού» στο πανί είχε βιώσει την πικρή εμπειρία μιας τέτοιας σύγκρουσης, υποδυόμενος αυτόν του «καλού» στην πραγματικότητα! Αυτόν του γιου που – κατά τις αντιλήψεις των γονιών του – ερωτεύτηκε τη «λάθος» γυναίκα και για χάρη της παραστράτησε, κάνοντας ολότελα του κεφαλιού του.

Όποιο ρόλο και αν κλήθηκε να ερμηνεύσει στη μεγάλη καριέρα του ο Χρήστος Τσαγανέας, όσο ευφάνταστος και αν ήταν αυτός, κανένας δεν ξεπέρασε σε «μυθιστορηματική» αύρα την ίδια του τη ζωή. Η επιλογή του να μυηθεί στον τρόπο ζωής της Νίτσας Βιτσώρη, να αφήσει τις σπουδές του και να ασπαστεί την υποκριτική και τον κομμουνισμό, οδήγησε κυριολεκτικά στην αποκλήρωση του και σε μια περίοδο προσωπικής δοκιμασίας, με πριονισμένα από την ανέχεια όνειρα.

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

¡Gracias Chile! Χίλη... νέο χαστούκι στις ΗΠΑ με την ήττα της δεξιάς κι εκλογή προέδρου της αριστεράς!

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

«4 Σεπτέμβρη
Σου δίνω το λόγο μου
Το έτος 1970, ο Σαλβαδόρ Αλιέντε κερδίζει τις εκλογές
κι ορκίζεται... πρόεδρος της Χιλής.
Και είπε: "Θα εθνικοποιήσω το χαλκό".
Και είπε: "Από εδώ δεν θα βγω ζωντανός".
Και κράτησε το λόγο που έδωσε.»

Εδουάρδο Γκαλεάνο

Σ' ευχαριστούμε Λατινική Αμερική!

Η Χιλή γυρίζει σελίδα! Προεδρικές εκλογές 2021... ένα ακόμη ηχηρό χαστούκι στους ιμπεριαλιστές: Με 55% εκλέγεται πρόεδρος της Χιλής ο 35χρονος Gabriel Boric, με την υποστήριξη του Κομμουνιστικού κόμματος!

Οι νοσταλγοί του Πινοσέτ, η φίλο-αμερικάνικη δεξιά κι ακροδεξιά με υποψήφιο τον Josè Antonio Kast, ηττήθηκε ηχηρά από τον Gabriel Boric, ηγέτη ενός συνασπισμού που περιλαμβάνει αρκετές αριστερές δυνάμεις συμπεριλαμβανομένου του Κ.Κ.Χ.

Προεδρικές εκλογές Χιλή: Νίκη θρίαμβος για τον αριστερό Γκαμπριέλ Μπόριτς – «Τα καταφέραμε!»



Η Χιλή αλλάζει και επίσημα σελίδα. Τριάντα ένα χρόνια μετά την αποχώρηση του δικτάτορα Πινοτσέτ από την εξουσία και την εναλλαγή της Δεξιάς με την Κεντροαριστερά στην κυβέρνηση της Χιλής, ένας 35χρονος αριστερός αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας.

Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, είναι ο νέος εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας ο οποίος υποσχέθηκε στην επινίκια ομιλία του, «περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα», και ταυτόχρονα πως η κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα είναι «δημοσιονομικά υπεύθυνη».

Επικρατώντας με άνεση του αντιπάλου του, του υποψήφιου της άκρας δεξιάς Χοσέ Αντόνιο Καστ, υπόσχεται να μεταμορφώσει τη χώρα προωθώντας για αρχή μείζονα φορολογική μεταρρύθμιση, ώστε να συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί οι πλουσιότεροι Χιλιανοί –το 1% του πληθυσμού έχει στην κατοχή του το 26,5% του πλούτου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ. Παράλληλα, εξαγγέλλει καλύτερη πρόσβαση στην υγεία, στην παιδεία, καθώς και τη δημιουργία νέου συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, πεδίου που σήμερα βρίσκεται σχεδόν κατά το 100% υπό τον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα.