Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Ασυμφωνία χαρακτήρων

Τελικά συμφωνεί ειλικρινά η όχι ο κ. Ιερώνυμος με το “φυλλάδιο προς τον λαό” το οποίο μεταξύ άλλων σημειώνει ότι "είμαστε μια χώρα υπό κατοχή";
Αρχικά η επίσημη εκδοχή ήταν οτι ο Αρχιεπίσκοπος δεν ήταν σύμφωνος και φερόταν ενοχλημένος απο το ύφος του κειμένου.Από το newpost.gr

Αλλά το «τοπίο» για το αν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών συμφωνεί με το φυλλάδιο «Προς το Λαό» ξεκαθάρισε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Χάρης Κονιδάρης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τονίζοντας οτι:«Ο αρχιεπίσκοπος δεν διαχωρίζει τη θέση του από τη Σύνοδο και την Ιεραρχία».
Έγκυρες πληροφορίες από εκκλησιαστικούς κύκλους, αναφέρουν ότι συντάκτες του συγκεκριμένου φυλλαδίου είναι οι Μητρπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος
Στο μεταξύ κύκλοι προσκείμενοι στην Ιερά Σύνοδο σχολίαζαν οτι “η ηχηρή... σιωπή την οποία είχε επιβάλλει ο κ. Ιερώνυμος στην Εκκλησία επιτέλους έσπασε!”
Την ίδια ώρα κυβερνητικοί κύκλοι διαρρέουν ότι “όλοι όσοι τόσους μήνες χύνουν δηλητήριο στην κοινωνία μιλώντας πχ. για "χώρα υπό κατοχή" ας ξανασκεφτούν καλά τι κάνουν, μετά τη άνανδρη επίθεση στον K. Χατζηδάκη.
Ο κόσμος, ναι, είναι αγανακτισμένος. Εξοργισμένος. Άλλα η Ελλάδα στέκεται όρθια. Και μπορεί να νικήσει. Κανείς, λοιπόν, δεν δικαιούται να την παρουσιάζει υπό κατοχή. Τελειωμένη. Νεκρή”.
Είναι προφανές οτι η παρέμβαση της Διοικούσης Εκκλησίας λαμβάνει πλέον πολιτικές διαστάσεις αφού έχει δυσαρεστήσει σφόδρα την κυβερνητική πλειοψηφία. Το ζητούμενο ωστόσο αυτή την ώρα είναι η ουσιαστική αντίδραση-η οποία αναμένεται οσονούπω- του κ. Ιερώνυμου παρά το γεγονός οτι αναγκάστηκε μέσω του Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής να υιοθετήσει το οξύ κείμενο.
Η επίσημη τοποθέτηση-όπως έχει αποκαλύψει πρώτο το newpost.gr- της κ. Μητώση στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι βέβαιο οτι σηματοδοτεί σειρά εξελίξεων αφού είναι αυτή που καλείται να διαχειριστεί τον διάλογο ανάμεσα στις τις δυο πλευρές. Καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για “καλοστημένο παιχνίδι” τονίζοντας οτι η “σύγκρουση ανάμεσα στην Εκκλησία και την Κυβέρνηση διευκολύνει το σχεδιαζόμενο χωρισμό δίνοντας σειρά επιχειρημάτων και στις δυο πλευρές”. Μάλιστα όπως οι ίδιες πηγές σημειώνουν ο κ. Ιερώνυμος γνώριζε το οξύ κείμενο περί “κατοχής της Ελλάδας” αλλά εντέχνως το άφησε να κυκλοφορήσει ώστε να έχει το περιθώριο να τοποθετηθεί αλλά και να χειριστεί το ζήτημα στον χρόνο που αυτός θα επιλέξει.
Το φυλλάδιο “Προς το Λαό”
Το φυλλάδιο “Προς το Λαό”, το οποίο μοιράστηκε στους ναούς και το οποίο τοποθετείται με σκληρούς και οξείς χαρακτηρισμούς και εκφράσεις για τους πολιτικούς και τις ευθύνες τους.
“Περνάμε και θα περάσουμε δύσκολες ημέρες και οι άνθρωποι θα πονέσουν πολύ” δήλωσε από την πλευρά του την Κυριακή ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος ερωτηθείς για την οικονομική κρίση.
“Χρειάζονται ηγέτες που θα παρηγορούν και θα καθοδηγούν θετικά το λαό κι όχι να καθοδηγούνται από την οργή και τα πάθη”, ανέφερε πάντως ο μητροπολίτης Ναυπάκτου, ο οποίος τήρησε αποστάσεις από το επίμαχο φυλλάδιο.
“Οι άνθρωποι σήμερα έχουν ανάγκη από παρακλητικό λόγο και όχι καταγγελτικό. Από νηφαλιότητα και όχι έξαψη των παθών, δηλαδή έκφραση οργής που δεν οδηγεί πουθενά. Πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για τη θεσμική οργάνωση της πατρίδας μας. Την πάταξη της διαφθοράς, την προσφορά ελπίδας, ψυχραιμίας και αγάπης. Δεν ωφελεί σε τίποτε να ξύνουμε πληγές του παρελθόντος, αλλά το πώς θα θεραπευτούν αυτές οι πληγές για το μέλλον των παιδιών μας” σημείωσε.
Σημειώνεται ότι το φυλλάδιο ‘’Προς το Λαό’’ καταλογίζει ευθύνες όχι μόνο στους πολιτικούς αλλά και στο λαό, αλλά προβαίνει και σε αυτοκριτική για τη συμπεριφορά ορισμένων κληρικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο βασίζεται στις εισηγήσεις επί των οικονομικών που έγιναν στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου. Τότε, είχε αποφασισθεί να εκδοθεί κείμενο με τις θέσεις της Εκκλησίας επί της οικονομικής κρίσης.
Η Εκκλησία απέναντι στη κρίση
«Η χώρα μας φαίνεται να μην είναι πλέον ελεύθερη αλλά να διοικείται επί της ουσίας από τους δανειστές μας. Γνωρίζουμε ότι πολλοί περιμένετε από την ποιμαίνουσα Εκκλησία να μιλήσει και τοποθετηθεί πάνω στα γεγονότα που παρακολουθούμε», αναφέρουν μεταξύ άλλων.
Επίσης υπογραμμίζουν, ότι «είναι αλήθεια ότι αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας είναι πρωτόγνωρο και συνταρακτικό. Μαζί με την πνευματική, κοινωνική και οικονομική κρίση συμβαδίζει και η πάσης φύσεως ανατροπή. Πρόκειται για προσπάθεια εκρίζωσης και εκθεμελίωσης πολλών παραδεδομένων, τα οποία ως τώρα θεωρούνταν αυτονόητα για τη ζωή του τόπου μας».
«Τα απαιτούν τα μέτρα αυτά οι δανειστές μας. Δηλώνουμε δηλαδή ότι είμαστε μια χώρα υπό κατοχή και εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων - δανειστών μας», συνεχίζουν τα μέλη της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου».
Σε άλλο σημείο, τονίζουν: «Όλες αυτές τις παθογένειες της κοινωνίας και της οικονομίας που σήμερα επιχειρούμε με βίαιο τρόπο να αλλάξουμε, γιατί δεν τις αλλάξαμε στην ώρα τους; Γιατί έπρεπε να φθάσουμε ως εδώ; Τα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή του τόπου μας είναι, εδώ και δεκαετίες, τα ίδια.»
«Πως τότε υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος, γνωρίζοντας ότι οδηγούν τη χώρα τη καταστροφή και σήμερα αισθάνονται ασφαλείς, γιατί ενεργούν ως εντολοδόχοι; Σήμερα γίνονται ριζικές ανατροπές για τις οποίες άλλοτε θα αναστατωνόταν όλη η Ελλάδα και σήμερα επιβάλλονται χωρίς σχεδόν αντιδράσεις», προσθέτουν χαρακτηριστικά.
Επίσης, υπογραμμίζουν, πως «η οικονομική κρίση, η οποία ταλαιπωρεί και δυναστεύει τη χώρα μας είναι η κορυφή του παγόβουνου. Είναι συνέπεια και καρπός μιας άλλης κρίσης, της πνευματικής».
Αναφερόμενοι στην ηγεσία της χώρας, τονίζουν, ότι «Μια ηγεσία που δεν μπόρεσε να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στο λαό, που δεν μπόρεσε η δεν ήθελε να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, που πρόβαλε λαθεμένα πρότυπα, που καλλιέργησε τις πελατειακές σχέσεις, μόνο και μόνο γιατί είχε ως στόχο την κατοχή και τη νομή της εξουσίας.»
«Μια ηγεσία που στην πράξη αποδεικνύεται ότι ουσιαστικά υπονόμευσε τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας και του λαού. Και από την άλλη πλευρά, ένας λαός, εμείς που λειτουργήσαμε ανεύθυνα. Παραδοθήκαμε στην ευμάρεια, στον εύκολο πλουτισμό, και στην καλοπέραση, επιδοθήκαμε στο εύκολο κέρδος και στην εξαπάτηση. Δεν προβληματιστήκαμε για την αλήθεια των πραγμάτων», συνεχίζουν τα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ακόμη υπογραμμίζουν, ότι «το ερώτημα – δίλημμα του Ντοστογιέφκσι «ελευθερία η ευτυχία;» το ζούμε πλέον σε όλη την τραγικότητα. Διαλέξαμε μια πλαστή ευμάρεια και χάσαμε την ελευθερία του προσώπου μας, χάσαμε την ελευθερία της χώρας μας.»
Αυτοκριτική
Σε άλλο σημείο οι Ιεράρχες τονίζουν: «Στην Σύνοδο της Ιεραρχίας εμείς, οι πνευματικοί σας πατέρες, κάναμε την αυτοκριτική μας, θελήσαμε να αναμετρηθούμε με τις ευθύνες μας και να αναζητήσουμε με τόλμη το μερίδιο της ενδεχόμενης δική μας υπαιτιότητας στην παρούσα κρίση. Ξέρουμε ότι κάποιες φορές σας πικράναμε, σας σκανδαλίσαμε ίσως. Δεν αντιδράσαμε άμεσα και καίρια σε συμπεριφορές που σας πλήγωσαν».
«Οι έμποροι της κατεδάφισης της σχέσης του λαού με την ποιμαίνουσα Εκκλησία του εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο και πραγματικά η κατασκευασμένα σκάνδαλα και προσπάθησαν να διαρρήξουν την εμπιστοσύνη σας στην Εκκλησία», προσθέτουν χαρακτηριστικά οι Αρχιερείς.
Αγωνία για την Παιδεία
Όσον αφορά την Παιδεία τα Μέλη της Συνόδου της Ιεραρχίας, υπογραμμίζουν ότι «μας προβληματίζει η κατάσταση της Παιδείας μας, γιατί το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα αντιμετωπίζει το μαθητή όχι ως πρόσωπο αλλά σαν ηλεκτρονικό υπολογιστή και το μόνο που κάνει είναι να «τον φορτώνει» με ύλη αδιαφορώντας για την όλη του προσωπικότητα και γι’ αυτό τα παιδιά μας δικαιολογημένα αντιδρούν. Γι’ αυτό αγωνιούμε για το νέο Λύκειο που ετοιμάζεται».
Η Εκκλησία δεν φοβάται
Τα μέλη της Συνόδου της Ιεραρχίας, αισθανόμενοι ότι ο λαός ζητά από τους Ποιμένες μια Εκκλησία με ηρωισμό, με νεύρο και προφητικό λόγο, μια Εκκλησία που δεν φοβάται να αμυνθεί στο πονηρό σύστημα αυτού του κόσμου, έστω και αν η αντίσταση σημαίνει διωγμό και μαρτύριο.
«Η Εκκλησία είναι ο μόνος οργανισμός που μπορεί να σταθεί άμεσα δίπλα στον άνθρωπο και να τον στηρίξει. Η Εκκλησία όμως είμαστε όλοι μας αι αυτή είναι η δύναμη μας και η δύναμη της», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας η Ιεραρχία της Εκκλησία της Ελλάδος, τονίζει: «Η Εκκλησία δεν αντιμάχεται την Πολιτεία, αλλά εκείνους που εκμεταλλευόμενοι την Πολιτεία και κρυμμένοι πίσω από την εξουσία επιχειρούν να σας στερήσουν την ελπίδα.»
«Να θυμάστε για πολλούς οικονομολόγους η παρούσα κρίση είναι κατασκευασμένη, είναι μια κρίση – εργαλείο που αποβλέπει στο παγκόσμιο έλεγχο από δυνάμει που δεν είναι φιλάνθρωπες», προσθέτουν επίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου