Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 2011


(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Σε τροχιά απογραφής κινείται η Ελλάδα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η καταμέτρηση των δημοσίων κτιρίων (έως τις 28 Φεβρουαρίου), ενώ επίκειται η γενική απογραφή πληθυσμού από τις 30 Μαρτίου ώς τις 13 Απριλίου. Η φετινή απογραφή αποκτά ξεχωριστό...
ενδιαφέρον, καθώς από τη συγκέντρωση στοιχείων που αφορούν τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού θα εξαχθούν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα που θα «βοηθήσουν» στο πλαίσιο κατάρτισης του νέου εκλογικού νόμου και στη διαμόρφωση των νέων εκλογικών περιφερειών, μονοεδρικών και περιφερειακών. Επιπρόσθετα, η ανθρωπογεωγραφία της απασχόλησης και της ανεργίας, αλλά και η χαρτογράφηση των μεταναστών, με τρόπο αξιόπιστο, θα αποτελέσουν έναν ολοκληρωμένο οδηγό μελέτης και εργαλείο ανάλυσης των φαινομένων.
Ο μηχανισμός της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είναι καθ’ όλα έτοιμος, τονίζει στην «Κ» ο καθηγητής Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος ηγείται της Αρχής από τον περασμένο Αύγουστο. Διευθυντικό στέλεχος τα τελευταία έξι χρόνια του Τμήματος Στατιστικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και απόφοιτος του Amherst College - ΗΠΑ (πανεπιστημίου στο οποίο φοίτησαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς), ο κ. Γεωργίου προετοιμάζει τη Στατιστική Αρχή για το πρώτο της crash test: τη γενική απογραφή πληθυσμού και κατοικιών που γίνεται κάθε 10 χρόνια. Η «πρωτοτυπία» αυτής της απογραφής έγκειται στο ότι δεν θα γίνει σε μία μόνο ημέρα, όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά μέσα σε 15 ημέρες για να δοθεί η ευκαιρία στους 45.000 απογραφείς να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Περίπου 60.000 άνθρωποι σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας θα απασχοληθούν, ενώ το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 74 εκατ. ευρώ.
Τα στατιστικά στοιχεία για τα χαρακτηριστικά της ταυτότητας μιας περιοχής και του πληθυσμού θα συγκεντρωθούν από τους απογραφείς, οι οποίοι θα επισκέπτονται τα νοικοκυριά τόσο τις πρωινές όσο και κατά τις απογευματινές ώρες. Δεν είναι απαραίτητο να παραμείνει οποιοσδήποτε στο σπίτι, οι απογραφείς θα ξαναεπισκεφθούν τα νοικοκυριά αφήνοντας σχετική ειδοποίηση στην οποία θα προκαθορίζουν μέρα και ώρα. Σε κάθε νοικοκυριό καταγράφονται όλα τα άτομα που συνήθως μένουν στον χώρο αυτό, δηλ. θα πρέπει να δηλωθούν και τα άτομα που απουσιάζουν προσωρινά (στρατιώτες, φοιτητές, ναυτικοί, εργαζόμενοι προσωρινά στο εξωτερικό, άτομα που νοσηλεύονται σε κλινικές και άλλοι). Χαρακτηριστικό: στα μέλη του νοικοκυριού θα συμπεριληφθούν επίσης και οι οικιακές βοηθοί που μένουν στο σπίτι. Δεν καταγράφονται στα μέλη του νοικοκυριού όσα άτομα φιλοξενούνται προσωρινά, δηλαδή άτομα που μένουν συνήθως αλλού, όπως π.χ. συγγενείς και φίλοι που διαμένουν μικρό διάστημα στο σπίτι άλλων ατόμων. Στην απογραφή καταγράφονται και οι ξένοι υπήκοοι που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στη χώρα μας, δηλαδή μένουν ή σκοπεύουν να μείνουν για περισσότερο από ένα χρόνο. Στους αλλοδαπούς περιλαμβάνονται και οι υπάλληλοι πρεσβειών, φοιτητές, κ.ά.
Η Στατιστική Αρχή διαβεβαιώνει ότι όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται θα τηρηθούν εμπιστευτικά και ουδείς έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα, ούτε θα χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς εκτός από καθαρά στατιστικούς, σε ομαδοποιημένη μορφή και πίνακες.
Αντίστοιχες αναλύσεις θα γίνουν για την ηλικιακή διάρθρωση του πληθυσμού και την κατανομή του κατά φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, και τα επαγγέλματα. Για να έχουμε ένα μέτρο, το 2001 ο πραγματικός πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 10.964.020 και ο μόνιμος 10.934.097. Τα συμπεράσματα για το μορφωτικό επίπεδο για παράδειγμα είναι εντυπωσιακά. Μόλις το 33% ατόμων άνω των 15 ετών έχει τελειώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ μόλις το 13,6% έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση, από το οποίο το 0,9% έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές. Η συμμετοχή των ανδρών στο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης είναι μεγαλύτερη από των γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου