Σύνταξη στα 67 για όλους τους εργαζόμενους προβλέπει η «Πράσινη Βίβλος» της Κομισιόν
Για να διατηρηθεί η σημερινή αναλογία των ενεργών εργαζόμενων προς τους συνταξιούχους, θα πρέπει έως το 2040 το όριο ηλικίας να αυξηθεί στο 67ο έτος και έως το 2060, επισημαίνεται στην «Πράσινη Βίβλο» Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη προβλέπει η «Πράσινη Βίβλος» της Κομισιόν, η οποία υπερψηφίστηκε την Τετάρτη από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το κείμενο «για επαρκή, βιώσιμα και ασφαλή ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά συστήματα» δόθηκε τον Ιούλιο του 2010 στη δημοσιότητα και προβλέπει τη σταδιακή εναρμόνιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων στην Ευρωζώνη, η οποία αναπόφευκτα θα φέρει νέες αλλαγές στις συντάξεις και στην Ελλάδα.
Η εναρμόνιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων με την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 ή ακόμα και στα 68 έτη, λόγω της «προσαρμογής της εκάστοτε ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής», αποτελεί συστατικό στοιχείο του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» που προωθεί ο γαλλογερμανικός άξονας στην Ευρωζώνη, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου.
Όπως επισημαίνεται στην «Πράσινη Βίβλο», για να διατηρηθεί η σημερινή αναλογία των ενεργών εργαζόμενων προς τους συνταξιούχους, θα πρέπει έως το 2040 το όριο ηλικίας να αυξηθεί στο 67ο έτος και έως το 2060 στο 70ο έτος.
«Σήμερα σε κάθε άτομο ηλικίας άνω των 65 ετών αντιστοιχούν τέσσερα ενεργά άτομα, ενώ το 2060 θα υπάρχουν μόνο δύο ενεργά άτομα», σημειώνεται και για το λόγο αυτό, προστίθεται, «θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αύξηση των πραγματικών ηλικιών συνταξιοδότησης».
Το κόστος της περίθαλψης και συνταξιοδότησης των ηλικιωμένων υπολογίζεται ότι θα φθάσει το 2060 το 4,75% του ΑΕΠ, ενώ το προσδόκιμο όριο ζωής των ανδρών την ίδια χρονιά θα φθάσει από τα 75 έτη που είναι σήμερα στα 84 και των γυναικών από τα 82 στα 89 έτη.
Σύμφωνα δε με τις προβλέψεις, τα άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών πρόκειται μέχρι το 2060 να διπλασιασθούν, φθάνοντας το 53.5% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.
Η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, που καταψήφισε την σχετική έκθεση, εξέφρασε την πληρη αντίθεση της, τόσον στις προτεινόμενες αλλαγές για αυξήσεις στα όρια ηλικίας όσον και στην σύνδεσή τους, με το προσδόκιμο όριο ζωής, για περιορισμό των συντάξιμων αποδοχών.
Για την Ελλάδα, η Κομισιόν αναφέρει ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει είναι «προς τη σωστή κατεύθυνση», χωρίς, όμως, να αποκλείει το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων.
Η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θεωρείται «επαρκής», καθώς αυξάνονται τα όρια ηλικίας, «ανταμοίβονται» όσοι συνταξιοδοτούνται αργότερα και «τιμωρούνται» όσοι φεύγουν νωρίτερα, περιορίζονται οι πρόωρες συντάξεις, ενώ οι συντάξεις υπολογίζονται πλέον με βάση το μέσο όρο των αποδοχών όλου του εργασιακού βίου.
Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι ο νέος νόμος προβλέπει την αναπροσαρμογή (σ.σ αύξηση) του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κάθε πενταετία, ανάλογα με τις αλλαγές στο προσδόκιμο ζωής.
Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου
Στο ψήφισμα που υιοθέτησε το ΕΚ την Τετάρτη αναφέρεται ότι τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν δράση προκειμένου να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων τους και την παροχή επαρκών συντάξεων για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό συνταξιούχων της ΕΕ, παρά την τρέχουσα οικονομική κρίση.
Η μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και οι ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι, είναι και αυτά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
«Επί του παρόντος, υπάρχουν τέσσερα άτομα σε ηλικία εργασίας για κάθε άτομο άνω των 65 ετών, μέχρι το 2060 θα υπάρχουν μόνο δύο», αναφέρεταιι στην «Πράσινη Βίβλο» στην οποία απαντά το εν λόγω ψήφισμα.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε από την Ολομέλεια με 535 ψήφους υπέρ, 85 κατά και 57 αποχές.
Η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σχολίασε ότι«αν και τα κράτη μέλη έχουν την κύρια αρμοδιότητα, υπάρχουν πτυχές στις οποίες ο συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σημαντικός. Η γήρανση του πληθυσμού έχει σοβαρές επιπτώσεις, διότι δεν έχουν βάλει όλα τα κράτη μέλη χρήματα στην άκρη για τις συντάξεις τους. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστιες δαπάνες [...] Η εποπτική αρχή θα πρέπει να παρακολουθεί τα συνταξιοδοτικά συστήματα και χρειάζεται να υπάρξει παρότρυνση ορισμένων κρατών μελών προκειμένου να θεσπίσουν ένα ασφαλές και κατάλληλο σύστημα συνταξιοδότησης».
Η κύρια ευθύνη για τις συντάξεις βαρύνει τα κράτη μέλη, τα οποία προχωρούν σε επαναξιολόγηση και μεταρρύθμιση των συστημάτων τους υπό το πρίσμα της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης και της γήρανσης των πληθυσμών τους.
Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν τις χώρες της ΕΕ να διατηρήσουν «σταθερά, αξιόπιστα και βιώσιμα συνταξιοδοτικά συστήματα, καθώς και επαρκή επίπεδα συντάξεων για την καταπολέμηση της φτώχιας στα γηρατειά». Πριν από την πραγματοποίηση των οποιονδήποτε αλλαγών θα πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη διαβούλευση, προσθέτουν στο ψήφισμά τους.
Οι Ευρωπαίοι εργάζονται συνήθως για αρκετούς εργοδότες κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, και πολλοί περνούν περιόδους εργασίας σε διάφορες χώρες της ΕΕ.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν την άρση των εμποδίων στην εσωτερική και διασυνοριακή κινητικότητα, καθώς και την αντιμετώπιση των προβλημάτων αναφορικά με τη μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων εντός ενός κράτους αλλά και μεταξύ διαφορετικών κρατών μελών.
Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν το ευρύ χάσμα μεταξύ της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης (η οποία είναι υπό εξέταση σε ορισμένες χώρες) και την πραγματική ηλικία κατά την οποία πολλοί σταματούν να εργάζονται. Οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την καλύτερη προσαρμογή των χώρων και των συνθηκών εργασίας, καθώς και από την καλύτερη προστασία από ενδεχόμενη απόλυση.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ισότητα των δύο φύλων. Οι ανισότητες στην αγορά εργασίας μεταφράζονται σε χαμηλότερες συντάξεις για τις γυναίκες, οι οποίες αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο φτώχιας στα γηρατειά.
Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανισότητες και να λαμβάνουν υπόψη τους αυτούς τους παράγοντες στον καθορισμό των συνταξιοδοτικών παροχών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου