Οι διαδηλωτές αντιμέτωποι με τη βίαιη καταστολή των καθεστώτων
Οι διαδηλωτές αντιμέτωποι με τη βίαιη καταστολή των καθεστώτων (Φωτογραφία: Associated Press
Copyright 2010
Μανάμα, Μπαχρέιν
Το αίμα αντικυβερνητικών διαδηλωτών βάφει δρόμους και πλατείες στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική. Το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι σκληραίνει την καταστολή, οι δυνάμεις ασφαλείας ανοίγουν αδιακρίτως πυρ στη Βεγγάζη και οι νεκροί ενδέχεται πλέον να ξεπερνούν τους 100. Στο βασίλειο του Μπαχρέιν οι διαδηλωτές επιμένουν παρά τα δακρυγόνα, και ανακαταλαμβάνουν την πλατεία-σύμβολο του Μαργαριταριού,, ενώ η κυβέρνηση αρχίζει διάλογο με την αντιπολίτευση.
Η αστυνομία διαλύει βίαια διαδήλωση στην Αλγερία, αιματηρές συγκρούσεις ξανά στην Υεμένη. Την ίδια ώρα, στο Ιράν η αντιπολίτευση ετοιμάζεται να βγει ξανά στους δρόμους την Κυριακή κατά του καθεστώτος Αχμαντινετζάντ...
Σκληραίνει την καταστολή ο Καντάφι
Ο Μουαμάρ Καντάφι σκληραίνει την καταστολή στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, που συγκεντρώνει τους σφοδρότερους επικριτές κατά του καθεστώτος. Οι νεκροί σε τρεις ημέρες ταραχών ενδέχεται πλέον να ξεπερνούν τους 100.
Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) έκανε λόγο το πρωί του Σαββάτου για τουλάχιστον 84 νεκρούς στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Το απόγευμα ήλθαν πληροφορίες από νοσοκομειακές πηγές στη Βεγγάζη για άλλους 15 νεκρούς. Τα θύματα φέρεται να πυροβολήθηκαν από κομάντος μετά την κηδεία αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει διακοπεί στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εμποδίσει την οργάνωση και το συντονισμό των διαδηλωτών μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Φραγή έχει μπει στο Facebook, καθώς και στo δικτυακό τόπο του Al Jazeera.
Το καθεστώς προειδοποιεί μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης με αντίποινα εάν συνεχιστούν οι ταραχές. Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τις Αρχές της Λιβύης ότι έχουν δώσει εντολή στην αστυνομία να ανοίγει πυρ αδιακρίτως εναντίον διαδηλωτών.
Η κατάσταση στην Τρίπολη είναι ήρεμη. Διαδηλώνουν μόνο υποστηρικτές του Μουαμάρ Καντάφι, του μακροβιότερου ηγέτη στον αραβικό κόσμο, που κυβερνά τη Λιβύη από το 1969.
Επιμένουν οι διαδηλωτές στο Μπαχρέιν
Στο Μπαχρέιν πραγματοποιήθηκαν νέες διαδηλώσεις το Σάββατο, με τις δυνάμεις ασφαλείας να ρίχνουν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος και να φθάνουν αναφορές από το μικροσκοπικό βασίλειο για δεκάδες τραυματίες.
Ο στρατός αποσύρθηκε από την πλατεία του Μαργαριταριού, η οποία έχει μετατραπεί σε σύμβολο της αντικυβερνητικής εξέγερσης. Στρατιώτες είχαν αιματοκυλίσει την προηγούμενες ημέρες την πλατεία, διαλύοντας με τη βία καταυλισμό που είχαν στήσει διαδηλωτές.
Τη θέση του στρατού πήρε η αστυνομία, η οποία έδωσε συνέχεια στην καταστολή με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα κατά του πλήθους, πριν αποσυρθεί και εκείνη από την πλατεία. Δεκάδες πολίτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα.
Αφότου έφυγαν οι αστυνομικοί χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές επέστρεψαν και ανακατέλαβαν την πλατεία του Μαργαριταριού, όπου και παραμένουν.
Ο διάδοχος του θρόνου Χαμάντ αλ-Χαλίφα (με εντολή του οποίου αποσύρθηκε από την πλατεία ο στρατός) φέρεται σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης να ξεκίνησε διάλογο με κόμματα της σιιτικής αντιπολίτευσης.
Στο Μπαχρέιν, ένα μικρό βασίλειο στον Κόλπο, η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σιίτες, αλλά κυβερνάται από το 18ο αιώνα από μια σουνιτική δυναστεία. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς φιλοξενεί το αρχηγείο του Πέμπτου Στόλου.
Φουντώνει η οργή σε Αλγερία και Υεμένη
Στην Αλγερία δεκάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν και πολλοί συνελήφθησαν το Σάββατο κατά την επέμβαση της αστυνομίας για τη διάλυση συγκέντρωσης στην πλατεία της 1ης Μαΐου στο Αλγέρι.
Δεκάτη ημέρα διαδηλώσεων στην Υεμένη με τους πολίτες να βγαίνουν μαζικά στους δρόμους της Σαναά. Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ, ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και τουλάχιστον πέντε τραυματίστηκαν.
** Η αστυνομία στο Κουβέιτ χρησιμοποίησε το Σάββατο δακρυγόνα για να διαλύσει διαδήλωση που πραγματοποίησαν 300 Άραβες, οι οποίοι ζητούσαν να τους δοθεί υπηκοότητα σε χωριό έξω από την πόλη του Κουβέιτ. Τραυματίστηκαν επτά άτομα.
Έτοιμο το νέο Σύνταγμα στην Αίγυπτο
Στην Αίγυπτο, ο Στρατός ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπονται πλέον οι απεργίες, προειδοποιώντας ότι όσοι παραλύουν την παραγωγή στη χώρα θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.
Την ίδια ώρα, το συμβούλιο νομικών που κλήθηκε να προετοιμάσει το νέο Σύνταγμα της μετά Μουμπάρακ εποχής ανακοίνωσε ότι το αναθεωρημένο κείμενο είναι σχεδόν έτοιμο. Το Σύνταγμα πρόκειται να τεθεί σε δημοψήφισμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε, εν τω μεταξύ, ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης -ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών- θα αρθεί εντός εξαμήνου.
Παράλληλα, ένας περιορισμένης έκτασης ανασχηματισμός της αιγυπτιακής μεταβατικής κυβέρνησης θα γίνει σύντομα, ανακοίνωσε ένας στρατιωτικός αξιωματούχος στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ. Όπως εξήγησε, θα αφορά «τρεις ή τέσσερις υπουργούς».
Και νέες διαδηλώσεις στο Ιράν
Στο Ιράν, το κίνημα της αντιπολίτευσης καλεί σε νέες διαδηλώσεις την Κυριακή στη μνήμη των δύο νεαρών που σκοτώθηκαν στις συγκεντρώσεις της περασμένης εβδομάδας κατά του καθεστώτος του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και σε ένδειξη αλληλεγγύης στους πολίτες που εξεγείρονται στη Μέση Ανατολή.
Οι διαδηλώσεις της Κυριακής έρχονται σε ένδειξη συμπαράστασης στους ηγέτες της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί, τους οποίους βουλευτές και υποστηρικτές του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ θέλουν να δουν νεκρούς.
Χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης του Ιράν βγήκαν την Παρασκευή στους δρόμους, ζητώντας την εκτέλεση των ηγετών της αντιπολίτευσης που παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου