Τρίτη 12 Απριλίου 2011

12 Απρίλη 1954: Ο Μπιλ Χάλεϊ και το συγκρότημά του Comets κυκλοφορούν τον δίσκο «Rock Around the Clock», που από πολλούς θεωρείται ως η ληξιαρχική πράξη γέννησης του Rock n Roll

Το «Rock Around the Clock» ήταν το πιο διάσημο τραγούδι του Μπιλ Χάλεϊ και εκείνο που σηματοδότησε την αρχή του ροκ εν ρολ. Πρωτοπόρος και πρωτεργάτης του rock and roll βοήθησε σημαντικά ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστό το νέο μουσικό είδος.



Το ξεκίνημα του ήταν γεμάτο από αποτυχίες μέχρι να γίνει διάσημος, αλλά και όταν έγινε γρήγορα επισκιάστηκε από τον Έλβις Πρίσλεϊ.

Συγγενικό του πρόσωπο αναφέρει: «Οταν ο Μπίλι ήταν 15 ετών, άφησε το σπίτι αναζητώντας τον σκληρό δρόμο της επιτυχίας και της φήμης. Τα επόμενα χρόνια, η ιστορία συνεχίστηκε σαν παραμύθι. Ο Μπίλι υπέφερε από την φτώχεια. Αργότερα βρήκε δουλειά στην διάσημη μπάντα «Down Homers». Σύντομα όμως αποφάσισε να πάρει τα ηνία της καριέρας του στα χέρια και να προχωρήσει μόνος του».

Η αναγνώριση άργησε και πάλι. Εν τω μεταξύ όμως ο Μπίλι Χάλεϊ εργαζόταν περιστασιακά ως μουσικός παραγωγός και διηύθυνε την δική του μπάντα, γνωστή ως Bill Haley's Saddlemen, όνομα που παραπέμπει στο στυλ Western. Συνέχιζαν να παίζουν σε κλαμπ μέχρι το 1951 οπότε έκαναν την πρώτη τους ηχογράφηση.

Η μπάντα μετονομάστηκε ένα χρόνο αργότερα σε Bill Haley with Haley's Comets (ο Μπιλ Χάλεϊ και οι κομήτες του).

Τα πράγματα άλλαξαν το 1953, όταν το τραγούδι «Rock Around the Clock» γράφτηκε για τον Μπιλ. Ηχογραφήθηκε τον επόμενο χρόνο αλλά δεν έγινε μεγάλη επιτυχία αμέσως. Καλύτερη τύχη είχε το τραγούδι «Shake, Rattle and Roll» και το «See You Later, Alligator». Το «Rock Around the Clock» σημείωσε τεράστια επιτυχία μετά την προβολη του στην ταινία «Η Ζούγκλα του Μαυροπίνακα».

Πέραν του τραγουδιού ο Μπίλι έπαιξε και σε δυο ταινίες το Rock Around the Clock και Don't Knock the Rock, και οι δύο το1956. Την επιτυχία των τραγουδιών ακολούθησαν οι περιοδείες σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική.

Η ζωή του σημαδεύτηκε από τον αλκοολισμό τον οποίο παραδέχτηκε δημόσια. Η καριέρα του όμως παρέμεινε υποτονική το επόμενο διάστημα. Μετά την εμφάνιση μπροστά στην βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ το 1979, ο Χάλεϊ έκανε κάποιες περιοδείες την Νότια Αφρική. Σχεδίαζε περιοδεία στην Γερμανία την οποία όμως ακύρωσε όταν του διέγνωσαν όγκο στον εγκέφαλο.

Έφυγε από την ζωή στις 9 Φεβρουαρίου του 1981, σε ηλικία 56 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου