Τρίτη 12 Απριλίου 2011

''ΟΧΙ'' ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ

Απέρριψαν οι Λίβυοι εξεγερμένοι το ειρηνευτικό σχέδιο της Αφρικανικής Ένωσης, υποστηρίζοντας ότι δεν ικανοποιεί το βασικό τους αίτημα, που είναι η αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι από την εξουσία αλλά και γιατί προτείνει την αναμόρφωση του παρόντος συστήματος που οι ίδιοι επιθυμούν την αλλαγή του...


"Η πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης δεν περιλαμβάνει την αποχώρηση του Καντάφι και των γιων του από τη λιβυκή πολιτική σκηνή, επομένως είναι παρωχημένη", ανέφερε ο επικεφαλής του Συμβουλίου των εξεγερμένων, Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, σε συνέντευξη Τύπου στη Βεγγάζη, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο από την πρώτη κιόλας ημέρα σύστασής του απαιτεί την αποχώρηση του Καντάφι.
"Η πρωτοβουλία αναφέρεται και σε μεταρρυθμίσεις στο υπάρχον λιβυκό σύστημα και αυτό είναι επίσης εντελώς απαράδεκτο", πρόσθεσε ο κ. Τζαλίλ.
Την Δευτέρα πάντως, οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν ξανά τη Μιζουράτα, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας 20.
Σύμφωνα με τους εξεγερμένους, δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη βομβάρδιζαν την πόλη όλο το πρωί. Σχετικά με τις συνεχείς επιθέσεις στη Μιζουράτα, η Unicef ζήτησε τον τερματισμό τους, υπογραμμίζοντας ότι μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και πολλά παιδιά.
Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να επιτίθεται στις δυνάμεις του Καντάφι, όσο αυτές συνεχίζουν να απειλούν αμάχους, δήλωσε αξιωματούχος της βορειοατλαντικής συμμαχίας.
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα ζήτησε από το ΝΑΤΟ να σταματήσει τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών στόχων για να δώσει "μια ευκαιρία" στην εκεχειρία, αφού ο Καντάφι αποδέχθηκε το λεγόμενο οδικό χάρτη της Αφρικανικής Ένωσης για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Λιβύη, στον οποίο περιλαμβάνεται η άμεση κατάπαυση του πυρός.
"Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση σε δυνάμεις που απειλούν πολίτες και οι επιχειρήσεις μας θα συνεχιστούν", δήλωσε προς το πρακτορείο Reuters αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ζητώντας να μην κατονομαστεί.
"Αεροσκάφη μας εξακολουθούν να πετούν και όποτε βλέπουμε μια απειλή εναντίον αμάχων, θα εμπλεκόμαστε", τόνισε ο αξιωματούχος.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως κυβερνητικές δυνάμεις έβαλλαν σήμερα το πρωί με πυροβόλα εναντίον της πόλης Μιζουράτα.
"Δεν φαίνεται ότι αυτή η ένδειξη για μια ειρηνευτική συμφωνία έχει αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε ουσία", τόνισε ο αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου