Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Στο πανεπιστήμιο με… εκκαθαριστικό εφορίας


Εδώ ο κόσμος χάνεται και η Αννο.... . 
Πρόεδρε σταμάτα τις βόλτες και δες τι γίνεται. Μάζεψε τους. Άλλαξε τους. Κάνε κάτι . Τη μια μας λέει να κάνουμε επίσημη γλώσσα τα Αγγλικά , την άλλη επινοεί νέους τρόπους εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Δεν είναι ανίκανη. Είναι επικίνδυνη!G.Z!!!

Η φορολογική δήλωση γίνεται… βάση εισαγωγής στο πανεπιστήμιο. Ρωγμή στο αδιάβλητο των πανελλαδικών εξετάσεων δημιουργεί νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Παιδείας, το οποίο καταργεί πλήρως τις μετεγγραφές και παραχωρεί το 20% των θέσεων εισακτέων σε ομάδες με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.



Το νέο σύστημα πρόσβασης αναμένεται να ελεγχθεί αυστηρά για τη συνταγματικότητά του, καθώς παραβιάζει την αρχή της αξιοκρατίας δίνοντας προβάδισμα στους γόνους των φοροφυγάδων, ενώ αφαιρεί από κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, όπως είναι οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι, το δικαίωμα της μετεγγραφής στον τόπο διαμονής της οικογένειας.

Ανατροπή εκ θεμελίων

Το νομοσχέδιο-μαμούθ του υπουργείου Παιδείας κατατέθηκε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της απεργίας των δημοσιογράφων. Με τις υπογραφές του μισού Υπουργικού Συμβουλίου ανατρέπει εκ θεμελίων το σύστημα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση στο παρά πέντε των πανελλαδικών εξετάσεων και αποτελεί κίνητρο φοροδιαφυγής.

Οι επίμαχες διατάξεις δίνουν τη δυνατότητα, π.χ., στον πλούσιο φοροφυγά που δηλώνει ετήσιο εισόδημα στο ύψος του μηνιαίου ενοικίου του γραφείου του να επωφεληθεί και να διασφαλίσει την εισαγωγή του παιδιού του με λίγα μόρια σε υψηλόβαθμη σχολή, καθώς από φέτος η περίπτωση των υποψηφίων με αδελφό φοιτητή και οικογενειακό εισόδημα κάτω των 50.000 ευρώ αποκτά ειδικό ποσοστό θέσεων εισακτέων στα Ιδρύματα του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης.

Οι «λοιπές διατάξεις» του νομοσχεδίου, που αναπτύσσεται σε 60 άρθρα και 125 σελίδες, επεμβαίνουν στο DNA του συστήματος πρόσβασης αλλάζοντας τους κανόνες των Πανελλαδικών, ενώ απομένουν μόλις 12 εργάσιμες ημέρες πριν από την έναρξή τους. Ειδικότερα:

Η επίδοση στις Πανελλαδικές παύει να είναι το μοναδικό και αδιάβλητο κριτήριο εισαγωγής και αναμιγνύεται με κριτήρια τα οποία πιστοποιούνται με διαβλητούς τρόπους, όπως είναι η φορολογική δήλωση.

Καταργούνται οι μετεγγραφές και αντικαθίστανται από ειδικό ποσοστό θέσεων (20% του συνολικού αριθμού εισακτέων) που μοιράζεται στις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες των πολυτέκνων, των τριτέκνων, των ορφανών κ.λπ. Η σχετική ρύθμιση θα δημιουργήσει μία άνευ προηγουμένου περιπλοκή καθώς υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών με 11.000 μόρια ενδέχεται να εισαχθούν στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο διαγωνιζόμενοι μεταξύ τους στο πλαίσιο του ειδικού ποσοστού, ενώ το παιδί πολυτέκνου με 18.000 μόρια και οικογενειακή εστία στην Αθήνα μπορεί να «εξοριστεί» στη Νομική Κομοτηνής, επειδή εντίμως η οικογένειά του δήλωσε εισόδημα 50.001 ευρώ. Εύλογα οι «λοιπές διατάξεις» του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας έχουν προκαλέσει την οργή της Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων.

Αιφνιδίως μέσω του νομοσχεδίου καταργείται η ρύθμιση που εξασφάλιζε στους αποφοίτους των δύο τελευταίων ετών τη δυνατότητα να παίρνουν μέρος στη διαδικασία επιλογής με την παλιά τους βαθμολογία διεκδικώντας το 10% των θέσεων εισακτέων. Οπως αναφέρεται, το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 θα είναι το τελευταίο κατά το οποίο θα ισχύσει η σχετική ρύθμιση. Από το υπουργείο Παιδείας δεν έδιναν χθες καμία διευκρίνιση για τους αποφοίτους του 2010 που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα χρήσης της ρύθμισης για φέτος και του χρόνου ούτε για τους μαθητές που αποφοιτούν φέτος με την προσδοκία να κάνουν χρήση της ρύθμισης το 2012 και το 2013.

Παρά τη διαβεβαίωση επίσημης ανακοίνωσης του υπουργείου Παιδείας ότι θα είναι ισότιμοι οι δύο τύποι απολυτηρίου που καθιερώνονται από φέτος, το ένα με πανελλαδικές εξετάσεις και το άλλο με ενδοσχολικές, η σχετική ρύθμιση κάθε άλλο παρά περιέχει τέτοια αναφορά. Αντιθέτως, θεσμοθετείται η διάκριση των δύο απολυτηρίων καθώς ορίζεται κατηγορηματικά ότι «στο σώμα του απολυτηρίου που αποκτήθηκε με ενδοσχολικές εξετάσεις θα αναγράφεται ότι αποκτήθηκε με αυτό τον τρόπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου