Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Επί τάπητος μπήκαν οι επεμβάσεις στις Δημόσιες Επιχειρήσεις, το Ασφαλιστικό και η υστέρηση των φορολογικών εσόδων κατά τις χθεσινές συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με τα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Απασχόλησης και Υποδομών.
Μπορεί να πέρασε ένας μήνας από την τελευταία επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, αλλά δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα κυρίως στο επίμαχο ζήτημα των εσόδων, όπου δεν φαίνεται να εντοπίζουν βελτίωση. Η υστέρηση μήνα με το μήνα διογκώνεται ξεπερνώντας τα 2 δισ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του έτους (βάσει ετήσιου στόχου), μετά και την ασθενή ανάκαμψη του περασμένου Απριλίου, που σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία κινείται κοντά στο 3,5%.
Το γεγονός φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη οριστικοποίησης των συμπληρωματικών μέτρων, που κατά το οικονομικό επιτελείο φτάνουν στα 3 δισ. ευρώ προς το παρόν -αν και οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίζονται να κάνουν κρούση για μεγαλύτερου ύψους μέτρα.
Το ζήτημα τέθηκε και στις πρώτες συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διάρκεια των οποίων εξετάστηκε εκτενώς και ο φιλόδοξος στόχος των εσόδων 11,8 δισ. ευρώ βάσει του Επιχειρησιακού Προγράμματος κατά της Φοροδιαφυγής την περίοδο 2011 -2015, για τον οποίο φέρονται να έχουν υποβάλει τις ενστάσεις τους και να ζητούν πλήρη ποσοστικοποίηση στόχων και εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση μη επίτευξής του. Αλλα τεχνικά κλιμάκια που βρέθηκαν στα υπουργεία Υποδομών και Απασχόλησης έθεσαν το «μάζεμα» των ΔΕΚΟ και δη τις περικοπές στις αποδοχές, ενώ άνοιξαν και οι συζητήσεις για τις επεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, που σε αυτή τη δεύτερη φάση θα αγγίξει και τις επικουρικές συντάξεις.
Ο δημοσιονομικός έλεγχος των τεχνικών κλιμακίων θα κρίνει και την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ, για την οποία, σύμφωνα με τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, δεν υπάρχει καμία απολύτως εμπλοκή. Αλλωστε, η κυβέρνηση «προνόησε», όπως λένε οι ίδιοι, να φέρει νωρίτερα το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) προς ικανοποίηση των δανειστών, ώστε να απεμπλακούν οι υπόλοιπες δόσεις 57 δισ. ευρώ.
Ερχονται μεσοβδόμαδα
Οι επικεφαλής της τρόικας, Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ και Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, που θα αφιχθούν στην Αθήνα πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, θα δώσουν το τελικό «ΟΚ» για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης και θα κάνουν τις τελευταίες διαπραγματεύσεις πριν επικυρώσουν τα πακέτα των μέτρων 26 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου Στήριξης και των 50 δισ. ευρώ από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας εν όψει της κατάθεσης στη Βουλή στις 15 Μαΐου.
* Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν συναντήσεις και με στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος για τις εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ θα περάσουν από όλα τα επίμαχα υπουργεία δεδομένου του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός τους για την κατάργηση και συγχώνευση φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου, τη συρρίκνωση των ΟΤΑ, το Ενιαίο Μισθολόγιο, τις περικοπές στην υγεία, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, την οποία το οικονομικό επιτελείο τη μεταθέτει για το φθινόπωρο, την περικοπή των οικογενειακών και προνοιακών επιδομάτων, την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μέσω του τραπεζικού συστήματος που απολαμβάνει τις κρατικές εγγυήσεις και τα δάνεια, την ένταξη των τραπεζοϋπαλλήλων σε εργασιακό καθεστώς ιδιωτικού τομέα, ενώ βαρύτητα δίνουν και στις ιδιωτικοποιήσεις των τριών τραπεζών, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εκτός των υπολοίπων αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ κ.λπ.) και δη των ακινήτων του Δημοσίου που θα πάρουν το δρόμο της εκποίησης. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου