Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασία με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, που έχει στήσει μια γέφυρα μεταφοράς παιδιών από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.
Μετά την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Παιδική Εργασία της Χάγης, που έλαβε χώρα το Μάιο του 2010 στην Ολλανδία, προέκυψε το σημαντικό έγγραφο «Χάρτης για την επίτευξη της εξάλειψης των Χειρότερων Μορφών Παιδικής Εργασίας έως το 2016».
Στο έγγραφο αυτό, το οποίο υποστήριξε και επηρέασε ενεργά η UNICEF ως μέλος της συντακτικής επιτροπής, συμπεριλαμβάνονται αναφορές και στα δύο προαιρετικά πρωτόκολλα της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (το ένα για την προστασία των παιδιών από σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση και το άλλο για την προστασία των παιδιών στις ένοπλες συρράξεις), στα Συστήματα Παιδικής Προστασίας, στη σπουδαιότητα της συμμετοχής των παιδιών καθώς και κατηγορηματική αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μετανάστες και στον Αγροτικό τομέα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας στη Συνδιάσκεψη αυτή μέσα από έκθεση με τίτλο «Επιταχύνοντας τις δράσεις ενάντια στην Παιδική Εργασία» επισημαίνονται:
Ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται παγκοσμίως μειώθηκε κατά 3% από 222 εκατομμύρια το 2004 σε 215 εκατομμύρια το 2008.
Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των παιδιών σε επικίνδυνες εργασίες, που συχνά χρησιμοποιείται ως μέτρο της έκτασης που έχουν οι χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας, μειώθηκε, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών κάτω των 15 ετών, όμως υπάρχει επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Παρά την πρόοδο, 115 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να απασχολούνται σε επικίνδυνες εργασίες.
Η μεγαλύτερη πρόοδος κατά της παιδικής εργασίας σημειώθηκε κυρίως μεταξύ των παιδιών ηλικίας 5 – 14 ετών (μείωση 10%).
Η παιδική εργασία μεταξύ των κοριτσιών μειώθηκε κατά 15% παγκοσμίως αλλά αυξήθηκε μεταξύ των αγοριών κατά 7% ενώ η παιδική εργασία στις ηλικίες 15 -17 ετών αυξήθηκε κατά 20%.
Τα περισσότερα παιδιά που εργάζονται εξακολουθούν να απασχολούνται στη γεωργία.
Μόνο ένα στα πέντε παιδιά που εργάζονται αμείβεται.
Για την αξιολόγηση της προόδου από την εφαρμογή του Χάρτη για την επίτευξη της εξάλειψης των Χειρότερων Μορφών Παιδικής Εργασίας έως το 2016, προγραμματίζεται επαναληπτική συνάντηση στη Βραζιλία το 2013.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου