Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ


Μέχρι το 1961, το έτος ίδρυσης της Διεθνούς Αμνηστίας, μόνο 9 χώρες ανά τον κόσμο είχαν καταργήσει την θανατική ποινή για όλα τα εγκλήματα, ενώ η πρακτική αυτή δεν θεωρούνταν καν μέρος της θεματολογίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
50 χρόνια αργότερα, η παγκόσμια τάση για την κατάργησή της είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Η συνεισφορά της Διεθνούς Αμνηστίας σε αυτήν την εξέλιξη είναι θεμελιώδης.

Σχεδόν αμέσως μετά την ίδρυσή της, η οργάνωση ξεκίνησε να στέλνει εκκλήσεις που στόχευαν στην αποτροπή των εκτελέσεων των κρατουμένων συνείδησης, αλλά σύντομα διεύρυνε το πεδίο δράσης της ζητώντας την καθολική κατάργηση της θανατικής ποινής ανεξαρτήτως εγκλήματος, χαρακτηριστικών του εγκληματία, αλλά και ανεξαρτήτως της μεθόδου εκτέλεσης. Η συνολική δράση της οργάνωσης σχετικά με τη θανατική ποινή περιλαμβάνει:

Την ενασχόληση με ατομικές υποθέσεις θανατοποινιτών.
Δράσεις που στοχεύουν στη ενδυνάμωση του διεθνούς δικαίου και την καθολική κατάργηση του απάνθρωπου αυτού θεσμού, τόσο σε εθνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Άσκηση πίεσης για την υιοθέτηση ενός επισήμου μορατόριουμ, από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών, που να σχετίζεται με τη χρήση της θανατικής ποινής και τη μείωση του αριθμού των αδικημάτων που επισύρουν την ποινή αυτή, με απώτερο στόχο την κατάργησή της.
Την παρακολούθηση των εξελίξεων σε σχέση με το θέμα αυτό διεθνώς.
Την ενδυνάμωση του κινήματος που αποσκοπεί στην κατάργηση της θανατικής ποινής σε παγκόσμια κλίμακα.
Ετήσια στατιστικά στοιχεία

Σήμερα, πάνω από τα 2/3 των κρατών παγκοσμίως έχουν καταργήσει την θανατική ποινή πρακτικά ή με νόμο.
To 2010, πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 527 εκτελέσεις σε τουλάχιστον 23 χώρες, χωρίς να προσμετρώνται σε αυτόν τον αριθμό οι χιλιάδες εκτελέσεις που πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα, κατά την διάρκεια του χρόνου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εκτελέσεων έλαβε χώρα σε Κινα, Ιράν, Βορεια Κορέα, Υεμένη και ΗΠΑ.


Η Γκαμπόν κατήργησε την θανατική ποινή από το Συνταγμά της, ανεβάζοντας τον αριθμό των χωρων που έχουν καταργήσει την θανατική ποινή για όλα τα εγλήματα σε 96. Άλλες 34 μέχρι στιγμής την έχουν καταργήσει στην πράξη, ενώ άλλες 9 χώρες την έχουν καταργήσει για κοινά εγκλήματα.
Η Μογγολία έθεσε σε ισχύ μορατόριουμ με απώτερο σκοπό την κατάργησή του απάνθρωπου αυτού θεσμού.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας προέβει σε μία απόφαση ορόσημο, σύμφωνα με την οποία αν το έγκλημα που επισύρει θανατική ποινή είναι αποτέλεσμα κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων τότε η ποινή μπορεί να τροποποιηθεί.

Στην Κίνα έχουν προταθεί τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην μείωση του συνολικού αριθμού των εγκλημάτων που τιμωρούνται με εκτέλεση από 68 σε 55. Πτωτική τάση στον αριθμό των εκτελέσεων παρατηρείται τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στη Μέση Ανατολή, αλλά και τη Βόρεια Αφρική, σε σχέση με το 2009. Η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που προέβη σε εκτέλεση ήταν η Λευκορωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου