Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα - Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την κατάσταση στη Σομαλία


Φωτογραφία από τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη ΣομαλίαΤον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στη Σομαλία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον λιμό, κρούουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να βελτιωθεί η βοήθεια που παρέχεται στη χώρα και να αρθούν όλα τα εμπόδια που μπλοκάρουν την επέκταση της ανεξάρτητης ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα στη χώρα. Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες γιατρών.


«Πρόσφατα μια μητέρα και ο σύζυγός της έφεραν ένα δίχρονο αγόρι που λεγόταν Γιουσούφ. Ήταν μόνο κόκαλα και δέρμα. Ήταν τόσο αδύναμο που με δυσκολία μπορούσε ακόμη και να αναπνεύσει. Ήταν σε τόσο άσχημη κατάσταση που έπρεπε να ακούσεις τους σφυγμούς του με στηθοσκόπιο για να διαπιστώσεις ότι είναι ακόμα ζωντανός. Οι γονείς του είχαν παραιτηθεί-πίστευαν ότι δεν είχε καμία πιθανότητα να ζήσει και ήθελαν να φύγουν για να φροντίσουν τα υπόλοιπα παιδιά τους» λέει ο Χουσεΐν Σεΐχ Κασίμ, από ένα νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

»Βάλαμε το παιδί στην εντατική μονάδα και για δύο ώρες προσπαθούσαμε να το επαναφέρουμε στη ζωή. Τελικά άνοιξε τα μάτια του και του δώσαμε ειδικό γάλα και τροφή με σωληνάκι. Μετά από 24 ώρες άρχισε να κινεί τα άκρα του. Ήταν η στιγμή που ξαφνικά φωτίστηκε το πρόσωπο της μητέρας του. Μπορούσες να δεις και πάλι την ελπίδα στο πρόσωπό της.

»Μετά από μια εβδομάδα ο Γιουσούφ δε χρειαζόταν να τρέφεται με σωληνάκι. Μπορούσε να πιει γάλα μόνος του, μπορούσε να πει «μαμά», και να σου χαμογελά όταν φώναζες το όνομά του. Μέσα σε δέκα μέρες το βάρος του είχε υπερ-τριπλασιαστεί.

Μετά από τρεις εβδομάδες στο νοσοκομείο μας, ο Γιουσούφ μπορούσε να παίξει με τα άλλα παιδιά. Ο πατέρας του ήρθε να τον πάρει και ήταν εξαιρετικά χαρούμενος».

Όπως επισημαίνουν οι ΓΧΣ, για να γίνει εκτίμηση των συνολικών αναγκών του πληθυσμού και να επεκταθεί η επείγουσα ανταπόκριση σε αυτό το πολύπλοκο περιβάλλον, είναι ουσιαστικής σημασίας η ανεξάρτητη και άμεση πρόσβαση στο εσωτερικό της χώρας.

«Όσοι άνθρωποι πλήττονται θα έπρεπε να λάβουν βοήθεια είτε όταν βρίσκονται στη Σομαλία, είτε όταν καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες» δήλωσε ο Ζαν Κλεμέντ Καμπρόλ, διευθυντής επιχειρήσεων των ΓΧΣ.

«Η Κένυα και η Αιθιοπία φιλοξενούν τη συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων Σομαλών και θα έπρεπε να ιεραρχήσουν το άνοιγμα νέων καταυλισμών καθώς και να βελτιώσουν τις συνθήκες σε όσους ήδη υπάρχουν. Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα φέρει εξίσου την ευθύνη να βοηθήσει τους Σομαλούς που αναζητούν καταφύγιο, διασφαλίζοντας αποτελεσματική καταγραφή, επαρκείς μερίδες τροφής και καταφύγιο στους ήδη υπάρχοντες και τους νέους καταυλισμούς. Οι γραφειοκρατικοί περιορισμοί και τα εμπόδια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή προκαλούν περιττές καθυστερήσεις, ενώ θα έπρεπε να ληφθούν όλα τα μέτρα για να ανταποκριθούμε σε αυτό το επείγον» προσθέτει.

«Τα επισιτιστικά μας κέντρα είναι ασφυκτικά γεμάτα και σε σύγκριση με πέρυσι δέχονται εβδομαδιαίως επταπλάσιο αριθμό ασθενών σε συγκεκριμένες περιοχές» τόνισε ο Αρτζάν Χεχενκαμπ, γενικός διευθυντής των ΓΧΣ.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου των ΓΧΣ, Ούνι Καρουνακάρα, οι συγκρούσεις στη Σομαλία, οι περιορισμοί που υπάρχουν για τις πτήσεις που μεταφέρουν προμήθειες και διεθνές ανθρωπιστικό προσωπικό, καθώς και τα διοικητικά εμπόδια έχουν συμβάλλει αισθητά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Σομαλοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου