Την ώρα που ακόμα και οι επικεφαλής των κορυφαίων διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών δείχνουν να … απηύδισαν με τη στάση των Ευρωπαίων, κυρίως δε των Γερμανών, οι τελευταίοι φαίνεται πως οδεύουν προς τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης έχοντας...
ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ τη λύση που είναι … διατεθειμένοι να προσυπογράψουν. Μια λύση, που όπως φρόντισε να μας προειδοποιήσει η κυρία Μέρκελ, δεν θα απαντά συνολικά στο ελληνικό πρόβλημα χρέους, πολλώ δε μάλλον στο ευρύτερο ευρωπαϊκό, αλλά μια πρόσφορη για τα συμφέροντα των γερμανικών τραπεζών – και τα πολιτικά συμφέροντα του Βερολίνου – προσωρινή αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα για ένα εύλογο χρονικό διάστημα!
Αυτή η λύση σε κάθε περίπτωση ενέχει την … βεβαιότητα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» για την Ελλάδα, καθώς προβλέπει ουσιαστικά μια «συντεταγμένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους». Τη συγκεκριμένη … συνταγή προκρίνουν οι «5 σοφοί» οικονομικοί σύμβουλοι της Γερμανίδας Καγκελαρίου, και μάλιστα την δημοσιοποιούν μέσω της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο φύλλο της Τετάρτης.
Σύμφωνα με αυτή την πρόταση προβλέπεται μια δραστική απομείωση - κατά 50% - της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που λήγουν ως το 2014 σε συνδυασμό με ανταλλαγή ομολόγων, με νέα, που θα εκδώσει – και θα εγγυηθεί με την ανώτατη αξιολόγηση ΑΑΑ – ο προσωρινός μηχανισμός EFSF. Με τον τρόπο αυτό οι «σοφοί» της Μέρκελ εκτιμούν πως το ελληνικό χρέος θα μειωθεί αυτοστιγμεί στο 106% (από το 150% που προβλέπεται να αγγίζει οσονούπω) και παράλληλα διασφαλίζεται η ΜΗ μετάσταση της κρίσης στην καρδιά της Ευρωζώνης, με πρώτη την ίδια τη Γερμανία.
Στο … πλευρό τους έχουν και τα στοιχεία που δείχνουν πως οι γερμανικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες – κάτοχοι ελληνικών ομολόγων ουσιαστικά μπορούν να αντέξουν μια απομείωση κατά 30% με 50% της έκθεσής τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Τον σχετικό υπολογισμό έκανε το γερμανικό Ινστιτούτου Λογιστών (IDW). Λεπτομέρεια: οι Γερμανοί … λογιστές θεωρούν δεδομένες τις απομειώσεις για τις γερμανικές τράπεζες καθώς θεωρούν «αναπόφευκτη» τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους. Αυτό τιμολογείται και αξιολογείται από τους οίκους ως «επιλεκτική χρεοκοπία» για να μην ξεχνιόμαστε …
ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΤΟΥ ΔΝΤ
Την ίδια ώρα πάντως εκείνο που είναι ηλίου φαεινότερο είναι το πόσο έχουν αργήσει οι Ευρωπαίοι να λάβουν επιτέλους μιαν απόφαση και το πόσο φοβούνται οι επικεφαλής κορυφαίων οργανισμών τις επιπτώσεις μιας τέτοιας … συμπεριφοράς! Τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Λυκ Εβεράετ περί αναγκαιότητας ενίσχυσης των υφιστάμενων μηχανισμών διάσωσης και περί ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών τις ξέρουμε. Εκείνο που χρήζει περαιτέρω μνείας είναι η … αγανάκτηση των στελεχών του ΔΝΤ που σε κάθε ευκαιρία πλέον δηλώνουν ότι μια νέα καθυστέρηση της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους «είναι πολύ επικίνδυνη και πολύ δαπανηρή για την παγκόσμια οικονομία»!
Άποψη με την οποία ουσιαστικά συντάσσεται και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ που ερωτήθηκε από βελγική εφημερίδα σχετικά με την έκτακτη σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης την Πέμπτη και απάντησε ευθέως ότι «δεν πρέπει να υποεκτιμηθεί η πολυπλοκότητα της κατάστασης από τους Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες». Και απηύθυνε έκκληση για «ένα συνολικό πακέτο προκειμένου να αποκατασταθεί η παγκόσμια εμπιστοσύνη και ψυχολογία» ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου