Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφάλειας - Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Χάμα, κατά κατοικημένων περιοχών βάλλει ο στρατός


Άρματα μάχης κινούνται μέσα στη ΧάμαΠόλη υπό πολιορκία και υπό τα πυρά αρμάτων μάχης παραμένει η Χάμα στη Συρία, με το καθεστώς να επιλέγει για άλλη μία φορά τους τελευταίους μήνες το δρόμο της αιματηρής καταστολής αψηφώντας τη διεθνή κοινότητα. Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το βράδυ της Δευτέρας



Με τους βομβαρδισμούς και τα πυρά να συνεχίζονται όλη τη ημέρα, οι κάτοικοι της Χάμα αναφέρουν ότι οι βομβαρδισμοί από το απόγευμα της Δευτέρας άρχισαν εκ νέου με μεγάλη αγριότητα και σε κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με κατοίκους, πρόκειται για βολές αρμάτων που άρχισαν να ρίχνονται αδιακρίτως από τη συνοικία αλ Μπιλάλ λίγο μετά τη δύση του ηλίου, όταν τέλειωσε η νηστεία για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού που άρχισε τη Δευτέρα.

Ακολούθησαν βολές στη συνοικία Τζαρτζμέχ, στον ανατολικό τομέα και, τέλος, βολές πολύ κοντά στο τζαμί της συνοικίας Ομαρ μπιν αλ Χατάμπ, στο βόρειο τομέα της πόλης

«Για λίγη ώρα, η μία βολή απείχε χρονικά από την επόμενη μόλις 10 δευτερόλεπτα», ανέφερε ένας απ τους αυτόπτες μάρτυρες, μιλώντας με το Reuters.

Οι κάτοικοι ήταν έτοιμοι να προσέλθουν στα τεμένη για τις βραδινές προσευχές και φαίνεται ότι ο βομβαρδισμός αποσκοπούσε στο να διαλύσει το πλήθος που ενδεχομένως θα κατέβαινε μεγάλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις.

Το διήμερο βομβαρδισμών και δολοφονιών από τους στρατιώτες στη Χάμα έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 140 ανθρώπους.

Εντωμεταξύ, το απόγευμα της Δευτέρας συγκαλείται εκτάκτως στα Ηνωμένα Έθνη το Συμβούλιο Ασφαλείας για να ενημερωθεί και να εξετάσει κεκλεισμένων των θυρών την κατάσταση στη Συρία. Την σύσκεψη συγκάλεσε η Γερμανία.

Παρά το ότι μέχρι στιγμής έχουν αποφασιστεί κυρώσεις κατά της ηγεσίας της χώρας, το Συμβούλιο αδυνατεί να προχωρήσει σε δραστικότερα μέτρα λόγω των διαφωνιών των μελών του –μόνιμων και προσωρινών– για την ακολουθούμενη τακτική. Πάντως η πιο πρόσφατη σφαγή στη Χάμα ίσως είναι η αφορμή για μία μεταστροφή της στάσης της διεθνούς κοινότητας.

Η Ρωσία και η Κίνα, που διατηρούν φιλικές σχέσεις με τη Δαμασκό, έχουν απειλήσει να μποϊκοτάρουν ένα προσχέδιο που είχαν κυκλοφορήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες χώρες της δυτικής Ευρώπης. Η Βραζιλία, η Ινδία αλλά και ο Λίβανος που μετέχουν ως μη μονιά μέλη επίσης αντιτίθενται στο σχέδιο.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει σε όλους τους τόνους τον αποτροπιασμό τους για τα γεγονότα και έχουν ζητήσει την απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Πάντως μία στρατιωτική επέμβαση στα πρότυπα της Λιβύης (όπου το στρατιωτικό τέλμα είναι εμφανές) είναι ένα ενδεχόμενο που δεν εξετάζουν οι δυτικές χώρες.

Σε κάθε περίπτωση, η καταδίκη της διεθνούς κοινότητας για τη σφαγή στη Χάμα και τη καταστολή των αντικαθεστωτικών ενεργειών των πέντε τελευταίων μηνών δεν πτοούν τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος αποδίδει τα γεγονότα σε «συνωμοσία για την υπονόμευση της εθνικής ενότητας της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου