Κρίσιμη θεωρείται αυτή η εβδομάδα όσον αφορά στην πορεία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, καθώς αναμένονται σημαντικές αποφάσεις και εξελίξεις που με τη σειρά τους θα επιφέρουν ενδεχομένως αλλαγές και πιέσεις στις κυβερνήσεις για πιο ριζικές λύσεις. Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και o διεθνής τύπος, οξύνουν τις πιέσεις τους προς την Ελλάδα. Ο χρόνος για να πάρει η ελληνική κυβέρνηση τις αποφάσεις που απαιτούνται «είναι προφανώς εξαιρετικά σύντομος», διαμηνύει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενώ ο υπουργός, Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιεί ότι μόνο με το «πράσινο φως» της τρόικας θα μπορέσει η Ελλάδα να λάβει την 6η δόση των δανείων, επιτείνοντας το θρίλερ των τελευταίων εβδομάδων.
«Πρέπει να το ξέρουν αυτό στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν περιθώρια αποφάσεων», δήλωσε ο Σόιμπλε ανοίγοντας τη συζήτηση στη γερμανική Βουλή για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2012. Συμπλήρωσε, δε, ότι η υποστήριξη των χωρών της Ευρωζώνης μπορεί να ισχύει μόνο σαν «βοήθεια για την αυτοβοήθεια». Ομολόγησε ότι πρόκειται για πορεία δύσκολη, όπως έδειξαν οι εσωτερικές αντιδράσεις στις πληττόμενες χώρες, οι οποίες αποφάσισαν σκληρά μέτρα για τη μείωση του χρέους, ωστόσο, τόνισε ότι «η εικόνα της άνετης αιώρας είναι σίγουρα λανθασμένη».
Ο Σόιμπλε υποστήριξε ότι η λύση στην κρίση βρίσκεται στη «φιλική προς την ανάπτυξη πολιτική περιορισμού του χρέους», ενώ υπογράμμισε ότι οι «δομικές μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος δρόμος εξόδου από την κρίση». Τόνισε, μάλιστα, την ανάγκη να υπάρξει μία στροφή μακριά από τον «στηριζόμενο στα χρέη καπιταλισμό», όπως τον χαρακτήρισε για την πολιτική δανεισμού που εφαρμόστηκε τις τελευταίες δεκαετίες.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, την Τετάρτη αναμένεται η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για την αγωγή Γερμανών βουλευτών που θεωρούν παράνομη τη συμμετοχή του Βερολίνου στα πακέτα διάσωσης. Στη Γερμανία, ωστόσο, σημειώθηκε ήδη το πρώτο «αντάρτικο».
Γερμανία: «Αντάρτικο» από 25 κυβερνητικούς βουλευτές στον μηχανισμό στήριξης
Παρά τις διαβεβαιώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει ούτε ευρώ αν δεν εφαρμόσει όσα έχει υποσχεθεί, υπήρξαν σημαντικές διαρροές κατά την κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τον ενισχυμένο μηχανισμό στήριξης. Συνολικά 25 βουλευτές του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού δεν στήριξαν την κατάθεση νομοσχεδίου που ενισχύει τις αρμοδιότητες του EFSF. Ο συνασπισμός CDU/CSU και FDP έχει 330 από τις συνολικά 620 έδρες της γερμανικής βουλής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υποστεί περισσότερες από 19 διαρροές.
Μιλώντας σε μέλη του κόμματός της, η Μερκελ τόνισε πως εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, δεν θα υπάρξει νέα βοήθεια ούτε από το τρέχον αλλά ούτε και από το σχεδιαζόμενο νέο πακέτο στήριξης. Η συνεδρίαση ήρθε να αναδείξει τις έντονες διαφωνίες που υπάρχουν εντός του κόμματος αυτού. Λίγο αργότερα σημειώθηκαν οι διαρροές, κατά την προκαταρκτική ψηφοφορία που έγινε στην κοινή Κοινοβουλευτική Ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Δώδεκα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καταψήφισαν την κατάθεση του νομοσχεδίου και επτά απείχαν, σύμφωνα με πηγές του κόμματος που μίλησαν στο Reuters.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι, έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, αλλά η Μέρκελ θέλει για ευνόητους πολιτικούς λόγους να διασφαλίσει από μόνη της την πλειοψηφία.
Εν τω μεταξύ, νέα επίθεση στην Αγκελα Μέρκελ για τη στάση της έναντι της Ελλάδας, εξαπέλυσε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, καταλογίζοντάς της «μείζον σφάλμα» στην αρχή της κρίσης. «Για να έχουν συναίνεση στη Γερμανία, άρχισαν να χτυπούν την Ελλάδα, αλλά αυτό ήταν λάθος», παρατήρησε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Στην γαλλική Εθνοσυνέλευση το «πακέτο» στήριξης της Ελλάδας την Τετάρτη
Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στη γαλλική Εθνοσυνέλευσης το «πακέτο» στήριξης της Ελλάδας, όπως εγκρίθηκε την 21η Ιουλίου. Σε έκτακτη σύνοδο που ξεκινάει σήμερα το απόγευμα θα εξετασθεί τόσο το ελληνικό «πακέτο», όσο και η «διορθωτική νομοθεσία» για τα οικονομικά του 2011, η οποία, περιλαμβάνει και πολλά νέα μέτρα λιτότητας.
Οι κυβερνητικοί βουλευτές εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν τη γραμμή Σαρκοζί και θα υπερψηφίσουν το σχέδιο, με τους βουλευτές του Σοσιαλιστικού κόμματος να ακολουθούν μάλλον τη γραμμή της αποχής. Μετά την ψήφισή του, το σχέδιο αναμένεται να εξετασθεί την Πέμπτη από τη Γερουσία.
Εξάλλου, την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών επικύρωσης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου αναφορικά με την διάσωση της Ελλάδας τόνισε, σήμερα μιλώντας στο ραδιόφωνο «Europe 1» o υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν.
«Έχουμε μια συμφωνία στην οποία καταλήξαμε στις 21 Ιουλίου για τη σωτηρία της Ελλάδας, τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, για μια μεγαλύτερη ελαστικότητα στο ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης και τελικά για να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις, ώστε να μην επανερχόμεθα κάθε φορά» δήλωσε ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη. Αναφορικά με την εκταμίευση της 6ης δόσης, ο Φρανσουά Μπαρουέν υποστήριξε ότι η τρόικα απηύθυνε ένα δυνατό μήνυμα στην Ελλάδα και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος που είναι απαραίτητη προκειμένου να δεχθεί τη βοήθεια των Ευρωπαίων.
Βολές από την Ισπανία
Την ίδια ώρα, η ισπανική κυβέρνηση δηλώνει «πολύ ανήσυχη» απέναντι σε ορισμένες χώρες που «δεν εκπληρώνουν τους στόχους τους» για τη μείωση των ελλειμμάτων τους, και συγκεκριμένα στην Ελλάδα και την Ιταλία, γεγονός που τροφοδοτεί «μία περίοδο αναταραχής στον κόσμο», δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χοσέ Μπλάνκο στο τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco, ο οποίος αναγνωρίζει ότι η κατάσταση «είναι δύσκολη».
Θνησιγενές χαρακτηρίζεται το δεύτερο πακέτο βοήθειας
Πάντως ο τύπος είναι ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «πέρα από τις μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις, αυτό που τίθεται πλέον εν αμφιβόλω είναι η ίδια η δομή της βοήθειας προς την Ελλάδα». Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις Γάλλων οικονομικών αναλυτών που χρησιμοποιούν τον όρο «θνησιγενές» για το δεύτερο πακέτο βοήθειας που εγκρίθηκε για την Ελλάδα, καθώς όπως αναφέρουν «η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές της».
Δηλωτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι και το σημερινό άρθρο της μεγαλύτερης οικονομικής εφημερίδας της Γαλλίας Les Echos. Ο διευθυντής της εφημερίδας Ζαν Μαρκ Βιτορί σημειώνει: «Συμφωνώ στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να πληρώσω για όλους τους Έλληνες». Επιπλέον αναρωτιέται: «Αν η χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι μια σίγουρη επένδυση, τότε γιατί οι Φινλανδοί ζητούν εγγυήσεις;».
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που εξετάζει τις «προοπτικές χρεοκοπίας της Ελλάδας». «Η διευρυνόμενη ύφεση της Ελλάδας ακυρώνει εν τη γενέσει του το δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας από τους διεθνείς δανειστές» αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
Δύο αριθμοί είναι αρκετοί για να φανερώσουν το μέγεθος της δυσπιστίας των επενδυτών έναντι της χώρας, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο. Το επιτόκιο των διετών ομολόγων της Ελλάδας έχει ξεπεράσει πλέον το «αστρονομικό επίπεδο του 50%» ενώ οι πιθανότητες, με βάση τις εκτιμήσεις των αγορών, για την πτώχευση της χώρας στην επόμενη πενταετία αγγίζουν το 90%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου