Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Ο μακρύς δρόμος προς ένα παλαιστινιακό κράτος


tvxsteam tvxs.gr


Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την ένταξή τους στα Ηνωμένα Έθνη παρά την αμερικανική απειλή για αναστολή της οικονομικής τους βοήθειας, φαίνονται οι Παλαιστίνιοι. Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο Παλαιστινιακός λαός πρόκειται στις 20 Σεπτεμβρίου να υποβάλει αίτημα για την ένταξή του παλαιστινιακού κράτους στα Ηνωμένα Έθνη.
Η δημιουργία ενός Κράτους της Παλαιστίνης έχει υπάρξει πάντως μακρύς. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στην εφημερίδα της Ιορδανίας Al-Rai, «θα πάμε στον ΟΗΕ για να επιτύχουμε μία διεθνή αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, παρά τα εμπόδια και τους κινδύνους, περιλαμβανομένων των αμερικανικών απειλών για αναστολή της ετήσιας βοήθειας ύψους 470 εκατομμυρίων δολαρίων. Αν η Ουάσιγκτον χρησιμοποιήσει το βέτο της εναντίον μας, αυτό δε σημαίνει μία διακοπή. Είχαμε και στο παρελθόν τις διαφορές μας με τις ΗΠΑ».


Οι προσπάθειες για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους είναι πολλές και μακρόχρονες. Στις 29 Νοεμβρίου 1947, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την απόφαση 181 για τον διαχωρισμό της Παλαιστίνης, που βρισκόταν υπό βρετανική διοίκηση, και την δημιουργία δύο κρατών, ενός εβραϊκού και ενός αραβικού ενώ η Ιερουσαλήμ τέθηκε υπό διεθνές καθεστώς. Οι αραβικές χώρες όμως απέρριψαν αυτή την απόφαση.

Το Μάη του 1964 δημιουργήθηκε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) και το πρώτο Εθνικό Παλαιστινιακό Συνέδριο ενώ παράλληλα υιοθετήθηκε χάρτης για την διεκδίκηση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης και κυριαρχίας για τους Παλαιστίνιους και απορρίφθηκε η δημιουργία ισραηλινού κράτους.

Στη συνέχεια το Νοέμβρη του 1974 η Γενική Συνέλευση αναγνώρισε στους Παλαιστίνιους το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και της ανεξαρτησίας ενώ το Σεπτέμβρη του 1982 ο Αραβικός Σύνδεσμος υιοθέτησε το σχέδιο της Φεζ που αναγνώριζε έμμεσα το Ισραήλ και προέβλεπε τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και την ισραηλινή αποχώρηση από τα κατεχόμενα το 1967 εδάφη.

Στις 15 Νοεμβρίου του 1988 το Αλγέρι διακήρυξε «ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος» και αποδέχτηκε τις αποφάσεις 242 και 338 του ΟΗΕ που καλούσαν το Ισραήλ σε αποχώρηση από τα κατεχόμενα εδάφη και εύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων.

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1993 πραγματοποιήθηκε αλληλοαναγνώριση Ισραήλ και ΟΑΠ και υπογράφηκε στην Ουάσινγκτον η Διακήρυξη των Αρχών για πενταετή μεταβατική παλαιστινιακή αυτονομία. Το 2002 δε, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με την απόφαση 1397 αναφέρεται για πρώτη φορά σε παλαιστινιακό κράτος.

Στις 30 Απριλίου του 2003 δημοσιεύτηκε ο Οδικός Χάρτης που προέβλεπε την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005. Τόσο Παλαιστίνιοι όσο και Ισραηλινοί αποδέχτηκαν τον Οδικό Χάρτη με 14 όμως επιφυλάξεις.

Τον Ιούνιο του 2009, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποδέχτηκε και αυτός την αρχή ενός παλαιστινιακού κράτους θέτοντας όμως αυστηρές προϋποθέσεις. Μετά από 2 μήνες, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ παρουσίασε ένα διετές πρόγραμμα που έθεσε τις βάσεις για την δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Τον Οκτώβρη του 2010, ο Μαχμούντ Αμπάς διατύπωσε κατά τη διάρκεια αραβικής συνάντησης στην Σύρτη της Λιβύης, σειρά εναλλακτικών προτάσεων για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ανάμεσα στις οποίες και το αίτημα προς τα Ηνωμένα Έθνη για ένα Παλαιστινιακό Κράτος στα σύνορα του 1967. Στη συνέχεια στις 26 Ιουνίου του 2011 ο Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε την απόφαση του να ζητήσει τον Σεπτέμβριο από τον ΟΗΕ "το καθεστώς του μέλους για το Κράτος της Παλαιστίνης".

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως τόνισε την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, πρόκειται από μεριάς τους να εκφωνήσει ομιλία στην ετήσια σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην οποία θα παρουσιάσει τις αντιρρήσεις του Ισραήλ έναντι του αιτήματος ένταξης ενός παλαιστινιακού κράτους στα κράτη-μέλη του ΟΗΕ. Παράλληλα ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν απείλησε ότι το Ισραήλ πρόκειται να ακυρώσει όλες τις συμφωνίες που έχει μέχρι στιγμής συνάψει με τους Παλαιστίνιους, αν αυτοί προχωρήσουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου