Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν τα νέα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τον κατηγορούν για «αλαζονεία», «αναξιοπιστία» και «απροθυμία να συγκρουστεί με το πελατειακό κράτος».
Για «έλλειμμα πολιτικού θάρρους» και «πλεόνασμα αμετροέπειας και αλαζονείας» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας. «Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε, σήμερα, ότι είναι αναγκαία η αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που -μόλις πριν τρει μήνες- ψήφισε η Κυβερνητική πλειοψηφία, υποστηρίζοντας τότε, ότι αποτελεί "σχέδιο σωτηρίας" για τη χώρα», παρατήρησε ο βουλευτής της ΝΔ.
«Αν τα μέτρα που ψήφισαν πριν τρείς μήνες ήταν σωστά, γιατί σήμερα τα αναθεωρούν, προσθέτοντας κι άλλα;», διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι τα αρνητικά αποτελέσματα των χειρισμών της κυβέρνησης είναι ήδη μετρήσιμα. Ο κ. Σταϊκούρας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «επειδή δεν μπορεί ή δεν θέλει» να περιορίσει τις δαπάνες κτυπώντας τη σπατάλη του κράτους, αυξάνει συνέχεια τους φόρους, πνίγοντας έτσι την ελληνική οικονομία.
«Τα σκληρότερα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση σημαίνουν εξόντωση των λαϊκών στρωμάτων, όχι για να σωθεί η χώρα, όπως λέει, αλλά τα συσσωρευμένα κεφάλαια της πλουτοκρατίας, των πιστωτών, να προστατευτεί η ευρωζώνη και η αυριανή ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων», τονίζε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, προσθέτοντας πως «ο δρόμος που γυρνά βίαια το λαό δεκαετίες πίσω είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν την άρχουσα τάξη και τους ευρωατλαντικούς συμμάχους της».
«Αλαζονικό» χαρακτηρίζει τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι ο υπουργός «δεν τολμά να ανακοινώνει στο εσωτερικό της χώρας αυτά που συνομολογεί με την τρόικα και το διεθνές κεφάλαιο στο εξωτερικό, απαξιώνοντας να ενημερώσει έστω τον ελληνικό λαό για τις κυβερνητικές αποφάσεις». Η συνέντευξη Τύπου που κ.Βενιζέλου δεν αποτελεί έκπληξη «από μία κυβέρνηση που παίρνει συνεχώς νέα μέτρα εις βάρος του ελληνικού λαού».
Η Δημοκρατική Αριστερά μιλά για τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία «μόλις τρεις μήνες μετά, ξαναγράφει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, προσθέτοντας άλλα 7 δισ. ευρώ στα επαχθέστατα πρόσθετα μέτρα των 24 δισ. ευρώ». Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισε τις σημερινές ανακοινώσεις Βενιζέλου ως απόπειρα να δικαιολογήσει με πολιτικές επιφάσεις τα νέα μέτρα. «Μιλάμε για καινούριες περικοπές, μιλάμε για πρόσθετα μέτρα, που κυρίως πλήττουν την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών και ιδιαίτερα τους οικονομικά αδύναμους», είπε ο κ. Κουβέλης και εκτίμησε ότι θα έλθουν κι άλλα μέτρα, γιατί «υπήρξε και η χαρακτηριστική φράση της «προσαρμογής», όπως ειπώθηκε από το στόμα του υπουργού Οικονομίας».
«Ο φαύλος κύκλος του κ.Βενιζέλου ανατροφοδοτείται από τα άδικα μέτρα, τη δική του αναξιοπιστία, την απροθυμία του να συγκρουστεί με το πελατειακό κράτος και την έλλειψη προτάσεων για μία βιώσιμη οικονομία», επισημαίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Σύμφωνα με τη Δράση, «Η δέσμευση για το έλλειμμα μέχρι τέλος του χρόνου είναι 17,6 δισ. Ήδη τον Αύγουστο το έλλειμμα ήταν ήδη 18,1 δισ. ευρώ. Ο εισπρακτικός μηχανισμός έχει καταρρεύσει ή απεργεί, οι δαπάνες συνεχίζουν ακάθεκτες και είναι ερωτηματικό κατά πόσο το τέλος ακίνητης περιουσίας θα εισπραχθεί έγκαιρα.
Με αυτά τα δεδομένα είναι σίγουρο πως θα παρθούν νέα, πρόχειρα μέτρα (οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων και νέοι φόροι), για να καλύψουν όπως-όπως την τρύπα. Για την ταμπακέρα –πραγματική, δραστική μείωση δαπανών, με απολύσεις στο δημόσιο-, ούτε κουβέντα».
«Η κυβέρνηση μιλά για ανάπτυξη και νέες επενδύσεις, τη στιγμή που φορολογεί τις επιχειρήσεις τέσσερις φορές υψηλότερα σε σύγκριση με γειτονικές χώρες. Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα επιλέξει τη χώρα μας κάτω από τέτοιες συνθήκες», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος.
Ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι για πολλοστή φορά ο κ. Βενιζέλος «εμμένει στην εφαρμογή μιας ληστρικής πολιτικής, φόρων και τελών, ενώ την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός μιλώντας από το Βήμα του Συνεδρίου του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας, ζητούσε από τους Γερμανούς βιομηχάνους να επενδύσουν στη χώρα μας».
Αλλά το ερώτημα για το ΕΒΕΑ είναι, πώς θα επενδύσουν οι ξένοι στη χώρα μας, όταν η φορολογία μας ξεπερνάει το 45% και δεν υπάρχει ούτε μία δράση για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. «Όσο για τα λεγόμενα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και τη δήθεν αναγκαστική λύση της αφαίμαξης επιχειρήσεων και πολιτών, το ΕΒΕΑ θα του ξαναθυμίσει ότι τα 400 - 500 εκατ. ευρώ που αναμένει να εισπράξει το 2011 η κυβέρνηση από τον κεφαλικό φόρο στα εισοδήματα, ισοδυναμούν με το μισό από το έλλειμμα που αναμένεται να εμφανίσει φέτος ο ΟΣΕ. Τα 300 εκατ. από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης, ισοδυναμούν με το έλλειμμα της ΕΘΕΛ. Και τα έσοδα από την αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης ισοδυναμούν με τα ελλείμματα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΗΛΠΑΠ», κατέληξε ο κ. Μίχαλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου