Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

4 Οκτώβρη 2009 : Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2009- ...Αλλαγή σκυτάλης

Οι βουλευτικές εκλογές του 2009 στην Ελλάδα διεξήχθηκαν πρόωρα κατόπιν αιφνίδιας διάλυσης της Βουλής και έκδοσης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος 127/2009, στις 4 Οκτωβρίου, κατά τον τελευταίο εκλογικό νόμο 3231/2004, βάση του οποίου το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται με 40 έδρες. Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν νίκη του κόμματος του ΠΑΣΟΚ, με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου, με 43,9% και 160 από τις 300 βουλευτικές έδρες.



Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών ανακοινώθηκε αιφνίδια από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος στις 2 Σεπτεμβρίου του 2009. Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε ως λόγους για την απόφασή του:
Την δυσχερή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, λόγω της Παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 - 2010.
Ακόμα κυριότερα όμως, την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δηλώσει επίσημα από το καλοκαίρι του 2009, ότι τον Φεβρουάριο του 2010 δεν θα ψήφιζε τον Κάρολο Παπούλια, αποκλειστικά και μόνο για να προκαλέσει πτώση της κυβέρνησης και μετά τις εκλογές θα τον ψήφιζε εκ των υστέρων. Όπως τόνισε ο Καραμανλής, «η χώρα δεν αντέχει, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, μία προεκλογική περίοδο μέχρι το Φεβρουάριο, η οποία θα απέβαινε καταστροφική για την οικονομία μας».
Μία μέρα πριν, γύρω στους 40 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας του Β΄ Θερινού τμήματος της Βουλής είχαν επιχειρήσει να συνομιλήσουν με τον πρωθυπουργό και να τον μεταπείσουν να μην προκηρύξει εκλογές. Τελικά έπειτα από παρέμβαση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. η κίνηση δεν ολοκληρώθηκε.[3] Την επόμενη μέρα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια για να του ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ενώ λίγο αργότερα ο πρόεδρος της βουλής, Δημήτρης Σιούφας, κήρυσσε την ολοκλήρωση των εργασιών της Βουλής. Υπηρεσιακός υπουργός εσωτερικών ορίστηκε ο Σπύρος Φλογαΐτης.
Λίγες ώρες μετά την προκήρυξη των εκλογών, ο Μιχάλης Λιάπης, πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, ανακοίνωσε την απόφαση του να μην συμμετάσχει στις εκλογές χαρακτηρίζοντάς τες ως "ιστορικό λάθος για τη χώρα και ατόπημα για την παράταξη".  Επίσης απο τους νυν βουλευτές δεν έλαβαν μέρος στις εκλογές η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη , οι Αλέκος Παπαδόπουλος και Άκης Τσοχατζόπουλος, πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ , ο Χρίστος Βερελής, ο οποίος είχε παραιτηθεί λίγους μήνες πριν και δεν συμπεριελήφθη στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από την πολιτική μήνες πριν, και ο Γιώργος Βουλγαράκης, απόφαση που ανακοίνωσε με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό. Οι δύο τελευταίοι είχαν εμπλακεί στην υπόθεση του Βατοπεδίου.[8] Στις 6 Σεπτεμβρίου ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε επίσης την αποχή του απο τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.[9]
Στις 11 Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε από το ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα συμπεριληφθεί μέσα στα ψηφοδέλτια ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.  Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση αυτή, ο στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και πολιτευτής στο νομό Πέλλας, Γιώργος Πασχαλίδης απέσυρε την υποψηφιότητα του από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.
Στις 14 Σεπτεμβρίου, λίγες ώρες πριν τη τελική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας για το καθορισμό των ψηφοδελτίων, ο πρώην υπουργός Βασίλης Μαγγίνας ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής.[12] Το βράδυ της ίδιας μέρας ανακοινώθηκαν τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας από τα οποία τέθηκαν εκτός ο πρώην Υφυπουργός Πέτρος Δούκας και οι πρώην Υπουργοί Αριστοτέλης Παυλίδης και Σάββας Τσιτουρίδης, τα ονόματα των οποίων εμπλέχθηκαν σε πολιτικά σκάνδαλα.
Όσον αφορά τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων επικρατείας, η Νέα Δημοκρατία, επέλεξε τον Γιώργο Σουφλιά, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τον Γιάννη Ραγκούση, το Κ.Κ.Ε. τον Κώστα Καζάκο, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τον Βασίλη Μουλόπουλο, ο ΛΑ.Ο.Σ. τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Ιωάννη Κοραντή, και οι Οικολόγοι Πράσινοι την Μαρία Καλλή-Πίνιου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου