Την ακύρωση της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup, που ήταν προγραμματισμένη για τις 13 Οκτωβρίου, με αντικείμενο την έγκριση της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η έκθεση της τρόικας θα είναι έτοιμη στα τέλη Οκτωβρίου, συνεπώς η εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν την εφαρμογή των «σημαντικών μέτρων» που ελήφθησαν για το 2011 και 2012, ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι θα χρειαστούν και νέα μέτρα για το 2013 και το 2014. Σχετικά με το PSI δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο για «κούρεμα» μεγαλύτερο του 21%, καθώς οι «συνθήκες έχουν αλλάξει».
Συγκεκριμένα, τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο επίτροπος Όλι Ρεν διαβεβαίωσαν πως η αναβολή της εκταμίευσης δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα πληρωμών στην Ελλάδα και ότι η χώρα θα είναι εντάξει προς τις οικονομικές υποχρεώσεις της. Παράλληλα, τόνισαν ότι παρά τη σχετική φιλολογία των ημερών ούτε ετέθη, ούτε πρόκειται να τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ή χρεοκοπίας της χώρας.
Εξάλλου, οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες ανακοίνωσαν πως στη διάρκεια της συνόδου επιλύθηκε το ζήτημα των εγγυήσεων που επιζητούσε η Φινλανδία για να συμμετάσχει στα δάνεια της ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Επί της ουσίας υπήρξε μια ρύθμιση βάσει της οποίας η Φινλανδία θα λάβει ως εγγύηση ελληνικά κρατικά ομόλογα, πλην όμως θα δανείσει την Ελλάδα με όρους που θα είναι υποδεέστεροι των όρων με τους οποίους θα δανείσουν την Ελλάδα οι άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Όπως ανέφερε, δε, ο Γιούνκερ, ενώ όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν το δικαίωμα να δανείσουν την Ελλάδα με τους όρους που ισχύουν για τη Φινλανδία, ουδεμία έδειξε να έλκεται από την ιδέα αυτή. Ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίσθηκε επίσης σχεδόν βέβαιος ότι η Σλοβακία, η οποία επίσης εμφανίζει συμπτώματα δυστοκίας αναφορικά με τον δανεισμό της Ελλάδας, εν τέλει θα τιμήσει την υπογραφή της και θα συνδράμει την Ελλάδα.
Σε γενικές γραμμές οι Γιουνκέρ και Ρεν κατέστησαν σαφές ότι με τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα κλείσει το 2011 στο αποδεκτό για τις Βρυξέλλες 8,5% του ΑΕΠ και θα συνεχίσει την καθοδική πορεία του το 2012, οπότε η Ελλάδα θα επιτύχει, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, πρωτογενές πλεόνασμα.
Αυτό το κλίμα αποτυπώνεται, εξάλλου, και στη δήλωση του Eurogroup, που χαιρέτισε τα «πολύ σημαντικά μέτρα» που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως εφόσον εφαρμοσθούν θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2011 και το 2012.
Σε ότι αφορά το 2013 και το 2014 οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες άφησαν να εννοηθεί ότι ενδεχομένως θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα. Ελληνικές διπλωματικές πηγές σημείωναν ωστόσο ότι τα όποια μέτρα απαιτηθούν θα είναι περιορισμένα, σε σχέση με τα μέτρα του 2011 και 2012.
Οι Γιουνκέρ και Ολι Ρεν σημείωσαν επίσης με έμφαση την ανάγκη επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών και της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα.
Σε ότι αφορά το ζήτημα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο κόστος της αρωγής προς την Ελλάδα (δηλαδή το λεγόμενο PSI) δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο της αυξημένης συμμετοχής των ιδιωτών.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ίσως οι ιδιώτες (τράπεζες, ταμεία κ.α.) κληθούν να συμφωνήσουν στην αύξηση του ποσοστού «κουρέματος» της αξίας των ομολόγων που κατέχουν, δηλαδή πάνω από το 21%. Και αυτό διότι, όπως δήλωσε ο Γιουνκέρ, «τα δεδομένα έχουν αλλάξει» από την 21η Ιουλίου, όποτε οι ιδιώτες αποδέχθηκαν την απώλεια της τάξεως του 21%.
Σε ότι αφορά τον Eυρωπαϊκό Mηχανισμό Στήριξης (EFSF) οι Γιουνκέρ και Ρεν τάχθηκαν σαφώς υπέρ της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας αλλά και της ευελιξίας του.
Ειδικότερα ο Όλι Ρεν τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο EFSF σε μία περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τρεις μεγάλες κρίσεις: της οικονομικής ανάπτυξης, των κρατικών χρεών και της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου