Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΟΛΑΝΤ: Η ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


«Μέσω μιας κοινής οικονομικής κυβέρνησης θα μπορέσει η ευρωζώνη να αντιμετωπίσει την κρίση» δήλωσε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Liberation, o Φρανσουά Ολάντ, φαβορί των γάλλων σοσιαλιστών για το προεδρικό χρίσμα.


«Είναι λυπηρό να βλέπεις ότι οι υπάρχοντες κανόνες δεν καταφέρνουν να φέρουν τις ευρωπαϊκές οικονομικές πολιτικές πιο κοντά και η τρέχουσα κρίση εγείρει το φάσμα μιας κατάρρευσης της ενιαίας νομισματικής μονάδας και μιας επιστροφής στον εθνικισμό.

» Πρέπει να καταφέρουμε -ίσως με λιγότερες χώρες από σήμερα- να δημιουργήσουμε μια πολιτική και οικονομική κυβέρνηση, η οποία θα καταστήσει ικανή την Ευρώπη να ανταποκρίνεται στην ωμότητα των αγορών».

Τον περασμένο μήνα ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ζήτησαν μια πιο στενή ολοκλήρωση της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της εκλογής ενός προέδρου που θα την εκπροσωπεί και την πραγματοποίηση σχετικών συνόδων δύο φορές ετησίως.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ολάντ θα μπορούσε εύκολα να κερδίσει τον Σαρκοζί αν γίνονταν σήμερα εκλογές.

Οσον αφορά στην Ελλάδα ο Ολάντ σημείωσε ότι η προσοχή πρέπει να εστιαστεί στο να μείνει προσηλωμένη στις διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

«Ο στόχος που πρέπει να οριστεί για τους Ελληνες θα πρέπει να είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων. Οχι στόχοι για το δημόσιο χρέος, οι οποίοι ξέρουμε ότι δεν μπορούσαν να επιτευχθούν» υπογράμμισε.

Επιπλέον, υιοθετώντας έναν λιγότερο οξύ τόνο από τον αντίπαλό του στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρνό Μοντεμπούρ - ο οποίος ζητεί από το γαλλικό κράτος να κρατικοποιήσει εν μέρει τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα-, ο Ολάντ δήλωσε ότι ελπίζει πως δεν θα χρειαστεί να γίνει αυτό, μολονότι δεν υπάρχει κάτι που να εμποδίζει την κυβέρνηση να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια αν οι τράπεζες θέλουν να προχωρήσουν κατ' αυτόν τον τρόπο.

Απο φίμοτρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου