Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

«Η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της» - Η ΕΚΤ δεν πρέπει να συμβάλει στην ενίσχυση του EFSF, λέει ο Τρισέ


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα πρέπει να συμβάλει στις προσπάθειες ενίσχυσης του κεφαλαίου που διαθέτει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) προχωρώντας σε δάνεια προς αυτό, δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ζαν Κλοντ Τρισέ την Τρίτη στο ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, γιατί -όπως είπε- αυτό θα δημιουργούσε σύγχυση ευθυνών.


Τόνισε ακόμη ότι είναι ευθύνη της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο της. Ανέφερε δε ότι τα ευρωομόλογα μαζί με τον EFSF είναι τα μόνα όπλά που διαθέτει η ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ακόμη τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης με ένα υπουργείο Οικονομικών και ένα κοινοβούλιο με αυξημένες αρμοδιότητες.

Ειδικότερα, για τον EFSF ο κ. Τρισέ είπε: «Δεν είμαι υπέρ της αναχρηματοδότησης των κεφαλαίων 'διάσωσης' από την ΕΚΤ. Υπάρχει στο θέμα ορισμένη σύγχυση σχετικά με τις ευθύνες».

Αν και η αύξηση του κεφαλαίου που διαθέτει o EFSF και σήμερα ανέρχεται σε 440 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν έχει αποκλειστεί, υπάρχουν συζητήσεις σε εξέλιξη για να του επιτραπεί να δανείζει χρήματα χρησιμοποιώντας το κεφάλαιό του ως εγγύηση, πρακτική που αποκαλείται μόχλευση.

Ωστόσο, το EFSF θεωρείται ότι είναι πολύ μικρό εάν παραστεί ανάγκη «διάσωσης» της Ιταλίας ή της Ισπανίας.

Ήδη στελέχη της ΕΚΤ δυσανασχετούν με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, που άρχισε πέρυσι -μάλιστα ο Γιούργκεν Στάρκ παραιτήθηκε για το λόγο αυτό- εκφράζοντας φόβους για απώλεια μέρους της ανεξαρτησίας της ευρωτράπεζας.

Η ΕΚΤ λοιπόν δεν θέλει μεγαλύτερη ανάμειξη σε ενέργειες που την απομακρύνουν από το κεντρικό ρόλο της, που είναι ο έλεγχος των πληθωριστικών πιέσεων.

Όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης, ο κ. Τρισέ εκτίμησε ότι το β' εξάμηνο η ανάπτυξη θα είναι μετριοπαθής, ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 2%.

Ο Τρισέ αποχωρεί από το θώκο έπειτα από οκτώ χρόνια την 31η Οκτωβρίου, οπότε θα τον διαδεχθεί ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε επίσης την εκτίμησή του ότι η κρίση έδειξε πως η Ευρωζώνη έχει «ένα μεγάλο, μεγάλο πρόβλημα διακυβέρνησης»: «Όλες οι προηγμένες οικονομίες τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού. Ας μην εκπλησσόμεθα που, στη ζώνη του ευρώ, αυτό επικεντρώθηκε στις κυβερνήσεις μας» δήλωσε ο Τρισέ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ζ.Κ.Τρισέ είχε καλέσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια τους ευρωπαίους πολιτικούς να βελτιώσουν αυτήν την διακυβέρνηση, ιδίως για την παρακολούθηση των δημοσιονομικών διολισθήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες την πρόταση που είχε κάνει τον Ιούνιο για βελτίωση των δομών της νομισματικής ένωσης και τη δημιουργία κυρίως ενός υπουργείου Οικονομικών της ευρωζώνης που θα παρακολουθούσε τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου