Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Μαύρη πέτρα από το «κοινωνικό» ΠΑΣΟΚ

Ιδεολογική απόκλιση του ΠΑΣΟΚ προς τον «υπανάπτυκτο νεοφιλελευθερισμό» διαπιστώνει χαρακτηριστικά ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος προαναγγέλλει μέσω του tvxs.gr την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη σύμπραξη δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, ενόψει και των επικείμενων εκλογών, αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα. Διαγεγραμμένος στο πρόσφατο παρελθόν από την Ιπποκράτους, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας παρατηρεί ότι παραδοσιακοί υποστηρικτές του κόμματος «δεν πρόκειται με τίποτα να ψηφίσουν αυτό το ΠΑΣΟΚ» και εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα θα τεθεί με ένταση ζήτημα ηγεσίας στην παράταξη, οι αρχές της οποίας κατά τη γνώμη του εξευτελίζονται από τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στη σημερινή κυβέρνηση. Άλλωστε, χαρακτηρίζει την Αριστερά αμήχανη μπροστά στις εξελίξεις. Αφιέρωμα: η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.



Τι είδους εξελίξεις βλέπετε να δρομολογούνται στο ΠΑΣΟΚ;
Το 2009, το ΠΑΣΟΚ έλαβε μια πολύ σημαντική στήριξη από τον ελληνικό λαό, αλλά αποδεικνύεται δυστυχώς πως ούτε ως διαχειριστής δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί. Διότι η κοινωνική αδικία συνεχίζεται στην Ελλάδα. Απτό παράδειγμα αποτελούν τα ποσοστά των άμεσων και έμμεσων φόρων. Αυτό που παρατηρείται στην Ελλάδα δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης και δείχνει ότι υπάρχει μια ιδεολογική απόκλιση υπανάπτυκτου νεοφιλελευθερισμού, ούτε καν νεοφιλελευθερισμού. Διότι βλέπουμε οι μισθοί, οι συντάξεις και τα κοινωνικά δικαιώματα να συρρικνώνονται μονόπατα, η φοροδιαφυγή να καγχάζει, οι άμεσοι φόροι να είναι καρφωμένοι εκεί που τους άφησε η ΝΔ (στο 6% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρώπη είναι 12,5%), και από την άλλη μεριά η ακρίβεια της ζωής, τα καρτέλ, τα ολιγοπώλια, καλά να κρατούν.

Πρακτικά, πώς νομίζετε ότι θα μπορούσε να επανατοποθετηθεί το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε αυτή την κατάσταση;

Δεν νομίζω ότι θα επανατοποθετηθεί. Είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός δεν θα δώσει αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα, ούτε στη ΝΔ -και εδώ το ΠΑΣΟΚ είναι επίσης υπόλογο: πώς κατόρθωσε σε δύο χρόνια να επαναφέρει ως σωτήρες του τόπου αυτούς που χρεώνονται το δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Ως εκ τούτου, η εκτροπή του ΠΑΣΟΚ, ιδεολογικά και πολιτικά, είναι τέτοια που νομίζω ότι δεν μπορεί με τα σημερινά δεδομένα να το επαναφέρει. Ποιοτικές έρευνες καταδεικνύουν υψηλά ποσοστά παραδοσιακών υποστηρικτών της παράταξης που δεν πρόκειται με τίποτα να ψηφίσουν αυτό το ΠΑΣΟΚ. Και δυστυχώς, όλο αυτό το διάστημα, δεν υπήρξε κεντροαριστερός πόλος μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Σε ποιο βαθμό τίθεται θέμα ηγεσίας αυτή τη στιγμή στο παλιό κόμμα σας;

Προσωπικά νομίζω ότι αυτό το ζήτημα θα ενταθεί πάρα πολύ στους επόμενους μήνες, όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές. Υπάρχει μια μεγάλη αμφισβήτηση του Γιώργου Παπανδρέου. Βεβαίως, υπάρχει μια ομάδα του μηχανισμού που δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να παραδώσει την ηγεσία. Αυτό και μόνο, τις μέρες αυτές, δημιουργεί έναν αναβρασμό και μία αναστάτωση που καθιστούν απρόβλεπτες τις εξελίξεις.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας;

Αυτό το σχήμα αποτελεί μια σύγκλιση νεοφιλελεύθερων, πλέον, πολιτικά και ιδεολογικά, δυνάμεων που στο βωμό του πολιτικού τους «αυτισμού» βρέθηκαν σε ένα κοινό τόπο. Δεν θεωρώ ότι έρχεται να υπερασπιστεί αυτό που λέγεται, διότι η δανειακή σύμβαση που θα περιέχει την υπαγωγή όλου του ελληνικού χρέους στο αγγλικό δίκαιο -μια επιλογή και παραχώρηση που δεν έχει κάνει καμία, μα καμία, άλλη χώρα- κρύβει το μεγάλο μυστικό της δέσμευσης της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Καμιά, λοιπόν, προοπτική δεν δίνει η συγκυβέρνηση. Θέλω να επισημάνω εδώ ότι ενώ οι δυνάμεις αυτές βρήκαν έναν κοινό τόπο, και θα τον βρουν και μετά τις εκλογές, η Αριστερά είναι αμήχανη. Αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τις δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις να βρουν κοινό τόπο και να προωθήσουν και να προβάλουν ένα αφήγημα κοινωνικό, πατριωτικό, εναλλακτικό, κυβερνητικό, που μπορεί να δώσει πλέον ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε μια πλήρη σύγχυση και αναζητούν προοπτική.

Εσείς με ποιο τρόπο συμμετέχετε σε αυτές τις διεργασίες;

Άνθρωποι που προερχόμαστε από το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτό είναι το πραγματικό ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα του κοινωνικού μετασχηματισμού, του κοινωνικού κράτους, του πατριωτισμού, της Ελλάδας των Ελλήνων -με την καλή έννοια, σκοπεύουμε να ανοίξουμε ένα διάλογο με όλες τις δυνάμεις που βρίσκονται απέναντι σε αυτές τις επιλογές. Διότι πιστεύουμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Δεν είναι δρόμος το δίλημμα: «ή γίνεστε δούλοι μέσα στην Ευρώπη ή φεύγετε». Η Ευρώπη χτίστηκε πάνω στην εταιρική σχέση, στην αλληλεγγύη, και πάνω σε αυτά μπορεί να οικοδομηθεί μία προσπάθεια που θα υπερβεί το δίλημμα: «δραχμή ή ευρώ» και θα δώσει προοπτική με μια Ευρώπη, πλέον, πολιτικά ενοποιημένη. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και πιστεύω ότι σιγά - σιγά το αντιλαμβάνονται. Έχουν πολύ μεγάλες ευθύνες, διότι η Ελλάδα δεν ήταν η αιτία. Μπορεί να ήταν ο «αδύναμος κρίκος» αλλά όχι η αιτία της κρίσης. Όσο και αν προσπαθούν με διάφορα «γιατροσόφια» να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση, η κρίση εισβάλλει αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρωζώνη. Άρα, το ζήτημα είναι η πολιτική ενοποίηση και η οικονομική διακυβέρνηση. Βεβαίως, όταν αυτά προχωρήσουν, είναι βέβαιο ότι θα μιλήσουμε για μία πραγματική Ευρώπη με συγκλίσεις. Διότι αν θέλουν οι ηγέτες τη στήριξη των λαών της Ευρώπης, θα πρέπει να διαμορφώσουν μια Ευρώπη των συγκλίσεων, η οποία θα εμπεδώνει τη δημοκρατία και δεν θα παρέχει χώρο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα να αποφασίζει αυτό για εμάς χωρίς εμάς.

Ενόψει και των επικείμενων εκλογών να περιμένουμε κάποια απτά αποτελέσματα αυτού του διαλόγου στην Κεντροαριστερά;

Την προσεχή Τετάρτη θα παραθέσουμε μια συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, όπου καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε ένα διάλογο ο οποίος θα αποσκοπεί ακριβώς στη σύμπραξη όλων εκείνων των δυνάμεων σε μια προγραμματική συνεργασία και με στόχο ένα αφήγημα που θα δίνει ελπίδα. Εκεί θα βρίσκονται ο Νίκος Κοτζιάς, ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο Αντώνης Κοτσακάς, η Νίνα Κασσιμάτη από τη νεολαία του ΠΑΣΟΚ, ο συνδικαλιστής Δημήτρης Τσουκαλάς, κ.ά.

Πώς σχολιάζετε τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στη σημερινή κυβέρνηση;

Θα παραφράσω μια γνωστή ρήση: «όταν δεν μπορείς να υπερασπιστείς τις αξίες, τις αρχές και τις ιδέες της παράταξής σου, μη τις εξευτελίζεις». Δεν είμαι οπαδός της σιωπής αλλά αντίθετα της άποψης του Γκράμσι: «σιχαίνομαι τη σιωπή και την αδιαφορία». Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα συμβούλευα τους παλιούς συντρόφους μου τουλάχιστον να σιωπούν, όταν βγαίνουν να υπερασπίζονται τέτοιου είδους σχήματα. Δεν συνηθίζω να προσωποποιώ τις αντιθέσεις μου, αλλά αυτό το οποίο με καλούσε το ΠΑΣΟΚ να καταγγείλω το ’89 ως ανίερη συμμαχία, δεν μπορώ σήμερα να το υπερασπίζομαι.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου