Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ταχεία αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών θέλει ο Β. Σόιμπλε


Στη μάχη κατά της διαρκώς κλιμακούμενης κρίσης χρέους στην ευρωζώνη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να θεσμοθετήσει το ταχύτερο δυνατό μια «Ένωση σταθερότητας» και απορρίπτει εκ νέου το «ευρωομόλογο». Επιζήμια θεωρεί κάθε συζήτηση για την έκδοση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Μιλώντας στην εκπομπή Berlin Direkt του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης ARD, ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε ότι «κάθε συζήτηση για τα ευρωομόλογα ή το ρόλο της ΕΚΤ θα εκληφθεί από τις χώρες που πρέπει να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους ως έναυσμα για να μειώσουν τις προσπάθειες τους».


Να μετεξελιχθεί η ευρωζώνη σε μια «Ένωση σταθερότητας»


Το σημαντικό είναι, είπε ο Γερμανός υπουργός, να μετεξελιχθεί η ευρωζώνη σε μια «Ένωση σταθερότητας», διευκρινίζοντας ότι «το σημαντικό μήνυμα για να πειστούν οι παγκόσμιοι επενδυτές είναι και παραμένει ένα σταθερό νόμισμα, στο οποίο θα αξίζουν να γίνουν επενδύσεις». Αυτό μπορεί να γίνει γρήγορα, πρόσθεσε ο κ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι προς τούτο μπορεί να τροποποιηθεί το πρόσθετο πρωτόκολλο της συνθήκης της Λισαβόνας και γι’ αυτό διεξάγονται συζητήσεις, προκειμένου να πεισθεί το Ευρωκοινοβούλιο να συναινέσει. Με αυτή τη διαδικασία θα γινόταν, κατά τον γερμανό υπουργό, το αποφασιστικό βήμα ανάκτησης μεγαλύτερης εμπιστοσύνης των αγορών στην ευρωζώνη.

Να τεθούν όρια στα ελλείμματα


Στο ερώτημα εάν η Γερμανία και η Γαλλία σχεδιάζουν μια «ευρωζώνη του πυρήνα», ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για εικασίες. «Κάθε χώρα-μέλος της ευρωζώνης θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. και αυτό θα διασφαλιστεί με την αλλαγή των συνθηκών. Θα πρέπει να τεθούν όρια στα ελλείμματα των εθνικών προϋπολογισμών. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει η Κομισιόν να απορρίπτει τα σχέδια των προϋπολογισμών, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Με τις δηλώσεις του ο Σόιμπλε θέλει να επιταχύνει τους ρυθμούς αναδόμησης της Ευρώπης και της ευρωζώνης μετά την κρίση χρέους. Υπενθυμίζεται ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θέλει κυρίως να καθιερώσει αυτόματες κυρώσεις για τους δημοσιονομικούς παραβάτες και να θεσμοθετήσει ένα δίκαιο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για περιπτώσεις παραβίασης της συμπεφωνημένης δημοσιονομικής πολιτικής.

Αυτή την εβδομάδα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Eurogroup και το Ecofin, όπου θα συζητηθούν και τα βασικά στοιχεία ενός σχεδίου αποκλιμάκωσης της ευρωκρίσης. Η ατζέντα περιλαμβάνει τη συζήτηση για την ενίσχυση του αποθεματικού του EFSF. Ο κ. Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι αυτή τη στιγμή οι αγορές εμπιστεύονται ελάχιστα την ευρωζώνη και αυτό επιδρά και στο EFSF.
DW-World.de: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου