Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

«Ύστατη ευκαιρία για τη χώρα» - Τα λεφτά της συμφωνίας «δεν θα είναι πάντα διαθέσιμα» προειδοποιεί ο Ευ.Βενιζέλος


Για κυβέρνηση με συγκεκριμένη εντολή και περιορισμένης διάρκειας θητεία, αλλά με ιστορικό ρόλο μίλησε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Αναφέρθηκε στη συμφωνία των τριών αρχηγών για υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας, όπως απορρέουν από την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, σημειώνοντας ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε συντεταγμένα».



Το πολιτικό σύστημα έφτασε σε οριακό σημείο, ανέφερε μεταξύ άλλων αναλύοντας τη σημασία της νέας κυβέρνησης συνεργασίας για τον πολιτικό πολιτισμό.

Η νέα κυβέρνηση δημιούργησε, πρόσθεσε, ανακούφιση στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.

«Ο άμεσος κίνδυνος της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας δημιούργησε το κλίμα συναίνεσης. Η συγκρότηση της κυβέρνησης προκάλεσε αισθήματα ανακούφισης στη κοινωνία και προσδοκίες στο εξωτερικό, διαμορφώνει μια κατάσταση αξιοπιστίας της χώρας, δίνει πολύ καλούς οιωνούς. Πρόκειται για ένα πολιτικό πολιτισμό. Διαμορφώθηκαν οι προϋποθέσεις για να ξαναγνωριστούμε», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Η χώρα έχει μια «ύστατη ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο» τόνισε και αναφέρθηκε στη σημασία της ταχύτητας στη λήψη αποφάσεων και στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Τα κονδύλια που προβλέπονται στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου «δεν είναι αυτονόητο ότι θα είναι πάντα διαθέσιμα» είπε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να κινηθούμε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα» και απόλυτα στοχευμένα για να ολοκληρωθούν οι αποφάσεις.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για συμβατικού χαρακτήρα κομματικές αντιπαραθέσεις» τόνισε.

Πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του ότι σήμερα κλονίζεται το ευρώ στον πυρήνα του, δεν παρέλειψε να τονίσει σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στις κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχονται η Ιταλία και η Ισπανία.

«Η Ελλάδα είναι η Ελλάδα του ευρώ», σημείωσε σε μια αποστροφή της ομιλίας του ο υπουργός Οικονομικών, ενώ έμφαση έδωσε στη διασφάλιση των 130 δισ. ευρώ της νέας συμφωνίας που θα δώσουν μεγάλη ανάσα στη χώρα.

Μόνο με την άμεση και οργανωμένη εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου μπορούμε να απαντήσουμε θετικά στο ερώτημα αν η Ελλάδα έχει αποφύγει οριστικά τη χρεοκοπία τόνισε ο κ. Βενιζέλος και ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου, χαρακτηρίζοντας την όχι ως μια τυπική διαδικασία, «αλλά μια πράξη μεγάλη, εμβληματική εθνική».

«Η κυβέρνηση αυτή ζητά ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν είναι τυπική πράξη, λόγω της ευρείας πλειοψηφίας της, αλλά μια μεγάλη, εμβληματική εθνική και ψυχολογική πράξη. Έχουμε υποχρέωση να κοιτάξουμε τον πολίτη στα μάτια, να του δώσουμε προοπτική. Τώρα μπορούμε να του το πούμε όλοι μαζί«, είπε ο κ. Βενιζέλος.

Οι προτεραιότητες

Πρώτη στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι βρίσκεται η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου πριν τις 15 Δεκεμβρίου.

Όπως είπε με νόημα ο υπουργός Οικονομικών το μόνο που απομένει για να επιτευχθεί αυτό είναι η εκπλήρωση των πολιτικών προϋποθέσεων (πολιτικές δεσμεύσεις για την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου), θέμα ωστόσο που χαρακτήρισε «αντικείμενο λεπτών διαβουλεύσεων».

Καταδεικνύοντας όμως πόσο καθοριστικής σημασίας είναι τα όποια προβλήματα να λυθούν άμεσα και να ξεκινήσει η υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρώτη δόση του νέου προγράμματος, που ξεπερνά τα 80 δισ. ευρώ και εξασφαλίζει την αναγκαία για την επιβίωση της Ελλάδας χρηματοδότηση.

Πρέπει να εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις, είπε ο κ. Βενιζέλος «προκειμένου η χώρα αξιόπιστα να ανοίξει την πόρτα της έκτης δόσης ως πρόλογο, ως προθάλαμο για την πολύ μεγάλη υπόθεση του νέου προγράμματος, γιατί η επόμενη δόση, η πρώτη δόση του νέου προγράμματος στα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου το αργότερο, δεν είναι 8 δισεκατομμύρια ευρώ όπως η έκτη δόση, αλλά επαναλαμβάνω στην Αίθουσα αυτή ότι είναι παραπάνω από 80 δισεκατομμύρια ευρώ συγκεντρωμένα».

Αναλύοντας το ποσό ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «είναι 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς τα οποία δεν μπορούμε να οργανώσουμε τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα -το PSI- 30 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, 15 δισ. ευρώ για τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου λόγω λήξεως ομολόγων και τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ -αν μη περισσότερα- για να ρίξουμε ρευστότητα στην αγορά, για να εκπληρώσουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, για να ολοκληρωθεί η επιστροφή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και για να μπορέσει η αγορά να κινηθεί μέσα από τη ρευστότητα που της στερούν τόσο καιρό και οι τράπεζες, αλλά και η διεθνής -ιδίως η ευρωπαϊκή- οικονομική συγκυρία».

«Η Ελλάδα είναι η Ελλάδα του ευρώ, αλλά, όπως όλοι γνωρίζουμε, κλονίζεται το ευρώ στον πυρήνα του. Πρέπει να ξαναθυμηθούμε ότι εμείς είμαστε μόλις το 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, μόλις το 3% του συνολικού δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης. Αυτή τη στιγμή έχουν στοχοποιηθεί δύο χώρες που αθροιστικά υπερβαίνουν το 40% του δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης.

» Υπάρχει αμφιβολία για την επάρκεια των ίδιων των χρηματοοικονομικών μηχανισμών της Ευρωζώνης, για το EFSF. Υπάρχει αμηχανία σε σχέση με το ποιος θα είναι ακριβώς ο χαρακτήρας του νέου οριστικού μηχανισμού, του ESM και πότε θα αρχίσει να ισχύει και να λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός, η συνθήκη για τον οποίο πρέπει να κυρωθεί μέσα στη θητεία της παρούσας Κυβέρνησης.»

»Άρα, βοηθούμε και τον εαυτό μας και την Ευρωζώνη αν εμείς κάνουμε όλα όσα οφείλουμε να κάνουμε, τώρα, με ταχύτητα, με συνέπεια, χωρίς αμφιθυμία, για να είναι η Ελλάδα πάντα μέλος της Ευρωζώνης, για να υπάρχει Ευρωζώνη, για να ξεπεράσουμε οριστικά την απειλή της χρεοκοπίας, τον κίνδυνο κατάρρευσης του επιπέδου ζωής».

Στις 18/11 κατατίθεται ο προϋπολογισμός

Στις προτεραιότητες ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμη την κατάθεση και ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2012.

Όπως είπε, θα κατατεθεί την Παρασκευή στις 18 Νοεμβρίου, και θα είναι ο πρώτος πλεονασματικός προϋπολογισμός, εδώ και πολλά χρόνια. Βεβαίως, πρόσθεσε, θα πρέπει να ενσωματώσουμε το όφελος από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), το οποίο εκτιμάται στα 4 - 5 δισ. ευρώ, παραπάνω δηλαδή από το ποσό που εξασφαλίζεται μέσω της επιβολής των σκληρότατων μέτρων του πολυνομοσχεδίου.

«...η κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2012 που θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη και θα κατατεθεί επισήμως στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου με στόχο, για πρώτη φορά μετά από πολλά-πολλά χρόνια, η Ελλάδα να εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα και να αλλάξει σελίδα στη δημοσιονομική της κατάσταση.»

»Βεβαίως, καθοριστικός παράγοντας είναι να ενσωματώσουμε στις προβλέψεις του νέου Προϋπολογισμού το όφελος από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, από το PSI, ένα όφελος που μπορεί να είναι ισοδύναμο με το όφελος όλου του πακέτου του τελευταίου πολυνομοσχεδίου, να κινείται κάπου μεταξύ 4 δισ. ευρώ και 5 δισ. ευρώ, ανάλογα με το αν ο υπολογισμός γίνεται σε ταμειακή ή δεδουλευμένη βάση».

Ζωτικής σημασίας οι διαρθρωτικές αλλαγές

Στην αναγκαιότητα άμεσης προώθησης και ολοκλήρωσης όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν εξαγγελθεί και ζητηθεί από τους εταίρους αναφέρθηκε επίσης ο κ. Βενιζέλος.

«Όλες οι ψηφισμένες και ισχύουσες ρυθμίσεις για τις λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές δεν είναι επιλογή. Είναι ανάγκη και υποχρέωση. Βαθμολόγιο και μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, αξιολόγηση φορέων υπηρεσιών και προσώπων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, άνοιγμα των επαγγελμάτων, νέοι όροι στη λειτουργία της αγοράς εργασίας, αποτελεσματική και ταχεία απονομή δικαιοσύνης, ορθολογική και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, νέο επιχειρηματικό περιβάλλον.»

»Αυτά είναι ζωτικές ανάγκες της χώρας. Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όπως έχει συμφωνηθεί στην πέμπτη αναθεώρηση του Προγράμματος Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας.»

Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου το φορολογικό

Αναφερθείς στη φοροδιαφυγή, η καταπολέμηση της οποίας εκτός από δημοσιονομική «έχει και κοινωνική και ηθική διάσταση» ο υπουργός είπε ότι έχει δημιουργηθεί ένα «τεράστιο προγεφύρωμα προς τη μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση» με την:

«άρση τραπεζικού απορρήτου, δημοσίευση των ονομάτων των μεγάλων οφειλετών, μετά από χρόνια, δημοσίευση των ονομάτων αυτών που εξήγαγαν καταθέσεις στο εξωτερικό με ποσά αδικαιολόγητα από τη φορολογική τους δήλωση και την περιουσιακή τους κατάσταση, συνεργασία με ιδιώτες, φορολογικό πιστοποιητικό, αλλαγές στη φορολογική και δημοσιονομική διοίκηση, υπογραφή της Σύμβασης με την Ελβετία, ώστε η Ελλάδα να αποκομίσει οφέλη από τις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία».

Στις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών ο υπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ανήκει και η κατάρτιση του νέου φορολογικού συστήματος.

«Και βεβαίως, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις μας, πρέπει να έχουμε εμφανίσει μία συμφωνημένη, ευρείας αποδοχής πρόταση για το νέο φορολογικό σύστημα. Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι στις κρίσιμες επιλογές βλέπω να υπάρχει σύμπτωση απόψεων και με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στις κρίσιμες διατάξεις που καλείται η νέα κυβέρνηση να ψηφίσει ο κ. Βενιζέλος ανέφερε αυτές που αφορούν την ενίσχυση των τραπεζών.

«Πρέπει να ψηφίσουμε πολύ κρίσιμες διατάξεις τις εβδομάδες αυτές, για το τραπεζικό σύστημα, για το χρηματοοικονομικό και νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί η συμμετοχή των ιδιωτών και η ανταλλαγή των ομολόγων.»

» Πρέπει να διασφαλίσουμε, όχι απλά και μόνο την επανακεφαλαιοποίηση, αλλά την ανασυγκρότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος κατά τρόπο διαφανή, χωρίς να θίξουμε τον ιδιωτικό χαρακτήρα, διασφαλίζοντας ένα δημόσιο πυλώνα.»

»Όμως, όλα αυτά πρέπει να γίνουν κατά τρόπο προστατευτικό του δημοσίου συμφέροντος, απολύτως προστατευτικό του δημοσίου συμφέροντος.»

«Και, βεβαίως», πρόσθεσε ο υπουργός, «το μεγάλο ζητούμενο είναι η διασφάλιση της χρηματοδότησης του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, η ρευστότητα. Αυτή είναι και η μεγάλη βοήθεια στον αγώνα, για την ανάσχεση της ύφεσης, για τον περιορισμό της ανεργίας, για την επιστροφή από το 2013 σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μετά από πέντε χρόνια σωρευτικής και βαθιάς ύφεσης».

Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης, αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ, στο «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ», στην απορρόφηση κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τον αναπτυξιακό νόμο, τις ιδιωτικές επενδύσεις.

«Όμως, μεγαλύτερη σημασία απ’ όλα έχει να υπάρχει χρήμα στη αγορά. Η πιο σημαντική, η πιο άμεση, η καθολικής ισχύος παρέμβαση αναπτυξιακού χαρακτήρα είναι να ολοκληρώσουμε τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική αλλαγή που περιλαμβάνεται μέσα στη σαφή εντολή και τις προτεραιότητες της παρούσας Κυβέρνησης» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Μέτωπο κοινωνικής αλληλεγγύης

Ακόμη μίλησε για δράσεις που θα ενισχύσουν την κοινωνική αλληλεγγύη, όπως το σχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή για τη διευθέτηση οφειλών για στεγαστικά δάνεια όλων εκείνων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

«... είναι ψηφισμένη διάταξη και νόμος του κράτους η υποχρέωσή μας, να διευθετήσουμε τα στεγαστικά δάνεια όλων εκείνων που λόγω του βαθμολογίου και του μισθολογίου ή άλλων περιοριστικών μέτρων, έχουν πραγματική δυσκολία εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων.»

»Θα παρουσιάσω στη Βουλή τις επόμενες μέρες το συγκεκριμένο σχέδιο που έχουμε επεξεργαστεί με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών».

Ο υπουργός υπενθύμισε ακόμη «κάτι που δυστυχώς λησμονήθηκε», το λογαριασμό κοινωνικής εξισορρόπησης που είναι γραμμή του κρατικού προϋπολογισμού και στον οποίο θα εντάσσονται όσα κονδύλια προέρχονται από τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής πέραν του ορίου των 2 δισ. που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2011.

«Για να λειτουργήσουμε με κοινωνική αλληλεγγύη αναδιανεμητικά, να στηρίξουμε ανθρώπους που διολισθαίνουν στην απόλυτη φτώχεια, για να μην νιώθει κανείς μόνος και εγκαταλελειμμένος, να μην νιώθει κανείς αβοήθητο θύμα μίας κρίσης που την βιώνει όλη η κοινωνία, όλη η χώρα, αλλά με ανισότητες και αδικίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου