Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Ίντερνετ και διαδηλώσεις στη Ρωσία


Εδώ και μέρες οι άνθρωποι στη Ρωσία βγαίνουν στους δρόμους και διαμαρτύρονται για τον τρόπο διεξαγωγής των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών. Χωρίς το ίντερνετ όμως κάτι τέτοιο σήμερα θα ήταν σχεδόν αδύνατον. Ο Αλεξάντερ Πλιουτσέφ δεν φοβάται να μιλήσει. Ο 39χρονος μπλόγκερ, συνεργάτης του ραδιοσταθμού EchoMoskwy, δηλώνει πως χωρίς το ίντερνετ δεν θα υπήρχαν αυτές οι διαδηλώσεις. Το ότι οι άνθρωποι στη Ρωσία και κυρίως στη Μόσχα, βγαίνουν στους δρόμους και διαμαρτύρονται για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών της 4η Δεκεμβρίου, οφείλεται κυρίως στην κινητοποίηση που υπάρχει μέσω του διαδικτύου. «Σήμερα αρκεί ένα smsή ένα βίντεο μέσω του youtubeγια να ενημερώσεις τους φίλους σου, οι οποίοι με τη σειρά τους το στέλνουν παρακάτω» λέει ο Αλεξάντερ Πλιουτσέφ.



Αυτό ακριβώς συνέβη και με τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Πλην όμως, ανεξάρτητοι παρατηρητές καταγγέλλουν ότι υπήρξαν πολλές παρατυπίες. Και εκεί το ίντερνετ ήρθε να παίξει έναν καταλυτικό ρόλο. «Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ρωσίας δεν μίλησε κανείς μόνο για τις παρατυπίες αλλά μπόρεσε να τις καταγράψει και να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στο υλικό» λέει ο Γιόχαν Μπιρ από την οργάνωση ‘Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα’.

Ο δημοσιογράφος αναφέρεται στο πρόγραμμα Golos. Ανεξάρτητοι παρατηρητές των εκλογών έφτιαξαν μια σελίδα στο διαδίκτυο, όπου οι πολίτες εύκολα, γρήγορα και κυρίως ανώνυμα μπορούν να ανεβάζουν στο διαδίκτυο όποιες παρατυπίες έπεφταν στην αντίληψή τους



Το 48% των Ρώσων χρησιμοποιούν το ίντερνετ


Και δεν είναι η μόνη πλατφόρμα. Στο facebook30.000 άνθρωποι δήλωσαν συμμετοχή στην εκδήλωση διαμαρτυρίας με την επωνυμία ‘Για δίκαιες εκλογές’

Το ίντερνετ παίζει πλέον στη Ρωσία ένα σημαντικό ρόλο. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας δημοσκοπήσεων FOM, το 48% των Ρώσων χρησιμοποιούν το ίντερνετ. Στις μικρότερες ηλικίες μάλιστα ανάμεσα στα 12 με 24 σχεδόν το 90% των νέων σερφάρει στο ίντερνετ.«Τα περισσότερα παραδοσιακά κρατικά ΜΜΕ στη Ρωσία βρίσκονται υπό τον έλεγχο του κράτους. Για το λόγο αυτό οι πραγματικά ελεύθερες πολιτικές συζητήσεις γίνονται στο ίντερνετ» λέει και πάλι ο Γιόχαν Μπιρ από την οργάνωση ‘Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα’.

Το ελεύθερο ίντερνετ είναι εδώ και καιρό ένα αγκάθι για το Κρεμλίνο και τις αρχές ασφαλείας. Οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις όμως δεν είναι παρά μια ακόμα απόδειξη της δύναμης που διαθέτει το ίντερνετ.

Roman Goncharenko / Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ.σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου