Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

O θάνατος του ευρώ και οι ασκήσεις επί χάρτου...

  sofokleous10.gr
Τράπεζες, επιχειρήσεις, οίκοι εκκαθάρισης, δικηγορικά γραφεία, ακόμα και κεντρικές τράπεζες, καταρτίζουν σχέδια ετοιμότητας, για τη διάσπαση της Ευρωζώνης. Μάλιστα μετά την απογοητευτική Σύνοδο Κορυφής πληθαίνουν οι φωνές που «βλέπουν» σύντομα διάσπαση της Ζώνης του Ευρώ.
Ακόμη μία χρυσή ευκαιρία άφησαν ανεκμετάλλευτοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ, Ελ Εριάν, επικεφαλής της PIMCO, του μεγαλύτερου παίκτη ομολόγων στον κόσμο. Ο Ελ Εριάν δήλωσε πως ότι η Σύνοδος Κορυφής και η συνεδρίαση της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα απέδωσαν μεν καρπούς αλλά τα αποτελέσματα δεν...
ήταν αρκετά, δεδομένης της έκτασης της κρίσης. ''Είναι απαραίτητα αλλά όχι επαρκή'', σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν πως οι προκλήσεις παραμένουν για την Ευρωζώνη και δεν έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο υποβάθμισης. Η Moody’s επιμένει στην απειλή της για υποβάθμιση της αξιολόγησης όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύοντας την άποψη ότι τα όσα αποφάσισαν στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας οι Ευρωπαίοι ηγέτες, δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους.«Όπως ανακοινώσαμε το Νοέμβριο, εκτός και εάν οι συνθήκες στις αγορές πιστώσεων σταθεροποιηθούν στο κοντινό μέλλον, οι αξιολογήσεις όλων των ευρωπαϊκών κρατών θα πρέπει να αναθεωρηθούν».Ο οίκος σκοπεύει να ολοκληρώσει την αναθεώρηση των αξιολογήσεων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012.
Ενα ακόμη σοκ χρειάζεται, προκειμένου όλοι στην Ευρώπη να βρεθούν στην ίδια σελίδα'', τόνισε ο Jean Michel Six. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P για την Ευρώπη, σχολίασε σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας, πως τα όσα συμφωνήθηκαν αποτελούν ένα μεγάλο βήμα προς την επίλυση της κρίσης, αλλά ο χρόνος τελειώνει για την ΕΕ και ένα νέο σοκ θα έφερνε μεγαλύτερη ''συνειδητοποίηση''. Ως παράδειγμα αναφέρει μια μεγάλη γερμανική τράπεζα που αντιμετωπίζει προβλήματα, κάτι που θα έκανε όλους να συνειδητοποιήσουν ότι η Γερμανία δεν είναι αλώβητη. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η S&P αποφάσισε να θέσει σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση (credit watch negative) 15 χώρες μέλη της ευρωζώνης (πλην Ελλάδος και Κύπρου). Σύμφωνα με τον Six, ο διεθνής οίκος ήθελε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς την ευρωζώνη για το τεράστιο ρίσκο ύφεσης και πιστωτικής κρίσης μέσα στο επόμενο έτος.
Αλλά και η Credit Suisse υποστηρίζει πως "θα φανεί μέσα σε αυτήν ή την επόμενη εβδομάδα αν μειώθηκε η πίεση στις αγορές, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι αγορές θα απογοητευτούν'', καθώς δεν έχουν λυθεί τα υποβόσκοντα ζητήματα, εκτίμησε ο Bob Parker, επικεφαλής σύμβουλος στην Credit Suisse. Ο Parker επεσήμανε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron έπραξε ορθά με την άρνηση του για το σύμφωνο προκειμένου να προστατέψει τα συμφέροντα του Σίτι. Εξάλλου, η βρετανική απόφαση να απέχει από το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο είναι μόνο ένα δείγμα για το πόσο η ευρωζώνη δεν έχει επιλύσει τα υποβόσκοντα ζητήματα, είπε.
Yπό αυτού του σκηνικού τεχνικοί τεστάρουν τα ηλεκτρονικά συστήματα συναλλαγών, απέναντι στο ενδεχόμενο της επιστροφής των εθνικών νομισμάτων. Όμως, καθώς το σενάριο του θανάτου του ευρώ γίνεται πιο πραγματικό, υπάρχουν κάποιοι που προειδοποιούν ότι όλες αυτές οι ασκήσεις επί χάρτου, είναι μάταιες. Αν, πράγματι, το κοινό νόμισμα καταρρεύσει, αυτοί που θα πρέπει να πιάσουν δουλειά δεν είναι οι δικηγόροι, αλλά τα ΜΑΤ, δήλωσε στους Financial Times κεντρικός τραπεζίτης που συμμετείχε στη δημιουργία του ευρώ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter, τόνισε πως θα επικρατήσει χάος εάν έστω και μια χώρα αποχωρήσει από το ευρώ, πανδαιμόνιο εάν υπάρξει πλήρης διάλυση της Ευρωζώνης.
Από την πλευρά της η UBS προβλέπει ότι αν μια από τις αδύναμες χώρες εγκαταλείψει το ευρώ, η δημοκρατία της δύσκολα θα επιβιώσει. Ποιες θα ήταν, λοιπόν, οι καλύτερες επενδύσεις στο ενδεχόμενο διάσπασης του ευρώ; «Υποθέτω ότι θα υπήρχαν κάποιες επενδύσεις που θα άξιζαν να εξεταστούν. Τα πολύτιμα μέταλλα, για παράδειγμα. Όμως, και άλλα μέταλλα θα αποτελούσαν σοφές επενδύσεις. Ανάμεσα σε αυτά, οι κονσέρβες τροφίμων και τα όπλα μικρού διαμετρήματος», είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ένας από τους οικονομολόγους της UBS. Και η Citigroup προβλέπει πως εύκολα θα έφτανε στα 2.500 δολάρια ανά ουγκιά η τιμή του χρυσού, στην περίπτωση διάσπασης της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου