Το ύστατο χαίρε στον Θόδωρο Αγγελόπουλο απέτισαν στο Α΄ Νεκροταφείο οι συγγενείς, οι συνεργάτες και οι θεατές των ταινιών του. Η κόρη του Ελένη (σκηνοθέτης και η ίδια) κινηματογράφησε την «τελευταία διαδρομή» του πατέρα της. Η σορός του σπουδαίου σκηνοθέτη εκτέθηκε νωρίτερα σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, δεξιά της εισόδου του...
νεκροταφείου.Εκεί βρέθηκαν συντετριμένη η γυναίκα του Φοίβη, ο πρωταγωνιστής της ταινίας του «Αλλη Θάλασσα» Τόνι Σερβίλο, η βοηθός του Μαργαρίτα Μαντά, ο ιταλός παραγωγός του, Αμαντέο Παγκάνι, ο διευθυντής φωτογραφίας Ανδρέας Σινάνος, ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης.
Οι παριστάμενοι τραγούδησαν το αγαπημένο του δημοτικό τραγούδι «Κοντούλα λεμονιά».
Τη νεκρώσιμο ακολουθία στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων έψαλαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.
Στην τελευταία του κατοικία συνόδευσαν τον Θόδωρο Αγγελόπουλο εκπρόσωποι του πνευματικού κόσμου, μεταξύ άλλων ο Παντελής Βούλγαρης και η Ιωάννα Καρυστιάνη, ο Κώστας Κουτσομύτης, ο Γιάννης Σμαραγδής, η Ελένη Καραϊνδρου, ο Πέτρος Μάρκαρης, η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, η Ρέα Γαλανάκη, ο Διαγόρας Χρονόπουλος, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Γρηγόρης Καραντινάκης, αλλά και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Θανάσης Παφίλης, ο Γιώργος Ανωμερίτης, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Μανώλης Γλέζος, η Βάσω Παπανδρέου, ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ο Γρηγόρης Ψαριανός κ.ά.
Στεφάνια στην κηδεία του μεγάλου σκηνοθέτη έστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, ο πρέσβης της Γαλλίας, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, το Δ.Σ του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, η Εταιρεία Ελλήνων σκηνοθετών, η Ένωση Διπλωματικών υπαλλήλων, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Αλέκος Φασιανός, ο Ισίδωρος Λεοντής κ.ά.
Η οικογένεια του μεγάλου σκηνοθέτη ζήτησε να κατατεθούν χρήματα, αντί στεφάνων, στο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων και στο Χαμόγελο του Παιδιού.
Ο σκηνοθέτης τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο το βράδυ της Τρίτης, ενώ βρισκόταν στα γυρίσματα της νέας του ταινίας «Η άλλη θάλασσα» στην περιοχή της Δραπετσώνας. Κατέληξε λίγες ώρες αργότερα σε νοσοκομείο του Φαλήρου.
Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου, η κηδεία τελέστηκε δημοσία δαπάνη.
Ποιος ήταν
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο πιο γνωστός έλληνας κινηματογραφιστής στο εξωτερικό, γεννήθηκε στις 27 Απριλίου 1935 στην Αθήνα όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια.
Το 1961 μετέβη στη Γαλλία όπου σπούδασε φιλοσοφία και κινηματογραφική τέχνη.
Από το 1964, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, ασχολήθηκε αρχικά με την κριτική και αργότερα με την σκηνοθεσία.
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ήταν η «Αναπαράσταση» (1970) που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και σε ξένα φεστιβάλ.
Τη δεκαετία του 1970 σκηνοθέτησε μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες του: τις «Μέρες του ‘36» (1972), τον πολυβραβευμένο «Θίασο» (1974) και τους «Κυνηγούς» (1977). Ο «Μεγαλέξαντρος» το 1980 απέσπασε το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία.
Ακολούθησαν το «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984), ο «Μελισσοκόμος» (1986), το «Τοπίο στην Ομίχλη» (1988) και το «Μετέωρο βήμα του Πελαργού» (1991), όλες πολυβραβευμένες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 1995 «Το βλέμμα του Οδυσσέα» κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες, ενώ τρία χρόνια αργότερα, το 1998, το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες κέρδισε η «Μία αιωνιότητα και μία ημέρα».
Το 2004 παρουσίασε το πρώτο μέρος της τριλογίας που ετοίμαζε, το «Λιβάδι που δακρύζει».