Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Αγριο τελεσίγραφο από Μέρκελ-Σαρκοζί

Αγριο τελεσίγραφο από Μέρκελ-Σαρκοζί
O εκβιασμός δεν πρέπει να περάσει
«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των ελληνικών Aρχών, από τις οποίες αναμένουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις», ξεκαθάρισε χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ, εκφράζοντας μάλιστα τη δυσφορία των εταίρων σχετικά με την αναβλητικότητα των αποφάσεων στην Ελλάδα.
«Ο χρόνος σας τελείωσε». Αυτό διεμήνυσαν χθες στην Αθήνα με ιδιαίτερα αυστηρό τόνο η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, ενώ τον κλοιό των πιέσεων έσφιξαν ακόμη περισσότερο οι Βρυξέλλες τονίζοντας σε έντονο ύφος ότι η Ελλάδα υπερέβη την προθεσμία για την εξεύρεση συμφωνίας. Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν επεσήμανε ότι οι διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών θα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί και υπογράμμισε με νόημα ότι η διορία, που εξέπνευσε, συνδέεται άρρηκτα με την ανάγκη αναχρηματοδότησης της χώρας και δεν μπορεί να αγνοηθεί. Εκκληση για την άμεση επίτευξη συμφωνίας για το πακέτο των νέων μέτρων απηύθυνε εξάλλου ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρομπάι, λέγοντας «η Ελλάδα έχει ευθύνη απέναντι στην Ευρωζώνη».



Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο πλαίσιο του καθιερωμένου ετήσιου κοινού υπουργικού συμβουλίου των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι.

«Δεν θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία εάν οι προτάσεις της τρόικας δεν εφαρμοστούν, οι προτάσεις είναι πάνω στο τραπέζι, ο χρόνος πιέζει πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα και δεν καταλαβαίνω ποιο το όφελος των καθυστερήσεων», τόνισε καταρχήν η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας ότι η χώρα της δεν μπορεί να δεχτεί μια ελληνική χρεοκοπία.

Ερωτηθείς πώς σκοπεύουν να αντιδράσουν στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απάντησε: «Η κ. Μέρκελ και εγώ εργαζόμαστε μήνες γι' αυτή τη συμφωνία και δεν είμαστε σήμερα εδώ για να αποδεχθούμε μια αποτυχία. Τη θέλουμε αυτή τη συμφωνία. Με την ίδια ένταση όμως λέμε ότι η ελληνική ηγεσία έχει ορισμένες δεσμεύσεις που με σχολαστικότητα θα πρέπει να τις σεβαστεί. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η κρίση στην Ελλάδα πρέπει να λυθεί άπαξ και δια παντός».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός εργάζεται υπό δύσκολες συνθήκες και εάν υπάρχει ένα παράδειγμα που θα πρέπει να ακολουθηθεί είναι το παράδειγμα του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, που πετυχαίνει «αξιόλογα αποτελέσματα».

«Είναι ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Εμείς θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας, τώρα επαφίεται στα δύο κόμματα, στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η Ευρώπη είναι ένας χώρος όπου ο καθένας έχει δικαιώματα, έχει και υποχρεώσεις» εξήγησε ο Νικολά Σαρκοζί.

«Ξεκάθαρα»
Παίρνοντας τον λόγο η καγκελάριος πρόσθεσε: «Να το πούμε ξεκάθαρα, και οι δύο θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, όμως δεν μπορεί να υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα εάν δεν καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα. Η θέση μας είναι κοινή και όλη η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε γνώμη».

Οι δύο ηγέτες πρότειναν ακόμη να κατατίθενται σε δεσμευμένο λογαριασμό οι τόκοι για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, ώστε τα χρήματα να είναι μονίμως διαθέσιμα.

Σύμβουλος του Γάλλου προέδρου σημείωσε ότι η ιδέα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί και ότι προβλέπει την απομόνωση μέρους της βοήθειας προς την Ελλάδα σε ένα δεσμευμένο λογαριασμό που θα προορίζεται για την πληρωμή των τόκων και του κεφαλαίου.

Σύμφωνα πάντως με τηλεγράφημα του Associated Press, αυτός θα μπορούσε να είναι ένα τρόπος για μπει και η ΕΚΤ στο «παιχνίδι», καταθέτοντας δηλαδή τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα στον συγκεκριμένο λογαριασμό ώστε να μειωθεί το ελληνικό χρέος.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των ελληνικών Aρχών

«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των ελληνικών Aρχών, από τις οποίες αναμένουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις», ξεκαθάρισε χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ, εκφράζοντας μάλιστα τη δυσφορία των εταίρων σχετικά με την αναβλητικότητα των αποφάσεων στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το πότε θα συγκληθεί το Eurogroup, ο εκπρόσωπος του Φινλανδού επιτρόπου ήταν ιδιαίτερα καυστικός, τονίζοντας ότι «δεν έχει κανένα νόημα να συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και να συζητούν αόριστα».

Στο θέμα των κατώτατων μισθών, ο Α. Αλταφάζ υπεραμύνθηκε των εκβιασμών της τρόικας, παραθέτοντας συγκριτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 751 ευρώ για 14 μήνες, κάτι που ισοδυναμεί σε 870 ευρώ μηνιαίως, ενώ, όπως είπε, στην Πορτογαλία ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 566 ευρώ και στην Ισπανία σε 748 ευρώ.

Ερωτηθείς σχετικά ο Α. Αλταφάζ αρνήθηκε ότι η Ευρώπη εφαρμόζει πολιτικές «τύπου Τσαουσέσκου», επιβάλλοντας τη βίαιη μείωση του δημόσιου χρέους και των μισθών στην Ελλάδα και αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ της Ελλάδας και της Ρουμανίας της εποχής Τσαουσέσκου.

Εξάλλου, προχωρώντας σε έναν απολογισμό της εφαρμογής του Μνημονίου, ο Α. Αλταφάζ αναφέρθηκε σε «τρύπες» που αφορούν τόσο τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αλλά και τις αποκλίσεις στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ισχυρίστηκε ότι οι Βρυξέλλες δεν απαιτούν από την Ελλάδα πρόσθετη λιτότητα (!), παρά μόνο την πλήρη εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί και δεν έχουν εφαρμοστεί. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την οικονομική ύφεση.

Αλληλεγγύη
Σχολιάζοντας τα προγράμματα της ΕΕ προς την Ελλάδα, είπε ότι πρόκειται για επίδειξη αλληλεγγύης, χωρίς προηγούμενο, προς τον ελληνικό λαό, αλλά σημείωσε ότι η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη και ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει το καθήκον της.

Επανέλαβε ότι την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα έχει απολέσει την ανταγωνιστικότητά της, ότι ο δείκτης παραγωγικότητας είναι πολύ κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου και τόνισε εκ νέου ότι η Ελλάδα ζούσε για πολλά χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της. Σημείωσε, δε, ότι αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, η επίπτωση θα είναι η χρεοκοπία της χώρας.

Π. Κρούγκμαν: Είναι ανέφικτο το πρόγραμμα
Σοβαρές επιφυλάξεις για το πρόγραμμα που εφαρμόζει το ΔΝΤ στην Ελλάδα εκφράζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. Ειδικότερα θεωρεί ανέφικτο για τη χώρα μας να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα και παράλληλα να υφίσταται πρωτοφανή συμπίεση δημόσιων δαπανών. Οπως χαρακτηριστικά λέει: «Πρόκειται περί τεράστιας απάτης και υποτίθεται ότι θα συμβεί εν μέσω μίας οικονομίας που βρίσκεται σε βαθύτατη ύφεση. Ο λόγος είναι ο εξής: Οταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, η Ελλάδα είχε πρωτογενές έλλειμμα, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη κι αν διέγραφε το χρέος της, θα εξακολουθούσε να είναι υποχρεωμένη να τεθεί σε δημοσιονομική συρρίκνωση. Αυτό πλέον δεν ισχύει. Αρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να ''πεθάνει στη λιτότητα'', προκειμένου να πληρώσει τους πιστωτές της, χωρίς φως στο τούνελ».

Βαγγέλης Δεμίρης - Κατερίνα Κοσμά
http://www.imerisia.gr