Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Μείωση κύριων συντάξεων και μισθός πείνας για νέους στο νέο μνημόνιο


Σε επίπεδο σκουπίδια (junk) σαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα υποβαθμιστεί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων με τα επώδυνα μέτρα που προβλέπει το νέο μνημόνιο, βάσει του οποίου οι κατώτατοι μισθοί όλων των επιπέδων μειώνονται κατά 22%, ενώ οι νέοι έως 25 ετών, νομιμοποιείται να παίρνουν μισθό κατά 32% χαμηλότερο από το σημερινό κατώτατο.
Στην κλίνη του Προκρούστη μπήκαν και οι κύριες συντάξεις ορισμένων ταμείων (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τραπεζών και ΝΑΤ) αλλά και τα επιδόματα. Ακόμη παγώνουν οι ωριμάνσεις, περιορίζεται σε τρεις μήνες η ισχύς της μετενέργειας των συμβάσεων, ενώ καταργείται η μονιμότητα σε ΔΕΚΟ.



Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και τις συντάξεις, το μνημόνιο που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση επιβάλλει -βάσει κειμένου που διέρρευσε και δημοσιεύεται από το Βήμα- μείωση κατά 15% των συντάξεων κύριας ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ και τραπεζών και κατά 7% του ΝΑΤ, με ισχύ από 1/1/2012, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα των επικουρικών συντάξεων.

Ακόμη ζητά μείωση των κατώτατων μισθών όλων των επιπέδων κατά 22% και των νέων κάτω των 25 ετών κατά 32%, και επιβάλλει πάγωμα του κατώτατου σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του προγράμματος (2015).

Η μετενέργεια των συμβάσεων λήγει στους τρεις αντί των έξι μηνών.

Εάν δεν υπάρξει νέα κλαδική σύμβαση εντός τριών μηνών θα λαμβάνεται ως βάση ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με διατήρηση των επιδομάτων θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας. Αυτά διατηρούνται μέχρι τη σύναψη νέας σύμβασης (συλλογικής ή ατομικής).

Όλες οι συμβάσεις που είναι σε ισχύ λήγουν σε ένα έτος μετά την ψήφιση του προγράμματος.

Παγώνουν οι ωριμάνσεις έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω του 10%.

Ακόμη προβλέπεται έως τα τέλη Ιουλίου 2012 να υπάρξει αναθεώρηση της ΕΓΣΣΕ με σκοπό την ευθυγράμμιση αυτής με ανταγωνιστικές χώρες, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποιες θεωρούνται ως τέτοιες (δηλαδή η ευθυγράμμιση θα γίνει με την Ισπανία και την Πορτογαλία ή με τη Βουλγαρία;)

Καταργείται η μονιμότητα σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και προβλέπεται επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων με στόχο εξοικονόμηση ποσού 0,2% του ΑΕΠ (περίπου 440 εκατ. ευρώ) σε ετήσια βάση.

Επαναβεβαιώνεται ο στόχος για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015. Ζητείται μείωση των συμβασιούχων, διατήρηση της αναλογίας των προσλήψεων προς τις αποχωρήσεις στο 1:5 και επανέρχεται το καθεστώς μιας μορφής εργασιακής εφεδρείας για τους 15.000 υπαλλήλους που πρέπει να αποχωρήσουν μέσα στο 2012.

Ακόμη προβλέπεται περιορισμός εισαγωγών σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και γενικά σε σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο Δημόσιο.
http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου