Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Δολοφονία Γουέλς.. 17Ν - Είχε άνθρωπο στην πρεσβεία;

Ρεπορταζ Χαρης Καρανικας
«ΤΑ ΝΕΑ» σε συνεργασία με το Wikileaks δημοσιεύουν αποκλειστικά για την Ελλάδα τις απόρρητες πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική αλληλογραφία της Stratfor, της αμερικανικής ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που έχει χαρακτηριστεί ως «σκιώδης CIA»

Το ενδεχόμενο εμπλοκής υπαλλήλου της αμερικανικής πρεσβείας στην δολοφονία του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς στα τέλη του 1975 φέρνει στο φως η εμπιστευτική αλληλογραφία μεταξύ υψηλόβαθμου στελέχους της Stratfor και πρώην αξιωματούχων κυβερνητικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας των ΗΠΑ. Τα εν λόγω μηνύματα, που αναφέρονται σε σενάρια συνεργασίας της 17Ν με αμερικανό δημόσιο υπάλληλο στο συγκεκριμένο τρομοκρατικό χτύπημα, ανταλλάχθηκαν πριν από 11 μήνες.

Ηταν μεσημέρι της 17ης Απριλίου του 2011 όταν ο Φρεντ Μπάρτον, αντιπρόεδρος της «σκιώδους CIA», όπως έχει χαρακτηριστεί η Stratfor, έστειλε email στο πρώην αφεντικό του από τις υπηρεσίες Ασφαλείας του Διπλωματικού Σώματος των ΗΠΑ. «Ακουσα από μία πολύ καλή πηγή στην Υπηρεσία (σ.σ. εννοεί την CIA) ότι τον Γουέλς τον παγίδευσε ένας υπάλληλος στην πρεσβεία. Εχεις ακούσει ποτέ κάτι τέτοιο;» ρωτούσε ο κ. Μπάρτον, ο οποίος έχει διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών Ασφαλείας του Διπλωματικού Σώματος.

23 Δεκεμβρίου 1975. Ο Ρίτσαρντ Σκίφινγκτον Γουέλς βρίσκεται στην Αθήνα ήδη πέντε μήνες. Από το καλοκαίρι έχει αναλάβει τη θέση του σταθμάρχη της CIA, όμως στις δημόσιες εκδηλώσεις εμφανίζεται ως ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας. Το βράδυ της προπαραμονής των Χριστουγέννων λίγο πριν τις 10 φεύγει μαζί με τη σύζυγό του και τον οδηγό του από τη δεξίωση που είχε παραθέσει ο αμερικανός πρέσβης. Μόλις φθάνουν έξω από το σπίτι που του είχε παραχωρηθεί στο Παλαιό Ψυχικό, τρεις άντρες κατεβαίνουν από ένα Simca που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση και τους πλησιάζουν. Οι δύο από αυτούς απομακρύνουν τη σύζυγο και τον οδηγό, ενώ ο τρίτος με τρεις πυροβολισμούς από κοντινή απόσταση δολοφονεί τον 45χρονο επικεφαλής του κλιμακίου των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην Αθήνα. Αυτό ήταν το πρώτο χτύπημα της 17 Νοέμβρη και ο πρώτος σταθμάρχης της CIA στην ιστορία που έπεφτε νεκρός από τρομοκρατικό χτύπημα. Η προκήρυξη που έστειλε η οργάνωση την επόμενη ημέρα δεν δημοσιεύθηκε από τις εφημερίδες. Aρκετό καιρό μετά στη γαλλική εφημερίδα «Liberation» αποκαλύφθηκε ότι τα μέλη της 17Ν παρακολουθούσαν τον Γουέλς από το καλοκαίρι του 1975.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Σχεδόν μισή ημέρα μετά το ερώτημα του αντιπροέδρου της Stratfor κ. Μπάρτον ήρθε και η απάντηση από το πρώην αφεντικό του στην Υπηρεσία Ασφαλείας του Διπλωματικού Σώματος των ΗΠΑ. Ανάμεσα σε άλλα έγραφε: «Θυμάμαι ότι πολλοί πίστευαν πως μέλη της 17 Νοέμβρη είχαν διεισδύσει στην (ελληνική) κυβέρνηση και όπως καλά γνωρίζεις, οι Ελληνες παρακολουθούσαν τους διπλωμάτες των ΗΠΑ για να αναγνωρίσουν τους αξιωματικούς πληροφοριών. Οι υπάλληλοι της πρεσβείας ήξεραν ποιος ήταν και ποιος δεν ήταν αξιωματικός πληροφοριών. Δυστυχώς ο Γουέλς θα μπορούσε να αναγνωριστεί και να στοχοποιηθεί εύκολα όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τη 17Ν». Οπως αναφέρεται στο email ο πρώην προϊστάμενος του αντιπροέδρου της Stratfor ήταν τοποθετημένος στο Γραφείο Επιχειρήσεων Ασφαλείας ως επικεφαλής επιθεωρητής. Η Ελλάδα, λέει ο ίδιος, ήταν μία από τις σημαντικές τρομοκρατικές απειλές και είχαν επικεντρώσει τις έρευνές τους στη χώρα εξαιτίας των επιθέσεων της 17Ν και της ανικανότητας της ελληνικής κυβέρνησης να συλλάβει τα μέλη της οργάνωσης. Ωστόσο, το πρώην αφεντικό του κ. Μπάρτον παραδέχεται ότι δεν θυμάται πολλά για τον φάκελο Γουέλς και δεν θα εκπλησσόταν αν ένας υπάλληλος είχε κάποιο ρόλο στην υπόθεση.




«Ψάχναμε σύνδεσμο με τον Κάρλος»

Η Υπηρεσία Ασφαλείας του Διπλωματικού Σώματος των ΗΠΑ (DS), όπου εργάζονταν ο Μπάρτον και ο ακόμα πιο υψηλόβαθμος συνομιλητής του, είναι το χέρι «επιβολής του νόμου» του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η DS κατέχει την κορυφαία θέση παγκοσμίως σε διεθνείς έρευνες στον τομέα ανάλυσης απειλών, στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην ασφάλεια στην τεχνολογία και την προστασία των ανθρώπων, της ιδιοκτησίας και των πληροφοριών», επισημαίνεται στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας. Το 1975 η ασφάλεια αλλά και οι έρευνες για τους αμερικανούς διπλωμάτες περιλαμβάνονταν στις αρμοδιότητες του προκατόχου της DS, της OSY, στην οποία εργαζόταν ο πρώην προϊστάμενος του κ. Μπάρτον.
Δύο λεπτά πριν στείλει στο πρώην αφεντικό του το μήνυμα, ο αντιπρόεδρος της Stratfor είχε ενημερώσει για την πληροφορία σχετικά με την εμπλοκή υπαλλήλου της πρεσβείας στη δολοφονία Γουέλς - και πάλι με email - γνωστό του από τη CIA και τη NSA. H απάντησή του τελευταίου στην ερώτηση αν έχει ποτέ ακούσει κάτι για εμπλοκή υπαλλήλου της αμερικανικής πρεσβείας στην εκτέλεση του Γουέλς ήταν αρνητική: «Οχι, και εργαζόμουν με την ομάδα δράσης που τους κυνηγούσε (σ.σ. εννοεί την 17Ν)».
Στις 23 Απριλίου 2011 ο κ. Μπάρτον ενημερώνει τον ίδιο φίλο του ότι η πηγή του υποστηρίζει πως ήταν τοποθετημένος στην Αθήνα όταν «ο διευθυντής επιχειρήσεων (DO) και ο σταθμάρχης της CIA (COS) απέρριψαν τους ισχυρισμούς (σ.σ. για εμπλοκή υπαλλήλου της πρεσβείας στη δολοφονία Γουέλς) χωρίς περαιτέρω έρευνα».
Ο φίλος από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ τού απαντά ότι υπήρχε ειδική ομάδα δράσης για τη 17Ν που επιχειρούσε για χρόνια να εντοπίσει οποιοδήποτε στοιχείο μπορούσε να ρίξει φως στην υπόθεση. «Και εννοώ κάθε στοιχείο. Είχα εντοπίσει έναν από τους ανιψιούς ενός αμερικανού συνεργάτη του Κάρλος που είχε στενές επαφές με τη 17Ν και που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος για προσέγγιση - ένα ακόμα πράγμα που δεν κατάφερα να συμπεριληφθεί στην αναφορά αξιολόγησής μου… (Η ομάδα δράσης) περιελάμβανε ντόπιους, ανθρώπους που μιλούσαν τη γλώσσα, πρώην αξιωματικούς τοποθετημένους εκεί… κάποιους πολύ καλούς ανθρώπους, από τους καλύτερους που έχω συνεργαστεί. Είμαι σίγουρος ότι θα είχαν βρει ένα τέτοιο στοιχείο», λέει ο φίλος του αντιπροέδρου της Stratfor και επισημαίνει ότι η πρώτη υπόθεση στην Αθήνα ήταν ο εντοπισμός μιας επαφής της 17Ν, την οποία απέκοψαν αμέσως. «Ηξερα πολλά από αυτά που έκαναν, ειδικά για υπαλλήλους της πρεσβείας, επειδή είχα πρόσβαση στους φακέλους τους χωρίς να υπάρχουν εντάσεις για το ότι η Υπηρεσία ψάχνει διπλωμάτες ή υπαλλήλους. Κάποιοι από τους διευθυντές επιχειρήσεων δεν μπορούν ποτέ να παραδεχθούν ότι έκαναν λάθος».

ΟΙ «ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ». Η αναφορά του φίλου του από τη CIA στον Κάρλος το Τσακάλι φαίνεται πως κέντρισε την περιέργεια του αντιπροέδρου της Stratfor, ο οποίος σε επόμενο μήνυμά του ρωτά αν ο διαβόητος τρομοκράτης είχε σχέσεις με την 17Ν. «Δεν θυμάμαι αν υπήρχε απευθείας σύνδεση. Υπήρχαν άνθρωποι που ήταν συνεργάτες του Κάρλος και ζούσαν στην Ελλάδα ή κάτι τέτοιο. Οι συνοδοιπόροι της τρομοκρατίας», αναφέρει ο φίλος του κ. Μπάρτον και διηγείται την εξής ιστορία: «Ενας αμερικανός συνεργάτης του Κάρλος στη Γαλλία ανατίναξε εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών, αν θυμάμαι σωστά. Είτε αυτός είτε η σύζυγός του (δεν ήταν αμερικανίδα υπήκοος) ήταν αυτοί που μας ενδιέφεραν. Βρήκα εδώ έναν συγγενή, τον οποίο σύστησα στους ανθρώπους μας που ασχολούνταν με την 17Ν ώστε να τον χρησιμοποιούσαν για επαφή. Εκανα διάφορες τέτοιες δουλειές (17N, Σιχ) και όταν αισθάνονταν άνετα μαζί μου τους πάσαρα στους "επαγγελματίες"» εξομολογείται ο φίλος από τη CIA και τη NSA.


Ποιος «εξαφάνισε» τον Μπρεγκέ
Τέλη Φεβρουαρίου του 2009 μια ιδιαίτερα παράξενη είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου: «ο Κάρλος το Τσακάλι ζητά από τον Ομπάμα βοήθεια για να εντοπίσει έναν "εξαφανισμένο" τρομοκράτη». Το θέμα κεντρίζει το ενδιαφέρον του αντιπροέδρου της Stratfor Φρεντ Μπάρτον ο οποίος ενημερώνει φίλο του από τις μυστικές υπηρεσίες για σχετικό δημοσίευμα όπου αναφέρεται ότι ο Κάρλος με επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ από τις γαλλικές φυλακές τον παρακαλεί να κάνει κάτι για να βρεθεί ο «συμμαχητής» του, Μπρούνο Μπρεγκέ. Στην εν λόγω είδηση επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπρεγκέ απήχθη από πράκτορες της CIA, με τη συνεργασία ειδικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ενώ ταξίδευε με πλοίο μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας το 1995. «Τον θυμάμαι και ποτέ δεν είχα ακούσει ότι η CIA τον πήρε. Το 1995 δεν τα έκαναν αυτά. Η Υπηρεσία δεν είχε συλλάβει ούτε τον Κάρλος τότε. Κυκλοφορούσε τόσο πολύ σε δημόσιους χώρους εκείνη την περίοδο που οποιοσδήποτε θα τον έπιανε αν ήθελε. Με όλα αυτά που γνώριζε θα μου προκαλούσε έκπληξη αν οι πρώην συνεργάτες του τον άφηναν τόσο εύκολα.
Η 17Ν δρούσε με τόσο μεγάλη μυστικότητα που αν ήξερε ότι οποιοσδήποτε από αυτούς σκεφτόταν να αποχωρήσει (και πιθανότατα να μιλήσει) θα τον σκότωναν. Κανείς δεν μίλησε ποτέ για τη 17Ν, έτσι με το να τον σκοτώσουν έδιναν ένα καλό παράδειγμα σε όποιον είχε τέτοιες σκέψεις», έγραφε στον κ. Μπάρτον ο φίλος του από τις αμερικανικές
μυστικές υπηρεσίες στις 26 Απριλίου 2011.
http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου