Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Φ.Κουβέλης: Πολιτική συμμαχιών για μία κυβερνώσα Αριστερά

 Της συνεργασίας της Δημοκρατικής Αριστεράς με τους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε ο Φώτης Κουβέλης, παρουσιάζοντας σήμερα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.
Την ίδια ώρα, στον πρόεδρο της Βουλής διαβιβάστηκε η επιστολή με την οποία ανακοινώνεται η συγκρότηση της ΚΟ, η οποία αποτελείται από δέκα βουλευτές: τον πρόεδρο της ΚΟ Φώτη Κουβέλη και τους βουλευτές Γρηγόρη Ψαριανό (Β' Αθηνών), Θανάση Λεβέντη (Περιφέρεια Αττικής), Βασίλη Οικονόμου (Περιφέρεια Αττικής), Νίκο Τσούκαλη (Αχαΐας), Οδυσσέα Βουδούρη (Μεσσηνίας), Γιάννη Μιχελογιαννάκη (Ηρακλείου), Γιώργου Παπαμανώλη (Κυκλάδων), Γιάννη Αμοιρίδη (Πιερίας), Ηλία Θεοδωρίδη (Πέλλας).
Φ. Κουβέλης: Πολιτική αναγκαιότητα η ανάδειξη του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού
Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η συνεργασία αυτή έρχεται να καταγράψει «την κοινή επιδίωξη για μια αριστερά κυβερνώσα, για μια αριστερά η οποία μπορεί να διαμορφώνει αποφασιστικές εξελίξεις και να μετακινεί την πολιτική από τη βαθειά συντηρητική θέση που σήμερα βρίσκεται σε μια ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση».



Πρόκειται, είπε, για μια συνεργασία η οποία προέκυψε στη βάση κοινού πολιτικού τόπου, κοινής προγραμματικής θέσης και κοινής διεκδίκησης, όχι μόνο σε σχέση με τις επερχόμενες εκλογές, αλλά και με τη συνολικότερη διεκδίκηση για την ανάδειξη του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού ως μια πολιτική αναγκαιότητα. Η συνεργασία αυτή, επανέλαβε, στηρίζεται σε κοινό πολιτικό τόπο και σε κοινό πολίτικο πρόγραμμα, το οποίο όπως υπογράμμισε, αποτελεί την εναλλακτική πρόταση προς την ασκούμενη πολιτική της παρούσας κυβέρνησης, «πολιτική που έφερε τη χώρα στη συγκεκριμένη κατάσταση ... την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι που οδήγησε στο τεμαχισμό της κοινωνίας».

Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση κατά την παρουσίαση της ΚΟ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπερασπίστηκε την πολιτική συμμαχιών του κόμματός του τόσο απέναντι σε εσωκομματικές αμφισβητήσεις, όσο και έναντι της κριτικής που υφίσταται για τη συνεργασία με πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές αυτοί, επεσήμανε, «είχαν μια παρουσία ευθύνης, με αντιρρήσεις, με αμφισβήτηση στην ασκούμενη πολιτική» και, όπως σημείωσε, δεν προσέρχονται σε συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ από ιδιοτελή επιλογή, καθώς αν ήθελαν να υπηρετήσουν το ευκαιριακό, θα το είχαν κάνει προς άλλες κατευθύνσεις. «Η συμμετοχή τους στη ΔΗΜΑΡ», υποστήριξε, «στηρίζεται σε πολιτική επιλογή και αντιστοιχείται με όσα παλεύει η Δημοκρατική Αριστερά».

Απαντώντας εξάλλου στις εσωκομματικές αντιδράσεις, ο κ. Κουβέλης παρέπεμψε στην πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία «ανοικτά και με δημοκρατικές διαδικασίες αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία τη συνεργασία με τους ανεξάρτητους βουλευτές».

Τέλος, όπως έκανε γνωστό, εντός των ημερών θα δοθεί στη δημοσιότητα το πρόγραμμα του κόμματος.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, ακολούθησε η πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ. Όπως εξάλλου ανακοινώθηκε από τη ΔΗΜΑΡ, από την Πέμπτη 29 έως το Σάββατο 31 Μαρτίου ο κ. Κουβέλης θα πραγματοποιήσει τριήμερη περιοδεία στα Δωδεκάνησα.

Το σημαντικότερο όφελος από την ίδρυση μιας νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας αφορά τον καταμερισμό του χρόνου τόσο στο νομοθετικό έργο, όσο και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ δεν πρέπει να παραβλεφθεί το θέμα του προεκλογικού τηλεοπτικού χρόνου και του debate των πολιτικών αρχηγών κατά την κορύφωση της προεκλογικής περιόδου.

Πλέον, ο πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να ανακατανείμει το χρόνο των ομιλητών στο κοινοβούλιο, έτσι ώστε να καλύπτει και τη συμμετοχή των νέων Κοινοβουλευτικών Ομάδων και βεβαίως και των προέδρων τους.

Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 18, στις ΚΟ παραχωρείται ιδιαίτερη αίθουσα στο βουλευτήριο, με χωρητικότητα ανάλογη με τον αριθμό των μελών της, ενώ στους προέδρους των ΚΟ, παραχωρείται ιδιαίτερο γραφείο. Σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι αίθουσες, η παραχώρηση ιδιαίτερου γραφείου στους προέδρους των Κ.Ο. γίνεται σύμφωνα με τη σειρά της δύναμης τους. Οι διοικητικές γραμματείες των ΚΟ στελεχώνονται με μετακλητούς υπαλλήλους που διορίζονται με απόφαση του προέδρου της Βουλής, μετά από πρόταση του προέδρου κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η ΚΟ της Δημοκρατικής Αριστεράς, πάντως, δεν θα κάνει χρήση της δυνατότητας για μετακλητούς υπαλλήλους.

Σύμφωνα με το άρθρο 19, η νεοϊδρυόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα έπεται, σε σειρά, της ισοδύναμης παλαιότερης, στην περίπτωση ισοδυναμίας Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Στην περίπτωση της Δημοκρατικής Αριστεράς ο αριθμός των βουλευτών της είναι μεγαλύτερος από εκείνον του ΣΥΡΙΖΑ (εννέα βουλευτές) και κατά συνέπεια θα προηγείται στη σειρά των ομιλητών, εκτός και αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώσει ότι εντάσσει στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα και έναν ακόμη βουλευτή που πιθανολογείται ότι θα είναι η βουλευτής Σοφία Σακοράφα.

Προβλέπεται τέλος, ότι σε περίπτωση συγκρότησης νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο πρόεδρος της Βουλής καλεί τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για να προσδιοριστούν οι θέσεις των μελών τους στην αίθουσα συνεδριάσεων.

NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου