Πέμπτη 12 Απριλίου 2012



Κριτική προς τους Ευρωπαίους ηγέτες άσκησε ο Νομπελίστας οικονομολόγος και καθηγητής του πανεπιστημίου του Κολούμπια, Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος τονίζει πως «η υπερβολική δόση λιτότητας χειροτερεύει τα πάντα», επισημαίνοντας παράλληλα πως το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν αρκεί.

Πιο συγκεκριμένα ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», επικρίνει την λιτότητα που επιβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς όπως υποστηρίζει «οι δημοκρατίες μπορούν να αντέξουν περικοπές χωρίς να βλέπουν φως στο τούνελ μόνο μέχρις ενός σημείου».


Επίσης τονίζει «δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο ούτε ένα παράδειγμα, όπου οι περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών να οδήγησαν στην εξυγίανση ενός ασθενούς κράτους» και αναδεικνύει την ανάγκη εφαρμογής αναπτυξιακής πολιτικής, ενώ θεωρεί την αναδιάρθρωση του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών ως μοναδική διέξοδο.

«Το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι δυστυχώς πολύ περιορισμένο και αυτό επειδή υπάρχει ο φόβος της χρεοκοπίας. Αλλά και η χρεοκοπία κρατών ανήκει στον σύγχρονο καπιταλισμό. Πρέπει να είναι επιτρεπτή», εξηγεί ο κ. Στίγκλιτς και ζητεί να χορηγούνται μεγαλύτερα δάνεια σε επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Τέλος ο οικονομολόγος, υποστηρίζει πως θα έπρεπε να επιβληθεί φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, αλλά και να δημιουργηθεί μία κοινή Δημοσιονομική Αρχή της Ευρωζώνης, η οποία θα χορηγούσε χωρίς προβλήματα τα κεφάλαια που χρειάζονταν οι χώρες-μέλη.

«Μιλάω για την επονομαζόμενη αναδιανεμητική ένωση, την οποία μισούν πολλοί Γερμανοί», υπογραμμίζει, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για το μακροπρόθεσμο οικονομικό μέλλον της Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι, όπως διευκρινίζει, η πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας δεν αποκλείεται βραχυπρόθεσμα να προκαλέσει νέα ύφεση.

www.iefimerida.gr