Καθοριστικές πολιτικές εξελίξεις στο Βορρά και το Νότο της Ευρωζώνης βλέπει σε ειδική της έκθεση η...
NOMURA, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αν και έχει σημειωθεί πρόοδος τους τελευταίους μήνες, «η Ευρωζώνη μοιάζει με οικοδόμημα στηριγμένο σε ρηχά θεμέλια, που προσπαθεί να αντέξει έναν οικονομικό και πολιτικό σεισμό».
Όσον αφορά στην Ελλάδα, τα μάτια και τα αυτιά των αναλυτών του μεγαλύτερου διαχειριστή ομολόγων, είναι στραμμένα στις εκλογές της 6ης Μαίου και ειδικότερα στους συσχετισμούς δυνάμεων που μπορεί να προκύψουν με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της NOMURA, το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και ειδικότερα την ύφεση που βαθαίνει, την αυξανόμενη ανεργία, τη μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και βέβαια την οριστικοποίηση του πακέτου των 11,5 δισ ευρώ που αφορά στην επόμενη διετία, κάτι που σημαίνει ότι η πολιτική σταθερότητα είναι αναγκαία συνθήκη για να υπάρξει πρόοδος σε όλα αυτά τα μέτωπα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές της NOMURA, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ως πιθανότερο σενάριο και παρά τις προσδοκίες των δανειστών της Ελλάδας, ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ χάνουν δυνάμεις, χωρίς να αποκλείεται μάλιστα το ενδεχόμενο να μη μπορέσουν να συγκεντρώσουν και τα δύο κόμματα μαζί τη πλειοψηφία των 151 εδρών, απέχοντας πολύ από το μαγικό αριθμό των 160 εδρών, ο οποίος σύμφωνα με τη NOMURA θεωρείται αναγκαίος για μια σταθερή κυβέρνηση.
Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα συνεχιστεί, ενώ ακόμα κι αν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κατορθώσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, η NOMURA αμφιβάλλει για τη δυνατότητα τους να πετύχουν τους στόχους που θέτει το Νέο Μνημόνιο, λαμβάνοντας υπόψιν την εσωτερική αντίσταση στα μέτρα λιτότητας και στις διαρθρωτικές αλλαγές.
Ανάλογος προβληματισμός εκφράζεται για τις εξελίξεις στην Ιρλανδία, με δεδομένο ότι στις 31 Μαίου διενεργείται δημοψήφισμα για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, στη σκιά των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφαση επιβολής φόρου 100 ευρώ στους 1,6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.
Αναταράξεις διαπιστώνει η NOMURA και στην Ιταλία, όπου φαίνεται πως έχει κοπάσει προ πολλού ο ενθουσιασμός για τη κυβέρνηση Μόντι ειδικά μετά το πακέτο των αντιεργατικών μέτρων, με τη προσοχή να στρέφεται στις τοπικές εκλογές της 6-7ης Μαίου.
Ο μεγαλύτερος προβληματισμός αφορά βέβαια στις εξελίξεις στην Ισπανία, η οποία δέχεται πλέον την ασφυκτική πίεση των αγορών. Μόνο και μόνο η καθυστέρηση του φετινού Προϋπολογισμού επέτεινε τις ανησυχίες των αγορών για τις επιπτώσεις στη πραγματική οικονομία από την προσπάθεια της κυβέρνησης Ραχόι να ρίξει το Έλλειμμα στο 5,3%, με δεδομένη την αυξημένη αυτονομία που απολαμβάνουν οι 17 περιφέρειες της Ισπανίας, στις οποίες αναλογεί το 36% του συνόλου των δημόσιων δαπανών.
Συν τοις άλλοις, εκτιμάται ότι κυρίως τα νέα αντιεργατικά μέτρα θα πυροδοτήσουν νέες απεργίες, ανάλογες με αυτές της 29ης Μαρτίου που συνοδεύθηκαν από περιστατικά βίας.
Τα φώτα της NOMURA στρέφονται, όμως και στο Βορρά, ειδικά στην Ολλανδία και στη Γερμανία. Όσον αφορά στην Ολλανδία δεν περνάνε απαρατήρητοι οι κλυδωνισμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό, που προκάλεσαν κρίση κατά την έγκριση του νέου Προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει μέτρα λιτότητας για να πέσει το Έλλειμμα της χώρας στο 3% από 4,6%, έτσι ώστε να μη τεθεί σε κίνδυνο και το ΑΑΑ της αξιολόγησης της ολλανδικής οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους αναλυτές της NOMURA, ακόμα κι αν ο συνασπισμός επιζήσει, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να καταρρεύσει στα μέσα του έτους.
Όσον αφορά στη Γερμανία, παρά το ότι οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το Σεπτέμβριο του 2013, η προσοχή εξακολουθεί να στρέφεται στις τοπικές εκλογές, αρχής γενομένης από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας στις 13 Μαίου.
Αν και το κόμμα της Α. Μέρκελ φαίνεται να παραμένει σταθερό στο 36%, όντας μπροστά από τον βασικό της αντίπαλο- τους σοσιαλδημοκράτες του SPD- οι αναλυτές της NOMURA επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να περάσει στα "ψιλά" η αντίθεση πολλών Γερμανών ψηφοφόρων στο δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, το οποίο λίγο ως πολύ είναι το βασικό προσωπικό στοίχημα της Α. Μέρκελ αλλά και η τελευταία ευκαιρία της ίδιας της Ελλάδας, η οποία στη περίπτωση που δεν τηρήσει τους όρους, θα δει τη πόρτα της εξόδου από την Ευρωζώνη, όπως προέκυψε από τις δημόσιες δηλώσεις πολλών Γερμανών αξιωματούχων, του Β. Σόιμπλε συμπεριλαμβανομένου...
Πηγή: iefimerida.gr