Η 12η Ιουνίου καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και, ειδικότερα, τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. Από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Unicef, 215 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται παγκοσμίως, ενώ 115 εκατομμύρια από αυτά απασχολούνται σε επικίνδυνες εργασίες.
Σε έκθεσή του που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας υπογραμμίζει τον κίνδυνο ανατροπής της τάσης των τελευταίων ετών, όπου παρατηρείται μείωση της παιδικής εργασίας, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, μεταξύ 2004-2008, ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκε από περίπου 222 εκατομμύρια σε περίπου 215 εκατ. Η πτώση, που φθάνει το 3% και θεωρείται μικρή από τον Οργανισμό, χαρακτηρίζεται επίσης αργή και άνιση στις διάφορες χώρες.
Στην έκθεση με τίτλο «Επιταχύνοντας την δράση κατά της παιδικής εργασίας», τονίζεται ότι είναι «ανατριχιαστικό το ότι 115 εκατομμύρια παιδιά συνεχίζουν να εκτίθενται σε επικίνδυνες δουλειές».
Η πιο αξιοσημείωτη πρόοδος σημειώθηκε μεταξύ των κοριτσιών στις αγορές εργασίας -η συμμετοχή των αγοριών μειώθηκε λιγότερο, ενώ τεκμηριώθηκε ότι οι νέοι μεταξύ 15 και 17 ετών που εργάζονται αυξήθηκε κατά 20%.
Μείωση της παιδικής εργασίας σημειώθηκε σε Ασία-Ειρηνικό, Λατινική Αμερική και Καραϊβική. Αντίθετα, αυξήθηκε η παιδική εργασία στην υποσαχάρεια Αφρική. «Η κατάσταση απαιτεί να επανενεργοποιηθεί η εκστρατεία ενάντια στην παιδική εργασία» σημειώνει ο επικεφαλής του ILO, Χουάν Σομάβια.
Η ολλανδική κυβέρνηση και ο ILO διοργανώνουν την επόμενη εβδομάδα διάσκεψη, η οποία θα επικεντρωθεί μεταξύ άλλων στην απάλειψη των χειρότερων μορφών παιδικής εργασίας ως το 2016.
Παράλληλα, σε έκθεση της η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch σημείωσε ότι εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να εργάζονται στον αγροτικό τομέα στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι υπάρχει εκτενής νομοθεσία που το απαγορεύει αυστηρά.