Οι χώρες της ευρωζώνης απάντησαν θετικά στο ισπανικό αίτημα για στήριξη των τραπεζών της Μαδρίτης από τους μηχανισμούς στήριξης. Σχέδιο πραγματικής δημοσιονομικής ένωσης για τη διάσωση του ευρώ προετοιμάζει η Ε.Ε.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Luis de Guindos ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα ζητήσει τελικά οικονομική βοήθεια για την εξυγίανση του τραπεζικού της συστήματος και μόνο. Η εξαγγελία έγινε μετά από τρίωρης διάρκειας τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ.
Πράσινο φως
Ο Luis de Guindos με τον γερμανό ομόλογό του Σόιμπλε
Σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο ισπανός υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι η βοήθεια θα δοθεί προς το ισπανικό ταμείο διάσωσης (Frob) και από εκεί θα διοχετευτεί στις προβληματικές τράπεζες. Αρνήθηκε να διευκρινίσει το ύψος του ποσού και περιορίστηκε στην παρατήρηση ότι θα είναι περισσότερο από αρκετό για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης και για να ηρεμήσουν οι αγορές. Σε αντάλλαγμα, πρόσθεσε, δεν θα τεθούν όροι παρά μόνο σε ότι αφορά την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, θα είναι πολύ ευνοϊκοί και θα προσδιοριστούν τις επόμενες μέρες. Σε ότι αφορά το χρόνο κατάθεσης του αιτήματος ο Luis de Guindos είπε ότι η χώρα του περιμένει την έκθεση των ανεξάρτητων ελεγκτών που θα είναι έτοιμη περί τα τέλη Ιουνίου. «Δεν πρόκειται για ένα σχέδιο διάσωσης» επέμενε ο ισπανός υπουργός διευκρινίζοντας ότι το ποσό θα κατευθυνθεί στο 30% των τραπεζών που έχουν ανάγκη και που περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΔΝΤ, ενώ ο ρόλος του ΔΝΤ θα είναι αυστηρά συμβουλευτικός. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά το τέλος της συνέντευξης τύπου αναφέρεται ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη να ανταποκριθεί θετικά στο ισπανικό αίτημα. «Η ευρωζώνη ήταν ενημερωμένη ότι οι ισπανικές αρχές θα κάνουν πολύ σύντομα αίτημα υπαγωγής στους μηχανισμούς στήριξης» αναφέρεται σχετικά διευκρινίζοντας ότι το ποσό μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 100 δις ευρώ.
Καθοδόν προς το ευρωομόλογο;
Σχέδιο για περισσότερη δημοσιονομική ένωση
Την ίδια ώρα οι επικεφαλείς των 4 ευρωπαϊκών θεσμών ετοιμάζουν ένα ευρύτατο σχέδιο πραγματικής δημοσιονομικής ένωσης για τη διάσωση του ευρώ. Σύμφωνα με το περιοδικό der Spiegel ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο προεδρεύων της Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προτείνουν ένα μοντέλο διάσωσης που οδηγεί πλέον σε ευρωπαϊκή ανάληψη ευθύνης για τα νέα χρέη που αναλαμβάνουν τα μέλη της.
Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού οι χώρες - μέλη δεν θα μπορούν πλέον αυτόνομα να αναλαμβάνουν νέα χρέη όπως μέχρι τώρα, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Γιούρογκρουπ. Όποια χώρα χρειάζεται περισσότερα χρήματα από όσα παράγει πρωτογενώς, θα πρέπει να καταθέτει σχετικό αίτημα στο Γιούρογκρουπ, το οποίο και θα αποφασίζει ποιες επιθυμίες χρηματοδότησης, από ποια χώρα και σε τι ύψος θεωρούνται δικαιολογημένες. Τότε η ομάδα των 17 θα εκδίδει ευρωομόλογα για τη αναχρηματοδότηση των χρεών. Η ρύθμιση αφορά μόνο τα νέα χρέη, όχι τα υφιστάμενα. Για τα παλιά την ευθύνη αναλαμβάνουν μεμονωμένα τα ίδια τα κράτη. Επικεφαλής της ομάδας των 17 της ζώνης του ευρώ θα είναι ένας πρόεδρος, ο οποίος θα ασκεί αποκλειστικά αυτά τα καθήκοντά, δεν θα είναι δηλαδή και υπουργός Οικονομικών, και ο οποίος ενδέχεται σε βάθος χρόνου να αναβαθμιστεί θεσμικά στο αξίωμα του υπουργού Οικονομικών της Ε.Ε. Επίσης θα δημιουργηθεί ένα νέο ελεγκτικό σώμα, στο οποίο θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ειρήνη Αναστασοπούλου/afp/reuters/dapd/der spiegel
Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου
http://www.dw.de/