Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Σκληρά βασανιστήρια σε αμερικανική φυλακή του Αφγανιστάν (vid)




«Μας έκαναν πράγματα που δεν θα έκανες ούτε σε ζώα» δήλωσε πρώην κρατούμενος σε αμερικανική φυλακή του Αφγανιστάν σε δημοσιογράφους του BBC. Το δίκτυο αποκάλυψε ότι στη φυλακή Μπαγκράμ τα βασανιστήρια κατά των κρατουμένων ήταν στην ημερήσια διάταξη καθώς και ότι κάθε δικαίωμα τους απλά δεν υφίστατο αφού το νομικό καθεστώς υπό το οποίο λειτουργεί το κέντρο κράτησης χαρακτηρίζεται ως «μαύρη τρύπα» στο διεθνές δίκαιο.

Το BBC, για την έρευνά του πήρε συνεντεύξεις από 27 πρώην κρατουμένους στο Μπαγκράμ – κέντρο στο οποίο έχουν φυλακιστεί χιλιάδες άνθρωποι- , οι οποίοι είχαν κρατηθεί εκεί από το 2002 ως το 2008, κατηγορούμενοι για συνεργασία με την Αλ Κάιντα ή με τους Ταλιμπάν. Αποκαλύφθηκε ότι είχαν υποστεί ξυλοδαρμούς, στέρηση, ύπνου, ταπεινωτικές διαδικασίες, απειλή θανάτου και επιθέσεις με σκυλιά.



Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ορισμένοι τρόποι κακομεταχείρισης εμφανίζονται συχνά στις συνεντεύξεις των πρώην κρατουμένων. Μεταξύ αυτών είναι να υποβάλλονται σε υπερβολική ζέστη ή κρύο, να γδύνονται μπροστά σε γυναίκες – φύλακες, να υποβάλλονται σε αβάσταχτα δυνατό θόρυβο κ.α. Τέσσερις άνθρωποι δήλωσαν ότι είχαν απειληθεί με όπλο.

«Έκαναν πράγματα που δεν κάνεις ούτε σε ζώα. Μας έριχναν κρύο νερό το χειμώνα και καυτό το καλοκαίρι, έβαζαν τα σκυλιά να μας επιτίθενται, έβαζαν στο κεφάλι μας πιστόλια και απειλούσαν να μας σκοτώσουν. Έβαζαν στο νερό μας φάρμακα που μας κρατούσαν ξύπνιους και μας ανάκριναν» είπε ο κρατούμενος δρ. Χαντάν.

Σημειώνεται ότι στους ανθρώπους αυτούς δεν είχαν απαγγελθεί κατηγορίες, ούτε δικάστηκαν ποτέ. Κρατήθηκαν, βασανίστηκαν και απελευθερώθηκαν – μερικοί μάλιστα έλαβαν και σημειώματα με τα οποία τους ζητούσαν συγνώμη για την κράτηση.

Η νεότερη εξέλιξη πάνω στη χρήση βασανιστηρίων, είναι ότι ο πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε την κατάργησή τους ως μέθοδο ανάκρισης. Ωστόσο, την νομοθεσία αυτή, θα μπορούν να επικαλεστούν μόνο οι κρατούμενοι του Γκουαντανάμο. Οι κρατούμενοι στο Μπαγκράμ του Αφγανιστάν δεν δικαιούνται καν πρόσβαση σε δικηγόρους.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι εφόσον το Αφγανιστάν είναι «ζώνη πολέμου», ισχύει ειδικό καθεστώς για τις ανακρίσεις. Όπως λένε, αν παραχωρηθούν δικαιώματα στους κρατούμενους θα μειωθεί η δυνατότητα της προστασίας των συμφερόντων των ΗΠΑ «κατά τη διάρκεια πολέμου».

Ρεπορτάζ του BBC